Copy

Nieuwsbrief Lente 2022

     


Fort Oelegem op TV!

2022 wordt ons 39ste werkjaar...

De twee vleertellingen konden voor het eerst
sinds twee jaar terug doorgaan. Jammer genoeg levert
dit geen rooskleurige resultaten op (zie verder in deze 
nieuwsbrief).

We hadden onlangs de eer om in het één-programma van
Arnout Hauben te komen: Dwars door de Lage Landen,
voor meer
info: zie verder.

De start van ons bezoekseizoen zal zondag 24 april worden.
Dit valt samen met de Erfgoeddag, waar we naar goede 
gewoonte graag aan deelnemen. Thema van dit jaar is 
"Erfgoeddag maakt school!".
Meer info: www.erfgoeddagkempen.be

Hopelijk ben jij dit jaar ook weer massaal terug van de partij
op onze vele boeiende activiteiten? In ieder geval is iedereen
van harte welkom (mits inachtneming van de geldende
Covid-maatregelen uiteraard)!
Reservatie is nog steeds vereist.

 

Vleermuizentelling


Overzicht vleertellingen Fort Oelegem januari-februari 1987-2022
 

Telling 1
Totaal anders dan tijdens andere januaritellingen: het warme weer met een buitentemperatuur tot 14°C !

Hiermee heeft zeker te maken de enorme terugval bij de verschillende soorten (1/2 à 1/3 van de normale januari-aantallen), al is de afname bij de ene soort (franjestaart) al meer dan bij de andere (ingekorven vleermuis).

De achteruitgang bleek gelijk gespreid over het hele fort, incl. de 4 afwateringsgangen. Vaste hangplaatsen met veel dieren hadden er nu nauwelijks of geen.

Ook op andere vleermuisplaatsen in het Antwerpse werden (begin februari) relatief lagere aantallen geteld, het meest uitgesproken bij de baardvleermuis: in het totaal 4311 exemplaren van 9 soorten.

Waar zijn ze naartoe? In boomholten in de buurt, menselijke bouwwerken (huizen, zolders, onverwarmde schuurtjes/loodsen), zomerlocaties ? Bij de mopsvleermuizen is bv. aangetoond dat ze bij milde wintertemperaturen gewoon in hun zomerkwartieren blijven.

Bij deze niet meer normale temperaturen kunnen we ons wel zorgen beginnen te maken over het klimaat. Op termijn dreigt dit ecosystemen te ontwrichten. Vleermuizen gaan te veel energie verbruiken om de omgevingstemperatuur te verkrijgen. De dieren kunnen vroeger wakker worden, maar de ‘normale’ insecten waar ze na de winter op teren ondergaan ook de invloed van de temperatuur en gaan er op dat moment niet meer zijn, enz.

Telling 2

De aantallen van einde februari zijn traditioneel lager doordat al een deel van de vleermuizen het winterverblijf verlaten hebben. Die lagere aantallen vielen deze keer verhoudingsgewijs  mee (20%, vaak is dat veel meer).

Blijft dan de vraag of er tussen begin januari en einde februari 2022 niet véél meer vleermuizen zijn komen overwinteren die we tijdens geen van beide tellingen hebben gezien of dat er tout court heel weinig dieren zaten deze winter.

Het zal wachten worden tot de volgende winter om te zien of de aantallen zich bij normalere temperaturen ook terug normaliseren.

Fort Oelegem op één...


(c) VRT/De Chinezen
Voor diegene die het zouden hebben gemist. Afgelopen zomer kregen we bezoek van Arnout Hauben. Die kwam in de één-reeks "Dwars door de Lage Landen" langs Oelegem. Hij kreeg van gids Glenn een korte rondleiding door het fort. Je kan deze aflevering terug bekijken via VRT NU.

Bezoek ons fort in 3D

Je kan steeds van thuis uit ons fort bezoeken. Dankzij Busyby werd ons fort enkele jaren geleden in 3D in kaart gebracht. Zelf een kijkje nemen? Dat kan door op bovenstaande afbeelding te klikken. 

Eurobats-poster

Het Agreement on the Conservation of Populations of European Bats, ook EUROBATS genoemd, werd in 1991 afgesloten. Het bestaat dus 30 jaar. Om dat te vieren publiceerde EUROBATS  (www.eurobats.org) o.m. een leuke vleermuizenposter op A2-formaat, met de snoeten van de 51 betrokken Europese vleermuissoorten. Bestel jouw gratis poster via info@fortoelegem.be en kom deze afhalen op één van de komende fortactiviteiten? Het is ook het secretariaat van EUROBATS (te Bonn, Duitsland) dat de jaarlijkse International Bat Night coördineert, in 2022 en in Fort Oelegem op zaterdag 20 augustus om 20u00 (op voorhand inschrijven).

Boekentip

ECOLOGIE EN VERPLAATSINGSPATROON VAN DE IJSVOGEL

Frans van Erve & Henk Moller PIllot. Uitg. Ecologische Kring Midden-Brabant/Pictures Publishers, Woudrichem, 2021 : 96 blz. Prijs 17.50 €. ISBN 978 94 92576 37 8

Begin 1963 hadden we de strengste winter van de 20ste eeuw. De daarop volgende winter van 1964 was ook relatief streng. De ijsvogelstand werd daardoor zowat geheel weggevaagd. Voor henzelf en voor alle in ijsvogels geïnteresseerde natuurvrienden besloten twee jonge natuuronderzoekers uit Midden-Noord-Brabant, geholpen door Brabantse en Vlaamse vrienden, toen te gaan onderzoeken hoe het herstel in zijn werk zou gaan. Er werd (acht jaar lang) een ringproject opgezet om de ijsvogelverplaatsingen in kaart te brengen. Behalve Noord-Brabant werden ook delen van Nederlands Limburg en Gelderland onderzocht, naast delen van onze provincies Antwerpen en Limburg. De resultaten van dat project, met vele gegevens over broedplaatsen, paarvorming, reproductie, plaatstrouw en leeftijd, leerden wat er met de vogels gebeurde in en vooral na het broedseizoen. Daarnaast werden ook de bestanden van ringcentrales in Nederland en België geanalyseerd en zo kreeg men een behoorlijke idee van het verplaatsingpatroon van zowel volwassen ijsvogels als van uitvliegende nestjongen. Die verplaatsingen (soms over grote afstanden) of juist de honkvastheid spelen een centrale rol in het leven van de ijsvogel, naast aspecten als territoriaal gedrag, de keuze van de nestplaatsen en het voedsel. Alles bijeen geeft dit de lezer een goed beeld van de factoren die bepalen dat de ijsvogel in onze streken voorkomt.

Oproep vrijwilligers!

Foto: © Sylvain Liekens, GVA - deze foto is genomen voor de Corona-maateregelen

De Werkgroep Fort Oelegem (WGFO) van Natuur 2000 wil dat blijven doen in de toekomst, maar het betekent ook dat er continu moet uitgekeken worden naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Daarom doen Natuur 2000 en de WGFO een speciale oproep tot andere forten- en natuurfreaks die evengoed wat van hun tijd in het fort en in de omringende natuur willen steken: zie je het zitten om je mee in te  zetten voor het onderhoud van het fortcomplex, voor het rondgidsen van bezoekers, voor het mee in de gaten houden van de overwinterende natuurwondertjes? Contacteer ons of kom naar één van onze activiteiten en spreek Julius (conservator) of Jorne (co-conservator) aan! Meer info: info@fortoelegem.be, 0475 29 04 87 of www.vrijwilligerswerk.be.

Interessante websites


Naast deze nieuwsbrief bestaan ook de websites www.natuur2000.be
www.nieuwsbriefnatuur2000.be en 
www.fortoelegem.be  die nieuws over Fort Oelegem en over de vleermuizen verzamelen.

     

PROGRAMMA 2022

Zondag 24 april
vanaf 11u00
Opendeurdag

Zondag 15 mei
vanaf 11u00
Fortengordelfietsdag

Zondag 29 mei 
vanaf 13u00
Open Fortnamiddag

Zaterdag 25 juni om 21u00
Vleermuizen-infoavond

Zondag 10 juli vanaf 13u00
Open Fortnamiddag

Zondag 14 augustus vanaf 13u00
Open Fortnamiddag

Zaterdag 20 augustus om 20u00
Vleermuizen-infoavond
(International Bat Night)

Zondag 11 september vanaf 11u00
Open Monumenten/
Fortendag

Zaterdag 24 september om 19u00
Vleermuizen-infoavond

Gelieve  uw aanwezigheid vooraf door te geven via info@fortoelegem.be

Graag 15  min voor de start van een vleermuizen-infoavond verzamelen bij de fortpoort, Goorstraat, 2520 Oelegem

Vind ons leuk op Facebook
Volg ons op Instagram
Copyright © 2022 - Werkgroep Fort Oelegem, Alle rechten voorbehouden.

Werkgroep Fort Oelegem
p/a Kasteel Vrieselhof
Schildesteenweg 99
2520 OELEGEM (RANST)

Wijzig je voorkeuren of schrijf uit op onze mailinglist

 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Werkgroep Fort Oelegem · p/a Kasteel Vrieselhof · Schildesteenweg 99 · Oelegem 2520 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp