Copy

Den gode mødeleder arbejder altid med to roller i mødet! 
Dette er tip #8 i serien "Modige mødevaner - skab energi med dine fysiske møder"

”Jeg skal lige have styr på, hvad vi taler om nu. Taler vi fortsat om sagen, eller taler vi om, hvem af os der har mest magt?”

Lilian Mogensen,
Medlem af flere bestyrelser og bestyrelsesformand Rejsekort&Rejseplan A/S
Tidl. koncerndirektør i ATPs administrationsforretning og HR

Lilian Mogensen er en af de ledere, der er opmærksom på, at det kan være nødvendigt at skifte rolle i mødet. På denne måde adresserer hun direkte den elefant i rummet, som så ofte står i vejen for at tage gode beslutninger. I dette tilfælde det spil der foregår mellem mødedeltagere, der er optaget af at bevare image og position og dermed bliver blinde for at få alle relevante aspekter af en sag drøftet. Og der kan være mange andre ting på spil i et møde.  

       
(artiklen fortsætter under billedet)

 

For at kunne udvikle en gruppe, der spiller hinanden stærkest muligt, skal alle kompetencer i spil. Der kan stå mange ting i vejen for dette. Nogle mennesker er introverte og kommer ikke så let til orde overfor de ekstroverte mødedeltagere. Personlige agendaer som f.eks. karriereovervejelser eller uafklarede temaer fra et tidligere møde er andre eksempler på faktorer, der kan fjerne en persons fokus fra det, der er på dagsorden.

Derfor vil en god mødeleder ind imellem bryde ud af rollen som almindelig deltager i samtalen. Han eller hun vil hæve sig over den og observere, hvordan den forløber. Sætte ord på det, hun ser og bruge det til at løfte måden, gruppen arbejder sammen på.

Lilian Mogensens afbrydelse ovenfor er et godt eksempel. Her er et andet. "Det er tydeligt, at dette ligger dig meget stærkt på sinde, Søren, men Peter, du er meget stille. Hvad tænker du om dette?" og det kan følges op af: "Hvad er det, der gør, at du ikke byder ind med disse gode tanker?"

I teorien omtales dette som mødeleders to roller: gameplayer og gamemaster (Pearce, 1999). Læs mere i artiklerne nedenfor. 

 

Tidligere tip i denne serie:
Modige mødevarer #1: Begynd dit møde med en pause
Modige mødevaner #2: Brug de sidste minutter af mødet til referat
Modige mødevaner #3: Gør en dyd ud af at være konkret
Modige mødevaner #4: Du er også mødeleder mellem møderne
Modige mødevaner #5: Sæt de vanskeligste punkter først på dagsorden
Modige mødevaner #6: Drop "bordet rundt" som fast mødepunkt
Modige mødevaner #7: Skab konflikt i mødet
 
HENT TIDLIGERE TIP

LÆS OGSÅ

Mødeleder skal kunne skifte mellem to roller

Når lederen selv skal facilitere

Facilitering - Når gruppen ikke arbejder sammen

 
HENT REDSKABET 'MODIGE MØDEVANER'
De fysiske møder er en platform til samarbejde. Her skabes ejerskab til gode handlinger og dermed fremdrift i en organisation. Desværre kan møderne også skabe det stik modsatte: Mismod, energidræn og spild af tid. Denne serie giver tips til, hvordan du bruger møder som et middel til at skabe energi i dit team.     

Serien "Modige mødevaner - skab energi med dine fysiske møder" er skrevet af Michael Bo Nielsen, selvstændig ledelsesrådgiver og affiliate hos BetterMeetings og Wenche Strømsnes, stifter og leder af BetterMeetings A/S

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver uge sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.

We're Social. Find os her

LinkedIn
Facebook
Hjemmeside
Email
Copyright © 2020 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp