Copy
Hotei nieuwsbrief September 2022
View this email in your browser

Hotei nieuwsbrief September 2022

  • Weer naar Japan: Kyoto en Tokyo.

  • Inkoop: de veilingen, bijzondere shunga, Sosaku hanga, nog meer moois en nieuwe objecten.

  • Tentoonstellingen: Wabi-sabi in Leiden en Shin Hanga in Brussel.

  • Verenigingen: SJA en KVVAK.

  • PAN Amsterdam 2022.

Weer naar Japan

Deze keer, na de moeizame tocht in Mei, was mijn Japan-reis betrekkelijk probleemloos. Het was vermoeiend, vooral omdat het zo verschrikkelijk heet was, en de terugvlucht was ruim 14 uur, via de Beringstraat, Alaska, Canada, IJsland tot aan Parijs en toen nog twee uur wachten op mijn vlucht naar Amsterdam.

Maar bij de heenreis ging alles razendsnel bij aankomst in Osaka. Binnen tien minuten door alle formaliteiten. Ik zat snel in de Haruka, de trein die het vliegveld met Kyoto verbindt: je bent dan gelijk echt in Japan, als je je hoofd te rusten legt op de Hello Kitty kussens! De ochtendzon scheen hard, en de rijstvelden waren felgroen, ze gaven bijna licht. Bij de fabrieken stonden de auto’s van de werknemers allemaal keurig tussen de witte strepen van de parkeervakken: Japan zoals het hoort.
Na aankomst gelijk maar op stap, op zoek naar spullen die u misschien van mij zou willen kopen. Ik kan goed tegen de hitte, maar de ruwe schelle zon en de vochtige warmte bevielen me maar matig. Ik liep van luifel naar luifel, zoekend naar de schaduw. En dan een winkel in, waar het vervolgens door de airco gelijk aanvoelt alsof het -10 is!

Mondkapjes zijn nog steeds de norm: vrijwel iedereen draagt ze, en met name vrouwen zijn er zeer strikt mee. Overigens vermoed men dat half oktober de visum verplichtingen zullen worden opgeheven en normaal reizen naar Japan weer mogelijk wordt.
Het straatbeeld in Kyoto is nog rustig. De zaterdagavond was geanimeerd maar nog steeds totaal zonder toeristen. De Gion wijk vertoonde iets meer leven dan in mei. Ik moest met een collega de karaoke bar in, en zowaar waren we niet de enige. Maar ook nu waren er weer restaurants weg, failliet, er is veel leegstand. En tegelijkertijd nieuwe projecten zoals een super de luxe hotel, midden in de antiekstraat Shinmonzen, ontworpen door Tadao Ando, gelegen aan het kleine riviertje wat even later leegstroomt in de Kamogawa. Het is open maar nog niet helemaal klaar, negen suites. Vanaf 1200 euro per nacht, ziet er best aardig uit….

Naar Tokyo

Tokyo was qua temperatuur een verademing. Ik heb een nieuw hotel geprobeerd, fantastisch: The Blossom Hibiya. Ik had een hoekkamer. Geweldig: groots uitzicht naar twee kanten. De ligging is op de rand van Hibiya en Shinbashi. De lobby is op de 17de verdieping en de kamers daar nog weer boven. Ontbijt was uitstekend. Prijs was ridicuul laag, zoals vanwege de zwakke yen vrijwel alles goedkoop is, behalve Japanse prenten!!
Inkoop: de veilingen

Nu ook een aantal van mijn Engelse en Amerikaanse collega’s er weer waren was het aanbod groot, maar de prijzen verschrikkelijk. Vooral de 20ste eeuw en dan vooral de landschapsprenten van Hasui en in iets mindere mate Yoshida. Ik zag prijsstijgingen tot wel 100% binnen drie maanden! En de vogels van Koson waren sinds mei nog weer 25-35% duurder. Zelfs postume uitgaven vonden gretig aftrek voor prijzen die ik nooit voor mogelijk heb gehouden.
De belangstelling voor Shin hanga is blijvend enorm. Twee dagen na mijn terugkeer opende twee grote Shin hanga tentoonstellingen en verschenen er even zoveel catalogi. Ook was er nu net het zesde boek in vier jaar tijd over Koson verschenen. Maar ook Yoshitoshi was buitengewoon duur. In Kyoto waren net Chinese handelaren langs getrokken die stapels Yoshitoshi hadden ingekocht.
Ik heb mijn best gedaan en ben toch wel met heel wat thuis gekomen.
Bijzondere shunga

Op een van de veilingen kwam een album op de mat met daarin shunga schilderingen van Hollanders op Decima. Schilderingen waarbij de Hollanders met Hollandse of Japanse dames werden afgebeeld: op een schommel, op een bank, in de buitenlucht de liefde bedrijvend. Het album is bijzonder omdat het de signatuur en zegels bevat van Jō Girin (1779-1859), een van de Japanse schilders die ten tijde van Hendrik Doeff (1777-1835) voor de Nederlanders werkte.
Het album is in prachtige staat en in 2020 in een grote tentoonstelling in het Shoto Museum in Shibuya te zien geweest. Ik zal dit album meenemen naar de PAN.

Sosaku hanga
Waar ik ook blij mee ben:

Sosaku hanga aankopen waaronder een maffe prent uit 1919 van Koizumi Kishio voorstellende een portret van Beethoven!

Verder een grote, zeldzame Ono Tadashige.

Deze zullen pas op de PAN te zien zijn.
Nog meer moois

Daarnaast een complete serie van Yoshitoshi in prachtige staat:
Dai Nippon meisho kagami uit 1878.
In de goedkope categorie een groep mooie Chikanobu prenten. Sommige van deze nieuwe aanwinsten verschijnen binnenkort op de website.

Absolute topstukken voor de PAN zijn oa het fluitspelers triptiek van Yoshitoshi, een van Hokusai’s Watervallen, twee schitterende Shinsui’s met prachtige mica achtergrond, alles in prima staat van conservering.

Ik zal ook behoorlijk wat ruimte reserveren voor een drietal hedendaagse kunstenaars.

En hoe zit het met de objecten?

Ja, ik heb een nogal leuke groep natsume gekocht: ze zijn er nog niet, maar zullen waarschijnlijk deze week in de galerie aankomen. Belt u even als u daarvoor wilt komen.
Voor de PAN heb ik een aantal lakobjecten gekocht die nauw aansluiten bij wat er zichtbaar was afgelopen zomer op de prachtige laktentoonstelling in het Rijksmuseum.
Tentoonstellingen

Op dit moment is de tentoonstelling Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek te zien in het SieboldHuis. Wabi-sabi is de Japanse filosofie over vergankelijkheid en de schoonheid van imperfectie. Kom de ruim honderd kunstwerken bekijken van kunstenaars die zich hebben laten beinvloeden door wabi-sabi.
Te bezoeken tot en met 15 januari 2023

Verder is de Shin hanga tentoonstelling vanaf 13 oktober in het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel te zien. Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst Köln en het SieboldHuis, maar mocht u deze gemist hebben, dan kunt u dus in Brussel de volledige selectie van Shin hanga prenten bewonderen. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een Franstalige versie van de catalogus, naast de eerder verschenen Engelse, Nederlandse en Duitse uitgaven.
Verenigingen

The Society for Japanese Art

Zoals iedereen weet telt Nederland eindeloos veel verenigingen. Zo ook op het gebied van Japanse kunst. Een van die verenigingen de ‘Society for Japanese Art’ (SJA) bestaat dit jaar 85 jaar. Het geeft tweemaal per jaar een prachtig Engelstalig tijdschrift uit, Andon, waarin vele aspecten van Japanse kunst worden belicht door specialisten. De vereniging met ruim 550 leden, organiseert lezingen, symposia en excursies. Het lidmaatschap geeft bovendien toegang tot de website, welke vol staat met nieuws over de internationale Japanse kunstwereld. Hier worden publicaties en tentoonstellingen aangekondigd en hier is, exclusief voor leden, het totale archief van het tijdschrift Andon terug te vinden. Verder is nauw gelieerd aan SJA er een onafhankelijk fonds, het Heinz Kaempfer Fonds (HKF), dat vanuit een legaat van oud-lid en top-verzamelaar Heinz Kaempfer, onderzoek van (jonge) wetenschappers faciliteert door middel van prijsvragen, beurzen voor collectie bezoek en de organisatie van symposia.
Door middel van het lidmaatschap ontvangt u veel en ondersteunt u de volgende generatie onderzoekers!

Verdere informatie vindt u op de website van de Society for Japanese Art, waar u zich ook kunt aanmelden als nieuw lid.

De Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst
De naam zegt het al: de KVVAK is wat ruimer van taakstelling, het omvat het totale Aziatische cultuur gebied. Het is nauw verbonden met het Rijksmuseum. Het bestaat nog langer dan de SJA: het is in 1918 opgericht en heeft vergelijkbare doelstellingen als de SJA en HKF te samen. Een groot verschil is echter, dat de KVVAK een collectie heeft van bijna 1900 werken welke sinds 1952 in permanente bruikleen zijn bij het Rijksmuseum. Nog steeds financiert de vereniging aankopen t.b.v. de eigen collectie en dus van de Aziatische afdeling van het Rijksmuseum. De KVVAK geeft een overwegend Nederlandstalig tijdschrift uit. Japan komt regelmatig aan bod.

Verdere informatie over deze vereniging vindt u op de website van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.
PAN Amsterdam

Over minder dan zeven weken barst de PAN weer los. Wij hebben weer onze vertrouwde stek, direct links van de ingang, weer 91 m2. Ons standnummer is 137. We zijn druk bezig met de voorbereidingen.
PAN Amsterdam vindt plaats van 20 t/m 27 november in de RAI Amsterdam, elke dag van 11.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag 19 november is de besloten opening.
De nieuwste uitgave van Vind Magazine zal u enigszins bekend voorkomen. Het tijdschrift besteedt uitgebreid aandacht aan de PAN.
Eén van onze eerder genoemde Shinsui's staat dus op de cover, is op pagina 207 afgebeeld en het eerder genoemde fluitspelers triptiek van Yoshitoshi staat op pagina 219.
Het tijdschrift is te koop in de kiosk.
Hartelijke groeten,

Chris Uhlenbeck

email: ukiyoe@xs4all.nl
website: Hotei Japanese Prints
Instagram
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 Hotei Japanese Prints, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp