Copy
Jaargang 13, maart 2022
Open in uw browser
'Jongeren kunnen goed jongleren met taal'

Is het erg dat het dialect onder druk staat? Welke taalvarianten spreken jongeren? Het zijn enkele vragen die Jos Swanenberg wil beantwoorden in zijn onderzoek. Hij werkt sinds kort aan het Meertens Instituut, en is tevens hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan Tilburg University.

Lees verder.

Marc van Oostendorp verkozen tot 'buitenlands erelid' van de KANTL
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent heeft naast maximaal 40 leden ook een onbeperkt aantal binnenlandse ereleden en maximaal 25 buitenlandse ereleden. Die laatste categorie omvat academici, auteurs en personen die in het buitenland actief zijn in het domein van de Nederlandse taal en letteren. In die laatste categorie zijn zopas drie nieuwe ereleden verkozen, waaronder taalkundige Marc van Oostendorp, hoogleraar bij de Radboud Universiteit en onderzoeker bij het Meertens Instituut. Lees meer.

Kristel Doreleijers een van de nieuwe Faces of Science
Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Kristel Doreleijers (Meertens Instituut, Tilburg University) is één van hen. Ze doet promotieonderzoek naar verschuivingen in de aanduiding van het woordgeslacht in de Nederlandse dialecten, waaronder de Noord-Brabantse. Kristel wil deze taalvariatie begrijpen en verklaren door de sociale en grammaticale oorzaken te bestuderen. Lees meer.

Schrijven naar de toekomst
Het Meertens Instituut gaat samenwerken met het project ‘Schrijven naar de toekomst’. Schrijven naar de toekomst koppelt mensen via brieven, die elkaar anders niet zouden tegenkomen. De brieven gaan o.a. over leven in tijden van corona. Lees meer.

Serie over koningin Wilhelmina op NPO 2
De vierdelige serie 'Wilhelmina, een leven voor de troon' is van maandag 25 tot en met donderdag 28 april bij de NTR op NPO 2 te zien. In deze documentaire, die wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok, wordt ingezoomd op het leven en de regeerperiode van koningin Wilhelmina, het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit. Naast historische filmpjes en foto’s worden diverse historici geïnterviewd, waaronder Maria Grever van de onderzoeksgroep NL-Lab. Lees meer.


8 april 2022 
Benefiet voor koeienrusthuis de Leemweg met een lezing over koeientaal
Plaats: W139, Amsterdam
21 april 2022
Symposium ‘Proefdieren in beeld’
Plaats: online

8 april - 4 december 2022
Tentoonstellingen in het kader van het Constantijn Huygensjaar
Plaats: Voorburg
25 april 2022
Call for papers: Taal en Tongval 2022
Plaats: online

De zeventiende eeuw
Helmer Helmers, Geert Janssen, Judith Noorman (red.)
 

Kunnen we anno 2022 de term ‘Gouden Eeuw’ nog gebruiken? En hoe besteed je in een geschiedenisboek aandacht aan mensen die altijd ondervertegenwoordigd zijn geweest? Voor deze en andere vraagstukken stonden UvA-onderzoekers Geert Janssen en Judith Noorman en KNAW-onderzoeker Helmer Helmers (NL-Lab) bij het maken van de Nederlandstalige versie van het handboek ‘The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age’. Het resultaat: De zeventiende eeuw – met onder andere nieuwe hoofdstukken over slavernij en vrouwen. ‘Als wetenschappers hebben we een rol te spelen in het maatschappelijke debat.’ Meer informatie.

Volksverhalen napluizen tijdens je stage
Celeste van Veenen is masterstudent Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en loopt stage bij het Meertens Instituut. Hier is ze betrokken bij het project Volksverhalen. Specifiek doet ze onderzoek naar vrouwen in sprookjes. Wat vindt ze het leukst aan haar stage? 'Het is een speurtocht naar het verleden!' Bekijk hier de video die Universiteit Utrecht van haar stage maakte. 

Ook stage lopen bij het Meertens Instituut? Er staat een vacature in deze nieuwsbrief! 

Opname en edit: Hans Schuurman

Stageplaats: Communicatie tussen mens en dier

Naar de vacature.


Maart 2022
Weinig aandacht voor het vrouwenlichaam

NL-Lab onderzoeker Marieke Hendriksen vertelde in het radioprogramma De Wereld van Sofie (Belgische Radio 1) over de historische oorzaken voor de relatief schaarse aandacht voor vrouwelijke geslachtsorganen. 'De standaard in de geneeskunde in de vroegmoderne periode was een man.' Beluister hier het interview terug.
Maart 2022
Onderzoek naar Brabantse dialecten

Sinds 1 januari 2022 is Jos Swanenberg dialectonderzoeker bij het Meertens Instituut. Voor zijn overstap naar het Meertens Instituut werkte hij maar liefst 17,5 jaar bij Erfgoed Brabant. Welke erfenis neemt Jos Swanenberg mee naar het Meertens Instituut? Lees hier de afscheidsspecial van Erfgoed Brabant.
Maart 2022
De taal van de tauros
Voelt de tauros in natuurgebieden zich wel eens gestoord door bezoekers, vroeg Stichting Tauros zich af, en schakelde taalwetenschapper Leonie Cornips en 3 studenten in om de runderen te bestuderen. ‘Als hij die houding aanneemt, dan moet je wegwezen.’ Meer bij NPO Radio1.
Maart 2022
Verloren & gevonden: Wereldverteldag 2022

Op 20 maart wordt jaarlijks de Wereldverteldag gevierd. Het thema van 2022 was ‘Verloren & gevonden’. Een thema dat hoogleraar Volksverhaal en vertelcultuur Theo Meder lichte inspanning kostte bij het zoeken van passende verhalen. Des te spannender is het welke verhalen hij gevonden heeft.
Voor meer Meertens in de Media klik hier

Maart 2022
De kracht van de Z en andere symbolen

Hoe kan een Z zo snel zo’n sterk en beladen symbool worden, vroeg Radio 1 in België zich af. Waarin zit de kracht van een symbool? Irene Stengs, bijzonder hoogleraar Antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeker bij het Meertens Instituut, legt de werking van symbolen uit. Naar Radio 1.
Maart 2022
De dynamiek van straattaal

In onze nieuwsbrief van februari 2022 werd Khalid Mourigh, onze nieuwe taalvariatieonderzoeker, voorgesteld. Naar aanleiding daarvan verschenen twee andere interviews met hem in de media. '‘Er is meer aandacht voor straattaal nodig in het onderwijs.’ Ga naar de interviews bij BNR Nieuwsradio en het taalplatform Drongo.
Maart 2022
Meer kinderliederen tijdens coronacrisis

Tijdens de coronacrisis klonken meer kinderliedjes dan voorheen, blijkt uit de luistercijfers van Spotify. Ze kalmeren, vrolijken op en bevorderen taalontwikkeling. Een uitgebreid artikel in het Nederlands Dagblad over oude en nieuwe kinderliedjes.
Maart 2022
Taalpodcast met Marc van Oostendorp

Ook al beheersen we intuïtief taal, er valt nog veel te ontdekken als we die kennis expliciet maken. En dan is er ook nog veel te zeggen over overeenkomsten en verschillen tussen talen of over dezelfde taal door de tijd heen. Taalwetenschapper Marc van Oostendorp geeft een masterclass over wat er zo fascinerend is aan taal. 
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website Meertens Instituut
Copyright © 2022 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven