Copy
MVT-nieuwsbrief nr. 11, september 2022

Vandaag is het de Europese Dag van de Talen en wordt in heel Europa de meertaligheid gevierd. Dat leek ons een mooie aanleiding om de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar te versturen. We hebben de indeling wat aangepast - zo vind je onderaan deze nieuwsbrief een activiteitenagenda. De MVT-nieuwsbrief is een jaar geleden opgericht en heeft inmiddels al bijna 1000 abonnees. Ken jij taaldocenten of andere mensen voor wie deze nieuwsbrief interessant zou zijn? Via deze link kunnen zij zich inschrijven. Heb je zelf tips en ideeën voor de volgende editie? Mail ze naar talenplatform@gmail.com.

Interview

Gaston Dorren: “Ik heb me al vaker voorgenomen geen nieuwe taal meer te leren. Maar ik beloof niks!”

Taaljournalist Gaston Dorren (1965) schrijft met kennis en liefde over taal en taalkunde. Zijn boeken, waaronder Lingua en het bekroonde Babel, zijn in vele talen vertaald. Recent verscheen Zeven talen in zeven dagen, waarin hij ons meeneemt op taalavontuur door West-Europa. Zelf kent hij ook minimaal tien talen (van Limburgs tot Noors en Pools), al vindt hij dat hij er maar zes echt spreekt - of misschien toch zeven? Lees hier over zijn persoonlijke meertalige ontdekkingsreis.

Vakdidactiek en onderzoek 

Taakgericht onderwijs en -onderzoek met uitzicht op de bergen  

PhD-kandidaat en docent Duits Fred Sikkens bezocht de International Conference on Task-Based Language Teaching (TBLT) in Innsbruck. Hij raakte gefascineerd door de prachtige omgeving en de mensen die hij ontmoette. Geïnspireerd door wat hij hoorde over taakgericht leren startte hij het nieuwe schooljaar met veel nieuwe inzichten. Lees hier over zijn bevindingen.

Europees onderzoek naar tweedetaalverwerking en -verwerving 

Sjoerd Lindenburg is docent Engels aan het Alberdin​gk Thij​m College in Hilversum. In ​2021 is hij begonnen aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt hoe leerlingen een moderne vreemde taal beter kunnen leren door films en video’s te kijken met ondertiteling. Hiervoor gebruikt hij onder andere eye-tracking, waarmee je oogbewegingen kunt meten. Onlangs presenteerde hij zijn onderzoek tijdens het congres van de European Second Language Association (EuroSLA). Lees hier zijn persoonlijke verslag.

Bruggen bouwen tussen theorie en praktijk

Onlangs is Sible Andringa benoemd tot hoogleraar didactiek van de tweedetaalverwerving bij de afdeling moderne vreemde talen van de Universiteit van Amsterdam. Als hoogleraar wil hij een verbindende schakel zijn tussen de wetenschap en de taalonderwijspraktijk. Op onze website stelt hij zich voor.

Studentbetrokkenheid tijdens de lessen Spaans en Frans 

Hoe betrokken zijn taalleerders bij en taak, de les of een cursus? Voor haar artikel Engagement in the foreign language classroom: Micro and macro perspectives zocht Giulia Sulis het uit met behulp van een ‘motometer’. Studenten Spaans en Frans kregen een video-opname van hun taalles te zien en gaven elke tweeënhalve minuut op een schaal van 0 tot 10 aan hoe betrokken ze zich gevoeld hadden. In interviews gaven de studenten de redenen voor schommelingen in betrokkenheid aan. De uitkomsten geven inzicht in de verbanden tussen cognitieve, gedrags- en gevoelsmatige betrokkenheid bij de taak, de les en de taalcursus. De kunst is om studenten zowel gedragsmatig als emotioneel betrokken te houden want dat levert geconcentreerde werktijd op. Je kunt hen het beste veel korte en interactieve taken zelf laten uitvoeren. 

Kritisch denken over literatuur

Op 7 maart 2022 verdedigde Martijn Koek zijn proefschrift getiteld Think Twice. Literature Lessons that Matter aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek gaat over een vorm van literatuuronderwijs waarin kritisch denken en literaire interpretatie samenkomen in Kritisch Literair Begrijpen. De uitkomsten laten zien dat het goed mogelijk is om leerlingen kritisch te laten reageren op literaire teksten. Hoewel getest tijdens de lessen Nederlands, zijn de experimenten en de bijbehorende conclusies ook interessant voor MVT-docenten. Meer informatie over dit proefschrift vind je hier.

Uit Levende Talen Magazine: Luistertaal in de klas 

De laatste jaren is er in het onderwijs steeds meer aandacht voor meertaligheid. Een mogelijke benadering hiervan is luistertaal. Een vakdocent Duits kan Duits tegen zijn of haar leerlingen spreken, terwijl de leerlingen terugpraten in het Nederlands. Zo begrijpen zij elkaar op basis van receptieve vaardigheden. Het belang van meertaligheid wordt ingezien door docenten Nederlands en MVT, maar hoe pas je dit nou toe in de klas? Lees erover in dit artikel van Kimberly Naber, Jan ten Thije, Kimberley Mulder en Frederike Groothoff.

Tips en tools

SLA speech tools 

Op deze website zijn verschillende kant-en-klare tools beschikbaar om te gebruiken in het spreekvaardigheidsonderwijs. Zowel het instructiemateriaal voor de docent als de leerlingmaterialen zijn vrij te downloaden. Op dit moment zijn er nog enkel oefeningen voor Japans en Spaans te vinden, maar deze kunnen ook ter inspiratie dienen voor de overige talen.

Webinventaris ECML 

Het European Centre for Modern Languages of the Council of Europe (ECML) zet zich in om de kwaliteit van het taalonderwijs te verbeteren. Gezien de toename van het gebruik van ICT-hulpmiddelen, heeft de ECML een webinventaris ter beschikking gesteld van vrij toegankelijke, online en interactieve hulpmiddelen. Deze geven leerlingen toegang tot informatie, bevorderen interactie en communicatie en vergroten de digitale geletterdheid. Met de filterfunctie kun je onder meer zoeken op specifieke taalvaardigheden, interactietypes en pedagogische functie, om zo suggesties voor geschikte tools te krijgen. Hoeveel ervan kende je al?

Using comics to teach

In een kort online artikel in Language Magazine laat Suzanne Giacotto, docent Frans aan de GEMS World Academy te Chicago, zien hoe strips ingezet kunnen worden tijdens de MVT-les. Deze aanpak kan zowel ingezet worden voor formatieve als summatieve evaluaties en vergroot het leerplezier van de leerling. 

Nieuws en media

Rapport Vlaams Talenplatform

Onlangs bracht het Vlaams Talenplatform een rapport uit met de resultaten van een onderzoek onder taaldocenten. De gemene deler in de meningen van meer dan duizend taalleerkrachten in Vlaanderen? De lat moet hoger gelegd worden voor talen. Het ontbreekt docenten aan tijd om hun taken goed uit te voeren, lesmateriaal voldoet niet altijd en de taalniveaus in klassen worden steeds diverser, wat gevolgen heeft voor het aantal leerlingen dat een talenrichting kiest. Tijd voor actie dus! Het rapport is hier te lezen.

Pleidooi voor talenstudies bij ‘Spraakmakers’

Vlak voor de zomervakantie waren Maaike Koffeman en Amber Smits namens het Nationaal Platform voor de Talen te gast bij ‘Spraakmakers’ op Radio 1 om het belang van de talenstudies te verdedigen. Ze pleitten ervoor om jongeren goede voorlichting te geven over de inhoud en carrièremogelijkheden van talenstudies. Je kunt het interview hier terugluisteren.

De taal van King Charles III

Bij het aantreden van de nieuwe Britse koning publiceerde Dr. Geoff Lindsey op YouTube een gedetailleerde analyse van het wat ouderwetse upper class accent van Charles III, het zogenaamde ‘RP’ (received pronunciation). Interessant is ook om het Engels van de koning te vergelijken met dat van de nieuwe Prime Minister Liz Truss, die van Schotse afkomst is (video). En hoe zit het eigenlijk met het Nederlands van Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander?

Agenda
26 september | Europese Dag van de Talen  
29 september | Journée d’études sur la Grande Grammaire du Français (Leiden)
3 oktober | Nationaal Congres Engels (Ede)
6 oktober | LinQ-inspiratiemiddag 'Kiezen voor talen' (Den Haag)
6 oktober | Docentendag Frans (Nijmegen)
11 oktober | Dag van de Duitse taal
14 oktober | Congres Levende Talen (Ede)
20 oktober | Workshop ‘Kiezen voor een taal’ (Den Haag)
10 november | Dag van de Franse taal 
24 november | Docentendag Spaans (Nijmegen)
Taalwijs.nu is een initiatief van het Nationaal Platform voor de Talen voor ondersteuning bij de vernieuwing van het talencurriculum. De inhoud van deze nieuwsbrief wordt verzorgd door het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2022 Taalwijs.nu, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? 
Je kunt je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp