Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Welkom bij Aanpak 39!

Terwijl ik deze nieuwsbrief schreef, scheen de zon. Spotify had voor mij een persoonlijke Discover Weekly playlist gecureerd. Het is bijna een evidente service geworden. 

Een computer die muziek voor je kiest is één ding.
Eentje die het zo straf doet als Spotify, nog wat anders.

Veel vrouwen in mijn playlist, vooral nieuwe muziek, veel hedendaagse jazz en indie, maar ook een goed evenwicht tussen Engelstalig en Franstalig. Op een virtuoze manier suggereert het algoritme een muzieklijstje met daarin King Hannah en Cat Power, maar meteen ook IDLES en Jo Lemaire en een Franstalige track van Jarvis Cocker. En vier zotte covers en B-sides waarvan ik schrik hoe prettig het is om die te leren kennen (hallo, Wuthering Heights door Cécile McLorin Salvant).

Artificial intelligence is geen kermistruukje meer. Het is technologie die ons leven al lang aan het vormgeven is. 

In deze nieuwsbrief aandacht voor slimme computers, maar ook voor cultuurbegrotingen maken, het verschil tussen een groot publiek en een waarderend publiek en de campagne van OKO.

Een groot publiek is niet noodzakelijk een geïnteresseerd publiek. 

Op Spotify vind je ook namaakmuziek die er alleen maar op staat om er geld aan te verdienen. Dat kan omdat de meest mensen niet zo aandachtig luisteren.

Echte fans hebben snel door dat ze niet naar echte muziek aan het luisteren zijn, maar er zit een heel grote groep mensen op de streaming service die geen actieve luisteraars zijn.

Bij First Floor omschreef Shawn Reynaldo het fenomeen van namaakmuziek als het verzilveren van apathie. 

Een breed publiek is niet noodzakelijk een geïnteresseerd publiek.
Daarom is een waardefuik belangrijk.

Zo'n verkoopsfuik begint breed door je product aan te bieden aan de grootst gemene deler van je publiek. Maar geleidelijk zorg je voor steeds meer waarde (en dus een hogere prijs en specifiekere producten) naarmate mensen je product meer gaan smaken.

Basisgebruiker? Basisbedrag. Liefhebber? Beter product en hogere prijs. Superfan? Het beste product voor een nog hogere prijs.

Als je alles aan dezelfde prijs aanbiedt en die prijs ook nog eens op de minst betrokken fan afstemt, dan werk je alleen voor de minst geïnteresseerden.

Een vos in een veld. Artificiële intelligentie in de kunsten.

In 1996 versloeg de computer Deep Blue tijdens een partijtje schaken de toenmalige wereldkampioen Garry Kasparov.

Kunstmatige intelligentie versloeg met brute kracht een van de slimste mensen op aarde. In de jaren die erop volgden ontwikkelden we steeds betere zelflerende computers. De technologische vooruitgang is indrukwekkend.

Vorige week deed een computer vermoeden dat het Kasparov-moment voor de kunsten niet veraf meer is. (Of toch niet?)

DALL-E2 genereert tekeningen, schilderijen en zelfs foto-realistische afbeeldingen vanuit een geschreven instructie.

"Maak een schilderij van een vos die in een veld zit bij zonsopgang in de stijl van Claude Monet". Dat soort dingen. Of: teken twee beren die gaan winkelen in het oude Egypte.

DALL-E2 -een woordspeling op Salvador Dalí en het schattige Pixar-robotje WALL-E- produceert het allemaal. En doet dat bijzonder goed.

Kunst is geen wedstrijd zoals schaken dat is. Maar artistieke artificiële intelligentie zal een onmiskenbare impact hebben op onze maatschappelijke verhalen, onze cultuur en onze kunst.

Als je AI stiekem nog altijd beschouwt als ver van m'n bed, is het tijd om wakker te worden. De volgende zet zou wel eens dicht bij schaakmat kunnen komen.

Ambitieuzer Dan Dit

Het Overleg Kunstenorganisaties (OKO) voert campagne voor meer geld voor de gesubsidieerde kunstenwerkingen in Vlaanderen. Met de slogan "Ambitieuzer dan dit" trekken ze naar de minister en de pers.

De aanleiding zijn de pre-adviezen van de structurele werkingssubsidies 2023-2027 en de vaststelling dat er gewoon niet genoeg geld is om alle positief beoordeelde dossiers te financieren. Er zijn zelfs een aantal negatieve adviezen voor werkingen die Too Big To Fail zijn en die dus wellicht ook nog moeten opgevist worden. De Morgen had een sterk overzicht van de situatie.

Helaas is het een schaarstegesprek geworden over alleen die kleine gesubsidieerde fractie van het totale cultuurlandschap. Alsof die werkingen los staan van de rest van de maatschappij. Het verhaal wordt dan al snel dat we moeten zien dat we de reeds gesubsidieerde huizen eerst geld geven. Voor andere, nieuwe spelers is pas plek als er meer geld bijkomt.

Het betekent ook dat we publiek niet betrekken bij die subsidiebeslissingen.
Daarover schreef ik twee jaar geleden al wat.

We moeten van zero sum-denken, naar een groeimentaliteit. Subsidie moet een hefboom zijn voor steeds méér kunst in ons land, niet alleen voor het behoud van wat we al hebben.

Vandaag is er inderdaad een acute nood aan meer subsidiemiddelen. Daarin heeft OKO 100% gelijk. Maar tegelijk moeten we vandaag het hele kunstensubsidieverhaal durven hertekenen.

Zodat het terug een motor voor de kunsten wordt en geen vijfjaarlijks schaarste-debat over slechts enkele huizen.

💡 En ook....

Webinar begroten voor cultuursector

Weet jij hoe een begroting werkt?

Ik mocht bij Cultuurloket een webinar geven over de oervraag: wat is een begroting? Hoe bouw je die op? En wat leer je eruit?

De afgelopen 20 jaar leerde ik begrotingen maken bij allerlei cultuurhuizen. Niemand legde me dat echter ooit uit.

Dit is dus een beetje de inleiding waarvan ik wilde dat ik ze ooit zelf kreeg.

Nightwatch -FOMU

Vorige zaterdag mocht ik in het Fotomuseum van Antwerpen in gesprek gaan met vijftien jonge kunstenaars over de zakelijke en strategische kant van hun artistieke carrière. Het gaat om de talenten die meedoen aan de museum take-over Nightwatch.

Vrijdag 29 april 2022 is het tijd voor hun nocturne. Info en tickets vind je hier. 

De toekomst van events post-corona (laatste sessie)

Op donderdag 28 april 2022 ben ik te gast in het Begijnhof van Diest (echt, voor àlles een eerste keer 😀) om te praten met eventprofessionals van steden en gemeenten over de toekomst van events na de coronacrisis. 

Het is de laatste in de reeks Event Masterclasses on Tour die ik voor het expertisecentrum Publieke Impact van de KdG mag doen.

Info over mijn masterclass en die van andere interessante sprekers vind je hier

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp