Copy
View this email in your browser

Editorial

Pentru o viață sănătoasă, citiți zilnic! 

 

Să fii sănătoasă! Să fii sănătos! Sănătate! Sunt urări pe care ni le facem frecvent. Pentru o viață sănătoasă, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, consumați 2 litri de lichide, renunțați la sare, zahăr și grăsimi – mesajele rulate pe toate canalele radio-tv vorbesc despre sănătatea trupului. Printre acțiunile care contribuie la un corp sănătos mai numărăm dușul regulat, spălatul pe dinți de trei ori pe zi, mese bazate pe fructe și legume.

Dar pentru mintea sănătoasă, ce recomandări există în spațiul public? Mintea aceea care gândește liber, nu se lasă manipulată de teorii false, dezaprobă violența, războiul și atrocitățile lui, mintea aceea salvatoare de minciuni și confuzie semănată de cuvinte „ce din coadă au să sune” cum scria Eminescu, se construiește zilnic cu….. lectură!

„O carte, la urma urmei, se citește repede: într-o singură oră de lectură pe zi, timp de o săptămână, pot să-i vin de hac unui roman de 280 de pagini” asigură Daniel Pennac în savurosul său text „Ca un roman” (traducerea Ileana Cantuniari, editura Arthur). O singură oră de lectură pe zi și atâtea beneficii pe termen lung: să trăim toți într-o lume echilibrată, fără extremisme/naționalisme/fundamentalisme, unde adevăratul patriotism – cel care contribuie la iubirea de țară într-un context European – poate să facă diferența între libertate și obediență, între adevăr și minciună, între război și pace. Doar cu o singură oră de lectură pe zi!

Pentru o viață sănătoasă, a citi este echivalentul unei necesități vitale, ca aerul, apa, hrana. În gând sau cu voce tare, pentru sine sau pentru cineva drag – frați, surori mai mici sau un/o prieten/ă – lectura e singurul mod prin care o ființă umană se deosebește de o brută. Tragic și vizibil, observăm că, în lume, numărul de brute crește îngrijorător. Să ne opunem, deci, dezumanizării și anihilării gândirii! E la îndemâna tuturor, cu doar o oră de lectură zilnic!

Adriana Moca
Manager proiect Clasa Vie - Asociația Vis-a-Vis

23 aprilie – Ziua lui William Shakespeare (1564-1616)  

Vă invităm să ascultați Sonetul 66, în interpretarea actriței Adriana Moca, cu ocazia împlinirii a 458 de ani de la naștere și a 406 ani de la moartea celui mai cunoscut dramaturg al tuturor timpurilor. 

23 aprilie -  Ziua Internațională a Cărții și a dreptului de autor – vizionare “Singur printre mârlani” după volumul de poeme cu același titlu, de Florin Bican la Teatrul Național din Cluj  

Grație parteneriatului cu Teatrul Național din Cluj, elevii din proiectul Clasa Vie vor putea urmări online, cu titlu gratuit, spectacolul de teatru-dans „Singur printre mârlani” (regia Andreea Gavriliu) pe data de 23 aprilie, începând cu ora 10 până la miezul nopții. Linkul: https://www.youtube.com/watch?v=hgYhMb0G7Cg va fi disponibil doar pe 23 aprilie, ca o formă de celebrare a Zilei Internaționale a Cărții și o reverență pentru Florin Bican, unul din scriitorii invitați ai proiectului. 

 

„SINGUR PRINTRE MÂRLANI este o satiră care caricaturizează categorii catastrofale, calamități umane, caracterizate prin cacofonia dintre «caterincă», «panaramă» și «paranghelie». Din latinescul «satura», care avea sensul de «dezordine» sau «harababură», romanii îl utilizau în expresia «lanx satura», adică un bol plin cu fructe de diferite tipuri. Se poate trage, deci, concluzia că spectacolul este o salată de rime bine scrise de Florin Bican, «veselie, dans, antren» – vorba dânsului – muzică și mult efort fizic din partea actorilor.”
 
Andreea Gavriliu - regie şi coregrafie. Distribuţia: Irina Wintze, Alexandra Tarce, Sânziana Tarța, Radu Dogaru, Radu Lărgeanu, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă.
 
Motto-ul spectacolului este „Am renume mondial, sunt mârlanu' universal!”
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
E-mail:
asociatiavisavis@gmail.com
Facebook Clasa Vie:
https://www.facebook.com/Clasa-vie-114027997860115
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 ASOCIAȚIA VIS-A-VIS, All rights reserved.

Our mailing address is:
asociatiavisavis@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp