Copy
View this email in your browser
Bliv medlem
Farvel og af hjertet tak, Jette

- Velkommen til Jens og Lene! 


Der blev sunget, der blev grintet. En sentimental glædeståre, der var så fin. Tirsdag den 8. september afholdt Jysk børneforsorg/Fredehjem sin årlige generalforsamling. At der dette år var dækket op med hvide duge, var ikke et tilfælde, for med alt godt kommer også en afslutning.

Forhenværende formand for foreningen, Jette Hansen, takkede af efter mere end 25 år i formandsstolen og hele 42 år som bestyrelsesmedlem af Jysk børneforsorg/Fredehjem. Som formand var Jette i en liga for sig og blev beskrevet af Karen Elisabeth Brix Roed, medlem i hovedbestyrelsen, som en "lysende solsikke, der lyser op, står solidt i sig selv, men stråler smukkest i fællesskabet mellem andre smukke blomster".

Jette har evnet at se den enkelte, hvilket den nyvalgte formand, Jens Maibom Pedersen, kommenterede i sin tale: ”Man dør ikke af at miste synet, man dør af ikke at blive set”. Med disse ord blev faklen givet videre til den nye formand, som agter at se sin næste i lyset af Jette Hansens menneskesyn og den diakonale ånd. 
 

Et stærkt, nyt formandskab
Det er et stærkt, nyt formandskab med masser af erfaring, der træder til. Den nye formand, Jens Maibom Pedersen, er til daglig forstander på Diakonhøjskolen i Aarhus; og næstformanden Lene Tanggaard er rektor på Designskolen Kolding. Jens er uddannet teolog og bestrider i forvejen en lang række poster som formand og bestyrelsesmedlem i flere andre foreninger. Lene er uddannet psykolog og Ph.d. og er stadig tilknyttet Aalborg Universitet som professor i psykologi, ligesom også hun er medlem af flere bestyrelser.

I fællesskab vil de etablere et tæt parløb, hvor de sammen fortsætter det gode arbejde i Jysk børneforsorg/Fredehjem til glæde for sårbare børn, unge og familier. ”Vi vil gerne være med til at se børn og unge, hvis liv ikke bare er en selvfølge. Det er dét foreningen er sat i verden for – at se mennesker, fordrer et genreflekteret menneskesyn, og det har vi i Jysk børneforsorg/ Fredehjem”, siger Jens Maibom Pedersen.

 
Mads er papchef i Løvbjerg og elsker sit job!

Mads - en ung mand på 24 år, som bor på Jobkollegiet i Brabrand - er startet i et nyt og spændende job. Mads afsluttede i sommer sin STU-uddannelse, og som sidste led i en sådan uddannelse skulle Mads afklare, hvilke ønsker han havde for sin videre færd ud i voksenlivet.

Mads var klar i spyttet og ytrede allerede tilbage i maj ønske om, at han gerne ville arbejde i købmandsbutikken Løvbjerg på Trøjborg. Derfra satte Mads - i samarbejde med jobkonsulenten fra Jobkollegiet - gang i det opsøgende arbejde. Mads udformerede et CV og besøgte butikken for at tale med købmand Nichlas Skaaning Møller. Nichlas kunne hurtig fornemme, at Mads ville passe godt ind i fællesskabet, og i august startede Mads på sin første vagt i Løvbjerg.

Mads er glad for sin nye arbejdsplads og er da også blevet forfremmet til 'papchef'. Han ved nøjagtig, hvad han skal lave hver dag, og han holder af at tale om fodbold med kollegaerne i frokoststuen. Nichlas er blevet hans kontaktperson, hvilket har etableret et alletiders kollegaskab mellem de to unge mænd.

Se videoen og mærk den arbejdsglæde, der findes i et mangfoldigt kollegaskab, der har fokus på den gode kultur!  

Støt op om unge som Mads
”Vil du støtte sårbare unges uddannelses- og jobmuligheder?
Med den rette hjælp kan også unge med særlige behov få et meningsfuldt arbejdsliv.
Dette er mange af institutionerne i Jysk børneforsorg/Fredehjem specialiserede i". 


Nederst i nyhedsbrevet kan du se, hvordan du giver en donation.
Goddag og farvel reception 

Den fælles reception for Mette Navntoft og Poul Erik Clausen løb af stablen d. 4. september 2020. Arrangementet blev afholdt på Havredal Praktiske Uddannelser, hvor Poul Erik var forstander i 19 år, inden han gav stafetten videre til Mette for selv at tiltræde som generalsekretær for Jysk børneforsorg/Fredehjem

Receptionen var blevet udskudt fra foråret, hvor Coronaen kom til Danmark, og det var også en corona-venlig begivenhed med god plads til deltagerne og en menu bestående af små stykker tapas – selvfølgelig hjemmelavet med grøntsager fra Havredals egen produktion. 

Der var et flot fremmøde, og 10 talere bad om ordet, heriblandt repræsentanter fra lokalområdet, Viborg Kommune, Jysk børneforsorg/Fredehjem og Foreningen Ligeværd. Også Mette og Poul Erik fik ordet, og de var begge tydeligt bevægede. Mette overrakte til slut en gribetang til Jysk børneforsorg/Fredehjems sekretariat, så de fremover kan gribe de gode idéer, Poul Erik kommer med. 

Efter receptionen havde Havredal sin årlige høstfest, der i år var en intern fest. Selvom Poul Erik ikke længere har sin daglige gang på skolen, fik han alligevel lov til at være med, så han også kunne hilse på de unge mennesker. 

Læs mere på Viborg Folkeblad.  
 
Klub Glad åbner op igen

Den frivilligdrevne aftencafé for unge udviklingshæmmede, Klub Glad, som holder til i UngK på Nørre Allé 23K, 8000 Aarhus C, har efter coronanedlukningen igen åbnet dørene og byder efteråret velkommen.

På klubbens Facebookside skriver de d. 27. august:  ”Med god afstand, håndsprit og Corona-albuer afholdt Jysk børneforsorg/Fredehjem forsigtigt efterårets første Klub Glad. Mens vi langsomt åbner op, er der lagt i kakkelovnen til et godt halvt år”.

Efterårsprogrammet er at finde på Facebooksiden, og der er planlagt caféaftener frem til d. 17. december 2020. Caféen har åbent hver torsdag i ulige uger mellem 16.00-20.00. Spred budskabet omkring Klub Glads genåbning. En klub, der følger retningslinjerne, men insisterer på, at fællesskaber er livgivende og nødvendige!
 
Velkommen til Marianne

Et enigt ansættelsesudvalg har netop peget på Marianne Kjær Sørensen som den nye forstander på Birkebakken

Marianne er uddannet pædagog og har i mange år arbejdet indenfor dag- og døgninstitutionsområdet, først som pædagog og siden 2013 som hhv. afdelingsleder indenfor døgnområdet og teamleder i Holstebro Kommune. Hun kom til Birkebakken i april 2020, hvor hun startede som afdelingsleder, og siden juni har hun været konstitueret forstander. 

Marianne glæder sig til de nye udfordringer og fortæller: ”Mit perspektiv er at være og have en anerkendende tilgang til at forstå de mekanismer, der er på spil, og samtidig turde bringe dem i spil og arbejde med det. Jeg glæder mig til at medvirke til at udvikle Birkebakken i samarbejde med medarbejderne, bestyrelsen og Jysk børneforsorg/Fredehjem”.

Vi i Jysk børneforsorg/Fredehjem glæder os også til samarbejdet med Marianne.
Stærke fællesskaber, der skaber mening

En del af STU-eleverne rundt om i Danmark beskriver en dagligdag præget af ensomhed og følelsen af ikke at høre til i et større fællesskab. Denne problematik har SUMH, Sammenslutning af Unge Med Handicap, tænkt sig at gøre noget ved!

Med et nyt undervisningstilbud etableret af SUMH kan unge med et handicap lære, hvad frivillige fællesskaber er, og hvordan sådanne etableres. Igennem undervisningsforløbet vil de unge lære egne styrker og ressourcer at kende, hvilket er helt afgørende for at bidrage til ethvert fællesskab. ”Man bliver glad, når man hjælper andre, man bliver klogere på sig selv, og man får en masse sociale input. Vær dig selv og kast dig ud i det!” siger Yosef, STU-elev og frivillig.

Forståelse og ligeværd
De unge vil stifte bekendtskab med ligesindede, der gennem personlige fortællinger møder de unge i et ligeværdigt fællesskab. Med forståelse og ligeværd er ambitionen at opbygge et frivilligt, stærkt fællesskab – som alle kan være med i. 

Det giver én rigtig meget. Det giver et stort fællesskab, og man får udvidet sin omgangs-kreds og lærer nye mennesker at kende”, fortæller Maria, STU-elev og frivillig.
Undervisning og følgeskab
SUMH tilbyder efter endt undervisningsforløb en række frivillige fællesskaber gennem deres egen forening, hvilket de unge kan få støtte til at være en del af. Ligeledes tilbydes der også følgeskab eller støtte til, at de unge kan deltage aktivt i deres respektive lokalområder – uanset om det er gennem et lokalt foreningsliv eller ved aktiviteter på socialområdet. 

Hvis du vil høre mere om undervisningsforløbet og de frivillige fællesskaber, kan du skrive til Christoffer fra SUMH inden d. 20. oktober på christopher@sumh.dk.

Du kan også finde dem på deres hjemmeside og på Facebook
 
NYT Magasin på vej!!!

I disse dage arbejder vi på et helt nyt koncept, der skal afløse årsskriftet. Vi glæder os til at præsentere jer for resultatet, når første udgave af magasinet udkommer til december.
 

STU-linje giver nyt liv til gammelt skrammel 

Tekst: Christian Christensen (elev på Strømmens Medielinje). 
Fotos: Karina Andersen (elev på Strømmens Medielinje) 


Strømmens Produktions- og Genbrugslinje tester, rengører og reparerer STU-elever hårde hvidevarer, cykler og elektronik, der sælges i genbrugsvarehuset Finderiet

Produktions- og Genbrugslinjen er en af de linjer, der udgør Strømmens STU-tilbud for unge mennesker med særlige behov. På linjen lærer eleverne at reparere ting, der ellers ville være smidt ud. “Overordnet set, så levetidsforlænger vi de ting, som folk går og smider ud,” siger Christian Schmidt-Møller, der er faglærer på linjen og udlært elektronikmekaniker.  

Caroline Klokker er én af eleverne på linjen. Hun lærer masser af nye ting, som hun ikke før havde meget forstand på. Det har også hjulpet Caroline til at finde ud af, hvad hun vil senere i livet. “Indtil videre vil jeg gerne være cykelmekaniker, for der kan man bruge sine hænder. Jeg er ikke så meget til at sidde stille på en stol,” fortæller Caroline, og fortsætter: 

Hvis man nu gerne vil være cykelmekaniker, så har man jo lidt erfaring med, hvordan man for eksempel tager et bagdæk af eller skifter en slange.” 

Både faglige og personlige kompetencer
Ifølge Christian får eleverne nogle værkstedskompetencer, hvor de lærer at vedligeholde og reparere ting – en kompetence, som han mener er underprioriteret i Danmark i dag. “Uanset hvor det er i verden, hvilket job eller uddannelse de kommer til at besidde, så er det en god egenskab ikke at være bange for at prøve at skille tingene ad og se hvordan de fungerer, få det repareret og vedligeholdt”, fortæller Christian. 

Eleverne får desuden en masse kompetencer udover de rent faglige færdigheder. “Vi giver dem også mulighed for at lære at møde om morgenen - veloplagte forhåbentlig - og være en del af det arbejdsfællesskab vi har her på værkstedet. At være en del af et team, hvor det er vigtigt at komme, fordi vi skal have “reddet” nogle af de ting, som folk har smidt ud. Vi vil gerne have tingene videre ud i butikken og ud til nogle nye folk, som kan få glæde af dem,” slutter Christian. 
 

Man kan få det bedre af at hjælpe andre

HUSRUM Danmark tilbyder fællesskab, samtalegrupper og sociale arrangementer for ensomme og sårbare unge i alderen 16-30 år. Vi har talt med Emmeli, som blev frivillig i HUSRUM, mens landet var lukket ned.

Hun fortæller om sine oplevelser med isolation i foråret og om, hvordan ensomheden var ved at tage overhånd. En gang om ugen arrangerede Emmeli ’online-snak’ for unge i HUSRUM: ”Da jeg kom ind i HUSRUM var det bare virkelig rart, fordi jeg fandt ud af, at der var mange unge, som også havde det lidt som jeg har det”. 

Læs hendes fortælling om, hvordan det hjalp hende at hjælpe andre, når historien bringes i Jysk børneforsorg/Fredehjems nye magasin, der udkommer første gang i december 2020.

Find også Husrum på Facebook og Instagram.
 
HUSRUM Danmark er åbent igen for fysiske møder og ture ud af huset
- selvfølgelig med god afstand, håndsprit osv.
Støt op om HUSRUM Danmark
Har du lyst til at støtte unge, der kan føle sig udfordrede i tilværelsen!?
Husrum Danmark tilbyder bl.a. samtalegrupper til unge mennesker,
der hjælper hinanden med at bryde ensomheden
”.  

Nederst i nyhedsbrevet kan du se, hvordan du giver en donation.
Ny uddannelse i rideterapi

Holmstrupgård syntes de, at der manglede en uddannelse i rideterapi og hesteassisteret pædagogik, og det affødte et spændende samarbejde med VIA University College, der nu har gjort det muligt at udbyde uddannelsen med opstart i februar. 

Undervisningen er bygget op med en vekslen mellem teoretiske undervisningsdage på VIA og efterfølgende hestepraksisdage på Holmstrupgård. På den måde bliver den teoretiske viden direkte integreret med praksis. Kurset tæller 10 ECTS-point og kan tages som et enkelt kursus eller som del af en diplom- eller akademiuddannelse, da faget udbydes på begge niveauer.  

Du kan også læse mere i linkene nedenfor og tilmelde dig infomødet på VIA University College d. 21. oktober 2020 kl. 13-14.30 ved at sende en mail til Heidi Bisgaard på hebn@via.dk. 

  • Læs mere om diplommodulet og tilmelding her 
  • Læs mere om akademimodulet og tilmelding her

Se rideterapeuterne fortælle om uddannelsen i videoen her nedenfor:

En sommerferie i det ganske danske land

Borgmesterbakken, Opholdsstedet Fjorden, Familiebo, Birkebakken og Birkeskolen var så heldige, at de i år modtog en fin donation fra KFUM's Sociale Arbejdes sommerferiepulje. Dette har betydet mange gode og mindeværdige oplevelser, hvor store som små har indsamlet sommerferieminder i det danske sommerland.

Grundet Covid-19 har aktiviteterne været på dansk jord, men ikke desto mindre har de forskellige institutioner været kreative og gode til at finde på skønne oplevelser for alle. På Birkebakken var beboerne begejstrede for endagsudflugter. Beboerne har bl.a. været i Givskud Zoo, Kattegatcenteret, Aros, Tivoli Friheden, Ree Safaripark, Dyrehaven i Skanderborg og på bondegårdsbesøg. Ud over endagsudflugterne har hygge og lidt ekstra forkælelse i form af is og godter været en del af det søde liv sommeren over.

Ekstra voksenkontakt og nærvær
Opholdsstedet Fjorden skriver om deres sommerferie: ”Vi valgte at prioritere en fælles tur for både børn og unge på Fjorden. Derfor valgte vi at tage to overnatninger i Lalandia, hvor vi havde lejet 3 hytter. I hver hytte boede der 1 voksen og 2 børn/unge. Både børnene og de unge havde stor glæde af denne fordeling, da der var plads til mere voksentid samt ro og afslapning i hytterne”. 

Foruden nærværende voksenkontakt var badelandet og andre oplevelser på programmet, og selvfølgelig blev sulten stillet på en skøn restaurant i det sydtropiske center, hvor børn og unge måtte vælge præcis det måltid – med dertilhørende dessert – som de kunne tænke sig. Er der ferie, så lad der være ferie! 

Individuelle ønsker blev opfyldt
Børn og unge på Borgmesterbakken blev mødt i deres individuelle ønsker, og her er en række af de skønne oplevelser, de kunne berette om: ”Vi har bl.a. været en tur i Escaperoom sammen med to unge piger, som i høj grad interesserer sig for gysere og hele dette univers. Vi har været ude at fiske i forskellige put-and-take søer og undersøgt hvilke søer, der mon var bedst gevinst i!

En anden ung pige, som brænder for at dyrke sport, kunne komme på en uges sports-camp, hvilket hun længe havde ønsket sig. "Her mødte hun en masse andre jævnaldrende, og hun kom hjem med en masse gode oplevelser og minder for livet!” 
Flere i Fællesskaber

Startskuddet til et nyt samarbejde om ’ensomhed og fællesskab’ har lydt. Flere i Fællesskaber er et nyt, stort og ambitiøst forsknings- og udviklingsprojekt, der skal løbe over de næste 4 år, med udgangspunkt i Silkeborg Kommune.

De bedste indsatser fra ind- og udland skal samles og udfoldes i et samarbejde mellem borgere, foreninger, skoler, erhvervsliv, lokale medier, fonde og forskere; og borgere, der selv er berørt af ensomhed, involveres og er med til at udvikle meningsfulde indsatser og aktiviteter.

Jysk børneforsorg/Fredehjem deltager i projektet med det frivillige initiativ, HUSRUM Danmark, som derfor snart kommer til Silkeborg. Vi glæder os til at være med!
 
”Støt udsatte børn, unge og familier – vær’ med til at skabe
solide levevilkår for sårbare mennesker i Danmark”.


Vi mangler donationer á 200 kr.

For at beholde vores godkendelse som almennyttig forening, skal vi hvert år have
100 donationer af 200 kr. Vi mangler donationer og håber, at du vil hjælpe.

Du kan hjælpe os ved at sende 200 kr. via:

MobilePay: 244 559
Bankoverførsel til Konto: 3643-4815438450


Husk at skrive dit cpr- eller cvr-nummer i en kommentar.
Det skal vi nemlig oplyse til Skat.

Alle bidrag modtages med stor TAK!
Facebook
Website
LinkedIn
Instagram
YouTube
Copyright © 2020 Jysk børneforsorg/Fredehjem, All rights reserved.


Vores e-mail er:
mail@jyskborneforsorg.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Jysk børneforsorg/Fredehjem · Bethesdavej 81 · Aarhus N 8200 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp