Copy
De la DoR  🎭  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 18 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: un spectacol pentru comunitatea locală, digital tips pentru vremuri ciudate și o ecuație de succes în fotografie. 

Până se trezește lumea

 Scena Silviei din spectacolul Biblioteca din Alexandria, regizat de Bogdan Georgescu pentru Ideo Ideis. Fotografie de Lavinia Cioacă

„Într-un oraș în care toată lumea știe pe toată lumea, pentru o femeie venită din altă parte, o venetică, cu un copil mic și un serviciu de 12 ore pe zi, să divorțez părea așa... o săritură-n gol, fără parașută. Și cât de bine a fost. Nu ușor, dar atât de bine. Am cunoștințe, femei, care trăiesc de zeci de ani de zile în teroare și umilință. Sacrificiul e un concept prost, depășit și oprimant. Nimeni nu merită așa ceva. La partaj am dat tot. Avocatul m-a întrebat: Nu vreți chiar nimic? Ba da, cum nimic. Ce e mai important: Copilul și casa. În rest… Și mi-am dat mega refresh la 39 de ani.” (Silvia)

Așa sună o bucată de poveste din Biblioteca din Alexandria, spectacolul de teatru comunitar al mamelor, surorilor și mătușilor din orașul cu resurse limitate și faimă ciudată din sud, în care se întâmplă de 15 ani Ideo Ideis – festivalul de teatru tânăr care a transformat un oraș fără teatru într-un hub cultural în fiecare august. 

Biblioteca s-a închegat în timpul atelierelor de scriere dramatică cu regizorul și dramaturgul Bogdan Georgescu, care a vrut să exploreze ideea de grijă – față de tine și de comunitate –, ceea ce l-a motivat să lucreze numai cu femei.

„Pentru că ele sunt primele care se gândesc la educația copiilor și la metode alternative ale sistemului de stat educațional, adică la educația creativă, în afara școlii”, spune Georgescu. „Pe de altă parte, era important de făcut acest statement: că viitorul nu poate fi decât matriarhat, feminist, altfel nu avem nicio șansă de supraviețuire.”

 Scenă din spectacolul Biblioteca din Alexandria, regizat de Bogdan Georgescu pentru Ideo Ideis. Fotografie de Lavinia Cioacă

Spectacolul spune poveștile a cinci femei cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani (doar una dintre ele, Cristina Drăghici, e actriță profesionistă) care locuiesc în Alexandria, un oraş în care unii şi-au creat propriile iniţiative de educaţie, alții n-au aflat niciodată că orașul a avut cândva o bibliotecă. Sunt femei pe care grijile și grija față de ceilalți le însoțesc de-o viață; pe ultima au dus-o și în meseriile lor – la școală, în spital sau pe câmp, printre plante.

„Am cincisprezece ani, nicio ambiție și-mi place viața.
Și e ok. E super ok. E ultra mega ok.
Îmi place mult școala. NOOOT.
Îmi place mult să învăț. NOOOT.
Cel mai mult îmi plac matematica, fizica, chimia și latina NOOOT.
Mă trezesc foarte devreme dimineața. NOOOT.
Îmi place să mă trezesc prima, să pregătesc micul dejun pentru toată familia mea. NOOOT
Seara mă culc foarte devreme. NOOOT
Chiar și în vacanța de vară studiez. NOOOT
Învăț cam șase sau șapte ore pe zi, apoi citesc și traduc din latină. NOOOT
Nu am prieten.
Nu îmi place să ies în oraș, să socializez.
Stau tot timpul în casă, în oraș ies doar când merg la bibliotecă sau la librărie.
Stai. Există librărie?” (Ana)

Biblioteca din Alexandria e o premieră din mai multe puncte de vedere: e singurul spectacol care s-a jucat live la Ideo Ideis anul ăsta, e primul spectacol de teatru comunitar documentar care s-a jucat vreodată în oraș, e prima oară când femei din comunitate urcă pe scenă cu vulnerabilitate, oglindesc povești universale și te pun pe gânduri. 

Le mai poți vedea și asculta în toamnă, când (dacă COVID-19 se îndură) Biblioteca din Alexandria va pleca în turneu în Turnu Măgurele, Craiova și București. Stai cu ochii pe pagina de Facebook a Ideo Ideis ca să vezi când se întâmplă. 

Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

Susține munca noastră

Actualizator

CIFRE. Ieri s-au înregistrat 733 de cazuri noi din 6.862 de teste, numere mai mici din cauza prelucrărilor din weekend. Un indicator mai realist, care ne amintește să nu fentăm spălatul pe mâini, purtatul măștii și distanțarea, rămâne numărul de persoane de la terapie intensivă, 497 – cel mai mare de până acum.

AJUTOR PENTRU PĂRINȚI. Unul dintre părinți va primi zile libere acoperite financiar de stat în cazul în care se suspendă cursurile la școala la care învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat vineri în Guvern. Părintele ar primi maximum 193 lei brut pentru fiecare zi de îngrijire a copilului și se aplică celor care au copii până în 12 ani sau copii cu dizabilități până în 26. 

LOCALE CU TÂLC. PSD și-a prezentat ieri candidații pentru Consiliul General al Primăriei Municipiului București. Lista se deschide cu Petre Roman, fost premier al României, și se completează cu mulți sportivi: Dumitru Dragomir, fostul președinte LPF, Anghel Iordănescu, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal, Elisabeta Lipă, fosta canotoare.

De ce? „Pentru că administrația este exact ca sportul. Nu contează interese, politicianisme, ci contează doar performanța”, a declarat Gabriela Firea. Ce performanțe i-au ieșit până acum citiți în rapoartele de activitate din anul I, anul II și anul III

OBICEIURI ALIMENTARE ÎN PANDEMIE. 52% dintre tinerii între 18-24 de ani spun că au gătit mai des, 52% dintre români că au mâncat mai sănătos și 36% că au cumpărat mai des de la producătorii locali, spune un studiu de piață care evaluează atitudinile românilor față de produsele locale. Ceea ce se verifică cu Nord Natural, Roade și Merinde, Nod Verde și Cumsecade, food huburi care susțin producătorii locali și spun că vânzările, în medie, s-au triplat.

Numai că producătorii de legume au nevoie de comenzile noastre în continuare, chiar dacă nu mai suntem blocați în casă. Citește un articol care îți explică implicațiile acestei alegeri. La final, cadou: o listă de mici producători din toată țara, în funcție de zona în care locuiești.

Dincolo de știri: Cum funcționează food huburile, cum se descurcă Roade și Merinde ca punte între producători și consumatori în Iași și cum funcționează rețeaua de alimente a Nord Natural. 

PROTESTE HORECA. Miercuri, între 17:00 și 18:00, barurile și restaurantele din toată țara vor fi închise, iar angajații vor protesta în fața lor cu mesaje personalizate pentru Guvern. Daniel Mischie, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), critică impredictibilitatea cu care sunt tratați oameni din industrie de autorități și atrage atenția că România e singura țară din Europa care ține restaurantele închise.

Încrederea restaurantelor că totul va fi bine e la 37%, arată Barometrul Restaurantelor din România, lansat de ghidul gastronomic Gault&Millau. ~15% din restaurantele din comunitatea Gault&Millau (adică aproximativ 300 în toată țara) nu s-au redeschis până acum, iar 87% au înregistrat venituri de cel mult 75% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

GREVĂ MUNCITOREASCĂ ÎN BELARUS. După cel mai mare protest antiguvernamental din Belarus, protestele continuă în fața uzinelor și televiziunii de stat. Mai mulți muncitori l-au huiduit pe Aleksandr Lukaşenko, venit să le vorbească în speranța că va obține susținere. Nu i-a ieșit. În semn de solidaritate cu protestatarii, prezentatorii unei televiziuni de stat nu au mai intrat pe post.

Lukaşenko a spus că nu o să facă nimic sub presiunea manifestațiilor – „până nu mă omorâți, nu vor fi alte alegeri” –, dar că se lucrează deja la o modificare a Constituției, ca să permită separarea puterilor în stat. Protestele continuă în Capitala Belarusului; cele din zilele trecute le poți vedea și într-o retrospectivă fotografică.

TRIUNGHIUL BELARUS - UE - RUSIA. Miercuri, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor analiza situația din Belarus la un summit extraordinar online. Președintele Consiliului European a declarat că UE trebuie să-i transmită foarte clar Rusiei că acest conflict poate și trebuie să se soluționeze în mod pașnic, printr-un „dialog național” între președinte și opoziție.

Ce pot și ce nu pot face UE și NATO în conflictul din Belarus explică Nicu Ștefănuță, europarlamentar și membru Renew Europe în Parlamentul European: printre altele, nu pot intra cu trupe în țară, așa cum a spus președintele Lukaşenko. NATO are caracter defensiv și UE are o clauză de solidaritate.

VALUL DE CĂLDURĂ HECTOR. Duminică s-ar putea să se fi înregistrat cea mai mare temperatură ever: 54,5 grade Celsius în Death Valley, California (încă se verifică). Până aflăm, știm de la Organizația Mondială a Sănătății că din 1998 până în 2017, peste 166.000 de oameni au murit din cauza căldurii extreme, care devine o problemă din ce în ce în mare. O potențială soluție pentru awareness ar fi ca ele să primească nume și grade – ca uraganele (care au început să fie botezate prin 1940), spune un grup de experți în sănătate publică și oameni de știință.

Conform Asociației Meteorologice Mondiale, numele date furtunilor sau calamităților naturale ajută media să prevină mai rapid comunitățile despre fenomenele naturale extreme. Cu puțin noroc, Hector ar putea fi numele primului val de căldură din 2021.

Digital tips

de Cătălina Albeanu

Trello. O aplicație pentru project management cu care îți poți organiza și prioritiza lista de to dos. O poți folosi ca să organizezi un proiect de echipă, dar și dacă lucrezi freelance și vrei să ții evidența proiectelor, contractelor și facturilor într-un mod vizual, mai ușor de interpretat decât un Excel rigid. 

Scanner App: PDF document scan. Dacă nu ai imprimantă și încă lucrezi de acasă, aplicația asta o să te salveze de situațiile în care ar fi neprofesionist să fotografiezi contracte sau facturi cu telefonul. 

IFTTT. Cum ar fi ca toate aplicațiile pe care le folosești să se conecteze între ele? Punți ca astea face IFTTT, un serviciu de automatizare al proceselor care implică mai multe aplicații. Pentru când vrei să adaugi automat o piesă descoperită pe Shazam într-un playlist pe Spotify. Sau când vrei să-ți salvezi pozele de pe Instagram în Dropbox. Caută în lista de conexiuni ceva ce ți-ar face viața digitală mai ușoară.

Woebot. Un chatbot construit pe o combinație de inteligență artificială și intervenții psihologice validate clinic cu care să vorbești când te simți stresat, trist sau oricând vrei să afli mai multe despre sănătate mintală. 

Nuzzel. Util dacă ai cont de Twitter și vrei să fii la curent cu ce discută oamenii pe care-i urmărești fără să dai scroll constant. Nuzzel face un rezumat zilnic al celor mai populare linkuri postate în bula ta, și ți-l trimite pe email. 

Cătălina Albeanu e reporter, editor digital și om entuziasmat de scurtăturile eficiente oferite de tehnologie. 

Suflet + tehnică = ❤️ în fotografie

Andreea Retinschi este fotografă, mamă a nouă pisici și doi căței, zână a părului colorat și a basmelor încadrate de obiectiv. Fotografiază din clasa a X-a, i-a fost clar că ăsta e drumul de la început și nu i-a scăpat nici un stil. A fotografiat și proteste și modele superbe în scenete complexe și probabil pe mulți dintre noi la festivaluri sau evenimente. Uite câteva lucruri pe care le-a învățat în toți anii ăștia.

Ce ai învățat despre tine și despre lume fotografiind?
Am învățat că am o latură pozitivă despre care nu știam. Am avut revelația asta când un amic m-a întrebat cum creez tot universul acesta colorat, dacă o fac din fericire. Și atunci m-am gândit la asta mai mult, la faptul că aveam nevoie să creez propria mea realitate, unde puteam să construiesc eu cărămidă peste cărămidă ceva frumos, poate ireal, o formă de escapism. 

Cum e procesul tău creativ? Cât e talent, cât e tehnică?
Sunt foarte organizată și îmi place să mă ocup de fiecare detaliu, chiar dacă este mai multă muncă. Listele sunt viața mea. Mereu la conceptul de talent mi-am imaginat oameni, care la 11 sau 55 de ani pun mâna pe aparatul foto și sunt instant fenomenali. Eu am exersat mult ca să ajung unde sunt acum. 

Tehnica este importantă, dar eu o aplic așa cum o simt, nu după un set de reguli. Am observat de-a lungul timpului că mulți fotografi pe care îi admir sunt atehnici, iar cei buni tehnicieni execută fotografii corecte, dar fără suflet. Sufletul este mai important ca tehnica, dar îmbinarea lor este simbioza perfectă. 

Cum îți dai seama ce fel de fotograf ești? 
Există o vorbă că ar trebui să îți găsești specializarea și doar acolo să îți centralizezi eforturile. Pentru mine a fost și încă este dificil să fac asta. Sunt interesată de mai multe direcții și îmi este greu să mă abțin să nu fac un pic din toate. Dacă creezi pentru o audiență este recomandat să păstrezi o singură direcție.

Dar eu văd lucrurile așa: eu creez pentru mine și  fotografiez pictoriale de basm, proteste, fac live-uri printre gaze lacrimogene, mai adaug o pisică, o bunică, îmi plac mult editorialele cu oameni așa cum sunt ei; sunt haotică, dar încerc să evit blazarea prin repetitivitate, și vreau să-mi hrănesc în primul rând mie sufletul.

Ce planete trebuie să se alinieze pentru fotografia perfectă? 
Nu există fotografia perfectă. Fotografia este subiectivă, ține de felul în care fiecare privitor interacționează emoțional cu o imagine, de multe ori, din perspective complet personale. Pentru mine, fotografia „perfectă” este cea care mă face să simt că îmi dansează sufletul în mine, dar aceeași fotografie ar putea fi un swipe left pentru mulți.

Urmărește munca Andreei aici și, pentru diversitate cu bunică, proteste și pisici, aici

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Cum să dai și să primești feedback constructiv, despre care studiile spun că ai nevoie ca să crești și în viață și în muncă. Primul pas: verifică de unde vine dorința de a da feedback: te-a enervat colegul și vrei să-i arăți tu lui? (caz în care mai bine ieși la niște aer) sau vrei să-l ajuți să fie un om mai bun și un coleg pe care poți să te bazezi? TRING!

  Prânz
Ceapa te face să plângi și atât. Țuica nu-ți spune nimic. Slănina alunecă prin dinți fără nicio emoție. Așa se simte astăzi unul dintre cele mai răspândite simptome de COVID-19. Dar ce pierzi de fapt când îți pierzi mirosul? (articol din arhiva DoR)

  Seară
Pe ce spectru al sexualității ai spune că se plimbă fanteziile tale recurente? Completează bdsmtest, un test care îți dă la final un profil detaliat al curiozităților tale sexuale, exprimate sau nu. L-am pescuit din newsletter-ul Don’t Bite Your Tongue, care vrea să afle cum te raportezi tu la dorințe și de unde crezi că vin (anonim). Răspunsurile tale vor contribui la o cercetare și o hartă a fanteziilor noastre sexuale.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Corectură și test: Anca Iosif și Vlad Odobescu. Conținut și cheerleading: Cătălina Albeanu. Design: Alex Munteanu (Namogo) Combustibil: poze cu ratoni.
 

  Această ediție a fost montată cu gândul la ficăței cu ceapă, care sunt next pe to do
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe