Copy

Buren van Rijnenburg en Reijerscop
Beeld: theimagineers.com 

 
  
BVRR Nieuwsbrief - 20-9-2022  

 
  • Vergunningaanvraag windturbines Utrecht  - er doorheen jagen?
  • ’t Goy geschrokken: ‘Herrie windmolens zo groot dat een enkeling zelfs in zijn auto slaapt’
  • 2 Vrijwilligers gevraagd met kennis van bestuursrecht

 
 
Vergunningaanvraag windturbines Utrecht - er doorheen jagen?
Op 7 september schrijft wethouder Van Hooijdonk aan de gemeenteraad dat de vergunningsaanvraag voor vier windturbines met maximale tiphoogte van 270 meter in Rijnenburg en Reijerscop in behandeling is genomen. De gemeente wil dit jaar nog vervolgstappen zetten met een ontwerp bestemmingsplan en ontwerp omgevingsplan. De wethouder verwijst naar de samenvatting en conclusies van het milieu effect rapport (MER) met rooskleurige conclusies over de geluidsbelasting. 
Voor onze volledige reactie op de vergunningsaanvrage verwijzen wij naar het BVRR Persbericht van 15 september met achtergrond informatie. In deze Nieuwsbrief geven wij een korte samenvatting.
 
Ondanks dat windturbines er niet eerder dan 2026 zouden kunnen komen te staan wordt door Gemeente en Rijne Energie nu een soort spoed-traject gekozen waarbij onzorgvuldigheid dreigt en bewoners en grondeigenaren op informatie-achterstand worden gezet. Gemeente en Rijne energie willen alles liefst even voor de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet per 1-1-2023 er doorheen fietsen. Maar ook aan de nieuwe landelijke geluidsnormen voor windturbines die nu worden ontwikkeld en de bijgewerkte studies van RIVM over gezondheidseffecten van geluidsoverlast door windturbines gaat men voorbij.
 
1. Onzorgvuldige procedure en verwerpelijke handelswijze
De gemeente weigert inzage te verschaffen in het volledige MER rapport (172 pgs. + bijlagen/verwijzingen) omdat dit nog de status heeft van een concept-rapport. Tegelijkertijd loopt de gemeente in de Raadsbrief en het Persbericht vooruit op de conclusies van het rapport. De samenvatting van het MER rapport komt tot ongefundeerde en oncontroleerbare rooskleurige conclusies over de geluidsbelasting van de turbines. Hoe kun je conclusies trekken als er nog geen definitief rapport is? En hoeveel tijd krijgen belanghebbenden om straks honderden pagina’s te bestuderen en er op te reageren? 6 weken?
 
2. Windturbines in Rijnenburg blokkeren 25.000 nieuwbouwwoningen
De wethouder schrijft dat de geluidsbelasting van de nieuwe windturbines lager zal zijn dan 45 dB, de maximale norm van GGD of WHO, vergelijkbaar met wat we acceptabel vinden bij autowegen of spoorwegen. “Wij gaan ervan uit dat windmolens en mogelijke toekomstige woningbouw met elkaar verenigbaar is”, aldus wethouder Van Hooijdonk.
 
Maar een wettelijke norm voor de geluidsbelasting ontbreekt op dit moment nadat de omgevingsnorm door uitspraak van de Raad van State buitenwerking is gesteld. En de WHO heeft aangegeven dat haar suggestie over de geluidsnormering aan de oude kant is en eigenlijk bijgesteld zou moeten worden op basis van meer recente onderzoeken.
In werkelijkheid is de 45dB richtlijn bovendien gebaseerd op jaargemiddelden. Dit verhult dat je bij ongunstige wind op vele dagen wordt geconfronteerd met hoorbaar geluid. 
Conclusie: Het nieuwe stadsdeel Rijnenburg is vrijwel geheel gepland ten noorden van de Nedereindseweg en zal daarom met grote regelmaat ernstige geluidshinder ondervinden van de genoemde turbines..
 
3. Windturbines in Rijnenburg en Reijerscop zijn hoorbaar aan overzijde snelwegen in De Meern en Nieuwegein
De vier geplande turbines staan ongeveer op 800 tot 900 meter van de woonwijken in De Meern en Nieuwegein. Uit onderzoeken uit 2018 en 2019 is gebleken dat bij ongunstige wind er sprake zal zijn van meerdere uren hoorbaar geluid gedurende meerdere uren in de nacht.

4. Gezondheidsrisico’s Laag Frequent Geluid: Afstand nodig van minimaal 1,8 km
Audioloog Jan de Laat van het Leids Medisch Universitair Centrum, heeft de afgelopen jaren gepubliceerd over de gezondheidsrisico’s van Laag Frequent Geluid (LFG). Zo’n vijf tot tien procent van omwonenden blijkt extra gevoelig te zijn voor hoorbaar en niet hoorbaar LFG en krijgt gezondheidsklachten. Nu de oude geluidsnormen door de uitspraak van de Raad van State niet meer geldig zijn pleit De Laat voor een heldere afstandsnorm tot woningen. Het LFG treft omwonenden in een straal van enkele kilometers. Om de ergste schade te beperken zou de afstand tot woningen minimaal tien maal de masthoogte moeten bedragen. 
De geplande turbines met een maximale tiphoogte van 270 hebben een masthoogte van 180 meter en zouden daarom minimaal op 1,8 km van woningen moeten staan. De geplande turbines blokkeren dan toekomstige woningbouw in het hele middengebied van Rijnenburg tot en met de Nedereindseweg en treffen tevens een strook van ca. 1 km aan de overzijde van de snelwegen van omliggende wijken in De Meern en Nieuwegein.
 
Herrie windmolens zo groot dat een enkeling zelfs in zijn auto slaapt
Het Houtense fruitdorp ‘t Goy is zich rot geschrokken. 
Diverse bewoners hebben een busreis ondernomen naar windmolenpark Ospeldijk in Nederweert. Een bewoner zegt “Ik werd gewoon triest van de verhalen die omwonenden ons daar hebben verteld”. ”Zij slapen slecht, hebben vaak hoofdpijn en klagen over chronische vermoeidheid. Het zijn vooral de laagfrequente tonen waar mensen last van hebben. Sommigen proberen daarom hun huis te verkopen, maar niemand wil erin wonen. En dan zijn er dus ook nog de verhalen van mensen die in wanhoop af en toe ergens anders gaan slapen om tenminste even bij te kunnen tanken.” 
De Gemeenteraad heeft de besluitvorming voor het eventuele park met 4 turbines voor dinsdag 20 september op de agenda staan.
Lees hier het hele artikel in het AD (Premium artikel).
 
2 Vrijwilligers gevraagd met kennis van bestuursrecht
Nu we wat verder in de tijd zijn gekomen wordt het belangrijk dat BVRR zich verder opmaakt om met verdere inspraak, bezwaarschriften, juridische procedures en het leggen van claims verzet te bieden tegen ongewenste 270 meter hoge windturbines.
 
Wij willen daarom graag onze kerngroep verder versterken met 2 professionals die ons juist met veel juridische kennis en ervaring nog verder kunnen helpen. Er is reeds een uitgebreide dossiervorming, we hebben veel kennis, vele aanknopingspunten en argumenten en er zijn diverse contacten. Wij willen ons nu nog verder voorbereiden en maximale druk zetten op gemeente en initiatiefnemer voor de bouw van windturbines in Rijnenburg en Reijerscop. 

Weet jij precies hoe om te gaan met bestuurlijke besluitvorming en vergunningsverlening, weet jij waar gemeente/initiatiefnemer te kort door de bocht gaan? Weet jij waar inspraakprocedures, MER-onderzoeken slecht worden uitgevoerd? Weet jij precies wanneer en op welke titel bezwaar aan te tekenen en juridische procedures te starten?
Neem dan alsjeblieft contact met ons op. Stuur een mailtje en we maken graag een afspraak voor een nadere kennismaking en toelichting.


Pieter van Veenen

Namens Buren van Rijnenburg en Reijerscop
burenvanrijnenburg@gmail.com
bvrr.nl

 
  • Wij zijn vóór ondersteuning van de energietransitie. Primair via ‘Wind op zee’ en ‘Zon op land’. ‘Wind op land’ kan eveneens maar zeker niet binnen een afstand van 10x de tiphoogte van windturbines ten opzichte van woonkernen. Zo voorkomen we horizonvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade door Laag Frequent Geluid.
  • Tevens zijn wij vóórstander van grootschalige (overwegend grondgebonden) woningbouw in de Polder Rijnenburg om zo vanuit de gemeente ook woningen voor woningzoekenden en zeker ook starters beschikbaar te maken.
  • Wij zijn vóór een integrale planontwikkeling voor de polders Rijnenburg en Reijerscop waar naast energie-opwekking en woningbouw tevens plaats wordt gemaakt voor groen, recreatie en sport (bijv. een roeibaan).
 
Facebook
Twitter
Website
Email
Copyright © 2022 Buren van Rijnenburg, All rechten voorbehouden.

Voeg ons toe aan uw adresboek

Wilt u wijzigen hoe u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of u afmelden van deze lijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp