Copy
De la DoR  💺  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 11 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: cum să ai grijă de spatele tău, un podcast despre anxietate versus intuiție și un necrolog superb. 

Până se trezește lumea

 El e Trix și jură că îi place de Markus (scaunul), dar așa se uită el. Fotografie de stăpâna Cătălina Matei. 

Mi-am cumpărat un scaun de birou și o masă pe 5 aprilie, când a devenit clar că n-o să supraviețuiesc muncii de acasă din canapea. Am dat vreo 500 de lei pe amândouă. „Dacă tot mă doare spatele, fac yoga”, mi-am spus. Fast-forward patru luni mai târziu, yoga n-am făcut, spatele mă doare, tot mai lucrez de acasă din când în când, așa că m-am apucat de sondat variante mai prietenoase pentru șezut. 

„Cunoașteți sau sălășluiți în scaune de birou care nu vă rup spatele, nu v-au costat un rinichi și nici nu sunt urâțele?” Așa suna Sfânta Treime pe care am căutat-o săptămâna trecută pe Facebook și care mi l-a adus în cale pe Markus, un scaun de birou care a strâns 20 de voturi de încredere în mai puțin de o oră. 

După câteva ore de citit recenzii și o testare la etajul doi (între timp, am aflat că avem unul în redacție), iată un top subiectiv, cu Markus vedeta raportului calitate-preț:
  1. MARKUS din piele ecologică sau MARKUS din material textil, 600 de lei versus 550. Prima variantă se încinge mai ușor vara și pare să fie mai atractivă pentru patrupezii care au nevoie să-și bage ghearele în ceva, așa că a doua e o alternativă bună. Un posibil minus la cel din textil: cotierele sunt mai alunecoase și nu se împacă cu palmele transpirate în caniculă. 
  2. FLINTAN / NOMINELL, varianta mai mică și mai ieftină a lui MARKUS, cu mânere care nu alunecă, 300 de lei. 
  3. Scaunul ergonomic Kring Bokai din piele ecologică, care face punte la preț între cele două de mai sus, 400 de lei. 
  4. LÅNGFJÄLL, pentru cine poate supraviețui fără cotiere și nu are prea mult spațiu în cameră pentru un scaun complex, 509 lei. 
  5. JÄRVFJÄLLET, căruia îi poți regla și tetiera și șezutul și suportul lombar și costă ca atare, 850 de lei. 
EXTRA: Știu că sunt oameni care pot investi mai mult în sănătatea spatelui lor, așa că iată și niște variante care ies din limitele sintagmei „nu v-au costat un rinichi”, dar merită o pușculiță:
  1. Scaunul Ergohuman V1, la 2.350 de lei, sau Ergohuman V2, la vreo 2.850 de lei. 
  2. Noble Chairs, pentru cine vrea să stea la birou ca într-o mașină de lux, de la vreo 300 de euro în sus. 
Indiferent ce alegi, nu uita de sfaturile specialiștilor:
  • Reglează monitorul astfel încât partea de sus să fie undeva la nivelul frunții, iar tu să stai la un braț distanță de el;
  • Ține coatele cât mai apropiate de corp (știu că îndoite la 90 de grade pare greu, dar ăsta e sfatul kinetoterapeuților);
  • Ține spatele cât mai drept, lipit de spătarul scaunului. Dacă nu-ți permite modelul de acum, pune o pernă mică în zona lombară;
  • Ține tălpile lipite de sol, cu șoldurile și genunchii în unghi de 90 de grade;
  • Ai grijă să-ți lași umerii relaxați, aliniați, iar capul să rămână drept (da, să facă unghi de 90 de grade). 
Orice scaun dăunează spatelui dacă stai în el ore în șir, așa că ia o pauză. Mergi pe balcon. Uită-te pe geam. Pune gheață la frigider. Umple paharul cu apă proaspătă. Dacă n-ai încercat încă, dă-i o șansă lui Adriene, care te învață yoga. De Benji o să-ți placă sigur.
 

Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

Susține munca noastră

Actualizator

CAZURI. 779 de infecții noi cu coronavirus au fost raportate ieri, din 6.607 teste prelucrate. La terapie intensivă sunt internați 476 de pacienți. În Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Satu Mare și Sălaj nu s-a înregistrat niciun caz nou.

CARANTINĂ. Italia extinde carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele venite din România până la 7 septembrie. Iar oamenii care vin din Spania vor intra în izolare obligatorie de 14 zile la intrarea în România, începând de astăzi.

DONAREA DE PLASMĂ s-a simplificat, după ce mai mulți oameni vindecați de COVID-19 au încercat, fără succes, să doneze pentru cei în stare gravă. Potrivit noilor condiții, donatorii nu mai trebuie să prezinte două teste negative de coronavirus.

În schimb, trebuie să semneze consimțământul informat pentru selecție și transmiterea datelor, să prezinte documente care arată istoricul de infecție, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, și să se încadreze în criteriile standard de donare (număr de kilograme, lipsa bolilor cronice etc). Doar 490 de români vindecați de COVID-19 au donat până acum plasmă.

ORICE MASCĂ E EFICIENTĂ? Bandanele sau buffurile purtate pe post de mască oferă cea mai mică protecție împotriva virusului, spun cercetătorii de la Universitatea americană Duke, care au testat eficiența a 14 măști.

Cele din lână ar putea chiar să înrăutățească situația, pentru că materialul descompune picăturile respiratorii în particule mai mici, care sunt luate de vânt și răspândite. Cea mai bună mască rămâne N95, folosită în principal de angajații din sectorul medical. Măștile chirurgicale cu trei straturi și cele din bumbac, pe care mulți ni le-am făcut acasă, trec și ele testul.

10 AUGUST 2018. Societatea civilă a protestat ieri în așteptarea unui anunț despre redeschiderea dosarului privind abuzurile Jandarmeriei de la protestul diasporei, dar tot ce a primit a fost o amânare. Dosarul se mută la Tribunalul București, la cererea făcută de foștii șefi ai Jandarmeriei, implicați în conflict.

PROTESTE ÎN BELARUS. Zeci de mii de oameni au ieșit să protesteze față de rezultatul scrutinului electoral contestat de opoziție: 80% pentru Alexander Lukashenko, care a fost validat pentru al șaselea mandat în urma alegerilor prezidențiale de duminică.

Viasna, un ONG pentru drepturile omului din Belarus, a declarat că un bărbat a fost ucis, zeci de persoane au fost rănite și peste 300 arestate în timpul represiunii poliției din noaptea alegerilor. Drept urmare, Polonia a cerut convocarea de urgență a Uniunii Europene. „Autoritățile au folosit forța împotriva cetățenilor lor, care solicită schimbări în țară. Trebuie să sprijinim poporul belarus în căutarea lor pentru libertate”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

AJUTOR PENTRU LIBAN. După demisiile câtorva miniștri și a unor membri ai Parlamentului, pe fondul protestelor în urma exploziilor, azi-noapte a demisionat Guvernul.

Comunitatea internaţională a strâns 252.7 milioane de euro pentru populația direct afectată a Libanului și a cerut o anchetă transparentă a cauzelor exploziilor. Ajutorul e împărțit în patru priorităţi: sănătate, alimente, reabilitarea şcolilor şi a locuinţelor. Va urma refacerea infrastructurii, condiționată însă de implementarea unor reforme profunde pentru societate, asumate în prezent doar pe hârtie.

MUMII ANALIZATE. O mumie și niște organe umane și animale (șoim și crocodil) mumificate au fost analizate în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală al Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la cererea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Acesta pregătește colecția „Zei și muritori din Egiptul antic”, pe care o vrea interactivă, modernă, cu aplicații multimedia.

Analizele vor stabili sexul, vârsta, patologiile asociate, eventualele obiecte cu care persoana a fost „pregătită” pentru viața de apoi, și gradul de conservare.

FACEBOOK, ACASĂ PÂNĂ ÎN 2021. Cei aproape 48.000 de angajați vor putea lucra de acasă până în iulie 2021 și vor primi 1.000 de dolari extra pentru cele necesare la biroul de acasă.

UN NECROLOG FRUMOS dedicat lui Mátyás Vremir, aventurier, paleontolog și vânător de fosile, care a descoperit, printre altele, un schelete de dinozaur de mărimea unui câine pudel în râul Sebeș.

L-a donat Societății Muzeale din Transilvania din orașul său natal, Cluj-Napoca, și a aflat mai târziu că era o specie înrudită cu velociraptorul, pe care l-a botezat „Balaur bondoc” într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate. Mátyás Vremir a murit luna trecută, de cancer, la vârsta de 49 de ani.

Generația următoare e mai empatică

 Fotografie de la cea de-a doua ediție a Școlii de Vară din Alba, din 2019, făcută de cineva din echipa Forum Apulum (nu mai știm cine).

Diana Filimon e președinta Forum Apulum din Alba Iulia, un ONG care livrează lecții de educație civică altfel și pregătește generația tânără să voteze informat și să se implice. Împreună cu Funky Citizens au dus Revoluția din 1989 pe Stories, prin jurnalul personajului Robert, pe înțelesul adolescenților, ca și cum ea s-ar fi întâmplat anul trecut.

Tot ei au făcut Ghidul ilustrat al comunismului românesc și Ghidul ilustrat al elevului. Am întrebat-o pe Diana ce a învățat de la și despre adolescenții cu care lucrează și ne-ar fi util și nouă într-o lume pe care, conștienți sau nu, le-o lăsăm moștenire. 

1. Tinerii trebuie tratați cu respect și de la egal la egal. Nu de sus, nu cu expresii care erau „cool” acum 5 ani pe Facebook și ni se par nouă la modă. Și nu, vârsta nu e un atu. Chiar dacă ești tânăr, nu înseamnă că ești automat neștiutor sau fresh, cum și dacă ești ditamai adultul nu înseamnă că ai niște sfaturi grozave de dat. Sunt șanse mari să fii mai nelămurit despre ce vrei să faci în viață la 42 de ani, decât la 22. Și asta este OK. Suntem toți vulnerabili și ar trebui să pornim de aici discuțiile sincere între generații.

2. Sunt mai deschiși și mai empatici decât toate celelalte generații. Nu toți, dar procentul e mai mare. E mai OK pentru cei din generațiile de acum să fie atenți la ce simt, la ce stări au, decât era pentru noi când eram tineri. Atunci nu era nimic interesant sau aprobat de societate dacă aveai anxietate (nici nu cred că înțelegeam prea bine ce e), stări depresive, ori zile în care lucrurile nu se legau. Acum, de bine de rău, spațiul public e mai pregătit pentru discuția asta.

3. Sunt oameni, nu supereroi. Oricât am vrea să vină salvarea exclusiv de la ei, nu va veni. Le cerem practic să facă singuri ce nu au făcut atâtea generații în 30 de ani. Iar asta nu e corect. Trebuie să punem noi, „adulții”, osul la treabă ca ei să aibă ce să mai preia când vor ajunge la putere. Dacă ne comportăm în continuare ca niște oameni prea ocupați pentru a salva comunitățile fragile spre inexistente din jurul nostru, probabil că tinerii nu vor mai avea ce să repare. Și ei sunt la fel ca noi, unii mai responsabili, alții mai cu mintea după fluturi, unii mai curioși, alții plictisiți, cu bune și rele, imperfecți, dar cu siguranță putem face mici minuni, împreună.

Uite ce mai pregătim la Forum Apulum:

Gen, revistă de atitudine – o revistă care va fi pe cât de incomodă, pe atât de interesantă, pusă la cale de 40 de tineri din toată țara și de dincolo de granițe, ghidați de mine, Elena Stancu, Laura Borotea, Vlad Tăușance. Se va lansa în septembrie atât print, cât și online, în limba română și franceză. Până atunci, găsiți echipa pe Instagram.

Civic Influencers – o rețea de tineri din toată țara cu care lucrăm pentru a porni o campanie prin care să ajutăm oamenii să înțeleagă cum funcționează instituțiile, de ce e important să meargă la vot și mai ales ce vrem de la comunitățile noastre, fie la oraș, fie la sat. Pornim campania în luna august. Rămâneți aproape

Cartea fetelor – o colecție de 12 povești adevărate despre abuzuri trăite de la 6 până la 24 de ani, spuse prin benzi desenate. Cartea va deveni un suport pentru discuții online purtate cu tineri despre abuzuri, limite personale și căi de a ne folosi drepturile și vocile pentru a le opri. Lansăm proiectul în septembrie.

BONUS: Civicult, un podcast Forum Apulum despre implicare. Despre cum ajungi de la dorința de a contribui în comunitate la a produce o schimbare, despre ce motivează oamenii să dea din timpul sau banii lor pentru o cauză și cum ajungem să construim o lume puțin mai bună. 
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Știți video-urile cu copii care reacționează la dischete sau telefoanele cu fir? Cam asta fac Tim and Fred Williams, frați gemeni de 21 de ani, cu melodii pop celebre, pe care cei dintre noi de 30 sau 40 de ani au dansat de nșpe mii de ori la petreceri. Consumă cu grijă, căci entuziasmul lor poate să te țină și cinci video-uri pe repeat. Uite-i pe Jolene a lui Dolly Parton.

  Prânz
Uită-te la video-ul ăsta care te învață cum să rezolvi un cub rubik (sunt și competiții de speed-cubing) și dă-ți un reset la mijloc de zi. Unui om obișnuit îi ia cam trei ore să rezolve un cub, iar profesioniștii ajung să facă asta și în câteva secunde. Dacă te prinde, treci la documentarul The Speed Cubers, despre spiritul competitiv și legăturile incredibile dintre campionii care au doborât recorduri la jocul ăsta misterios.

  Seară
Un episod din podcastul Hurry Slowly, despre inamicul anxietății: intuiția. Apare în corp atunci când suntem total prezenți (sau mindful) și nu poate exista în același timp cu anxietatea (fac parte din același spectru de emoții, dar stau la capete diferite). Gazda podcastului, Jocelyn K. Glei, îmbină experiența ei personală cu cea de trainer și are o voce perfectă pentru ghidaj, mai ales când întreabă: „Who are you without the doing?” Ăăăăă 😳.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Corectură și test: Anca Vancu și Cătălina Albeanu
Design: Alex Munteanu (Namogo)

 

  Această ediție a fost montată de lângă o pungă cu gogoși nerecomandate pentru tricouri negre.
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe