Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Externe nieuwsbrief
mei 2022
Header
Nieuws
Rosella Hermens benoemd tot Hoogleraar Persoonsgerichte oncologische keten- en netwerkzorg

Dr. Rosella Hermens is benoemd tot hoogleraar Persoonsgerichte oncologische keten- en netwerkzorg aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de wijze waarop zorg voor patiënten met kanker meer persoonsgericht en beter georganiseerd kan worden, waarbij de patiënt eigen regie houdt. 
Lees meer : Rosella Hermens benoemd tot hoogleraar Persoonsgerichte oncologische keten- en netwerkzorg - Radboudumc







Rapport Implementatie Richtlijnen voor de Wijkverpleging
 
Dit rapport is onderdeel van de Programmeringsstudie Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden 2019-2022. Het doel van de studie, opgezet door IQ healthcare in samenwerking met het NIVEL en de Hogeschool Utrecht, was het ontwikkelen van een agenda van activiteiten om bestaande en toekomstige kwaliteitsstandaarden te implementeren. Subdoelen hierbij waren: het geven van een overzicht van kwaliteitsstandaarden waar implementatieactiviteiten nodig zijn, een overzicht van implementatieactiviteiten voor toekomstige wijkverpleegkundige kwaliteitsstandaarden en het doen van aanbevelingen om implementatie in te bedden in de kwaliteitscyclus. Op onze website kunt u dit rapport inzien.
 
Lees meer

 

Bouwstenen voor toezicht op netwerkzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van zorg van zorgaanbieders. Complexe zorg, zoals zorg voor mensen in kwetsbare situaties, wordt steeds meer georganiseerd in zorgnetwerken. Samenwerking is dan nodig om persoonsgerichte zorg mogelijk te maken. Onderzoekers van de Erasmus School Health Policy & Management hebben samen met dr. Jozé Braspenning en promovenda Rabab Chrifou van IQ healthcare bouwstenen aangeleverd voor de verdere ontwikkeling van het toezicht op zorgnetwerken.

Lees meer



Nieuwe richtlijn Zorginfecties met implementatiegids en hygiënekaart

Om verpleegkundigen en verzorgenden te ondersteunen met het signaleren en voorkomen van zorginfecties is er sinds kort een nieuwe richtlijn. Deze richtlijn is ontwikkeld door dr. Anita Huis (senior onderzoeker IQ healthcare) en haar collega Nynke Bos (junior onderzoeker bij IQ healthcare). Doel is dat een team inzicht krijgt in hoe ze met infectiepreventiemaatregelen omgaat en wat er nog te verbeteren valt. De richtlijn, de implementatiegids en de hygiënekaart zijn te vinden op de site van V&VN.

Lees meer


Convenant voor de inclusie van mensen met een handicap naar 2040

Tijdens het Congres ‘Gelijk is Gelijk’, over inclusie van mensen met een beperking, tekenden veertien stakeholders op 29 maart jl. het Convenant ‘Inclusie in 2040’. Hiermee willen partijen een structureel karakter geven aan de inclusie van mensen met een beperking zoals het VN-verdrag ‘Handicap’ uit 2016 voorstaat. Maud Graff, bijzonder hoogleraar Ergotherapie van het Radboudumc, tevens verbonden aan IQ healthcare, was een van de ondertekenaars. 

Lees meer



Lang zal hij leven

Stef Groenewoud, ethicus bij IQ healthcare, heeft zich de afgelopen tijd beziggehouden met onderzoek naar de morele aspecten van euthanasie, in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit. Deze samenwerking heeft o.a. geresulteerd in een theaterstuk over euthanasie bij dementie.

Lees meer
 
Divider
Onderwijs
Master Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg
 
De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit van zorg nodig. Bent u zorgprofessional en is dat uw ambitie? Meldt u dan aan voor de NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg! 
 
In september 2022 start de vijfde groep van deze NVAO-geaccrediteerde Master, gericht op HBO+-zorgprofessionals die dicht bij het bed de kwaliteit van zorg willen verbeteren en leren te innoveren. Vanuit IQ healthcare zijn prof. dr. Hester Vermeulen en dr. Hilly Calsbeek verbonden aan deze opleiding.
 
Lees meer

E-cursus Doen of laten? Wat betekent passende zorg voor mij?

Dagelijks denken artsen na over welke zorg past bij hun patiënten. Soms is de betere keuze om af te wachten of de conservatieve behandeling te kiezen. Want als labonderzoeken, beeldvorming, medicatie of operatie geen toegevoegde waarde hebben voor de patiënt, kun je deze beter laten.
De nieuwe online cursus Doen of laten? is ontwikkeld in samenwerking met E-infusie. Hierin leren cursisten om situaties te herkennen waarin het mogelijk beter is om niet te Doen maar te Laten en om, samen met de patiënt, kritisch te kijken naar de beste optie.

Lees meer

 
Divider
Promotie
Naar een nieuwe manier van samenwerken met informele zorg
 
De bevolking wereldwijd vergrijst. Ook in Nederland neemt het aantal ouderen met meervoudige complexe gezondheidsproblemen toe. Hier, net als in andere ontwikkelde landen, is overheidsbeleid erop gericht residentiële langdurige zorg te vervangen door thuiszorg en ondersteuning door de gemeenschap. Ouderen worden aangemoedigd om hun ziekte zelf te managen en gebruik te maken van de steun van familie, vrienden en vrijwilligers (het informele netwerk of de informele zorg). Deze informele zorg komt met formele zorg bij elkaar in het zorgnetwerk.

Promovendus Wendy Kemper keek naar concepten die ons helpen om het functioneren van het zorgnetwerk te begrijpen in termen van netwerkmechanismen. Op 28 april jl. verdedigde zij haar proefschrift over dit onderwerp.
 
Lees meer




Zorgprofessionals trainen in kwaliteitsverbetering: dit vraagt aandacht voor levenslang leren

De laatste decennia is er veel aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dit heeft onder meer geleid tot de ontwikkeling van onderwijsprogramma’s over kwaliteitsverbetering voor zorgprofessionals. Doel van dergelijke opleidingen is zorgprofessionals op te leiden in het werken aan kwaliteitsverbetering en daarmee bij te dragen aan verbeteringen in de zorgpraktijk. Het is de vraag of onderwijsprogramma’s deze doelstellingen behalen.

Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Anne van Tuijl twee hoofdelementen van een Nederlandse tweejarige masteropleiding gericht op kwaliteitsverbetering in de zorg: de uitvoering van een kwaliteitsverbeterproject op de werkplek en de continue professionele ontwikkeling tot leider in kwaliteitsverbetering in de zorg. 

Op 29 juni 2022 om 12.30 uur verdedigt Anne van Tuijl in de aula van de Radboud Universiteit haar proefschrift getiteld ‘Teaching quality improvement to healthcare professionals: a continuous learning journey’. Promotor is prof. dr. C.R.M.G. Fluit en copromotoren zijn dr. P.J.M. van Gurp en dr. H. Calsbeek.

Lees meer
 
Divider
Publicaties
Doelmatige diagnostiek van vitaminebepalingen door de huisarts
 
Onderzoeker Tijn Kool van IQ healthcare schreef een commentaar op een interventiestudie beschreven in het British Journal of General Practice Open. Deze studie werd uitgevoerd omdat het aantal bepalingen van het gehalte vitamine B12 en D door de huisarts al jaren sterk toeneemt. De interventiestudie, uitgevoerd in het kader van het programma Doen of laten? door het UMC Utrecht en het ErasmusMC, liet zien dat reductie van 20-25% mogelijk is.

Lees meer

Vroegtijdige zorgplanning rond het levenseinde in de huisartspraktijk

IQ healthcare (Stef Groenewoud, Yvonne Bekker, Ankie Suntjens, Yvonne Engels) voerde samen met de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde (ELG) van het Radboudumc (Henk Schers) een dossieronderzoek uit naar de toepassing van vroegtijdige planning van de zorg rond het levenseinde (ACP) in de huisartspraktijk. De auteurs kwamen tot het inzicht dat ACP weliswaar plaatsvindt, maar dat de toepassing ervan nog beter kan – vooral voor chronisch zieke patiënten. De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in BMC Palliative Care.

Lees meer


Een sepsis voorspelmodel voor huisartsen

IQ healthcare was onderzoekspartner in een ZonMw-onderzoek van het Julius Centrum (UMC Utrecht): de TeSD-IT studie. De belangrijkste onderzoeksvraag van deze studie was: “Wat is het meest geschikte predictiemodel om sepsis te herkennen in de eerste lijn?” De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in de British Journal of General Practice en laten zien dat een eenvoudig predictiemodel (gebaseerd op leeftijd, temperatuur, bloeddruk, hartfrequentie, saturatie en veranderd bewustzijn) sepsis accuraat kan voorspellen bij volwassen patiënten die tijdens een visite van de huisartsenpost worden beoordeeld.

Lees meer


Verbeterde naleving van de nationale perioperatieve veiligheidsrichtlijnen met de IMPROVE-implementatiestudie
 
Onlangs verscheen een publicatie in de British Journal of Anaesthesia over de IMPROVE-implementatiestudie. Onderzoekers van IQ healthcare hebben samen met enkele andere onderzoekers van het Radboudumc dit onderzoeksproject opgezet, waarbij de focus was om de nationale perioperatieve veiligheidsrichtlijnen in negen Nederlandse ziekenhuizen sneller te implementeren dan bij een natuurlijke implementatie het geval zou zijn. Alle procesindicatoren (uitvoer van de stopmomenten en tijdige toediening van antibiotica profylaxe) lieten een verbetering zien, wat wijst op verbeterde naleving van de richtlijnen.

Lees meer



Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek
 
Het eerste nummer van 2022 van Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek (TGE) is onlangs uitgekomen. In dit nummer zijn o.a. drie zeer lezenswaardige artikelen te vinden die elk op een eigen wijze het lichaam aangrijpen als bron voor ethische en filosofische reflectie. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn de rol die epigenetica kan spelen in bevolkingsonderzoek naar kanker, ethisch geladen begrippen als respect en vertrouwen met betrekking tot orgaandonatie, en ten slotte het sportende lijf: wat als een voetballer kampt met een blessure en aan de sportarts vraagt om een verdovende injectie te geven zodat een deel van een wedstrijd meegespeeld kan worden?

Lees meer
Divider
Uitgelicht project
Samen beslissen met KomPas+ 
 
Het is belangrijk om persoonsgerichte zorg en samen beslissen te bevorderen in de fysiotherapeutische behandeling van personen met Claudicatio Intermittens (CI). Om die reden is IQ healthcare in januari 2021 het PRECISIE project gestart in samenwerking met het KNGF, Chronisch ZorgNet, VvOCM en Harteraad. In de praktijk blijkt samen beslissen namelijk niet altijd makkelijk.
 
Lees meer

Divider
In de media
NPO Radio 1, 11 maart 2022
Commerciële ouderenzorg niet altijd voor elke dementerende geschikt
Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie is in trek. Maar familieleden en huisartsen zien ook een keerzijde: de woonzorgcentra zijn geen echte verpleeghuizen. Hoogleraar zorg Patrick Jeurissen van IQ healthcare is een van de mensen die hierover aan het woord komt in deze radio-uitzending.
 
Skipr, 4 maart 2022
Huisartsen: administratiedruk loopt op door elektronische inzage
Het aantal administratieve handelingen dat huisartsen en hun medewerkers moeten uitvoeren, is toegenomen door patiënten online inzage te geven in hun eigen gegevens. Dat blijkt uit het tweede survey-onderzoek in het OPEN-programma, uitgevoerd door Nivel.
Divider
Agenda

11 mei 2022
Betaalbare zorg: anders organiseren (na COVID-19)

16 mei 2022
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg (IKO)

23 mei 2022
E-cursus Doen of laten? Wat betekent passende zorg voor mij?

14 juni 2022 
Congres RN2Blend (Save the date)
Verpleegkundigen op stoom - Leren van ervaringen met gedifferentieerd werken.

22 juni 2022
Promotie Marscha Engelen

23 juni 2022
Promotie Yvette Emond

29 juni 2022
Promotie Anne van Tuijl

1 september 2022
Master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg
Divider
Divider
© IQ Health Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp