Copy

Hallo, hallo!

Dát is lang geleden. Drie weken om precies te zijn. Een weekje smokkelen leek me wel OK, deze zomer. 

Ik weet niet of je vakantie hebt gehad of misschien gewoon gedwongen bent om het rustiger aan te doen door die hittegolf. Hoe dan ook, ik kan me voorstellen dat je niet echt bezig was met alle nieuwtjes op het gebied van social media. 

En dat waren er veel hoor. Sjongejonge. Het houdt nooit op. Dat maakt mijn vak zo leuk en ook zo gecompliceerd. Niet alleen omdat ik al de screenshots in mijn presentaties altijd weer moet aanpassen (Instagram stories, ik heb het tegen jou 🙄). Maar ook omdat de vraag natuurlijk is: wat is hieraan nou belangrijk? En hoe pas je het allemaal toe, die nieuwe dingen?

Daarom krijg je van mij dit keer een kleine wrap-up van dingen die mogelijk interessant voor je zijn. 
 

1 Instagram Reels


Na het eindeloze (echt ein-de-lo-ze) gedoe over TikTok maakte Instagram haar move: ze introduceerde 'Reels'. Reels is geen aparte app maar een nieuwe vorm van Instagram Stories die precies lijkt op de funtionaliteit van TikTok.

Het leuke aan Reels is dat ze maar 15 seconden duren (alsof je 1 story toevoegt aan je stories). Maar wat Reels (en TikToks) vooral zo leuk maakt is dat je ze maakt door de opnameknop telkens opnieuw in te drukken en te pauzeren. 

Je kunt je voorstellen hoe leuk dat effect kan zijn, bijvoorbeeld omdat je snel van outfit kan veranderen voordat je weer op 'opnemen' klikt. Of dat je in het volgende shot op andere plek in de kamer staat, of mer meer mensen. Of dat je zo een proces laat zien.

Miljoenen TikTokkers gingen je voor en deden waanzinnige dingen met dit effect, gecombineerd met het andere aspect dat TikTok uniek maakt: muziek. Denk: families die op muziek van plek veranderen in de kamer, of mensen die doen alsof ze Harry Potter zijn

De andere manier waarop TikTok social media heeft veranderd is dat het draait om een verhaal te vertellen in 15 seconden. En dat is de andere manier om Reels te gebruiken: je verhaal vertellen in 15 seconden. Een tip, een dansje, een challenge, een demo ... alles kan. Met een behoorlijke dosis creativiteit althans!

Helaas zijn er veel dingen die TikTok wel kan en Instagram niet, waaronder een slim algoritme dat je telkens de leukste dingen blijft voorschotelen op basis van je voorkeuren. Instagram ondervangt dat door de 'reels' te ontsluiten via de explore page (het vergrootglasje onderin het app scherm). Maar zo krachtig als TikToks algoritme is, zal het nooit worden.

Aan de andere kant begon ik heel wat vraagtekens te zetten bij het gebruik van TikTok als het gaat om privacy. Dus misschien wel fijn dat we ons op Reels kunnen storten? Ik zou zeggen, speel er gewoon een beetje mee. Je vindt de optie als je naar Instagram Stories gaat en onder de opnameknop op 'Reels' klikt.

TIP De meest succesvolle Reels/TikTok creators maken hun video's helemaal niet in de app. Zij maken hem met andere apps, bewerken de video in professionele software en uploaden hem daarna zodat ze de effecten en muziek kunnen toevoegen die de app biedt. 

 

2 Je antwoorden beperken op Twitter


Na een uitgebreide testperiode heeft Twitter nu iedereen de mogelijkheid gegeven om te bepalen wie er wel (en vooral niet) antwoord mogen geven op je tweets. Je kunt kiezen tussen 'iedereen', 'mensen die je volgt' en 'mensen die je noemt'. Dit in het kader van 'more meaningful conversations', aldus Twitter

Overigens kunnen mensen die je uitsluit van de mogelijkheid om te antwoorden nog wel je tweet retweeten met een reactie. Dus die mogelijkheid blijft bestaan. Ook gewone retweets blijven mogelijk.

De optie om te bepalen wie er mag reageren, is vooral voor mensen die over gevoelige onderwerpen praten een uitkomst. Het wordt veel lastiger voor kwaadwillenden om op hen te reageren. Maar voor bedrijven en overheden ligt de situatie iets lastiger.

Twitter is geen zendkanaal, tenslotte (al wordt het wel zo gebruikt!). Het is een manier om met je doelgroep of achterban in gesprek te komen. Twitter draait om conversatie. Het uitschakelen van de mogelijkheid om te reageren voor vrijwel iedereen is daarmee in strijd. 

Aan de andere kant zie ik in mijn werk voor de overheid soms ronduit afschuwelijke reacties op Twitter, vooral gericht op bewindspersonen en ambtenaren. Je kunt je voorstellen dat een beleid waarbij je mensen terugvolgt tot er een grote, diverse groep reageerders ontstaat toch mogelijkheden geeft voor een open discussie, zonder dat die uit de hand loopt. Aan de andere kant is het uitsluiten van mensen een lastig probleem, want hoe bepaal je wie wel en niet mag reageren? En is het niet juist de kracht van Twitter dat iedereen in Nederland kan reageren op wat je zegt?

Conclusie: de optie om te beperken wie er kan reageren op tweets is een interessante. Maar vanuit bedrijfsperspectief direct ook eentje met grote uitdagingen. 

Elja's trainingsagenda


Nu de zomervakantie weer voorbij is, wordt het tijd om vooruit te kijken. Op zoek naar een kennisboost? Zin om je verder te ontwikkelen? Hieronder vind je de trainingen die ik na de zomer geef:

  • 11 september: Instagram voor bedrijven (online) Info
  • 2 oktober: Super Social  (Utrecht) Info
  • 27 oktober: Super Social (Den Haag) nfo
  • 9 oktober: Instagram voor bedrijven (online) Info
  • NIEUW 5 & 10 november: LinkedIn voor bedrijven (online) Info

3 De LinkedIn nieuwsbrief

 
Ik weet niet wanneer deze optie precies werd geintroduceerd (het ging een beetje stiekem?) maar echt een leuke nieuwe optie: de LinkedIn nieuwsbrief. Misschien wel eens gezien, die notificatie op LinkedIn dat een connectie een nieuwsbrief heeft geschreven en je je kunt abonneren? Sinds een paar maanden kan iedereen die dat wil hetzelfde doen. Hier lees je hoe.

Volgens mij bestaat de optie nog niet voor pagina's, helaas, dus in die zin alleen nuttig voor bedrijven als je een eenmanszaak hebt of een hele vooruitstrevende directeur of CEO. En groot nadeel is bovendien dat alles aan LinkedIn gekoppeld is. Dus ook al verzamel je 1000 abonnees, dan zitten die alleen in je LinkedIn database en niet in je eigen emaildatabase.

Mijn oplossing is dat ik mijn bestaande nieuwsbrief (DEZE DUS) ook op LinkedIn ga publiceren. En dat ik in iedere nieuwsbrief lezers oproep dat ze hem ook via email kunnen ontvangen, als ze zich daarop abonneren (hoewel je de LinkedIn nieuwsbrief volgens mij ook per email kunt ontvangen? Even testen nog).

Wat in ieder geval interessant is aan deze optie, is dat het bevestigt dat LinkedIn steeds meer een contentplatform begint te worden. Meer en meer draait het op LinkedIn om inhoud. En aangezien we allemaal wel kennis, informatie, ideeën en tips te delen hebben is dat goed nieuws. 

TIP Ik krijg veel vragen over LinkedIn stories. Ik zit in een denktank-achtig iets over deze functionaliteit dus ik ben er veel over aan het nadenken. Ik ben blij dat deze dynamische optie er is. Maar ik ben nog niet onverdeeld enthousiast over wat er mee gedaan wordt, hoe het werkt en hoeveel ze bekeken worden. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt. En (nog een tip): LinkedIn stories komen natuurlijk ook aan bod in mijn nieuwe (live) online training Succes met LinkedIn bedrijfspagina's.
 

4 Facebook: hashtags en group analytics


Vlak voor de zomervakantie kwam het nieuws dat Facebook nu ook het gebruik van hashtags wil gaan stimuleren. Ze waren er al een tijd, maar ze deden niet zoveel. Dat komt vooral doordat de meeste mensen hun berichten alleen zichtbaar maken voor hun eigen netwerk, hun eigen Facebookvrienden. Als je op een hashtag klikt, zie je dus alleen de openbare berichten met die hashtag + de berichten van je Facebookvrienden met die hashtag. Omdat vooral bedrijfspagina's openbare berichten publiceren, maakt dat de inhoud van zo'n hashtag een stuk minder leuk dan bijvoorbeeld op Twitter of Instagram.

Desalniettemin, nu Facebook zelf meer aandacht geeft aan hashtags en zelfs (net als op Instagram) suggesties doet voor relevante hashtags, zou je denken dat ze interessanter worden. Maar mijn indruk is dat dat niet zo is. Het blijft zo dat de berichten van individuele gebruikers grotendeels onvindbaar blijven vanwege hun privacy settings. 

De enige manier waarop hashtags op Facebook zin gaan hebben, is als Facebookgebruikers ze - gestimuleerd door Facebook - vaker gaan gebruiken om te zoeken naar relevante content. Als dat gebeurt, zouden ze wel degelijk zin kunnen hebben. 

Wat te doen? Gewoon, ga experimenteren. Voeg een paar hashtags toe aan je berichten en kijk of het uitmaakt voor je bereik. En ga eventueel terug naar populaire berichten om daar hashtags aan toe te voegen, want het algoritme dat de resultaten bepaalt wanneer je klikt op een hashtag lijkt ook veel oude berichten naar boven te halen. In dit artikel van Facebookorakel Mari Smith lees je meer.

Ander nieuws: het lijkt er op dat Facebook eindelijk statistieken zal gaan tonen voor berichten in Facebookgroepen. Terecht vroegen de admins in mijn Facebookgroep (kom er bij!) of admins die dan ook kunnen zien, want veel functionaliteiten zijn alleen beschikbaar voor beheerders. Maar als ik het zo lees is dat het geval.
 

Tot slot


Het is niet mijn gewoonte om je te overstelpen met nieuwtjes uit social media land. Maar na een zomerreces leek het me leuk om daar toch even tijd voor te maken. Over twee weken gaan we weer over op de 'regular scheduled programming'.

Tot dan!

Elja

 

Twitter
Facebook
eljadaae.nl
Instagram
Bekijk deze email in je browser (of blader door het archief)
Niet tevreden over deze email? Of gewoon geen zin meer om hem te ontvangen (lees waarom dat OK is en schrijf je zonder schuldgevoel uit)? Je kunt altijd je voorkeuren wijzigen of je abonnement op deze nieuwsbrief opzeggen. Of je kunt me terugmailen natuurlijk, via een reply! :)