Copy

Nieuwsbrief september 2020

Deze cursussen maken je werk makkelijker
– en inspireren!

Goedemorgen. Het nieuwe cursusseizoen is begonnen! Vergroot je doorgroeimogelijkheden. En verzilver onbenutte kansen in je organisatie om het digitaal erfgoed zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. In deze speciale nieuwsbrief zetten we zowel cursussen en workshops als lezingen en events op een rij. Ze worden alle georganiseerd vanuit het netwerk van erfgoedorganisaties.

Kennissessies Platforms (erfgoed)lesmateriaal

8, 10, 15 en 29 september en 8 oktober 2020

Bij het maken van lesmateriaal (met erfgoed) voor het onderwijs kun je gebruikmaken van online tools en platformen, zoals SpaceTime Layers en LessonUp. Om je op weg te helpen organiseren het Netwerk Digitaal Erfgoed, Kennisnet en Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) online kennissessies over hoe je deze platformen kunt inzetten.

Linked Open Data voor erfgoedinstellingen

14 en 15 september 2020

Met Linked Open Data (LOD) kunnen erfgoedinstellingen hun erfgoedinformatie digitaal beschikbaar stellen. De cursus Linked Open Data voor erfgoedinstellingen, georganiseerd door GO opleidingen, geeft deelnemers inzicht in de mogelijkheden die LOD biedt voor hun organisatie. Ook de vervolgstappen na implementatie ervan komen aan bod.

Zelfscan Digitaal Erfgoed

15 september 2020

Wil je weten hoe het gesteld is met de digitale collectie binnen jouw instelling? En hoe bruikbaar, houdbaar en zichtbaar je collectie is? Doe de workshop Zelfscan Digitaal Erfgoed, ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed, en je krijgt antwoord op al je vragen. 

Vragenuur Netwerk Digitaal Erfgoed

17 september 2020

Tijdens het Vragenuur Netwerk Digitaal Erfgoed, elke donderdag tussen 11 en 12 uur, staan onderwerpen over digitale duurzaamheid centraal. Zo is op 17 september bijvoorbeeld een vragenuur gewijd aan de selectie van sociale media. Hoe bepaal je wat je duurzaam gaat opslaan? En hoe past sociale media-archivering in je collectiebeleid?

Copyright when sharing data with Europeana

22 september en 20 oktober 2020

Europeana trapt deze herfst af met een nieuwe reeks auteursrechtwebinars, variërend van rechtenbeheer tot alles wat erfgoedinstellingen moeten weten over de nieuwe auteursrechtrichtlijn. De inschrijving is al geopend voor de eerste twee webinars, op 22 september en 20 oktober. De data voor november en december volgen.

We Miss iPRES

22, 23 en 24 september 2020

In deze coronatijd is er geen iPRES of andere grote conferentie over digitale duurzaamheid. Daarom wisselen collega's in het internationale erfgoedveld tijdens We Miss iPRES projecten, kennis en ervaringen met elkaar uit. Jeffrey van der Hoeven (Koninklijke Bibliotheek) koos alvast vijf parels uit het programma.

Leren Preserveren

22 september, 13 oktober en 10 november 2020

Dit najaar start de eerste gezamenlijke Leren Preserveren-cursus van VHIC Faculty en het Netwerk Digitaal Erfgoed. Drie dagen lang leren erfgoedmedewerkers alles over het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. 

Digitaal Erfgoed Optimaal Toegankelijk

23 en 29 september en 1 oktober 2020

Wat betekenen de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? En wat houdt het in om je digitaal erfgoed ‘zichtbaar, bruikbaar en houdbaar’ te maken? In een driedaagse cursus, gegeven door de Erfgoedacademie, krijgen medewerkers van erfgoedinstellingen daarvoor de nodige handvatten aangereikt.

Op weg naar digitale transformaties in cultureel erfgoedorganisaties

1 en 2 oktober of 26 november 2020

Als directeur, manager of senior medewerker bezig de eerste stap te zetten naar een coherente digitale strategie met kansen voor regionale digitale netwerksamenwerking? En wil je weten hoe je hier sturing aan geeft en de impact van jouw erfgoedinstelling vergroot? Volg dan de eendaagse cursus van de DEN Academie. 

Managementprogramma Digitale Strategie & Innovatie

8 oktober, 5 november en 3 december 2020

Speciaal voor directeuren en senior managers in erfgoedinstellingen heeft de DEN Academie een driedaags managementprogramma (plus terugkomdag) ontwikkeld. Na dit programma weet jij je medewerkers te inspireren om samen de volgende stap in de digitale ontwikkeling te zetten. Om meer mogelijkheden vanuit de culturele content te benutten en om nieuwe kansen te pakken van digitale netwerksamenwerking. 

Werelddag van de Digitale Duurzaamheid

5 november 2020

Elk jaar geven we op deze dag als erfgoedsector samen bekendheid aan digitale duurzaamheid en kijken we met elkaar wat we bereikt hebben en wat ons nog te doen staat. Je kunt met je organisatie activiteiten rondom dit thema organiseren. Of bijvoorbeeld via een blog een impressie van je werk publiceren. Doe je mee?

HackaLOD

13 en 14 november 2020

De deelnemende teams aan de HackaLOD, de jaarlijkse erfgoedhackathon, gaan dit jaar niet op één centrale locatie aan de slag, maar verspreiden zich over verschillende erfgoedinstellingen in het land. Schrijf je in en creëer nieuwe toepassingen op basis van data uit collecties van culturele instellingen.

Blijf op de hoogte

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.