Copy
U kan zich ieder moment afmelden via de footer onderin onze nieuwsbrieven.
Let op: in sommige mailprogramma's breekt de nieuwsbrief onderin af. Bekijk deze dan in je browser.
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

INHOUD

VLINDERS OP AMSTELGLORIE  •  BERICHT VAN HET BESTUUR   •  TUINBEURT ALS GEZINSUITJE    OEVERBOS    VRIJ-WILLIG  •  VAN SNELLE PLANTEN NAAR LANGZAAM TUINIEREN   GESPOT OP AMSTELGLORIE    TIPS & TRICKS  •  BOEKENTIP

Vlinders op Amstelglorie

Wie houdt er niet van vlinders? Fladderend van bloem naar bloem zijn ze een sieraad in de tuin. Tegelijk gaat het in Nederland niet goed met de vlinder. Veel soorten zijn verdwenen. Aandacht voor de vlinder is dus op z'n plaats. Hoe doen we dat op Amstelglorie?

Bericht van het bestuur

Ook al is de zomervakantie alweer voorbij, toch genieten we nog volop op de tuin. Het oogt nog altijd lekker levendig, met heel wat actieve tuinders
  • Met een heerlijk, zonnige week voor de boeg, vragen we even de aandacht voor de parkeerplaats: zet je auto op een parkeerplek en niet in de berm. Er is bijna altijd wel een echte parkeerplek te vinden, ook al is het wellicht iets drukker met mooi weer.
  • Clubhuis-update: helaas hebben we wel alle activiteiten moeten cancelen in verband met corona-richtlijnen.
  • Donderdag 1 oktober: spreekuur commissie en bestuur
    Het tuinders-spreekuur blijft wel gehandhaafd, elke eerste donderdag van de maand, tussen 19.00 en 20.00 uur. Dit is echter op afspraak. Mail naar bestuur@amstelglorie.nl als je langs wil komen (graag naam, tuinnr en onderwerp van gesprek aangeven).
  • Vanuit de WBC ontvangen tuinders aan een sloot binnenkort een e-mail met verzoek om de sloot schoon te maken. Dit is een jaarlijks terugkerende grote klus die echt je aandacht vraagt. Hoe schoner de sloot, hoe minder neerslag van planten (lees: bagger).
  • Begin september heeft de Stippenkeuring plaatsgevonden. Vanuit de AVVN kregen we bezoek van Machteld, iemand die Amstelglorie al jaren goed kent en ook eerder de keuring uitvoerde. Op een mooie zaterdagmiddag liep zij een uitgebreide ronde over ons park. Vele tuinders hebben een steentje bijgedragen door langs de route te vertellen over de vele bijzondere natuurvriendelijke projecten op Amstelglorie. Namens het bestuur veel dank aan al deze tuinders, aan de WBC en aan tuinder Marianne die de keuring bijzonder goed had voorbereld. Circa half oktober krijgen we het keuringsrapport toegestuurd.
  • Herhaalde oproep - CLUBHUIS COÖRDINATOR GEZOCHT: Om alle clubhuis-activiteiten naast elkaar mogelijk te maken zoeken wij een coördinator. Iemand die de agenda opstelt en beheert voor de verschillende clubhuisactiviteiten en een open en gastvrij aanspreekpunt is. Een verbindende coördinator voor de barvrijwilligers, evenementenorganisatoren en schoonmaakgroep. Iets voor jou? Bekijk het profiel clubhuiscoördinator
  • Herhaalde oproep - PENNINGMEESTER GEZOCHT: onze penningmeester Carla stopt met haar penningmeesterschap na de huidige bestuurstermijn. We zijn dan ook op zoek naar iemand die haar opvolgt. Heb jij interesse of ken je iemand die geschikt is voor deze bestuursfunctie (dat mag ook iemand van buiten het park zijn)? Bekijk het profiel penningmeester Amstelglorie.
Heb je vragen? Stuur een bericht naar bestuur@amstelglorie.nl

Tuinbeurt als gezinsuitje

Gezellig met partner en kinderen naar de tuinbeurt? Dat kan! Tijdens de werkuren op zaterdag tussen 10.30 en 11.30 uur is er voor de achterblijvers yogales in het Oeverbos. Deze BuitenBalance les op muziek wordt gegeven door tuinder Olga. Ook voor de kinderen is er op de werkuren wat te doen. Zo organiseert Eva Brugman een natuuractiviteit, ook in het Oeverbos. Iedereen onder de pannen!
Heb je belangstelling? Neem contact op met Olga via deamsteloever@gmail.com

Ondertussen in het Oeverbos

Het Oeverbos? Ja, dat is de groenstrook langs de Jan Vroegopsingel, buiten ons park. Over het oeverbos valt altijd wel iets spannends te vertellen. Het is alweer drie jaar geleden dat de nota Beheervisie Oeverbos door de gemeente werd gelanceerd. De Werkgroep Ecologisch Beheer Amstelglorie (WEB) probeert bij het beheer van het groen zo veel mogelijk aan te sluiten op het beheer van het Oeverbos - zoals het maaibeleid, beheer van de oeverranden en het creëren van bloemrijk grasland. Ook voor het faunabeheer op Amstelglorie kijkt het WEB naar de nota. De woonbootbewoners, onze overburen, dragen bij via het beheer van de zogenaamde groene staart. Zo staan we samen sterk voor een biodiverse zone in de Amstelscheg!

Vrij-willig Anne

Wie  Anne Siderius (tuin 314)
Wat Van alles aan vrijwilligerswerk
Hoe lang al een tuin  Circa 10 jaar. 
Waarom een tuin  Ik kende Terry, de vorige vrijwilliger uit deze rubriek, en bezocht hem zo nu en dan op zijn tuin. Het park vond ik erg mooi en ik besloot me in te schrijven. Ik heb nog aardig lang op de wachtlijst gestaan. Maar toen ik me voor mijn tuin inschreef, stond ik dan ook meteen op nummer één. Ik ben er nog steeds heel blij mee.


Lievelingseten  Sowieso veel vis en steeds minder vlees. Indiaas en Thais eten vind ik ook heel lekker.
Als je een dier zou zijn, welk dier dan? Ik zou wel een zanglijster willen zijn. Ik houd van zingen en het lijkt me leuk dat heel goed te kunnen. Verder is een zanglijster een leuk, klein en beetje wollig vogeltje. En dat je kan vliegen is natuurlijk te gek. 
Lievelingsmuziek  Tegenwoordig luister ik veel wereldmuziek en klassiek. Maar ik vind van alles leuk en ga ook graag naar de Amstelglorie Disco 'Dance Yourself Dizzy'.
Mooiste bloem Dahlia’s. Ik ga één keer per jaar (in mei) naar een bollenboer (Verver in Heerhugowaard) waar je voor 50 cent per stuk dahlia’s kan kopen. Elke keer is het weer een verrassing welke bloem er uit komt. In november verkoopt hij de voorjaarsbollen.
Gevleugelde woorden Alweer een flinke tijd geleden waren we bij mede-tuinder Menno in de tuin een vuurtje aan het stoken. Toen ineens Wim Hemker zijn hoofd door de heg stak en met een aardige, maar strenge stem zei: 'Open vuur!?! Ten strengste verboden!'. Sindsdien zeggen we dat vaak tegen elkaar. En we houden ons er ook aan.
Activiteiten naast Amstelglorie Ik werk als juridisch voogd met minderjarige asielzoekers. Verder fiets en wandel ik graag en ik houd van reizen. Het liefst maak ik elk jaar een verre reis, maar dat schiet er nu natuurlijk even bij in.  
Wat houdt je taak op Amstelglorie in Ik wil me niet aansluiten bij een commissie, maar vind het wel belangrijk dingen voor het park te doen. Ik vind het leuk om tuindienst te doen en help vaak mee op Kweektuin 1. Daar is altijd van alles te doen. Ik ga er gewoon heen en vraag hoe ik kan helpen. Of ik verzin zelf iets, zoals onkruid tussen de tegels weghalen. 
Ik heb ook een paar jaar geholpen bij de organisatie van het festival 'Reuring in het Groen'. Heel leuk om te doen. Dit jaar ging het niet door vanwege corona, maar ook omdat er niet genoeg nieuwe vrijwilligers waren. Ik denk dat het heel belangrijk is dat iedereen zijn steentje bijdraagt om Amstelglorie te behouden. De mensen die nu heel veel doen worden steeds ouder en het zou goed zijn als er een nieuwe aanwas van vrijwilligers zou komen. Ik hoop dat jonge mensen zich ook geroepen voelen iets te gaan doen voor ons park. 
Hoe zie je de toekomst van Amstelglorie? Voorlopig is ons park nog even veilig, maar ik denk niet dat dat altijd zo blijft. Het is dure grond en de dreiging van bebouwing zal vast weer terugkomen. Daarom is het zo belangrijk dat we een maatschappelijke en ecologische functie hebben.
Wie mag er volgende maand in de rubriek 'Vrij-willig'  Ik nomineer Katja van den Berg. Zij is al jaren imker op Amstelglorie.

Verhoog je weerstand met middelen uit je eigen tuin

De indianen uit Noord-Amerika ontdekten de geneeskrachtige waarde van de Echinacea Purpurea, ook wel de rode zonnehoed genoemd. Het was een geneesmiddel tegen allerlei infecties en voor het ontsmetten van wonden. Allerlei onderzoeken tonen aan dat het de weerstand en immuniteit verhoogt. De Zwitserse homeopaat Dr. Vogel bracht deze plant naar Europa. Waardoor we deze geneeskracht nu gewoon uit onze eigen tuin kunnen halen.

Recept voor tinctuur van rode zonnehoed:
Het is al wat aan de late kant maar zoek het liefst rond half juli de sterke en gezonde planten uit en gebruik alle delen van de plant. Je kunt ook in het voorjaar de bovengrondse delen en in het najaar de wortels verwerken.

Vul een glazen pot met schroefdeksel voor 1/3 met alcohol (gin of jenever) en knip de goed gewassen plantdelen (1,5 cm) boven de pot en zorg dat alle plantdelen bedekt zijn met alcohol. De verhouding is ongeveer 2/3 plant – 1/3 alcohol. Laat het afgedekt 4-6 weken staan in de zon en schudt het af en toen. Zeef dan de kruiden eruit en verdeel de tinctuur in donkere druppelflesjes. Koel bewaren dan blijft de tinctuur zeker 2 jaar goed.

Gebruik bij verminderde weerstand
Gebruik de tinctuur bij eerste tekenen van een verminderde weerstand of infectie. Bij verkoudheid en griep gebruik je elk uur 10 druppels tot de klachten verminderen. Daarna breng je de dosis terug tot driemaal daags 20 druppels, tot de infectie is verdwenen. Kinderen van 3-6 jaar: 3 x 5 à 10 druppels per dag en van 6-12 jaar: 3 x 10 à 15 druppels per dag.


Van snelle planten naar langzaam tuinieren

We kennen allemaal de plofkip: de te snel gegroeide waterkip die in de koelvitrines van de supermarkt te vinden is. Maar wist je dat er ook plofplanten bestaan? Snel opgekweekte laboratorium plantjes, die met hulp van kunstmest en hormonen tot topprestaties worden aangezet. Je begrijpt zo al dat deze plantjes niet de sterkste en meest milieuvriendelijke zijn. Kies daarom voor 'slow gardening'.

Ecologisch kweker Jan van Houtum doet aan slow gardening. Volgens hem draait het bij veel kwekers en tuincentra om omzet en snelheid. Bij tuincentra vind je daarom nauwelijks planten die op een natuurlijke wijze langzaam en sterk uitgroeien, en er worden grote hoeveelheden planten weggegooid omdat ze zijn uitgebloeid. Juist de langzaam groeiende planten zijn in een tuin waardevol, omdat ze vaak jaren meegaan.
Enkele vuistregels voor de aankoop van sterke natuurvriendelijke planten, volgens Jan:

  • kies voor echt groene planten: planten die niet alleen groene bladeren hebben, maar ook ecologisch zijn gekweekt;
  • koop alleen planten die aangepast zijn aan ons klimaat;
  • kies voor planten die groot groeien in de open lucht en niet in kassen;
  • koop bij een ecologische kweker: deze vermeerdert zijn planten meestal zelf, door ze te scheuren of te stekken;
  • koop geen planten die opgekweekt zijn met kunstmest en chemische middelen en gebruik dit ook zelf niet in de tuin.

Gespot op Amstelglorie
het Weerhuisje

Het weerhuisje (Astraeus hygrometricus) is een vrij zeldzame paddenstoel uit de familie Diplocystaceae.
Lees meer over deze bijzondere soort op Waarneming.nl

Onbestelde pakketjes met plantenzaden

Ligt er binnenkort een pakketje met plantenzaad op je deurmat, maar heb je dat helemaal niet besteld? Maak daar dan melding van en plant de zaadjes niet, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De pakketjes zijn afkomstig uit China en andere Aziatische landen. Het gevaar bestaat dat met het zaad plantenziekten meekomen die in ons land niet aanwezig zijn.
Lees meer

Boekentip

Vogels als huisgenoten

In 1949 besloot de Britse violiste Len Howard definitief haar viool in de wilgen te hangen, nadat ze in 1938 een huis genaamd 'Bird Cottage' in Sussex had gekocht. Vanaf dat moment wijdde ze haar leven aan het onderzoeken van de levens, karakters en eigenaardigheden van vogels. Ze zetten haar ramen en deuren wagenwijd open om pimpel- en koolmezen te bestuderen, die ze namen gaf als Kaalkopje, Ster, Eenoog, Krullebol en Knorrepot. Het grote gevaar in het leven van deze vogeltjes is de grote rode kater van de buren. Howards muzikale opleiding geeft haar een uniek inzicht in vogelzang. Ze zette ze het getjilp van de vogels zelfs om in muzieknoten. 
Het boek zal je blik op je gevederde tuingenoten voor altijd veranderen.

Zaterdaglunch bij de WBC:
De tuindiensten zitten er weer op. Na gedane arbeid smullen de WBC-leden lekker van een welverdiende lunch!

De volgende nieuwsbrief komt uit rond 15 oktober.
Volg DuurzaamAG
Volg Vrienden van Amstelglorie
Website Amstelglorie
Copyright © 2020 Amstelglorie, Alle rechten voorbehouden.
Amstelglorie • Jan Vroegopsingel 7 • 1096 CN Amsterdam