Copy
Quiet Quitting; wat is het? Hoe voorkomen we het? Aankondiging van Het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022 en nog veel meer!
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

Dit is DE week van het Werkgeluk. Een aantal jaar geleden bedacht door Fennande van der Meulen en Maartje Wolff. Deze werkgeluk week is nu een wereldwijd fenomeen waar maar liefst 40(!) landen aan meedoen. Zie hier allemaal activiteiten die worden georganiseerd rond de Week van het Werkgeluk.
 
Verder staan de kranten en de online media vol met een nieuw Buzzwoord: “Quiet Quitting”. Oorspronkelijk een tiktok hype uit Amerika maar ook populair in China en sinds kort ook in Nederland. Wat is het? En vooral wat kan je eraan doen (als leidinggevende of coach)?
 
Verder verschijnt deze week het Nationaal Werkgeluk Onderzoek (NWGO, 2022). In deze nieuwsbrief alvast een vooruitblik.
 
Kortom; een nieuwsbrief vol met boeiende informatie, inzichten en de praktijk van sturen op werkgeluk.
 
Zoals gewoonlijk bespreek ik in mijn nieuwsbrief 5 punten. Hier komen ze!
1. Wat is Quiet Quitting?

2. Hoe zouden we de term in het Nederlands kunnen vertalen?
3. Hoe zouden we Quiet Quitting sterk kunnen verminderen?
4. Een vooruitblik op het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022
5. En het laatste nieuws van de Gelukkig Werken Academie.

 
Veel leesplezier!
👇🏼👇🏼👇🏼

Tot snel!


  🙋🏽‍♂️
Onno

#1 Wat is Quiet Quitting?
Quit Quitting is een nieuwe trend waarbij je op het werk heel bewust net voldoende doet om niet ontslagen te worden. Adam Grant schreef erover (zie hier), bijna alle internationale kranten schreven erover. Maar ook in Nederland is de term in korte tijd razend populair geworden. Marlies Jellema schreef er hier https://lnkd.in/eiRztqXN over. Afgelopen week werd ik zelf over dit thema geïnterviewd (zie dit artikel) door het Algemeen Dagblad. Quiet Quitting is hot!

Waar komt de term vandaan?
De afgelopen maanden is de term Quiet Quitting steeds populairder geworden. Het begon ooit met een Tiktok video. De populariteit van Quiet Quitting lijkt te maken te hebben met het (wereldwijde) chronische tekort aan medewerkers waardoor de werkdruk in veel sectoren enorm is toegenomen. Verder lijkt door de pandemie onze behoefte aan zingeving vergroot waardoor de last van zinloos werk is toegenomen.

Overigens lijkt Quiet Quitting een wereldwijd fenomeen te zijn. In China hebben ze het over Tang Ping wat je kan vertalen als "plat liggen" waarbij je heel bewust overwerk probeert te voorkomen, tevreden bent met beperkte resultaten en voldoende tijd neemt om te ontspannen (op zich niet zo'n slecht advies 😉 maar in de Chinese context blijkbaar revolutionair want de term Tang Ping wordt daar gecensureerd).

Arianna Huffington schreef een kritisch artikel over Quiet Quitting. Zij vraagt zich af waarom mensen een belangrijk deel van hun leven werk zouden blijven doen dat afstompend, vervelend, saai of betekenisloos is. Daar kan ik mijzelf helemaal in vinden. Kies niet voor "duiken" maar kom in actie. Ga in gesprek met je werkgever en kom je er niet uit blijf dan niet hangen maar ga op zoek naar een andere baan. Steeds meer werkgevers vinden dat (werk)geluk ook de verantwoordelijkheid is van de organisatie. Spreek hen erop aan, ga ermee aan de slag en ga anders op zoek naar iets anders. Maar blijf a.j.b. niet hangen in een baan waarbij jouw enige uitvlucht onverschilligheid, de rit uitzitten of ongelukkig volharden is.

Ik vroeg me ook af of we met elkaar ook een mooie Nederlandse uitdrukking kunnen verzinnen voor Quiet Qietting. Ik kreeg heel veel reacties van mensen. De LinkedIn post ging al snel viraal. Blijkbaar leeft de term ook in Nederland. Ik kreeg ook tientallen prachtige suggesties voor een vertaling voor Quiet Quitting. Zie hieronder daarvan een selectie.

#2 Hoe zouden we de term in het Nederlands kunnen vertalen?

Dat Quiet Quitting een zeer divers fenomeen is, zie je wanneer je kijkt naar het bovenstaande plaatje. Wat zeer duidelijk wordt, is dat het vooral een vorm van "coping" is voor zowel jongere als oudere medewerkers. Oudere medewerkers zitten hun tijd uit met het pensioen in het vooruitzicht. Jongere medewerkers haken af terwijl ze nog aan het begin van hun loopbaan zijn.

Waardoor komt Quiet Quitting? 
Is dit fenomeen iets van alle tijden of is er iets anders aan de hand? Dat het er altijd al is geweest, lijkt wel duidelijk. Maar op één of andere manier lijkt er nu meer aandacht voor te zijn. Wellicht heeft dit te maken met een aantal recente trends voor werkend Nederland. Ik noem er hieronder een aantal:

#1 De werkdruk lijkt nog steeds toe te nemen. Er is overal een tekort aan mensen. In sommige sectoren (zoals de zorg en het onderwijs) is dit echt nijpend. Om te overleven, kiezen mensen ervoor om minder betrokken te zijn bij hun (werk) omgeving.

#2 We werken in toenemende mate hybride. Tijdens corona hebben we ontdekt dat thuis werken prima gaat. Online werken blijkt goed te zijn voor de productiviteit. Maar online werken heeft ook (verborgen) kosten. We ervaren minder verbinding met teamleden en de organisatie. Daardoor wordt het gemakkelijker om afstand te voelen (en te nemen) van werk.

#3 De jongere generatie heeft veel verwachtingen van werk (o.a. qua werkgeluk en zingeving). Dit sluit echter niet altijd aan bij de realiteit. Daardoor dreigen zij af te haken.
 
#4 De arbeidsmarkt is overspannen. De oudere generatie gaat met pensioen. Er zijn relatief weinig jongeren die de arbeidsmarkt op komen. Nieuwe mensen vinden is moeilijk. Daardoor zijn werkenden minder bang om hun werk te verliezen.

Wat eraan te doen? Hieronder een aantal tips:
Zelf last van Quiet Quitting? Ga erover in gesprek met jouw leidinggevende. Laat het niet lopen. Ga ook zelf actief op zoek naar waar jouw energie en uitdaging wel in zit. Waarom zou je een groot deel van je week iets doen waardoor je mentaal afhaakt? Zonde van jouw tijd (en dat van jouw werkgever).

Heeft jouw medewerker last van quiet Quitting? Informele gesprekken vonden vroeger vooral plaats bij het koffiezetapparaat of tijdens de lunch. In veel organisaties zijn die gesprekken (mede door hybride werken) sterk verminderd. Lekker efficiënt natuurlijk maar daardoor mis je cruciale informatie. Zicht op emoties en welbevinden van jouw medewerkers is nu nog belangrijker geworden dan voor corona. Jouw rol als leidinggevende is daardoor veranderd. Faciliteer daarom dit soort gesprekken zowel in het team als met jou persoonlijk (bijvoorbeeld op 👉🏼 deze manier).
#3 Hoe zouden we Quiet Quitting sterk kunnen verminderen?

Ik kreeg de afgelopen weken veel vragen over wat we kunnen doen om Quiet Quitting te voorkomen of zelfs te "genezen" 🩺. Daarvoor ben ik recent onderzoek ingedoken over dit fenomeen. Het onderzoek uit de Harvard Business Review (HBR onderzoek via Henry Stewart 😊) is daarbij denk ik erg inzichtelijk.
Rol leidinggevende cruciaal
De rol van directe leidinggevende blijkt cruciaal te zijn om quiet Quitting te voorkomen. Slecht functionerende leidinggevenden hebben veel meer Quiet Quitters (14%) dan goed functionerende managers (3%). Vertrouwen blijkt daarbij het cruciale onderdeel te zijn. In het onderzoek beschreven in HBR wordt vertrouwen opgedeeld in 3 onderdelen:

#1. In hoeverre ervaart de medewerker een positieve relatie met de leidinggevende (o.a. voldoende waardering, persoonlijke aandacht)?

#2. In hoeverre is de leidinggevende voldoende betrouwbaar (afspraak is afspraak) zodat je echt van hem/haar op aan kan?

#3. In hoeverre heb je als medewerker voldoende vertrouwen in de expertise van jouw leidinggevende. Heeft hij/zij voldoende kennis is huis om de medewerker ook inhoudelijk te kunnen ondersteunen? Wanneer dit niet het geval is, daalt het vertrouwen van de medewerker in de leidinggevende.

Deze drie onderdelen blijken cruciaal te zijn. Wanneer dat vertrouwen niet aanwezig is blijkt 14% van de medewerkers in het team Quiet Quitter te zijn. Daarnaast is de motivatie binnen het team ook een stuk lager (slechts 20% is sterk gemotiveerd).

Bij leidinggevenden die een positieve band creëren met hun medewerkers, betrouwbaar zijn en worden ingeschat als deskundig (voldoende expertise) is het aantal Quiet Quitters veel lager (slechts 3%) en is de motivatie in het team ook een stuk hoger (62% is sterk gemotiveerd). Wanneer je dit soort cijfers ziet, dan zie het enorme belang van de rol van de leidinggevende bij quiet quitting.

Ben jij zelf leidinggevende? Heb jij te maken met quiet Quitting? Vraag jezelf dan af in hoeverre je (#1) een positieve band hebt met jouw medewerkers, medewerkers jou ervaren als (#2) betrouwbaar en (#3) zij ervan overtuigd zijn dat jij voldoende expertise hebt om hen inhoudelijk kunnen ondersteunen.

Drie keer ja! Dan zit je goed! Anders is er werk aan de winkel 💪🏽

Ps. De bovenstaande tabel komt uit het HBR artikel. Zie hier 👉🏼 de link.  

#4 Een vooruitblik op het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022

Jaarlijks meten we samen met Arie Pieter Veldhoen van de Monitorgroep en Fennande van der Meulen en Maartje Wolff hoe het staat met het werkgeluk onder de Nederlandse beroepsbevolking. De eerste resultaten van het NWGO 2022 presenteren we tijdens deze Week van het Werkgeluk. Woensdag 21 september zal ik de resultaten delen met alumni van de Gelukkig Werken Academy (werkgelukcoaches, Chief Happiness Officers, werkgeluk mentoren).
 
Waar gaan we het over hebben? We kijken natuurlijk naar de veranderingen van De 8 van werkgeluk. Wat is gestegen en wat is gedaald? Verder heb ik zelf dit jaar een aantal vragen kunnen toevoegen waarbij duidelijk wordt wat je als leidinggevende kan doen om het werkgeluk van medewerkers te verhogen (of te verlagen). Daarnaast hebben we ook gekeken naar de relatie tussen bijvoorbeeld werkgeluk enerzijds verzuim en productiviteit aan de andere kant. De komende weken zullen we de eerste resultaten en inzichten van dit onderzoek met jullie delen.
#5 Het laatste nieuws van de Gelukkig Werken Academy 

Zowel de opleiding speciaal voor leidinggevenden en de opleiding voor coaches die zich willen specialiseren in het coachen op werkgeluk voor teams en individuen die in september starten, zitten vol. Maar in december zijn staan nieuwe opleidingen gepland. Wil jij erbij zijn? Kijk dan snel op onze website en neem een optie om te voorkomen dan je ernaast grijpt.

Bij zowel de opleiding tot werkgeluk coach en de opleiding voor leidinggevenden word je dan ook automatisch, kosteloos en levenslang lid van een levende gemeenschap van werkgeluk deskundigen, CHO’s, werkgeluk coaches, werkgeluk adviseurs en vele anderen die allen één purpose delen. We organiseren regelmatig (kosteloos) intervisies & verdiepingssessies voor alumni.

Congres voor Positieve Psychologie

Op 1 november vindt weer het congres over positieve psychologie plaats. De positieve psychologie is natuurlijk één van de fundamenten van “evidence based” werkgeluk. Ik ben daar natuurlijk zelf ook en zal in de middag een sessie verzorgen over leidinggeven aan werkgeluk. Zie ik je daar? Samen met Mirelle Petit hebben we daar onze eigen stand. Gezellig wanneer je even langskomt! Heb je nog geen toegangskaartje maar wel interesse? Stuur mij even een berichtje dan kan ik je korting bezorgen omdat je onderdeel bent van mijn netwerk 😉.
WERKGELUK.TV
De komende maanden zullen we weer verdiepingssessies organiseren rond werkgeluk. De eerste sessie is op 4 oktober om 16.00 uur over de nieuwste inzichten uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022 speciaal voor leidinggevenden en coaches? Interesse? Houd dan even mijn LinkedIn pagina in de gaten! We hebben maximaal 30 plekjes en wie het eerst komt

De laatste intervisie van dit jaar (van de Gelukkig Werken Academy) vindt plaats op vrijdag 25 november 2022 (14.00-16.00 uur). #SaveTheDate
En Yes! 💪🏽 De live lezingen kunnen weer ☝🏼. Superfijn om weer te doen! De komende maanden lopen alweer snel vol. Dus wacht niet te lang om even contact te zoeken om alvast een optie te plaatsen. Ook online masterclasses blijven nog steeds populair. Die zijn natuurlijk ook te reserveren. Check dan even deze link.
Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Heb je ideeën of suggesties? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een reactie op deze nieuwsbrief of stuur een email naar onno@gelukkigwerken.nl

Fijn najaar toegewenst en tot snel 🙋🏽‍♂️ 

Onno
 

Meer over Onno 👉🏽 klik hier  

Meer over opleidingen 👉🏽 klik hier

Meer over lezingen en workshops 👉🏽 klik hier


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!

 

Meer dan 4000 mensen zijn geabonneerd op deze nieuwsbrief. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven en mis je niets meer.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp