Copy
Hangarflying is een Engelse uitdrukking voor het keuvelen over luchtvaart. We willen op een aangename en eigenzinnige manier artikels brengen over de Belgische burgerlijke en militaire vliegerij.
Monument voor de bemanning van de Lancaster W4236 van 61 Sqn RAF, bij de kapel Notre-Dame du Chénel in Marbehan (Habay, Luxemburg.) (Foto Frans Van Humbeek)
 
logo Hangar Flying

Nieuwsbrief 155 - Augustus 2020

 

Vrienden van de luchtvaart,

een zomer zonder vliegshows of fly ins, dat is toch maar zwakjes. Digitale initiatieven zijn leuk meegenomen maar kunnen ons niet echt bekoren. Vliegtuigbeelden op het computerscherm ogen misschien spectaculair, maar luchtvaartliefhebbers missen wel echt de zomerse sfeer van grote meetings of gezellige fly ins met veel vriendschappelijke contacten. Bij Hangar Flying bezochten we de afgelopen maand weer diverse monumenten in ons eigen België. We komen doorgaans op heel mooie locaties die verbonden zijn aan onze luchtvaartgeschiedenis. Je moet zeker eens zo’n monumententrips proberen, gebruik onze databank (www.luchtvaarterfgoed.be) om uw uitstap voor te bereiden, uw feedback naderhand is welkom. Uiteraard volgen we altijd strikt de Corona-maatregelen. Ook omwille van Corona putten we voor onze artikels vooral uit ons eigen archief.
 
-Koning Filip bracht op 9 juli 2020 een bezoek aan Liege Airport. Hij dankte alle werknemers en de partners van de luchthaven voor de efficiënte distributie van medische hulpgoederen in België en Europa. Tijdens de COVID-19 pandemie speelt de Luikse luchthaven een uiterst belangrijke rol als logistiek centrum ter ondersteuning van de zwaar gehavende economie en voor de levering van de onmisbare medische hulpgoederen. Alibaba en het electronic World Trade Platform (eWTP) Hub kregen koninklijke waardering voor de talrijke schenkingen van hulpgoederen, voor de efficiënte samenwerking met de douanediensten en het verhogen van het aantal vrachtcharters. Het is vooral de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization) van de Verenigde Naties die Liege Airport een plaats gaf als een van de ‘world’s emergency relief hubs.’ Buiten China heeft de Alibaba Group, wereldwijd het grootste e-commerce bedrijf, slechts zes eWTP hubs en Luik is er een van. 
 
-Volgens informatie van Belga heeft de A400M MSN106, bestemd voor de Belgische Luchtmacht, op maandag 27 juli 2020 zijn allereerste vlucht uitgevoerd op de luchthaven van Sevilla - San Pablo Sur, waar de Airbus Final Assembly Line (FAL) is gevestigd. Een tweede testvlucht werd uitgevoerd op donderdag 30 juli. Nu start het proces van ‘Acceptance’ en ‘Transfer of Titles’ en is het wachten tot november om de Atlas te  verwelkomen op de 15de Wing basis in Melsbroek.    
 
-Een artikel in het Britse populaire General Aviation magazine (17 juli 2020) trok mijn aandacht. De RAF Benevolent Fund (een organisatie voor RAF-personeel, veteranen en hun families,) ondervroeg 2.000 mensen over hun kennis over de Tweede Wereldoorlog. Niettegenstaande alle artikels rond de Battle of Britain wisten slecht 33% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar wat het begrip precies inhield. 12% meende dat het een strijd om het heerschappij van het Kanaal was in WOI, 9% meende dat het een burgeroorlog betrof tussen Schotten en Engelsen en 6% van de slimmeriken wees naar een invasie van de Vikings. In vergelijking met een gelijkaardige studie in 2015 zijn de Britse jongeren er niet op vooruit gegaan. Ik vraag mij af hoe onze Belgische studenten het er zouden afbrengen. 
 
-De Amerikaanse minister van defensie Mark Esper heeft op een persconferentie op 29 juli bekend gemaakt dat het Europees hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen zou verhuizen van het Duitse Stuttgart naar België. 11.900 soldaten zouden weggehaald worden uit Duitsland, waarvan een duizendtal zouden verhuizen naar België. Volgens de VRT zou de VS op termijn een nieuwe militaire basis bouwen bij Mons, in de buurt van het militair hoofdkwartier van de NAVO, het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in Casteau. Zo’n twintig kilometer verder maken de Amerikanen gebruik van de luchtmachtbasis van Chièvres. 
Er zit al lang een haar in de boter tussen de Amerikaanse president Trump en de Duitse bondskanselier Merkel. Trump vindt dat Duitsland te weinig investeert in de NAVO en ook economisch teveel profiteert van de VS. België kreeg in het verleden ook al kritiek dat het te weinig centen vrij maakt voor de NAVO, maar dankzij de veelvuldige deelname aan buitenlandse missies lijkt ons land dus niet zo slecht te scoren bij Trump. Over de mogelijke verhuis zijn nog geen akkoorden gesloten tussen België en de VS. Volgens Amerikaanse media kunnen de plannen nog veranderen indien Trump niet zou herkozen worden in de komende presidentsverkiezingen. 
 
-Volgens www.defencenews.com bereidt de Amerikaanse regering de bedrijven voor op een aanbesteding die zal worden uitgeschreven voor de vervanging van het Airborne WArning and Control System (AWACS.) Momenteel nemen achttien landen deel aan de early-warning-and-control force, waaronder België. Daarvoor gebruiken ze veertien E-3As die gestationeerd zijn in de NATO Air Base Geilenkirchen (Duitsland.) Mits zware investeringen kan de huidige vloot nog luchtwaardig blijven tot 2035. 
 
-Fernand M. François, oprichter van het tijdschrift BART International, gespecialiseerd in de zakenluchtvaart, meldde recent de stopzetting van deze publicatie. Met het laatste nummer (186) van juni 2020 zet Fernand François dus definitief een punt achter zijn journalistieke carrière die in 1972 is gestart met het tijdschrift Avianews International en vanaf 1988 is voortgezet met BART, wat staat voor ‘Business Aviation a Real Tool.’ BART werd in België in het Engels uitgegeven en was al snel hét toonaangevend Europees tijdschrift voor de zakenluchtvaart. De Europese hoofdzetel bevond zich in Nivelles. Vanaf 2016 ging BART de trans-Atlantische tour op met de publicatie van BART International in Arizona (VS.) Na 32 jaar journalistiek vakmanschap stopt het internationaal gewaardeerde luchtvaarttijdschrift van onze landgenoot Fernand François. De leeftijd van de oprichter en de economische impact van COVID-19 deden de journalist beslissen om definitief te stoppen met de publicatie.
 
-Een lening van 290 miljoen euro van de Belgische staat en bijkomend een kapitaalinjectie van 170 miljoen euro door Lufthansa, moeten Brussels Airlines verankeren als een ‘hub airline’ van de Lufthansa Groep gebaseerd in Brussel. De stabiliseringsmaatregelen stellen Brussels Airlines in staat om de huidige crisis te boven te komen en haar vluchten voort te zetten om voldoende middelen te genereren om de lening terug te betalen. 
 
Als gevolg van de Corona-pandemie en de impact ervan op de luchtvaartsector meldde Brussels Airlines op 6 augustus 2020 een verlies van 182 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020, dit ondanks de drastische kostenbeheersingsmaatregelen die zijn genomen. De inkomsten van het eerste half jaar daalden tot 252 miljoen euro, 63% onder het niveau van 2019. Brussels Airlines vervoerde tussen januari en juni 67% minder passagiers en de bezettingsgraad daalde met 7,4 % (tot 72,4%.) Het herstructureringsprogramma Reboot Plus, dat al voor de uitbraak van het coronavirus was gepland, wordt verder geïntensiveerd. Verdere voorspellingen doen voor 2020 is zowel voor Brussels Airlines als voor de luchtvaartsector in het algemeen quasi onmogelijk. Alles hangt af van de evolutie van het Corona-virus, het grensbeleid en het vertrouwen van de consument om al dan niet opnieuw te gaan reizen. 
 
-Sinds de hervatting van de niet-essentiële reizen op 15 juni is het aantal passagiers dat Brussels Airport mocht verwelkomen gestegen, al ligt dat aantal toch 80% lager dan in juli 2019. De luchthaven telde in juli 525.000 passagiers. Onder meer de frequente wijzigingen met betrekking tot de sluiting van grenzen en de kleurcodes hebben een negatief effect op de passagierscijfers. Reizigers willen vooral duidelijkheid en kozen voornamelijk Europese bestemmingen omwille van de reisbeperkingen en het reisverbod naar niet-Europese landen. Het vrachtvervoer, en in het bijzonder de volvracht, blijft toenemen met een stijging van de luchtvrachtvolumes met bijna 10% in juli. Op wereldwijde en Europese schaal blijft de luchtvracht echter dalen, grotendeels als gevolg van de sterke vermindering van vracht die aan boord van passagiersvliegtuigen kan meegenomen worden. In het algemeen wordt de daling van de vracht aan boord van passagiersvliegtuigen onvoldoende gecompenseerd door het aanbod op volvrachters. Het totale aantal vliegbewegingen zakte in juli 2020 met 63,7% ten opzichte van juli 2019, tot 8.201 vliegbewegingen (tegenover 22.599 in juli 2019.)
Wat passagiersaantallen betreft is de trend op Brussels Airport vergelijkbaar met deze van andere luchthavens. In juli 2020 ontving bijvoorbeeld de Internationale Luchthaven Antwerpen 11.222 passagiers, 66% minder in vergelijking met 32.958 reizigers in juli 2019. De luchthaven merkte wel een stijging van het aantal zakenvluchten met 5%, het aantal passagiers op de businessvluchten steeg met 10%. Het is absoluut niet overdreven om te stellen dat het herstel van de Belgische luchtvaartsector maar zeer moeizaam verloopt. Bij de pakken blijven zitten help ons geen zier vooruit, blijven geloven in een rooskleurige toekomst voor de luchtvaart is een absolute must.  
 
Frans Van Humbeek
Hoofdredacteur
  

Like Nieuwsbrief 155 ✈ "Kies in eigen land voor een zomerse trip langs luchtvaartmonumenten" on Facebook

Deze maand op Hangarflying.be

ARTIKEL

Circus 157 in Poperinge

In Poperinge ging Frans kijken naar de tentoonstelling Circus 157, over de RAF-luchtaanval van 5 mei 1942 op Lille. De expo kan nu bezocht worden in Cassel.

ARTIKEL

Anneleen Smits, van luchtcadet tot luchtvaartcoach

Op het vliegveld van Zwartberg had Giovanni een afspraak met Anneleen Smits. Het werd een leuke babbel over het leven als freelancepilote en een nieuw project rond luchtvaartcoaching.

PATRIMONIUM

Graf van Korporaal Jozef Peeters, slachtoffer van de crash van C-119 CP36

Op 19 juli 1960 crashte C-119 CP36 bij Sake Masisi in onafhankelijk geworden Congo. De bemanning en 40 dienstplichtigen en hun omkadering kwamen om het leven. Korporaal Jozef Peeters rust nog steeds op het kerkhof van Martenslinde (Bilzen.)

PATRIMONIUM

Kapel Notre-Dame du Chénel en monument crew Lancaster W4236 61 Sqn

De kapel Notre-Dame du Chénel in Marbehan (Habay) werd opgericht omdat het dorp gespaard bleef van bombardementen. Er staat ook een monument voor drie Lancaster-bemanningsleden.

ARTICLE

Auster en Belgique: un survol (2)

L’Aviation militaire avait acquis 22 Auster AOP MK VI pour doter le squadron 369 Air Observation Post (AOP.) Jean-Pierre développe, dans cette seconde partie de l’article, le sort des 12 Auster démilitarisés et cédés à la Fédération des Clubs belges d’aviation.

PATRIMONIUM

Graf van Owen Beamont – Blenheim IV L9180

Op de begraafplaats van Appels (Dendermonde) zijn heel wat graven geruimd, maar de headstone van Owen Beamont bleef natuurlijk onaangeroerd. Foto’s van Jeroen De Samblancx.

PATRIMONIUM

Gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog met de naam Korporaal Jozef Peeters, C-119 CP36

Op het gedenkteken van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog van Martenslinde werd de naam van Korporaal Jozef Peeters toegevoegd (crash van C-119 CP36 te Sake-Masisi, Congo.) 

PATRIMONIUM

Gedenkplaat Amerikaanse soldaten (325 GIR, …)

In Regné bij Bihain (Vielsalm) vonden we deze gedenkplaat voor Amerikaanse soldaten (van onder meer Glider Infantry Regiments) die onder vuur genomen werden op 24 december 1944.

ARTICLE

Young Cargo, une tentative belge sur le marché charter cargo

Guy entame une série d'articles consacrés à des compagnies aériennes belges du passé. Les textes sont bien entendu illustrés par des photos de ses archives personnelles. Le premier portrait est consacré à Young Cargo, la compagnie de frêt aérien d'Eddy Lejeune, ex-chef-pilote chez TEA.

PATRIMONIUM

Gedenkplaat voor Squadron Leader Fajtl František, operatie Circus 157

In het Franse Hardifort hangt sinds 3 juli een gedenkplaat voor Squadron Leader Fajtl František, op 5 mei 1942 in de Frans-Belgische grensstreek met zijn Spitfire neergestort tijdens de operatie Circus 157.

PATRIMONIUM

Gedenkteken voor de bemanning van Fairey Battle K9485 van 105 Sq

In Bouillon staan vier gedenkplaten voor de bemanningen van evenveel Fairey Battles. Het vierde gedenkteken herdenkt de bemanning van Fairey Battle K9485 die hier omkwam op 12 mei 1940. De bemanning rust in Bouillon (zie ook database.)

PATRIMONIUM

1 Sgt Maj Vl Carlos ‘Carlo’ Verbessem op gedenkplaat

Piet Dhanens vond de naam van 1 Sgt Maj Vl Carlos ‘Carlo’ Verbessem op een gedenkplaat in de aula van de UGent.

Misschien heeft een andere luchtvaartliefhebber u deze nieuwsbrief doorgestuurd?
Hier kan u rechtstreeks inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Hangar Flying vzw, alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by Mailchimp