Copy
De la DoR  📸  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 25 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: tot ce trebuie să știi despre viza de flotant, cele mai urâte echipamente de fotbal și folk contemporan.

Până se trezește lumea

Mai e o lună și două zile până ne votăm aleșii locali, cei responsabili să avem apă caldă, trotuare și străzi curate, spații verzi ferchezuite. Dacă locuiești la adresa din buletin, nu trebuie decât să mergi la secția de votare din orașul tău (o găsești aici).

Dacă nu – și ăsta e anul în care ai decis să-ți faci în sfârșit viza aia de flotant (ca să nu mai mergi acasă la părinți pentru o ștampilă) – Cezara Grama, coordonator de proiecte la Expert Forum, un think tank independent care promovează transparența, buna guvernare și buna folosire a banului public, îți spune ce trebuie să știi:

Poți să-ți faci viză de flotant oricând până în ziua alegerilor (27 septembrie), nu doar până pe 4 septembrie, cum am spus greșit și eu acum trei săptămâni. 

Dacă obții viza de flotant (adică mențiunea privind stabilirea reședinței) până pe 4 septembrie, vei fi pe lista electorală permanentă (precompletată cu datele celor care au în buletin o stradă arondată secției respective).

Dacă îți faci viză de flotant după 4 septembrie, vei fi pe lista electorală suplimentară. Asta înseamnă că președintele comisiei verifică dacă adresa din viza de flotant e arondată secției la care te-ai prezentat și, dacă da, BAAAM, completează lista cu datele tale și îți înmânează ștampila. 

Tot pe listele suplimentare se vor regăsi și cei care își fac buletin în preajma alegerilor, pentru că nu ar mai fi timp să fie incluși pe listele permanente. Dacă poți, mergi din timp.

Resurse de ținut aproape în perioada asta: 
  • Cum să-ți faci viza de flotant în București, un ghid intuitiv și interactiv de la Declic și Funky Citizens. Au luat tot felul de scenarii care s-ar putea aplica unui locuitor din București și au trasat cel mai simplu traseu până la destinația finală – viza de flotant (au estimat și orele de așteptare pentru ea; Sectorul 2 din București pare cel mai vrednic, ți-o dă în două ore!);
     
  • Cum să-ți faci viza de flotant în Cluj (înlocuiește numele orașului și ai practic un mini-ghid pentru oricare altul);
     
  • Campanie pro viză de flotant, condusă de Declic, o comunitate care militează pentru o societate mai dreaptă, utilă dacă ai nevoie de argumente să-i încurajezi pe alții să-și facă viză de flotant;
     
  • Platforma Vot Corect (au și call center) și pagina lor de Facebook cu updates utile (un proiect Expert Forum);
     
  • FiecareVot, o iniţiativă civică în care poți să te implici dacă vrei să observi cum decurg alegerile locale;
     
  • Factual, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, bun de survolat în perioada alegerilor și nu numai (au și emisiune interactivă în care demontează fake news, ca să învățăm cum să ne apărăm de dezinformare).

Nu ne mai rămâne decât să votăm și 🤞🤞🤞!

Un abonament lunar costă 15 lei.

Susține munca noastră

Actualizator

COVID-19. Ieri s-au înregistrat 825 de cazuri noi din doar 6.460 de teste prelucrate. De duminică până luni a mai crescut cu 14 numărul pacienților internați la terapie intensivă, astfel că luni au fost raportați 494.

MĂȘTI PURTATE ACASĂ. Odată cu începerea școlii, ar trebui regândite interacțiunile între copii și bunici, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care atrage atenția că sigur va crește numărul infectărilor cu coronavirus de pe 14 septembrie încolo, cum s-a întâmplat și în alte state. Astfel, și unii, și ceilalți ar trebui să poarte mască în casă și să stea, pe cât se poate, la distanță.

DURERILE ABDOMINALE, AMEȚELILE ȘI SCAUNELE FRECVENTE sunt printre simptomele care apar tot mai des în forma de debut a COVID-19, spune Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, care crede că trebuie să fim atenți și la alte manifestări fizice, chiar și în lipsa tusei sau febrei, și să nu subestimăm formele ușoare ale bolii – ele se pot agrava subit chiar și în ziua a zecea a bolii.

STRATEGII DE REPORNIRE ECONOMICĂ. Pitorescul și costisitorul oraș elvețian Geneva încearcă să ademenească turiști dându-le bani de buzunar – vreo 93 de euro (contravaloarea unei cine de două persoane la un restaurant mediu), sub forma unui card cadou pe care îl primesc turiștii care se cazează la un hotel din oraș pentru cel puțin două nopți, până pe 31 decembrie.

BĂRBAT DE CULOARE, ÎMPUȘCAT ÎN STATE. O nouă serie de proteste a izbucnit în statul american Wisconsin după ce un polițist a împușcat de mai multe ori în spate un bărbat de culoare (martorii au auzit șapte focuri, dar încă se investighează). Jacob Blake, 29 de ani, se află la spital, în stare stabilă.

Totul s-a întâmplat după ce poliția a fost chemată să intervină la un incident domestic din orașul Kenosha (vecinii au declarat jurnaliștilor că Blake ar fi încercat să oprească o ceartă între două femei). Polițiștii au încercat să oprească sutele de protestatari cu gaze lacrimogene, pentru că au sfidat regulile care le interzic să iasă noaptea pe străzi în contextul pandemiei.

CONVENȚIA NAȚIONALĂ REPUBLICANĂ a început ieri. Președintele Donald Trump va fi nominalizat oficial de partid drept candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie și va lua cuvântul în fiecare seară. Astăzi, americanii s-ar putea să audă un discurs original din partea primei doamne, Melania Trump (adică nu ca cel din 2016).

Tema principală a convenției este „sărbătorirea minunatei povești americane”. Republicanii vor vorbi despre reușitele lui Trump din ultimii patru ani (Axios a analizat aici dacă și-a îndeplinit promisiunile economice; multe dau cu minus – și nu doar din cauza pandemiei) și despre planurile viitoare (crearea a milioane de joburi, pregătirea pentru viitoare pandemii, finanțarea mai serioasă a forțelor de ordine).

ASCULTĂ ORAȘUL NEW YORK și cum i s-a schimbat cântecul (paywall) în pandemie – de la străzi pline cu oameni mărșăluind la parade sau înainte de meciuri la realitatea de azi, care sună diferit. Un material ca o sinestezie.

Fetele au umor: Verdictul 🥊

Acum că s-au terminat campionatele, cupele și ligile europene, echipele de fotbal încep să probeze echipamentele pentru sezonul 2020/2021 (care începe pe la mijlocul lui septembrie, în principiu, dacă se îndură COVID-19 de ei). Ca majoritatea lucrurilor din 2020, sunt oribile. Până și fanii râd de unele.

Așa că am rugat echipa Barboșoreanu – editorul nostru vizual cu zero cunoștințe despre fotbal, Oana Barbonie, și reporterul fan Borussia Dortmund, Nicoleta Coșoreanu (care se delimitează de tricoul de anul ăsta pentru că pare vomitat de Pikachu) – să comenteze cele mai urâte tricouri pe care le vom vedea sezonul viitor pe teren. 
Arsenal când joacă în deplasare. Ca și cum cineva și-a luat autocolant cu model de marmură ca să acopere blatul cu model de lemn fals al bucătăriei din noul apartament închiriat de la o vecină a mătușii din Pitești (scuze). 

Nu știu însă ce autocolant poate distrage atenția de la faptul că Arsenal tot ratează de câțiva ani Top 4 în Anglia și participarea în Liga Campionilor.
Borussia Dortmund când joacă acasă. Cum au găsit oamenii ăștia tigrii care nu zgârie și brațele? Vreau și eu. 

Ai zice că dacă au găsit asta, pot găsi și un antrenor bun sau o soluție să termine un sezon înaintea lui Bayern München, dar s-au făcut opt ani de la ultimul campionat câștigat și vreo cinci de când a plecat Jürgen Klopp. Nu c-ar număra cineva. 🙄
Inter Milano, când joacă în deplasare. Produs de omul care merge sâmbătă de sâmbătă (duminica e închis) la alimentara dintre blocuri, pe care scrie doar programul și AVEM MUȘAMA. Face tricouri și se uită la Prison Break.

E „Ziua Cârtiței”, cam ca în sezoanele lui Inter din Serie A: încep cu speranță că se pot bate cu Juventus pentru titlu, dar până la retur își dau seama că nici locurile 2-4 nu sună așa rău, că măcar joacă în Liga Campionilor. 
FC Schalke 04, când joacă în deplasare. Cineva tocmai și-a luat pachetul Adobe și-a învățat cum să tragă imagini direct în Photoshop. Și a pus acolo de toate, de la schema unui șurub până la harta către un designer profesionist.

Ce lipsește e doar o schemă tactică sau orice ar ajuta-o pe Schalke să joace fotbal, ca să nu se mai plimbe pe locurile de la retrogradare, ca în ultimele două sezoane.

BONUS: Cine îi îmbracă pe managerii echipelor de fotbal, de lasă loc atâtor glume în social media? 

🎧 Pe Bune cu Andrei Pungovschi

Andrei Pungovschi fotografiază de mai bine de 10 ani, iar fotografiile lui au apărut în The New York Times, The Guardian și The Associated Press. În ultimul timp însă, a devenit din ce în ce mai greu să trăiască doar din fotojurnalism și este nevoit adesea să ia proiecte comerciale ca să se poată întreține. S-ar reorienta către video, care pare să prindă mai bine la public, însă asta vine la pachet cu întrebări despre identitatea lui. Ce este? Un fost fotojurnalist, un fotojurnalist care face și video? 

Ascultă-l gândind cu voce tare în cel mai recent episod Pe Bune, în care vorbește despre:

Etică în selecția fotografiilor pe care le publică: „Ce se întâmplă de multe ori când intri în viața oamenilor e că se blurează relația asta profesională, mai ales din partea oamenilor care n-au multă expunere la mass-media și atunci ei cumva te văd ca pe un prieten. Și nu mai conștientizează că parte din lucrurile pe care le fac în fața aparatului foto s-ar putea să le provoace neplăceri. Și atunci, de multe ori în procesul de editare sunt nevoit eu să-i protejez de ei înșiși”.

Impactul pe care îl mai poate avea o fotografie azi: „Un material făcut de mine sau de altcineva din profesia asta pe care eu îl consider valoros tinde să rămână unul dintre cele 200 de scrolluri în sus sau în jos pe telefon, din păcate”.

Viitorul meseriei: „Dacă vrei să trăiești doar din fotojurnalism, este aproape imposibil. E o combinație între Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și nunți. Sigur, exagerez, dar ideea e că trebuie să fotografiezi genul de evenimente unde skillurile din fotojurnalism se aplică – mai puțin principiile – și să-ți dezvolți și antrenezi disciplina să aplici la cât mai multe burse și granturi ca să îți finanțezi proiectele la care ții, și asta tinde să-ți erodeze un pic entuziasmul”.

Ascultă episodul în orice aplicație de podcasting îți place: Spotify, Stitcher, Apple Podcasts, Soundcloud. Dacă preferi să citești, uite varianta transcrisă
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Începe ziua cu o muzică altfel. Editorul DoR îi zice „folk metal contemporan care nu miroase neapărat a foc de tabără”. 🤭 

  Prânz
Dacă nu mai știi pe unde să mai ieși în oraș, dă o tură prin selecția asta de grădini și terase din București. Dacă ai o listă similară pe care o recomanzi în orașul tău, trimite-mi și mie. 

  Seară
Podcastul iWeigh, unde actrița și activista Jameela Jamil (poate o știi din serialul The Good Place de pe Netflix?) vorbește cu invitații ei despre imagine de sine, sănătate mintală, tulburări de alimentație, cancel culture, stigmatul din jurul identității de gen, dar și cum poți folosi o platformă de social media ca să-ți facă bine. Dacă-ți plac accentele de vorbire de toate felurile, e un motiv în plus să asculți. Găsești comunitatea incluzivă iWeigh și pe Instagram
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Corectură și test: Maria Bercea și Ana Maria Ciobanu. Conținut: Nicoleta Coșoreanu și Oana Barbonie. Design: Alex Munteanu (Namogo) Combustibil: ziua de luni.
 

  S-a jucat fotbal feminin în comunism. Uite cum
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe