Copy
View this email in your browser
Deze nieuwsbrief is in samenwerking met RiskCongres Lokaal Bestuur verzonden.

17 september 2020 in Provinciehuis Utrecht:
Bestuurlijke risico’s rond het klimaat en de verzakking van vastgoed

Het KCAF en het Risk & Compliance Platform Europe hebben de krachten gebundeld rond het RiskCongres Lokaal Bestuur. Als KCAF spelen wij een belangrijke, inhoudelijke rol en Ir. Dick de Jong, directeur KCAF, zal samen met Piet Klop RA MGA van Public Values als dagvoorzitter optreden. Het aansprekende thema op donderdag 17 september is “Bestuurlijke risico’s rond het klimaat en de verzakking van vastgoed”. Het Congres begint met twee keuze lunchworkshops, waarna het plenaire gedeelte in de Statenzaal van het Provinciehuis volgt.

Er zijn in verband met de coronamaatregelen een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meldt u daarom snel aan. Als relatie van het KCAF krijgt u maar liefst 100 euro korting als u bij de kortingscode KCAF invult!
Direct aanmelden
 
KCAF aan het woord via Wessel van Boetzelaer en Don Zandbergen

In het eerste gedeelte van het programma komen de vertegenwoordigers van de gemeenten Zaanstad en Gouda aan het woord over de problemen (zo u wilt uitdagingen) en oplossingen die op lokaal niveau worden aangedragen. De insteek van het KCAF is als kenniscentrum landelijk. 
Na de pauze gaan de jurist Wessel van Boetzelaer en funderingsexpert Don Zandbergen de diepte in met de overige experts en de deelnemers aan het Congres om aan te tonen dat de verzakking van vastgoed een structureel probleem is dat op nationaal niveau aangepakt moet worden. Uitstel en afwentelen naar anderen leidt tot steeds meer (im)materiële en financiële schade.
 
Bekijk het programma
 
Meer en meer woningcorporaties werken samen met het KCAF

Het KCAF werkt sinds kort samen met een aantal woningcorporaties. Inmiddels hebben ook andere woningcorporaties belangstelling getoond. Corporaties maken namelijk een andere afweging dan de eigenaar-bewoners waarbij de financiële afschrijving en de toekomstbestendigheid van woningen in bredere zin een rol speelt. Het KCAF constateert dat er bij veel woningcorporaties onvoldoende kennis aanwezig is op het gebied van funderingsproblematiek.
Kijken we naar het TV Nieuws de laatste tijd, dan zien we dat in Heesch (Noord-Brabant) opeens bewoners hun huizen moeten verlaten. Ander heikel dossier, vooral voor de provincie Overijssel en natuurlijk voor de bewoners zelf, is de verzakking van de huizen langs het kanaal bij Vroomshoop. Zeker 1 miljoen woningen (Nederland telt er in totaal 7,7 miljoen) lopen een serieus risico op verzakkingen en funderingsschade. Dat is een op de vier woningen gebouwd voor 1970.
 
Lees meer
 
FunderMaps Lokaal brengt funderingsrisico’s scherp in beeld

Het KCAF geeft sinds 2019 met een tiental gemeentes en een aantal woningcorporaties invulling aan haar applicatie FunderMaps Lokaal. In deze applicatie wordt openbare landelijke data verzameld en aangevuld met lokale data van gemeentes, woningcorporaties en waterschappen. 

Met deze applicatie kan een gemeente, woningcorporatie of waterschap tot op pandniveau de risico’s op funderingsschade veel beter in beeld krijgen dan tot voor kort het geval was.   

Bovendien worden de data over funderingen aanwezig bij het KCAF (veelal op pand niveau en verzameld in de loop der jaren) toegevoegd. Op grond van een serie analyses van data over onder meer panden, bodem, bodemdaling en grondwaterstanden, het toepassen van algoritmen en kunstmatige intelligentie ontstaat een meer betrouwbaar beeld van de risico’s per gebied, wijk, bouwblok of zelfs per pand.

Het risico ligt met name bij woningen gebouwd voor 1970 die meestal op houten palen staan. Na 1970 gebouwde woningen staan meestal op betonnen palen. Het totale bedrag aan schade kan oplopen tot 60 miljard euro in 2050.
Lees meer
 
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 KCAF, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.