Copy
Læs denne mail i browser
Nyhedsbrev 12. maj 2022
Paragraftegn og teksten rådgivningsfunktionen BPA-arbejdsgiver
Hos BPA-arbejdsgiver kan du som borger med hjælperordning få gratis råd og vejledning om de ansættelsesretlige spørgsmål, der knytter sig til arbejdsgiver – og arbejdslederrollen i BPA-ordninger og ordninger med kontant tilskud til ansættelse af hjælpere efter Lov om social service §§ 95 og 96.
Temaside om ny orlovsmodel - øremærket orlov
Grafisk fremstilling af balance

Beskæftigelsesministeriets hjemmeside er der nu oprettet en temaside om øremærket orlov, hvor man kan få overblik over den nye orlovsmodel samt finde svar på spørgsmål om ændringerne i barselsloven. 

Loven træder i kraft den 1. juli 2022 og har virkning for børn født den 2. august 2022 eller senere. Den nye orlovsmodel skal skabe mere ligestilling mellem forældre og større fleksibilitet i familierne. Samtidigt forbedres orlovsmuligheder for LGBT+ familier og soloforældre.

Læs mere

Der er den 10. maj 2022 udsendt ny vejledning om ret til fravær med barselsdagpenge for forældre til et barn, der er født eller modtaget fra den 2. august 2022.

Ligebehandlingsnævnet: Godtgørelse for aflyst jobsamtale
Paragraftegn og dommergavel

En kvinde klagede over forskelsbehandling på grund af køn i forbindelse med, at hun ikke kom i betragtning til en stilling, hun søgte hos en virksomhed.  

Hun søgte stillingen den 28. juni 2021. Der var tale om en fast ansættelse på fuld tid. Samme dag modtog hun en invitation til en ansættelsessamtale fra virksomheden, og det blev aftalt, at samtalen skulle afholdes den 1. juli 2021.

Hun oplyste den 30. juni 2021 virksomheden i en e-mail, at hun var gravid med termin den 17. november 2021, og at hun fortsat var interesseret i jobbet. Virksomheden aflyste jobsamtalen samme dag pr. telefon.

Dette fik kvinden til at klage til Ligebehandlingsnævnet. Hun fremsatte påstand om betaling af en godtgørelse på 25.000 kr. for forskelsbehandling på grund af køn.

Virksomheden oplyste, at da ansøgeren gjorde opmærksom på sin graviditet, valgte virksomheden at aflyse samtalen og afbryde det videre forløb om ansættelse. Årsagen hertil var, at der var tale om en ny stilling i organisationen, og at der var behov for at få besat opgaverne og opbygget funktionen med det samme. Virksomheden fandt det ikke hensigtsmæssigt at ansætte en person, som ville skulle gå på barsel meget hurtigt efter ansættelsen.

Beslutningen blev taget ud fra virksomhedens behov til stillingen og ikke med ønske om diskrimination. Virksomheden havde et ønske om at besætte stillingen med en medarbejder, som ville kunne være til stede i minimum de første 6-8 måneder efter ansættelsen, da stillingen skulle etableres fra bunden.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Ligebehandlingsnævnet behandler klager over forskelsbehandling på grund af køn efter lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse mv. (ligebehandlingsloven).

Det fremgår af ligebehandlingsloven, at enhver arbejdsgiver skal behandle mænd og kvinder lige ved ansættelser, forflyttelser og forfremmelser. Der foreligger direkte forskelsbehandling, når en person på grund af køn behandles ringere, end en anden person bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation. Direkte forskelsbehandling på grund af køn foreligger herunder ved enhver form for negativ forskelsbehandling i forbindelse med graviditet.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at der i sagen er påvist faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling på grund af køn.

Nævnet vurderede også, at virksomheden ikke har løftet bevisbyrden for, at kvindens graviditet var uden betydning for, at hun ikke kom i betragtning til stillingen, idet aflysningen af ansættelsessamtalen ifølge virksomhedens egne oplysninger var begrundet i hendes graviditet.

Ligebehandlingsnævnet fandt, at det var i strid med ligebehandlingsloven, at kvinden ikke kom i betragtning til en stilling hos virksomheden. Kvinden fik således medhold i sin klage og blev tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

(J.nr. 21-42803)

Ovenstående nyhedstekst er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.

FAQ: Ret til fravær og betaling ved graviditetsundersøgelser?
PC tastatur med knap påtrykt FAQ
Min hjælper er gravid, og jeg vil høre, om hun har ret til frihed og løn, når hun skal til graviditetsundersøgelser, herunder fx lægebesøg, scanning og jordmorder?
 
Svar: En gravid medarbejder har ret til fravær, når hun skal til forebyggende graviditetsundersøgelser, herunder læge og jordemoder, og det ikke er muligt at få placeret undersøgelserne uden for arbejdstiden.

Ifølge barselsloven har medarbejderen krav på dagpengesatsen under fraværet. Arbejdsgiveren er herefter forpligtet til - uden refusionsmulighed – at afholde udgifterne svarende til dagpengesatsen i forbindelse med medarbejderens fravær.
 
Dette udgangspunkt kan dog være fraveget ved overenskomst, i ansættelseskontrakten eller i virksomhedens personalehåndbog. Undersøg derfor altid, hvad der er aftalt for den konkrete ansættelse i ansættelseskontrakten, jeres personalehåndbog mv.
 
Medarbejderens ret til løn under fravær til sådanne undersøgelser afhænger således af, om medarbejderen er omfattet af en overenskomst, som giver ret til løn, eller om der er indgået en individuel aftale, som giver ret til frihed med løn. Hvis dette ikke er tilfældet, har medarbejderen ret til dagpenge under fraværet.
Arbejdsmiljøarbejdet: Nyt værktøj til kemisk risikovurdering
Billede af små flaske med væske

Virksomheder med ansatte, der kan blive udsat for farlig kemi, får nu et digitalt værktøj, der kan hjælpe dem med at foretage den lovpligtige kemiske risikovurdering. I første omgang er værktøjet til virksomheder, der bruger kemiske produkter i forbindelse med rengøring eller har ansatte, der svejser eller skærer i metal.

Arbejdstilsynets nye digitale værktøj, gør det lettere for virksomheder at vurdere risikoen ved deres kemiske arbejdsprocesser. Værktøjet skal hjælpe virksomhederne med at styrke deres kemiske arbejdsmiljø og overholde reglerne om kemisk risikovurdering.

Værktøjet guider virksomhederne gennem risikovurderingen og indeholder både målrettet vejledning og konkrete anbefalinger til håndtering af produkter og arbejdsprocesser.

Læs mere

Bedre muligheder for samtykke
Billede af underskrift
Nye regler gør det muligt for nærmeste pårørende til varigt inhabile patienter at give informeret samtykke til en række mindre behandlinger på vegne af deres pårørende for op til et år ad gangen. Det skal gøre det lettere for sundhedspersoner at få samtykke til undersøgelse og behandling af fx patienter med svær demens for en række mindre alvorlige tilstande.

Læs mere
Kontakt BPA-arbejdsgiver
grafisk fremstilling af @ og telefon og kuvert
Vi lægger stor vægt på at være tilgængelige. Har du spørgsmål, brug for råd og vejledning eller sparring kan du på BPA-arbejdsgiver.dk finde en kontaktformular, hvor du kan skrive dine spørgsmål direkte til os. Du kan også sende en e-mail direkte til os på kontakt@bpa-arbejdsgiver.dk eller ringe til os på tlf.nr.: 33 55 77 30.

BPA-arbejdsgiver har tavshedspligt. Det betyder, at alle de oplysninger, vi får fra vores brugere, er fortrolige.

KONTAKT OS
BPA-arbejdsgiver

Reventlowsgade 14, 2., 1651 København V

Telefon: 33 55 77 30
E-mail: kontakt@bpa-arbejdsgiver.dk

Vil du framelde nyhedsbrevet?
 






This email was sent to <<E-mail adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kooperationen · Reventlowsgade 14, 2. · København V 1651 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp