Copy

Hallo <<Je voornaam>>,

Dit is niet zomaar een week... Dit is de Week van het Nederlands! En ook (deels) de Week tegen eenzaamheid. Bij taalcoaching zijn deze twee thema’s met elkaar verbonden; taal en contact zijn namelijk onmisbaar om mee te kunnen doen. Als je de Nederlandse taal spreekt, kun je je ambities waarmaken en laten zien wie je bent. Jij maakt daarin met taalcoaching hét verschil voor nieuwkomers!

Meer over de themaweken en de impact van taalcoaching lees je in deze nieuwsbrief: 
 


Hartelijke groet van Bastiaan, Elise, Hanna, Marcella, Samira, Mazen, Iryna, Lotte, Roy en Sylvia

Het verhaal van Beza

"Als je stil blijft, kun je niets delen"  - Beza

Het verhaal van Beza is één van de verhalen die we in deze Week van het Nederlands / Week tegen eenzaamheid op onze sociale media plaatsen. Beza vluchtte in 2014 uit Ethiopië en vond in Nederland veiligheid. Ze vindt de Nederlandse taal moeilijk, maar niet onmogelijk. Beza kent nog niet zoveel Nederlanders, maar ze probeert zoveel mogelijk Nederlands te praten, zoals in winkels. Graag zou ze met iemand in gesprek gaan over haar passie, koken. 

Wij vinden het belangrijk dat meer mensen positieve verhalen lezen over nieuwkomers en taalcoaching. Help je mee? Deel deze video op social media. Alvast bedankt!

Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn
Twitter Twitter

Wat wil jij leren?

Wil je het taalcontact met je taalmaatje(s) nog leuker en effectiever maken? Als taalvrijwilliger of coördinator kun je bij Stichting Het Begint met Taal op allerlei manieren nieuwe kennis op doen. Denk aan trainingen, webinars, e-learning, e-coaching, netwerkbijeenkomsten en (nieuw) oefenmateriaal.

Waar kan je dit allemaal vinden? Op het extranet (vraag inloggegevens bij je coördinator) of in de agenda van Het Begint met Taal! Een kleine greep uit de 'winkel': 

Webinar Werken aan verstaanbaarheid en uitspraak.
18 oktober 2022 -19.30-20.30 uur

Schrijfworkshop Werven op Waarden. 27 oktober -
10:00 -16:00 uur - Utrecht

Bekijk de volledige agenda

Wat is de rol van gemeenten bij taalcoaching?

Taalcoaching is een krachtig middel voor gemeenten om nieuwkomers wegwijs te maken in de Nederlandse taal en cultuur. Toch worstelen veel gemeenten met vragen rond de inkoop van taalaanbod voor nieuwkomers; taalcoaching blijft vaak onderbelicht. En dat terwijl taalles en taalcoaching samen de ideale combinatie vormen. Voor gemeenten is er daarom een speciale brief over Taalcoaching in de brievenreeks 'Kwaliteit van Taal' van Divosa en ITTA, waaraan Het Begint met Taal heeft bijgedragen.

Ben je benieuwd naar deze brief of wil je meer weten over de rol van gemeenten op het gebied van taalaanbod en de rol van taalcoaching? Lees dan deze brief vol achtergrondinformatie, tips en praktijkvoorbeelden.

Tip: stuur als coördinator deze brief door naar je contactpersoon binnen je gemeente.

Naar de brief

Persoonlijk contact met vrijwilligers

Persoonlijk contact is ook belangrijk tussen coördinatoren en hun vrijwilligers. Dit kwam opvallend vaak terug tijdens de Regiobijeenkomst voor coördinatoren op 27 september te Nijmegen. Zeven coördinatoren gingen met elkaar in gesprek over vrijwilligersmanagement. Persoonlijk contact bleek de sleutel. Niet alleen voor het werven, met de lokale markt als geschikte locatie, maar ook voor het begeleiden, boeien en binden van vrijwilligers. 

Er zijn dit jaar nog twee regiobijeenkomsten! Zien we jou daar? 

Lees snel verder

Succesfactoren voor effectieve taalcoaching

Jamal (taalcoachambassadeur van Het Begint met Taal) zet zijn ervaring als nieuwkomer nu in bij de ervaringsraad voor Expertisepunt Basisvaardigheden. Geweldig Jamal!

Het betrekken van nieuwkomers bij je organisatie en beleid zien we als één van de succesfactoren voor effectieve taalcoaching. Nieuwkomers weten namelijk als geen ander waarom taalcoaching belangrijk is en wat zij nodig hebben. Hoe zorg jij er als coördinator voor dat taalcoaching maximaal effect heeft? 

Lees hier de succesfactoren

Kijktip! - Slava Oekraïne

Ken of begeleid je vluchtelingen uit Oekraïne? Dan is documentaireserie Slava Oekraïne interessant voor jou! 

Vluchtelingen met verschillende verhalen en omstandigheden proberen in Nederland hun draai te vinden. De halfjaarlijkse documentaireserie van NPO brengt deze verhalen in beeld door een aantal Oekraïnse vluchtelingen te volgen. 

Naar de serie

Cultuurtip! - Saman Amini’s Integratieplan

In de voorstelling Saman Amini’s Integratieplan zet Amini op hilarische, intieme en met vlagen pijnlijke manier uiteen hoe we omgaan met elkaar in deze multiculturele samenleving. Misschien herken je wel iets uit je eigen taalcoachingspraktijk? De voorstelling gaat op 7 oktober in première in DeLaMar Theater en is te zien t/m 4 december.

Bekijk de speellijst

Even voorstellen - nieuw in ons team

Iryna van Delft
Programmacoördinator
Kletsmaatjes
Lotte Aalberts
Communicatie
Professional
Het volledige team
Website
LinkedIn
Facebook
Link
Twitter
YouTube