Copy
De la DoR  ⛱️  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 20 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: mini-ghid pentru relația dintre model și fotograf, cum combatem șobolanii și COVID-19 versus populism.

Până se trezește lumea

 Fotografie editată de Bogdan Botaș prin FaceApp și una dintre pozele pe care le-a folosit pe Tinder.

Când Facebook era plin de poze editate prin FaceApp, o aplicație care îți arată cum ai fi cu trăsături masculine dacă ești femeie și invers, Bogdan Botaș, un fotograf de 25 de ani din Cluj, s-a jucat și el cu un selfie.

A văzut că ar fi o femeie sexy și, din glumă în glumă, s-a dat drept tipă pe Tinder. L-au împins și poveștile prietenei lui, care se trezește des cu o mână pe fund în autobuz și primește până și apeluri de la bărbați care vor să-i cumpere lenjeria intimă folosită (pentru că vinde lucruri pe OLX).

Se aștepta la câteva replici funny, demne de sal, cf (un grup în care femei, cel mai adesea, împărtășesc mesaje dubioase și amuzante out of nowhere sau replici care escaladează în violență verbală), dar a fost copleșit. „Ești vagaboantă ambalată frumos?” l-a întrebat cineva. „Vii să mă înveți cu aparatul?”, i-a zis altul, care a încercat un innuendo sexual. Fără alte introduceri.

A închis contul după o zi și a scris pe Facebook: „Eu n-am rezistat mai mult de o zi, nu știu cum rezistați voi, fetelor...” Fetele i-au spus că realitatea zilnică e mult mai nasoală, dar că apreciază că un tip a încercat să se pună în papucii lor și a vorbit public despre sentimentul inconfortabil pe care i l-au dat zecile de mesaje. 

Pentru că e fotograf (uite-i munca), știe cât de neclare sunt granițele între fotograf și model (ceea ce duce des la abuzuri) și ar vrea să vorbim mai mult despre limite și respect reciproc, l-am rugat pe Bogdan să ne facă un mic ghid de conduită morală, care să ajute și fotografi la început de drum și modele amatoare; să știe ce să ceară din partea celuilalt profesionist și la ce să se aștepte. 
  • Familiarizarea tuturor celor care colaborează în proiectul foto și trasarea clară a rolurilor – designer, fotograf, asistent de fotograf, model, make-up artist și hairstylist. E important să se cunoască cu cel puțin o săptămână înainte, să discute despre concept, rochii, machiaj, să nu existe necunoscute înainte de shooting și să se creeze o mini relație de prietenie. Deseori, sunt singurul bărbat din echipă, de aceea încerc să fiu cât mai transparent, să am mereu portofoliul foto la îndemână, să prezint credibilitate. 
     
  • Chiar dacă fotografia de portret (cu derivatele ei: documentară, de modă, budoir, comercială, editorială) poate avea nuanțe de obiectificare, asta nu justifică tratarea subiectului așa. Ca fotograf și coordonator al proiectului, trebuie să fii atent la nevoile celor din jur, în special ale modelului. Întreabă modelul dacă e OK să pozeze într-un anumit fel, dacă e OK să poarte rochia X sau machiajul Z. Nu presupune.
     
  • Cere consimțământul. Modelul trebuie să-și dea acordul pentru orice fel de atingere. Eu personal întreb mereu „E OK dacă stai în unghiul ăsta?” sau „Pot să îți mut părul puțin?”. Sunt gesturi minore, dar țin de confortul modelului și îl face să se simtă în siguranță, mai ales în raportul ăsta inegal dintre fotograf bărbat și model femeie, în care presupunerea e că fotograful are autoritate. Modelul trebuie încurajat să atragă atenția atunci când se simte inconfortabil; la fel și fotograful.
Discuția cu Bogdan mi-a amintit de reportajul despre hărțuire stradală documentat de Ana Maria Ciobanu, care a vorbit cu mai multe sportive despre atingerile nedorite pe care le primesc uneori în timpul antrenamentelor și soluțiile pe care vor să le găsească împreună. Pentru că prea des normalizăm „gesturile mici” de agresiune. „A fost doar o mână pe fund.” Oare?

Aici găsești o listă întreagă cu resurse despre legislația despre hărțuire stradală, cum te poți apăra și care sunt organizațiile care te pot ajuta. 
 

Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

Susține munca noastră

Actualizator

Înainte de toate, acest articol fascinant împachetat care îți arată cum circulă aerosolii într-un metrou și în ce măsură te protejează de virus sistemul de ventilație. Articolul folosește metroul din New York ca referință, dar e o bună explicație de bază ca să înțelegi cum funcționează orice sistem similar.

Bonus: două scenarii care îți arată ce se întâmplă cu particulele din aer când cineva strănută, o dată când porți mască și o dată când nu (e mai bine să porți, bineînțeles, ventilația bună e doar un bonus binevenit). 

COVID-19. Ieri s-au raportat 1.409 infecții noi din 24.307 teste prelucrate. Bucureștiul a sărit de 200 de cazuri într-o singură zi. La terapie intensivă sunt internați 480 de pacienți.

CERCETĂRI ROMÂNEȘTI despre COVID-10, publicate în pandemie. Mădălina Cocea, specialist în comunicare care traduce știința pe înțelesul publicului larg, actualizează constant lista. 

CĂMINE, CANTINE, TRANSPORT. Distanțarea și masca sunt obligatorii în școli, arată proiectul care prevede normele sanitare pentru unitățile de învățământ. În cantine se recomandă folosirea tacâmurilor de unică folosință. În camerele de cămin se va respecta distanțarea fizică de cel puțin un metru între paturi (cine a fost cel puțin o dată într-o cameră din Grozăvești din București știe că asta e imposibil); camera va fi folosită de o singură persoană, iar acolo unde nu se poate, de elevi din aceeași grupă.

GRĂDINIȚE. Vor fi deschise zilnic, iar preșcolarii nu vor fi nevoiți să poarte mască (doar adulții și elevii începând cu clasa pregătitoare sunt obligați). Activitățile sportive se suspendă. În cazul scenariului roșu (3 cazuri noi la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile), grădinița își mută activitatea online.

REACȚIILE PĂRINȚILOR ȘI ELEVILOR. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți e nemulțumită de faptul că forma actuală a proiectului pasează către familii responsabilitatea cu privire la posibilele îmbolnăviri și spune că autoritățile nu acționează în mod coordonat.

Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția că, deși autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, acestea nu au un rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor. În plus, proiectul prevede o distanță fizică de un metru între elevi, mai mică decât recomandările naționale și mondiale de 1,5 metri, iar asta arată, din punctul de vedere al CNE, că autoritățile au adaptat normele de bază în funcție de infrastructură și nu invers. 

Elevii nu pot intra în școală în prima zi fără o declarație pe proprie răspundere semnată de părinți, pe care o găsești aici.

CEI CARE ÎNCALCĂ ORDINUL DE PROTECȚIE pot fi pedepsiți cu închisoare de la șase luni la 5 ani, față de varianta inițială a legii, în care pedeapsa cu închisoarea era de la o lună la un an. Schimbarea vine ca urmare a modificării legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, promulgată ieri de președinte. Următorul pas firesc ar putea fi introducerea brățărilor electronice, prin care polițiștii pot monitoriza mai eficient agresorii cu ordine de protecție.

Proiectul există și a trecut de Senat la finalul lui martie, dar din aprilie așteaptă să fie discutat de câteva comisii din Camera Deputaților, înainte de a ajunge în plen. Despre soluția brățărilor electronice a scris pe larg colega mea Oana Sandu. 

MAI PUȚINE BIROURI. Cel puțin un spațiu de birouri din Capitală a fost eliberat în fiecare zi din martie încoace și aproximativ 30% din birourile ocupate pot fi eliberate în următoarele luni. Se întâmplă fie pentru că angajații din aceste spații pot lucra remote, fie pentru că firmele vor să optimizeze niște costuri.

Costurile de mentenanță ale clădirilor de birouri au crescut, în medie, cu 30-50% în ultimele șase luni (sume transferate direct chiriașilor) în special din cauza cheltuielilor pentru măsuri de prevenire. 

CANCEL CULTURE NU E NOU. Antropologul Radu Umbreș arată că fenomenul e valabil încă din Grecia Antică, dar crede că un nume mai corect pentru el ar fi „ostracizare virală”, o intersecție dintre mijloacele de comunicare digitală instant și mecanismele coalizării împotriva unor personaje importante, al căror comportament este considerat ofensator. 

UE VERSUS BELARUS. După summitul extraordinar organizat online, statele membre ale Uniunii Europene au anunțat că nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko ar fi obținut 80% dintre voturi, și au spus că vor impune sancțiuni pentru represiunea prostestatarilor și fraudă electorală. Drept urmare, liderul belarus a ordonat Guvernului să pună capăt protestelor și să readucă liniștea în țară. 

Poate COVID-19 să răpună populismul?

de Mălina Mîndruțescu

Impactul schimbării fundamentale pe care pandemia o aduce în lume se resimte în continuare. Mulți spun chiar că acest nou mers al lucrurilor va transforma întreaga noastră înțelegere asupra globalizării și va duce la moartea populismului (paywall). Așa să fie?

Deși abordările lipsite de direcție ale lui Donald Trump, Boris Johnson sau Jair Bolsonaro i-au făcut pe mulți să creadă că strategiile lor demonstrează limitele populismului, ele sunt doar o piesă dintr-un puzzle mult mai mare.

India a impus o carantină strictă pentru 1,3 miliarde de locuitori. În Israel, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a profitat de pandemie ca să suspende activitatea curților și a parlamentului. Ungaria este probabil cel mai bun exemplu de populism în floare. Viktor Orban a forțat Parlamentul să-i acorde posibilitatea să guverneze prin decret și să suspende activitatea parlamentară când dorește. Deși aceste dispoziții au fost ridicate între timp, simplul fapt că au fost implementate ar trebui sa fie un semnal îngrijorător pentru Europa și unul încurajator pentru alți lideri cu aspirații autoritare.

Pandemia a reîmprospătat respectul (paywall) pentru liderii care au abordat criza rațional, pragmatic și bazat pe informații, însă nu trebuie sa ne pripim și să sărim la concluzia că populismul va dispărea. E posibil ca pandemia să încetinească progresul acestui trend politic prin simplul fapt că va afecta mai ales cetățenii fără educație superioară și cu venituri mai mici – grupurile sociale care pot fi ademenite mai ușor de populism. Asta nu înseamnă că va fi doborât.

Acest text este un rezumat al unei analize pe care o găsești aici. Mălina Mîndruțescu este masterandă în terorism și violență politică la Universitatea St. Andrews din Scoția și scrie săptămânal analize pe geopolitică și securitate pentru True Story Project
 

  Climatul de joi 🐀

O rubrică recurentă despre copaci, plastic, orfelinate de urși și alte lucruri care ne readuc aminte că tot ce facem și nu facem are un impact asupra mediului. Reporter principal este Anca Iosif (anca.iosif@decatorevista.ro).

Asociem șobolanii cu gunoaiele și degradarea și în general ne dezgustă. Mai puțin când îi vedem în desene animate ca Ratatouille și ne devin simpatici. Dar cum a început relația noastră defectuoasă cu ei și cum îi putem combate?

Șobolanii au început să-și pună corturile și pe la noi prin ogradă după ce depozitele CAP-urilor comuniste s-au închis, spune Ioan Coroiu, conferențiar la Facultatea de Biologie de la Universitatea Babeș-Bolyai. Atunci, orășenii au devenit principalii furnizori de hrană și pentru ciori și șobolani, în principiu din cauză că lăsăm tomberoanele neîngrijite. În plus, micii oportuniști devin mai agresivi atunci când sunt lipsiți de hrană, cum am văzut că s-a întâmplat în pandemie în New York

Pentru că poartă diverse boli de agenți patogeni, șobolanii pot deveni capcane pentru sănătate, așa că e important să prevenim prezența lor, nu doar să le așteptăm vizitele. Iar ca să îi combatem, trebuie să-i cunoaștem un pic. 

Din 60 de specii de rozătoare omnivore, cei mai răspândiți sunt șobolanul norvegian, cu blană aspră și coada mai scurtă decât corpul (preferă proteinele), șobolanul de bumbac, cu urechi ascunse de păr (pun gând rău agricultorilor) și șobolanul de acoperiș, cu o coadă lungă, nas ascuțit și blană netedă (sunt fructe aficionados și îi găsești prin piețe).

Față de șoareci, șobolanii sunt mai mari și mai inteligenți, deci mai greu de prins. Care sunt semnele că ai sobolani în casă? 
  • Caută urmele de ros. Dinții șobolanului nu se opresc din creștere, așa că trebuie să roadă ceva aproape constant pentru a-și păstra dinții sănătoși. 
  • Verifică căile de acces, pentru că acolo își fac cuiburile din, practic, orice – hârtie, textil, izolație – și pot săpa găuri în pereți. 
  • Fii atent la sunete. Folosesc în general aceleași rute pentru deplasare, așa că devin previzibili. Au auz și miros precis, însă vederea lor e slabă, așa că rămân pe traseul cunoscut. Se deplasează sprijinindu-se de un perete și, pe măsură ce se mișcă, lasă urme de murdărie.
Pentru combatere, nu ocoli firmele de deratizare. Până răspund, uite ce să faci dacă prinzi în casă un șobolan viu sau mort, ca să te ferești de infecție. Ca să previi, inspectează cu grijă clădirea și identifică în avans locurile prin care ar putea să se ascundă și sursele de hrană sau apă care i-ar putea ademeni. Curățenia e sfântă – nu lăsa mâncare prin dulapuri, du gunoiul rapid, ține hrana animalelor în recipiente etanșe și repară țevile dacă observi scurgeri.

Curiozitatea mea pentru șobolani și cum operează a venit după ce Emma Marris, scriitoarea de non-ficțiune specializată pe mediu și știință, a scris despre ei. Începe așa: „Șobolanii sunt umbra noastră. Noi locuim la suprafața orașelor, ei, în general, dedesubt. Noi muncim, majoritatea, ziua, ei noaptea. Dar aproape oriunde trăiește omul, este și șobolanul.” Apoi într-un interviu cu autoarea pentru podcastul Overheard at National Geographic, despre cum, ne place sau nu, trăim în același spațiu, văzut sau nevăzut. 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
Un comportament se înrădăcinează cu succes când se aliniază trei chestii: motivație, abilitate și un declanșator, spune BJ Fogg, care de 20 de ani cercetează schimbarea și crearea de obiceiuri și pe care îl poți asculta într-o discuție de o oră, care te bagă în ritmul schimbării.

TL;DR: Ca să renunți la un obicei dăunător sau ca să introduci unul benefic, trebuie să jonglezi cu cele trei elemente. Motivația nu poți să ți-o influențezi aproape niciodată, așa că lucrează la abilitate: fă să-ți fie ușor să repeți mereu (spre exemplu, eu nu reușesc să mănânc salată cu frunze decât dacă mi-o iau deja tăiată și spălată sau preparată cu totul). 

  Prânz
Pentru cine a ajuns mai târziu în vertijul fascinației pentru plante (așa se simte în bula mea de internet), acest cont de Instagram care funcționează ca o mângâiere pe creștet, chiar și pentru cinici. Bonus: plante de interior pe care nu le omori nici dacă te chinui

  Seară
O familie din SUA se mută într-un cartier lyonez eclectic, peste drum de o brutărie cu un proprietar dedicat unei singure cauze: bagheta perfectă. Dar ce-o face așa? O poveste pentru cine caută scriitură cu suflet înainte de culcare.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



În lipsa Ancuței Iosif, care azi a fost pe teren să vadă cum se fac toaletările copacilor, Vlad Odobescu a driblat, centrat și dat cu capul la corectură, test și titlu. Maneta de design e tot la Alex Munteanu (Namogo). Combustibilul a venit de la niște crêpes din frigiderele Mega Image. 
 

  Opriți tot, a ieșit noul catalog IKEA pentru prima dată online!
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe