Copy
Eerste telperiode halverwege
View this email in your browser




Nieuwsbrief Meetnet Urbane Soorten (MUS)

april 2022

Beste MUS-teller,

De eerste telperiode (1 tot 30 april) is nu op de helft. Er zijn nu bijna 200 tellingen geupload/ingevoerd en dat houdt in dat een aanzienlijk deel de telling nog moet doen. We hebben nog drie weekenden te gaan met een lang paasweekend. In de komende periode wordt het fantastisch weer met weinig wind en een lage neerslagkans. Belangrijk is dat je alle drie de tellingen doet en dan minimaal twee jaar (hoeft niet per se achter elkaar). Plan je bezoek en laat je verrassen!

Broedvogelrapport

Recent is het broedvogelrapport over 2020 verschenen. Voor de landschapstypes - waaronder urbaan - worden de soorten behandeld. In het rapport worden vooral de algemenere soorten besproken. Dankzij jouw inzet weten we dat het de meeste soorten in stedelijk gebied niet voor de wind gaat. Je kunt het rapport downloaden op onze website. Wil je een gedrukt exemplaar ontvangen, stuur mij dan een mailtje met je naam en adres.

Het veld in

Aan het begin van een nieuw seizoen zijn er bij een aantal waarnemers vragen over het veldwerk, soorten en invoer. Op de MUS-pagina kun je bijna alle vragen beantwoord krijgen, zoals in de handleiding, instructiefilmpje Avimap, link naar een veldformulier en resultaten. Wil je na het uploaden van je telling iets aanpassen, log dan in op portal.sovon.nl en ga naar het telproject MUS. Zoogdieren tellen ook (facultatief) mee, inclusief de Huiskat.

Enkele veldervaringen van MUS-tellers

  • Bij punt 7 hadden we een bever die kwam langs zwemmen. Dit was voor ons de eerste bever is de bebouwde kom van Almere. Leuk hoor!
  • Op punt 1 een Cetti's zanger!
  • Kat met een nog levende heggenmus in de nek, telt die heggenmus dan mee?
  • Op telpunt 2 zaten er veel mussen in een heg, ik heb ze niet gezien, maar 20 leek me een redelijke schatting. Dit geldt ook voor telpunt 4 en 6.
  • Bij telpunt 3 bij de grauwe ganzen 3 pullen van een paar dagen oud gezien. Bij telpunt 9 is het ruige natuurgebiedje inmiddels volgebouwd met vrijstaande woningen.
  • Hoortoestellen compenseren tegenwoordig verlies hoge tonen. Maar het vuurgoudhaantje blijft voor eeuwig buiten bereik. I.h.a. viel me op: toename Huismus, afname Merel en Groenling.
  • De fazant is uitgestorven en wordt vervangen door de nijlgans
  • Opvallend is het aantal gaaien, maar vooral voor het eerst spreeuwen op een aantal telpunten. Scholeksters nemen duidelijk toe!
  • Ik heb vier keer opnieuw hier opmerkingen ingetypt maar iedere keer als ik opsla, verdwijnen, dus helaas....
Heb je een vraag mail of bel me gerust. Veel plezier in het veld!

Met vriendelijke groet,
Jan Schoppers
jan.schoppers@sovon.nl

Voor in je agenda: drie telrondes in 2022

 
Ochtendronde 1: periode 1 - 30 april (eerste weekend zondag 2 t/m 3 april)
Ochtendronde 2: periode 15 mei - 15 juni (eerste weekend zondag 15 mei)
(telpunten in omgekeerde volgorde tellen)
Avondronde 3: periode 15 juni - 15 juli
 
Insturen resultaten voor 15 september

Belangrijk is voor het meedoen in de trend dat alle drie tellingen gedaan worden en dan minimaal twee jaar (niet persé achter elkaar). De ochtendrondes starten een half uur voor en eindigen tot maximaal twee uur na zonsopkomst en de avondronde doen vanaf 19.00 uur (bij voorkeur later beginnen) tot zonsondergang.
Copyright © 2022 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen?
Meld je dan aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp