Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Augusti 2020
Efter sommarveckor med distans - i dubbel bemärkelse - tar hösten vid med förhoppning om att vi successivt kan återgå till en verksamhet med mer fysiska möten och samtal. Samtidigt måste vi planera för att så inte blir fallet.

TI Sverige har laddat upp med ett digert program - både i egen regi och i samverkan med våra partners inom "Tillsammans mot Korruption". Vi började redan den 20 augusti med ett webinarium om visselblåsarutredningens förslag till genomförande av EU:s visselblåsardirektiv med drygt 120 deltagare.
 
Under hösten går arbetet med TI:s nya globala strategi in i sitt slutskede och parallellt utformas TI Sveriges strategi. Vi kommer att återkomma med en särskild medlemsaktivitet kring strategiarbetet. Samtidigt väntar vi på att höra mer om arbetet med den nationella handlingsplanen mot korruption, som regeringen planerar att anta innan årsskiftet. Senare i höst kommer Coronakommissionen att lämna en delredovisning. TI Sverige anser att det är särskilt viktigt att kommissionen belyser frågorna kring transparens, integritet och ansvar samt den ökade risken för korruption och otillåten påverkan som uppstått under krishanteringen.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Ökad trygghet för visselblåsare
Den 20 augusti bjöd Transparency International Sverige in till ett samtal om hur EU:s direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten, det så kallade visselblåsardirektivet, ska genomföras i svensk rätt.

Inga-Lill Askersjö, särskild utredare, inledde det websända seminariet med att informera om utredningens betänkande. Betänkandet är föranlett av ett EU-direktiv som Sverige har en skyldighet att genomföra. Direktivet lämnar dock ett visst utrymme för Sverige att välja hur det ska genomföras. Läs mer på www.transparency.se.
Vem blir Årets Visselpipa 2020?
Välkommen att nominera en/flera kandidat/er till utmärkelsen Årets Visselpipa. Nomineringen ska bestå av en fyllig beskrivning och motivering till förslaget.

Sista datum för att nominera är 30 september 2020.
Läs mer.
TMK2020 – webinarieserie hösten 2020
För sjätte året i rad anordnar AmCham Sweden, Institutet Mot Mutor och Transparency International Sverige Tillsammans mot Korruption. Tidigare år har vi genomfört aktiviteter under en heldag i Almedalen, men i år har vi valt att genomföra Tillsammans mot Korruption 2020 som en seminarieserie helt digitalt under hösten. Läs mer om programmet och de olika webinarierna.

Våra samarbetsparter under 2020 är EY, FAR, Konkurrensverket, PwC Sverige, Sida, Sveriges kommuner och regioner (SKR), Statskontoret och Upphandlingsmyndigheten.
Korruption i Sverige
Uppdaterad näringslivskod för svenska företag
Institutet Mot Mutor har lanserat en uppdatering av sin näringslivskod; "Kod mot korruption i näringslivet" som bland annat förtydligar näringslivets ansvar att arbeta förebyggande mot korruption.
 
Utbildning om antikorruption inom byggbranschen
Samhällsbyggnadssektorns etiska råd har lanserat en e-utbildning som syftar till att fler ska få grundläggande kunskaper om korruptionsbekämpning, mångfald och sund konkurrens.
TI Sverige i media
Sveriges Radio: Förebyggande arbete ska stoppa korruption. "Vi har utmaningar inom näringslivet och inom finans- och banksektorn som vi måste fortsätta jobba med", säger Ulrik Åshuvud, ordförande, TI Sverige.
 
Sveriges Radio: Ulrik Åshuvud diskuterar korruptionsrisker bland svenska företag.
TI Sverige tipsar...
Transparency International efterfrågar förstärkt arbete mot penningtvätt
Transparency International EU (TI EU) och 14 nationella TI-avdelningar, däribland TI Sverige, uppmanar Europeiska kommissionen att stärka arbetet mot penningtvätt. Detta mot bakgrund av Covid-19-krisen och de senaste korruptions- och penningtvättskandalerna.
Gyllene pass – en köpt genväg till Europa
Cypern har sålt s.k. "gyllene pass" till oligarker, affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt. Transparency International har vid flera tillfällen rest problemet med ”gyllene pass” och menar att EU bör tar itu med att aktivt förhindra dessa upplägg.

Är du ung och vill engagera dig mot korruption?
Transparency International har listat femton sätt för ungdomar att engagera sig för transparens, integritet och ansvarsutkrävande – genom bland annat teknikutveckling, konst och spel.

Vilka länder prioriterar antikorruption?
Transparency International har utvecklat ett verktyg som följer antikorruptionsarbetet hos de länder som tagit emot stöd från Internationella valutafonden (IMF) i syfte att mildra de negativa ekonomiska konsekvenserna av Covid-19. Konsekvenserna kan bli ännu mer påtagliga om man inte motverkar korruptionsrisker i t.ex. upphandling eller bidragsbeviljande.

Välkommen till TI:s kunskapsbank
Transparency International samlar på onlineplattformen Anti-Corruption Knowledge Hub material om en mängd områden inom transparens, integritet och ansvarsutkrävande. Här finns även ämnesguider och landspecifik information.
Kalender
TMK 2020 - Knäcker coronan tilliten i det svenska samhället?
3 september 2020
Digitalt via Zoom
Mer information och anmälan (senast 1 september)

TMK 2020 - Nytt läge för visselblåsare i offentlig sektor
10 september
Digitalt via Zoom
Mer information och anmälan (senast 8 september)

TMK2020 - Utan journalister - inga korruptiosskandaler
17 september
Digitalt via Zoom
Mer information och anmälan (senast 15 september)

TMK2020 - Att upphandla rätt i kristider
24 september
Digitalt via Zoom
Mer information och anmälan (senast 22 september)

Hela programmet finns här.
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2020 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp