Copy
Del gerne nyhedsbrevet med andre
Se nyhedsbrevet i din browser
nyhedsbrevs-banner

Tommy Kaas skriver
Kære faste læsere - og jer, der er kommet til siden sidste nyhedsbrev. Godt 10 år har vi lavet nyhedsbrev, og vi er utroligt glade for, at I har lyst til at følge med. Endnu gladere bliver vi, hvis I vil dele jeres nyhedsbrev med nogle, der ikke selv får det.
Vi ved godt, at opgørelser over, hvor mange der åbner nyhedsbrevet, er lidt tvivlsomme for tiden. Grafen dækker de seneste fem år. Selv om vi nok skal trække lidt fra, er vi stolte af, at så mange åbner og læser. Vi ved, at konkurrencen om jeres opmærksomhed er hård.
I øvrigt: I sidste nyhedsbrev klikkede flest (igen!) på vores tip om et værktøj, der gør det meget let at fjerne uønskede elementer fra fotos. Fik du ikke klikket, er linket her:
https://cleanupphotos.com/

#inspiration
Medietendenser i USA - Kaas & Mulvad

Medietendenser i USA - skal vi holde en plads til dig?

Som vi plejer, tilbyder vi, at interesserede kan reservere en plads på vores efteruddannelseskurser. Vi ved jo, at der på nogle arbejdspladser skal en del tidskrævende bureaukrati til, før den interne godkendelse er på plads. Og det er ærgerligt at komme for sent.
Det er der altid nogle, der benytter sig af. P.t. har vi reserveret de fire første pladser på kurset "Medietendenser i USA: Produktudvikling 2023", som vi kører i slutningen af marts næste år. 
Hvis du vil med, og hvis du tror, at det er sandsynligt, at du ender med at få lov, så holder vi gerne en plads til dig. Bare send en mail.
I bunden af nyhedsbrevet er der omtale af alle vores forårskurser. Du kan herfra klikke dig videre til den fulde beskrivelse på vores eget website. Fra 31. oktober kan du også se kurserne hos Mediernes Efteruddannelse.

#internationalt

Global journalistkonference - i Sverige 

19.-22. september 2023 vil Göteborg danne rammen om den næste store konference for global undersøgende journalistik. Da den sidst blev holdt i 2019 i Hamborg, blev der helt usædvanligt ikke taget en beslutning om næste konference. Planen blev at holde den i Sydney. Så kom pandemien, og siden har forskellige forhold gjort, at Australien nu er ude af billedet. 
De to første globale konferencer blev holdt i København i 2001 og 2003 og arrangeret i et samarbejde mellem IRE, DICAR og Foreningen for Undersøgende Journalistik. Siden har konferencen været holdt i en lang række byer verden over, bl.a. Rio, Johannesburg, Lillehammer, Kiev og Geneve. Ved seneste konference deltog 1750 personer.

#osint
intel-bog

Ny udgave af den ultimative osint-bog

Michael Bazzell står bag sitet inteltechniques.com, som mange tidligere især brugte til at søge i Facebook med. Det blev lukket, da Facebooks Graph Search forsvandt. Siden har Bazzell fået sitet op igen med masser af nye søgemuligheder, men han har også haft tid til at opdatere sin store grundbog "Open Source Intelligence Techniques", der tidligere i år kom i 9. udgave. Over godt 500 sider kommer han gennem rigtigt mange aspekter i forhold til at finde og analysere online information. Den kan anbefales.
Der er avanceret stof i bogen, men begyndere kan også sagtens få stort udbytte. 
https://inteltechniques.com/books.html

#interaktivt
tegn dit nabolag

Quiz i lokalgeografi

Hvor godt kender du dit nabolag? Og er dine naboer enige med dig?
De to simple spørgsmål er afsættet til en sjov og enkel interaktiv geografisk quiz, som Axios Local har fået bygget. Når du går ind på linket, kan du vælge mellem 20 amerikanske storbyer, og her skal du så forsøge at tegne grænserne mellem nabolag og bydele op.
Bagefter kan du se, hvordan du klarede dig sammenlignet med andre, der har prøvet quizzen.
https://www.axios.com/local/philadelphia/game-do-you-know-your-neighborhood

#nyhedsbrevs-inspiration

Excel will never die

For en, der bl.a. underviser i at bruge regneark, var overskriften, som jeg fandt i et nyhedsbrev, tillokkende. Artiklen er lang, men ret spændende - om hvor stor betydning og indflydelse på udviklingen, Excel-programmet rent faktisk har haft - og stadig har.
Nyhedsbrevet er også værd at læse - navnet er "Not Boring". Og det er måske værd at påpege, når emnet for nyhedsbrevet er forretnings-strategier og -trends - altså, hvad der ligger bag de beslutninger, som virksomheder tager.
https://www.notboring.co/

Fint nyhedsbrev fra det globale netværk

Som omtalt ovenfor er der nu en ny global konference undervejs. Også i perioderne mellem konferencerne er der masser af aktivitet i det globale netværk for undersøgende journalistik. Blandt andet kommer der regelmæssigt et fint nyhedsbrev med artikler, tips og nyt fra kolleger verden rundt. Indimellem beder man journalister dele ud af deres tips - fx om værktøj og yndlingsprogrammer.
https://gijn.org/gijn-newsletters/

#tooltip

Udskift videobaggrund med Canva

Et af de meget brugte digitale design- og publiceringsværktøjer er Canva. Det er ret intuitivt at gå til og har derfor også mange brugere. For nylig fik programmet en ny interessant feature. Nu kan man udskifte baggrunden på videoer. Man kan fjerne den helt eller udskifte baggrunden med stillbilleder - eller en anden video. Den ny mulighed er ikke med i den gratis version af Canva.
Her demonstrerer Canva selv, hvordan man gør.
https://www.youtube.com/watch?v=L9Mp0bFzxpw

bitly-eksempel

Tjek, hvad der gemmer sig i url'en

Det sker, at man støder på en web-adresse, som man ikke kan gennemskue. Måske er den forkortet med bitly eller en anden kortlink-tjeneste. Måske er dele af den omkodet, så den er helt ulæselig.
Her er en løsning. Du sætter blot urlen ind i søgefeltet, trykker på knappen, og så får du et billede af, hvad url'en egentlig gemmer på, og hvor den vil sende dig hen.
I eksemplet ovenfor har jeg taget en url forkortet med bitly og sat ind. Tjenesten finder ud af, hvad linket fører til, hvornår det er oprettet etc. Hvis dele af en url er omkodet, så den ikke giver mening (for mennesker), så kan den (i hvert fald i nogle tilfælde) selv afkode urlen og gøre den forståelig.
https://dfir.blog/unfurl/

#kurser

Året ud: Efteruddannelse med ekstra PU-støtte

Er din arbejdsgiver medlem af Pressens Uddannelsesfond, er det lige nu ekstra billigt at tage på efteruddannelse - uanset om det er et åbent kursus i et kursuslokale, eller om det er et internt kursus, vi holder på din arbejdsplads.
Den forhøjede PU-støtte gælder hele 2022.
Nedenfor ser du de planlagte åbne kurser, som vi har pladser på - frem til næste sommer. Overvejer du interne kurser, kan du få inspiration her.

kunne du få dit eget job

Kunne du få dit eget job? (Du kan nå det endnu)

24. - 26. oktober 2022 i Middelfart: Få inspiration til at planlægge den næste - måske sidste - etape af dit arbejdsliv, så arbejdsglæden er intakt og du holder dig skarp. Få øje på de muligheder for udvikling, som din arbejdsplads rummer, så du stadig er attraktiv på et arbejdsmarked, der råber på flere hænder. 
Se, hvordan du forbedrer din hjernes elasticitet og bliver ved med at være nysgerrig og klar til nye opgaver
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/erfaring-til-gevinst-3/

Perspektiv og gennemslag - få mere ud af din journalistik

7.- 8. november 2022 i København: Hvordan får du med enkle greb meget mere ud af din journalistik? Det fokuserer dette todages-kursus med den erfarne redaktør Rasmus Emborg på. Det kan være at se det større perspektiv, den lille afgørende detalje eller den spændende person.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/perspektiv/

På togt i arkiverne

28. - 30. november 2022 i København: Det bliver lettere og lettere at søge i danske arkiver, og masser af god journalistik er skabt ud fra arkivmateriale. Men hvor skal man begynde, og hvordan gør man? Tag med på Simon Ankjærgaards kursus og lær, hvordan du søger i arkiver, finder det, du leder efter og anvender det i din journalistik.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/arkivtogt-e22/

Skrab nettet med Python

28. - 30. november 2022 i København: Jan Lauridtsen og Tommy Kaas lærer dig at programmere og at bygge webscrapere med det gratis programmeringssprog Python. Programmering kan være svært at komme i gang med på egen hånd. Kurset lærer dig så meget, at du bagefter selv kan bygge simple programmer til at indsamle data fra nettet.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/python-e22/

Find data – og find historier med SQLite

30. november - 2. december 2022 i København: Nils Mulvad lærer dig, hvordan du analyserer data og finder journalistiske historier med databaseprogrammet SQLite. Myndighederne lægger flere og flere data ud til frit brug. Du lærer, hvor de nye data er, hvordan du får fat i dem, og hvordan du anvender dem i SQLite.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/sqlite/

Sådan optimerer du dine netrubrikker - uden clickbait

6. december 2022 i København: Jesper Helmer Rasmussen er kendt som en skarp og erfaren forsideredaktør. Som kursusleder giver han deltagerne tip og værktøjer, som med enkle midler gør dem i stand til at optimere alt fra den korte nyhedsrubrik til den legende feature-rubrik -  uden at det kommer i nærheden af clickbait.
https://mediernesefteruddannelse.dk/kurser/rubrik-e22/

ai-grafik

Kreativ brug af AI-grafik

1.-2. marts 2023 i København: Over teksten her ser du et enkelt eksempel på de mystiske, sjove, sære og imponerende illustrationer, som computere med kunstig intelligens kan skabe. Ud fra nogle få ord og sætninger bliver illustrationer lynhurtigt til via tjenester som Midjourney, DALL-E og Stable Diffusion.
Vil du selv i gang? Så tag med på det første kursus af denne type. Grafiker Gert K. Nielsen er kursusleder - og det er selvfølgelig ham, der har lavet illustrationen - og dem, der ledsager de øvrige forårskurser herunder.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/ai-grafik/

ai-regneark1

Find historien bag tallene - regneark for begyndere

13.-14. marts 2023 i København: Du blev ikke journalist, fordi du er glad for tal. Men alle journalister bør vide, hvordan man bruger et regneark - som fx Excel. Tommy Kaas lærer dig helt fra bunden, hvordan du finder skarpere vinkler og bedre cases. Du opdager hurtigt, hvor mange forskellige historier der kan være gemt i tallene.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/excel1-f23/

Datajournalistens schweizerkniv – Excel for fortsættere

15.-16. marts 2023 i København: På to dage gør vi dig (endnu) bedre til Excel. Har du brugt Excel eller et andet regneark på almindeligt niveau, og vil du nu videre, er her kurset til dig. I løbet af to dage bliver du mere sikker. Kurset er også godt, hvis du har lært Excel på egen hånd og føler, at der er ting, du gør på en uhensigtsmæssig eller upraktisk måde.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/excel2-f23/

produktudvikling-USA-kursus

Nye medietendenser i USA: Produktudvikling 2023

26. marts - 2. april 2023 i Philadelphia og New York City: Tag med til USA - tag på opdagelsesrejse og oplev, hvordan den amerikanske medieverden udvikler sig. I løbet af en travl uge skal vi sammen se på nye medieformer og på den produktudvikling, der sker på både gamle og nye medier, hvor man fortsat arbejder på at gå fra afsenderfokus til modtagerfokus. Turen går til Philadelphia og New York City.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/medier-usa-f23/

Krimireporter: Fra forbrydelse til straf

17.-21. april 2023 i Hovedstadsregionen: Kursus i aktuel politi- og retsreportage. Hele ugen tager vi rundt i Hovedstadsområdet, møder nøglepersoner og hører om de nyeste efterforskningsmetoder. Kursusleder Stine Bolther har kørt tilsvarende kursus i 2018, 2019 og 2020 – alle gange udsolgt og med særdeles gode evalueringer.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/krimireporter-f23/

blockbusters og bestsellers

Blockbusters og bestsellers: Brug de bedste tricks fra litteratur og film i din journalistik

24.-28. april 2023 i København: Har du en god historie? Vil du blive bedre til at fortælle den, så læseren eller lytteren hænger på til sidste punktum? Og vil du lære at strukturere dit journalistiske produkt dramaturgisk?
På “Blockbusters og bestsellers” lærer Iben Albinus og Line Holm dig grundelementerne til den mesterligt fortalte historie at kende. Du bliver fortrolig med dramaturgiens grundstrukturer og det stringente plot og får teknikken til at fremmane stærke karakterer og dramatiske scener.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/blockbusters/

Find den gode historie i et regnskab

24.-25. april 2023 i København: Mange journalister går i en stor bue uden om virksomhedsregnskaber. Det er ærgerligt. Årsregnskaberne kan nemlig gemme på historier, du ellers har svært ved at opdage. I løbet af to kursusdage vil en dreven erhvervsjournalist, Jesper Beenfeldt Nielsen, og en erfaren statsautoriseret revisor, Lars Koch-Pedersen, åbne nye døre for dig.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/regnskab-f23/

Digital detektiv - avanceret personsøgning

2.-3. maj 2023 i København: På to dage lærer du det nødvendige – og det nyeste – inden for avanceret personsøgning på nettet og i sociale medier. Der sker konstant ændringer for alle, der researcher online, og der er hele tiden brug for at lære nye metoder eller få opdateret de gamle. Kursusleder Tommy Kaas har samlet de vigtigste teknikker i et tætpakket todages kursus, hvor personsøgning er i centrum.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/detektiv-f23/

portrætkursus

Træd i karakter - intensivt portrætkursus

8.-10. maj 2023 i København: Den internationale trend går i retning af nye spændende måder at bruge portrættet på. Både når det gælder hvem og hvordan. På kurset ”Træd i karakter” går vi helt tæt på den klassiske genre i både form og indhold. Rikke Hyldgaard og Line Vaaben lærer kursisterne at udnytte den mere og bedre i en dansk medievirkelighed.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/portraetkursus-f23/

aktindsigtskursus

Aktindsigt som praktisk redskab i journalistik

11.-12. maj 2023 i København: På dette kursus lærer du, hvordan du kommer så langt som muligt med aktindsigt. Kurset bygger på en række konkrete eksempler og har masser af øvelser, så du i praksis lærer at håndtere aktindsigt.
Oluf Jørgensen og Nils Mulvad blander de praktiske juridiske kneb med den konkrete journalistiske metode til at åbne for myndighedernes dokumenter og data.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/aktindsigt-f23/

digitale fortaellinger

Digitale fortællinger på et nyt niveau

15.-17. maj 2023 i København: På dette kursus sætter vi barren lidt højere og går efter at lave digitale fortællinger på et nyt niveau. Historien, den originale idé og få, velvalgte visuelle elementer er det vigtigste. Det er udgangspunktet for kurset, hvor kursisterne i løbet af tre dage kommer i lære hos to af Danmarks mest erfarne og fremtrædende digitale fortællere, Stinne Andreasen og Kim Schou.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/digital-fortaelling-f23/

Få fat i guldkilden

25.-26. maj 2023 i København: Hvordan får du fat i de afgørende kilder, som alle andre medier går efter? Hvordan får du systematisk udbygget dit kildenetværk? Hvilke platforme skal du bruge for at beskytte en kilde? Og hvordan arbejder man på at udvikle en guldkilde? Spørgsmål som disse giver de erfarne journalister og kursusledere, Mette Mayli Albæk (JP) og Louise Dalsgaard (DR) en række bud på i løbet af de to dages kursus.
https://www.kaasogmulvad.dk/forside/kurser/guldkilde-f23/

Copyright © 2022 Kaas & Mulvad, All rights reserved.


Vil du ændre noget?
Du kan opdatere oplysningerne om dig eller afmelde nyhedsbrevet

Email Marketing Powered by Mailchimp