Copy
De la DoR  🐻  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 26 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: cum se face un joc video, ce face o mumie la doctor și un podcast, o carte și un show despre mâncare. 

Până se trezește lumea

Imaginează-ți că ești într-o pădure superbă și misterioasă. Găsești o cabană abandonată care ar putea fi un bed&breakfast grozav, dacă ar fi renovată și gestionată de o minte brici pe afaceri. Numai că ești un urs.

Așa începe povestea Bear and Breakfast, un joc video la care lucrează de mai bine de un an ilustratoarea Ioana Șopov, game designerul Rareș Cinteză și programatorul Andrei Bogdan, adică Gummy Cat Studio. 

Ioana și Rareș, care sunt și parteneri de viață, au fost mereu pasionați de jocuri – că sunt la intersecția dintre experiment, grafică, animație și găsit soluții tehnice – dar abia în 2018 au început; mai întâi să vorbească pe bune despre asta, apoi să se joace cu idei, să se îndrăgostească de una dintre ele și s-o transforme în prototip, să vadă dacă e fun, dacă funcționează conceptul, dacă îl pot arăta unui publisher care să finanțeze jocul

Am întrebat-o pe Ioana ce înseamnă să lucrezi la un joc, cum e procesul și ce învață din asta.  

Ce fel de joc e Bear and Breakfast?
Bears, că noi așa îi spunem, e un joc de management (pornești de la taskul de a gestiona niște resurse) combinat cu un storyline de explorare, cu aventuri și personaje. Hank, personajul principal, care e un urs, descoperă împreună cu alți prieteni din pădure o cabană pe care hotărăsc s-o facă bed & breakfast. Și de-aici vine aspectul de management din joc, că trebuie să aduci cabana la un nivel de confort și utilitate ca să-ți vină cât mai mulți oameni, să lase review-uri bune, să faci bani.

Iar mecanismul de joc se leagă de acest spațiu – ai materiale, trebuie să decorezi, să finisezi camere, să primești oaspeți, să îl îmbunătățești. Dincolo de asta, în pădure se întâmplă tot felul de lucruri, cu animale cu care trebuie să interacționezi, să vezi dacă te pot ajuta sau dacă îți pot face rău. Ideea a fost să creăm un joc distractiv, dar nu extrem de intimidant sau supertehnic, care să aibă niște personaje de care să te atașezi, să fie despre lucruri universale. 

În ce stadiu sunteți acum?
Avem o mare parte din sistemele de bază funcționale, dar mai avem de lucru la detalii. Dacă ai da acum drumul la joc, ai vedea că poți să te plimbi, poți să construiești, poți să cumperi mobilă, poți să vorbești cu personaje, dar încă lucrăm la răspunsuri de genul: Cum obții mobilă sau alte resurse? Câte feluri de mobilă și items sunt în joc? Sunt doar decorative sau ajută și reputația bed & breakfast? 

Cum sunteți împărțiți și cum lucrați împreună? 
Rareș gestionează toate sistemele care țin de mecanismul jocului, ce îl face distractiv și funcțional. Fiind o poveste interactivă, trebuie să iei în calcul și cum o să se simtă persoana care o să treacă prin poveste. O să îl frustreze că un personaj nu zice nu știu ce sau nu primește un anumit quest? Cât de greu, cât de ușor o să i se pară?

Andi este programatorul, responsabil de cum ajung ideile în cod. De exemplu, vrem ca jucătorul să poată să modifice nu numai ce pune în cameră, ci și tapetul de pe pereți, alte geamuri, alte uși. Andi se gândește la tehnici care să ne ajute să facem asta. 

Iar eu mă ocup de vizual și de găsit soluții tehnice pe parte vizuală. Desenez copaci, animăluțe, mobilă, tot. Dincolo de noi, care suntem the core team, mai lucrăm cu freelanceri care ne ajută pe vizual și animații. Folosim ClickUp pentru organizare și project management, iar pentru echipa extinsă avem un server de Discord, cu canale dedicate pe fiecare proces, unde vorbim despre ce e de făcut. 
Ce ai învățat sau ce ți-ai reamintit despre munca ta în acest proces? 
  • Că proiectele de genul ăsta sunt un maraton, nu un sprint. Și a fost interesant să sparg tiparul pe care îl aveam până acum – „vine deadline-ul, repede, repede, hai să bag ca să termin”, iar apoi venea următorul proiect și făceam la fel. La un proiect ca ăsta trebuie să faci câte puțin, sănătos, constant, pentru că nu poți să o ții pe sprint doi ani sau cât îți ia să faci un joc. 
     
  • you have to let things go, pentru că se întâmplă să muncești foarte mult la un copăcel, un scăunel și până la urmă să nu mai fie folosit mai departe, tocmai pentru că proiectul ia mult timp și are o viață proprie cumva. Cu cât te atașezi emoțional mai mult de lucrurile pe care le faci, cu atât mai greu îți e să le schimbi organic. 
     
  • Că există foarte multe feluri de a face același lucru și trebuie să înveți să fii flexibil. La un indie game, echipa e mică, volumul de muncă e mare și trebuie să îți asumi tot felul de roluri, nu poți să te pui, pur și simplu, la calculator și să zici „eu sunt omul care desenează” și să nu te mai uiți în jur.
Bear and Breakfast o să fie gata de jucat în 2021. Până atunci, aici e trailerul, aici va fi jocul, iar aici e serverul public de pe Discord, unde sunt deja peste 100 de pasionați de jocuri care pun întrebări, lasă sugestii și ajută Gummy Cat Studio să îmbunătățească ideile din mers. Cum zice Ioana, „e un fel de cooperativa jocului”. 

P.S: Merge la fix cu niște bare necessities (din Cartea junglei).

Actualizator

CIFRE. Ieri s-au înregistrat 1.060 de cazuri noi din 20.479 de teste prelucrate. La terapie intensivă sunt internați 490 de pacienți.

ROLUL MĂȘTII. O femeie diagnosticată cu coronavirus a intrat luna asta într-un Starbucks din Seul, Coreea de Sud, și a îmbolnăvit 24 de clienți. Cei patru angajați care purtau mască au scăpat de infecție.

REDESCHIDEREA RESTAURANTELOR, teatrelor și cinematografelor se va discuta astăzi la o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Este foarte probabil să se redeschidă pe 1 septembrie (nu și în localitățile cu un număr mare de cazuri noi în ultimele 14 zile). Autoritățile nu au explicat încă ce argumente (epidemiologice sau financiare) stau la baza acestei decizii.

ELEVII DE GIMNAZIU ÎNCEP FIZIC ȘCOALA în București pe 14 septembrie, cu măști puse la dispoziție de autorități și dezinfectant pe holuri și la intrare. Triajul epidemiologic zilnic va fi făcut de personal medical (cel puțin un asistent medical în fiecare școală), a declarat Liliana Toderiuc-Fedorca, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

Asta deși în București există clase cu aproape 40 de elevi și școli în care se învață în trei schimburi, iar Salvați Copiii atrage atenția că 22% dintre elevii din România învață în clase supraaglomerate, unde nu se poate asigura decât o distanță de un metru sau chiar mai puțin între ei. Organizația solicită implementarea învățării prin rotație (o grupă la școală, o grupă online). 

CLASĂ TRANSFORMATĂ ÎN COTEȚ în Kenya, unde mai multe școli private sunt în prag de faliment din cauza pandemiei, după ce autoritățile au decis că elevii nu se vor întoarce fizic la școală până în ianuarie 2021. Unii proprietari s-au reorientat către agricultură și creșterea animalelor.

MESSI CERE DIVORȚUL DE BARCELONA. Așa zic surse respectabile după o săptămână de speculații. La 33 de ani, cu un contract valabil până în 2021, după 16 ani la club și un prim sezon fără niciun trofeu (nu s-a mai întâmplat asta din 2007/2008), emblema clubului nu mai crede că merită să rămână. 

AMERICA LUI TRUMP. Convenția Național Republicană a debutat cu o serie de fapte din realitatea alternativă în care trăiește președintele Donald Trump – cum ar fi că a gestionat magistral pandemia, că este popular în rândul oamenilor de culoare, că Joe Biden este un personaj amenințător de stânga. 

Noroc că CNN a verificat toată seara afirmațiile vorbitorilor și a concluzionat că s-au zis mai multe minciuni sau jumătăți de adevăruri decât în patru zile de Convenție Național Democrată. Bonus: uite cum vorbește un republican despre singura opțiune pe care o au americanii conservatori la alegerile de anul acesta, după ce au trecut printr-un mandat Trump – să nu mai trăiască încă unul.

O mumie la doctor

de Oana Filip

 Fotografii de Robert Purdoiu, șeful de lucrări al Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. 

Prin Laboratorul de Radiologie și Imagistică al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au trecut animale, oameni și acum, mumii. Pentru prima dată în România, o mumie umană veche de peste 2.000 de ani, din Egiptul antic, a fost scanată cu computerul tomograf.

„Am putut vedea conținutul, gradul de conservare, dacă sunt anumite patologii”, spune doctorul Robert Purdoiu, șef lucrări la laboratorul de radiologie. Mumia a mai fost scanată prin anii ’80, dar atunci s-au folosit metode radiografice, care oferă mai puține date. Computerul tomograf le permite acum cercetătorilor să vadă prin lemn, țesut osos, ficat, splină, să descopere sexul persoanei mumificate, vârsta, dacă a avut vreun accident sau boală la oase. Meseria e însă ceva mai greu de aflat, pentru că nu toate slujbele lasă urme pe corp. 

Mumia aparține Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, iar scanarea lor face parte din proiectul „Zei și muritori din Egiptul antic”. Imaginile vor fi întâi interpretate de cercetătorii de la universitate, apoi de istorici. Corelând informațiile medicale cu sursele istorice, istoricii pot deduce mai multe informații despre viața în Egiptul antic, iar rezultatele vor folosi unei expoziții organizate de muzeu. 

„Orice examen e un proces de învățare. Fiecare pacient e unic și atunci pentru tot ce vine la noi trebuie să ne documentăm –  și mumia examinată e un proces de învățare”, crede cercetătorul, care speră ca parteneriatul să continue și să-i mai treacă și alte mumii pragul. 

Dacă te-am făcut curios, uite niște lecturi oportune cu relicve antice: 
  • Acum 3.000 de ani, Nesyamun era un preot din Teba, iar în prezent este o mumie în Leeds. Ultima dată când Nesyamun a rostit un sunet, însă? Ianuarie 2020! (paywall*)
     
  • Bob Brier sau Mister Mummy, cum mai e cunoscut, este un egiptolog pasionat de mumii. Pe lângă cercetări în domeniu, Mister Mummy are și o colecție de obiecte vechi, dar și suveniruri turistice, toate cu mumii. Uite cum arată casa lui.
     
  • Ultima dată când am văzut o mumie la Hollywood a fost în 2017, însă filmul cu Tom Cruise a fost un eșec total. Nimic din succesul Mumiei din 1999. Însă cadavrele din Antichitate sunt subiect de film din 1899. Uite cum se împletesc descoperirile arheologice cu transformarea mumiei într-unul dintre monștrii clasici ai lumii filmului
     
  • De ce venerau egiptenii gândacii de bălegar? S-au înșelat ei în câteva privințe, dar insecta asta chiar e una remarcabilă. 
     
  • Pentru că nu poți să mergi pe Lumea de Apoi cu burta goală, egiptenii antici îmbălsămau și bucăți de carne și le puneau alături de morți. 
Oana Filip e reporter la DoR, unde documentează cum se dezvoltă satul românesc și tot felul de ciudățenii extra. 

*Poate ai observat că am început să scriu paywall în dreptul anumitor link-uri. O fac ca să te atenționez că unele publicații (cum sunt The New York Times, The Atlantic, The Washington Post etc.) oferă un număr limitat de articole gratuite cititorilor care nu sunt abonați. 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
O resursă enormă de templates de colaborare –  „hărți” sau fundaluri pentru jocuri care fac întâlnirile de muncă mai productive și ghidează procesul spre un rezultat de grup de succes. 

  Prânz
Dacă nu mai vrei să gătești singur și stingher, fă-o alături de Samin Nosrat și podcastul Home Cooking. O să vrei să încerci să pui iaurt în guacamole și să combini fructe cu prosciutto și brânză sărată. Dacă preferi să „vezi” atmosfera pe care o duce Samin oriunde merge, uită-te la Salt, Fat, Acid, Heat, un show Netflix despre cele patru lucruri care fac mâncarea fabuloasă în diverse părți ale lumii (sarea, grăsimea, aciditatea, căldura), făcut după cartea cu același nume

  Seară
Pentru planuri de weekend: dacă ești în București, mergi să vezi cinci scurtmetraje regizate de cinci femei la Zilele Sofia Nădejde 2020, sâmbătă, de la 20:30, la Rezidența BRD Scena9. După proiecție începe un Q&A cu regizoarele și Flavia Dima, critic de film și curatoarea seriei. Tot sâmbătă, ișlerul brașovean despre care ți-am povestit vine la București
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Corectură și test (și oamenii care îmi zic să mai las conținut și pentru altă zi): Maria Bercea și Ana Maria Ciobanu. Conținut: Oana Filip. Design: Alex Munteanu (Namogo).
 

  Sloganul zilei: „futu-i”, scris pe tricoul holla.tombabe, primit de dimineață. 
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe