Copy
View this email in your browser
Ny Globalt Fokus analyse:

MENNESKERETTIGHEDSFORKÆMPERE I FARE HAR BEHOV FOR BEDRE, FLEKSIBLE OG LOKALT FORANKREDE STØTTEMEKANISMER

Akutpuljen Claim Your Space har det seneste halvandet år støttet over 100 menneskerettighedsforkæmpere i fare med finansiering til alt fra juridisk bistand til sikring af nye og sikre opholdssteder. Globalt Fokus har i pilotfasen af Claim Your Space høstet mange værdifulde erfaringer, der danner grundlag for en ny analyse af, hvordan man udvikler bedre lokalt forankrede funding-mekanismer. Analysen ´Claiming Spaces Together´ udkommer i dag. 

Læs analysen her
Ministerredegørelse:

GLOBALT FOKUS ANALYSERER UDVIKLINGSMINISTERENS REDEGØRELSE TIL FOLKETINGET

Læs Globalt Fokus´ analyse af udviklingsminister Flemming Møller Mortensen redegørelse for Danmarks udviklingssamarbejde det seneste år, som ministeren fremlagde d. 21. april, og som skal drøftes i Folketinget den 11. maj.

I redegørelsen fremstår fokusset på fattigdomsbekæmpelse og ulighedsreduktion fortsat som de overordnede målsætninger for dansk udviklingsbistand, og i sin redegørelse forsøger ministeren at vise, hvordan midlerne til at stoppe migration og klimatilpasning er vejen dertil. Ministerens første redegørelse kan på mange måder læses som en opvisning i, hvor langt dansk bistand har fjernet sig fra sine klassiske formål.

Læs analysen af redegørelsen her
Brev til Statsminister Mette Frederiksen:

188 ORGANISATIONER HAR NU UNDERSKREVET: STOP UDHULINGEN AF UDVIKLINGSBISTANDEN

Civilsamfundet står sammen. For som et resultat af regeringens beslutning om at skære den danske udviklingsbistand med 2 milliarder kroner for at finansiere modtagelsen af ukrainske flygtninge i Danmark er et samlet civilsamfund bestående af nu mere end 180 organisationer gået sammen om et fælles brev til Statsministeren, udviklingsministeren og udlændinge- og integrationsministeren.

Vi skal hjælpe de mennesker, der flygter fra krigen i Ukraine, men det skal ikke ske på bekostning af verdens fattigste og Danmarks vigtige indsatser for at bidrage til fred og stabilitet i verden. Det er det klare budskab fra civilsamfundet.

Hvis din organisation ønsker at tilslutte og underskrive fællesbrevet, kan du kontakte Rebekka Blomqvist, Globalt Fokus: reb@globaltfokus.dk eller Camilla Bøgelund, CISU: cb@cisu.dk

Læs og underskriv hele brevet her
Invitation til Klimaworkshop:
Tag det første skridt i den grønne omstilling af din organisation
 
Har du ansvar for at gøre din organisation og dens programmer klima- og miljøvenlige, og ved du ikke, hvor du skal starte? Har du lige implementeret et genialt affaldssorteringssystem, men ved ikke, hvad næste skridt skal være? Eller har du en masterplan for, hvordan din organisation bliver grøn - men har brug for at få kollegaer, ledelse og partnere med om bord?
 
Så er dette event for dig.
Den 10. juni kl. 10-13 inviterer Globalt Fokus alle medlemmer til et inspirationsevent med fokus på klima- og miljømainstreaming.
 
Til eventet vil du:
+ Få inspirerende oplæg fra organisationer med erfaring i klima- og miljømainstreaming

+ Afprøve Globalt Fokus’ Climate and Environment Mainstreaming Tool og Carbon Accounting Tool, som lanceres til eventet.

+ Møde ligesindede forandringsagenter, der kan give dig idéer, tips og tricks

Eventet er på engelsk. Du kan tilmelde dig her: Take the first step in your organisation’s green transition  senest d. 27. maj. Event finder sted i København - lokation oplyses senere.

For spørgsmål kontakt klimarådgiver Sigrid Bjerre Andersen: 
sba@globaltfokus.dk
Debat:
Udviklingsbistandens betydning for Danmarks udenrigspolitiske ambitioner?

 
Udviklingsbistanden er ikke blot udtryk for Danmark og danskernes solidaritet med verdens fattigste, den er i høj grad et afgørende element i at sikre Danmarks udenrigspolitiske interesser.

I samarbejde med Mandag Morgen inviterer Globalt Fokus til morgendebat om, hvor vi sætter skarpt på  de ændringer, der sker i dansk udenrigspolitik med udgangspunkt i den udvikling, vi oplever på det udviklingspolitiske område og dansk udviklingsbistand.

I debatten løfter vi blikket fra de konkrete prioriteringer inden for udviklingsbistanden og ser på, hvordan Danmarks samlede evne til at navigere udenrigspolitisk ser ud - i en ny geopolitisk og økonomisk virkelighed - hvor støtten til verdens fattigste lande reduceres og investeringerne i bl.a. forsvar øges massivt.

Morgendebatten finder sted d. 17. maj kl. 08.30-09.30 i Altingets gård, Ny Kongensgade 10, København.

Læs programmet og tilmeld dig her.
Debat:
Snigpremiere på debat om den udviklingspolitiske redegørelse til Folketinget

Dansk udviklingspolitik og udviklingsbistand er under voldsom forandring i disse år. Hvad sker der? Hvorfor? Og er kursen den rigtige?

De spørgsmål er til debat på et fyraftensmøde den 5. maj kl. 17-18.45, når Globalt Fokus og IDA Global Udvikling slår dørene op for et offentligt arrangementet om den udviklingspolitiske redegørelse af ´Fælles om Verden´, som udviklingsminister Flemming Møller Mortensen netop har fremlagt.

Den nye udviklingspolitiske strategi 'Fælles om Verden'  har som noget nyt forpligtet udviklingsministeren til at komme med en årlig redegørelse for, hvordan det går med at udmønte strategien. Derfor har vi inviteret de udviklingspolitiske ordførere fra partierne bag strategien til debat om den første redegørelse, der blev fremlagt den 21. april, og som skal til drøftes i Folketinget d. 11. maj.

Fyraftensarrangementet foregår hos Globalt Fokus, Rysensteensgade 3, København.

Læs programmet og tilmeld dig her.
Hvad har vi lært af Tech For Democracy initiativet?

Hvad er de vigtigste tendenser, udfordringer og muligheder, når det kommer til teknologiens indvirkning på menneskerettigheder og demokrati? Hvad skal vi prioritere i vores bestræbelser på at skabe demokratisk og inkluderende teknologi og digitalisering? Hvordan bygger vi stærke multistakeholder alliancer?

Det er nogle af de vigtige spørgsmål, der danner grundlag for initiativet Tech For Democracy, som Danmark lancerede i 2021, og som Globalt Fokus er en del af, som repræsentant for civilsamfundet. I samarbejde med United Nations Development Program (UNDP) og Udenrigsministeriet har Globalt Fokus nu samlet de fem vigtigste erfaringer og læringer fra Tech for Democracy´s første konference i november 2021 for at sikre, at nøgleinteressenter fra alle sektorer fortsætter med at reflektere over anbefalingerne, diskutere og søge løsninger på de udfordringer, der sammen blev identificeret.

Og hvad er vejen frem nu? Alt dette kan ses eller genses i videoerne her.

Her finder du The Copenhagen Pledge, som alle partnere i Tech For Democracy opfordrer regeringer, virksomheder, civilsamfundet og andre aktører til at tilslutte sig. Her finder du Together for an Equal, Just and Democratic Digital World - Action Programme for Tech for Democracy, som er civilsamfundets konkrete anbefalinger til, hvordan vi sammen indfrier The Copenhagen Pledge og sikrer, at tech arbejder for og ikke imod menneskerettigheder og demokrati.

GLOBALT FOKUS SÆTTER DAGSORDENEN


Hele april måned har vi i Globalt Fokus arbejdet fokuseret på at støtte og samle medlemmer for at sætte fokus på og sende et klart, fælles budskab til regeringen og politikere om at stoppe den udhuling af den danske udviklingsbistand, vi oplever. Det har vi gjort gennem et fælles brev og debatindlæg:
 
Website
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Copyright © 2022 Globalt Fokus, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp