Bidraget

Bästa biodlarvänner!

Så börjar även denna säsong närma sig slutet. Det varma vädret den senaste veckan kan eventuellt få oönskade effekter. Det kan bli så att bina drar in bladhonung, som är olämpligt som vinterfoder och kan ge utsot under sen vinter och tidig vår.

Var alltså uppmärksam på om det finns nyindragen nektar i samhället i samband med invintringen. Ta då helst bort dessa ramar eller placera dem ytterst i den nedre lådan så att bina inte äter den mitt i vintern.
Ljungen blommar just nu för fullt och kan i skogstrakter kan vid nuvarande väder ge en del nektar. Även ljunghonung är olämpligt som vinterfoder och ska tas bort från samhället före vintern.

Den enkätundersökning som SBR gjort under de senaste åren visar också att du får bättre vinteröverlevnad om du börjar invintra i slutet av augusti och inte väntar till september. Detta kan upplevas som motsägelsefullt eftersom du då får sämre koll på eventuell blad/ljunghonung men jag tror att du får säkrare överlevnad om du startar invintringen i augusti och tar bort olämplig honung före eller efter invintringen.

Jan Rosenfeld
Ordförande

Honungsbedömning i september

I år finns två tillfällen att lämna in honung för bedömning. Honung som ska bedömas vid det första tillfället lämnas in den 1 september klockan 17-19 på Jälla och är med och tävlar om titeln Distriktets godaste honung. Det andra tillfället att lämna in honung är vid årsmötet.
Läs reglementet innan du lämnar in din honung för bedömning. Tänk på att det finns regler även när det gäller förpackningen.
Mer om honungsbedömningen

Medlemsinformation kontra Bidraget

Vem som helst kan prenumerera på Bidraget. Det finns ingen koppling till medlemskap i SBR/Uppsala biodlareförening.
Rena medlemsutskick skickas via medlemsregistret. Det är därför extra viktigt att du som är medlem lämnar din mejladress till medlemsregistret.
Läs mer

Årsmöte den 21 november

Föreningens årsmöte hålls i år den 21 november i Åkerby bygdegård (Hjälmsta 6).

På grund av ni-vet-vad så behöver vi vidta vissa åtgärder. Vi kommer att möblera glest och anpassa lunch och fika för att säkerställa att det är möjligt att hålla avstånd. Vi kommer också att erbjuda möjligheten att delta via länk. För att vi ska kunna lägga upp detta på bästa sätt så krävs föranmälan oavsett om du vill vara med fysiskt eller på länk.

Du som vill lämna in honung för bedömning vid årsmötet men inte kan närvara vid det fysiska mötet - kontakta föreningen.

Kallelse med information om föranmälan skickas ut till medlemmar tre veckor före årsmötet.

Vaxsmältning ...

Söndagen den 1/11 samt helgen 6-8 november ordnar vi en gemensam vaxsmältning i föreningen. Då smälter vi ur och tvättar gamla ramar. Även täckvax och drönarvax kan smältas. Anmälan görs via knappen nedan.

... och vaxinlämning

Vi kommer också att ordna gemensam vaxinsamling efteråt om du är intresserad av att få nya mellanväggar från ditt vax. Eftersom föreningens vax smälts och valsas ihop får du då inte ha använt t.ex. apistan eller tymol, som kan ge rester i vaxet. 
Läs mer om föreningens vaxservice

Behöver du uppställningsplats?

Emellanåt hör markägare av sig till föreningen och vill gärna ha bikupor på sin mark. På hemsidan finns aktuella erbjudanden.
Lediga platser
Hemsida
Mejla oss
  • Våra sponsorer


Uppdatera dina inställningar eller sluta prenumerera.

Email Marketing Powered by Mailchimp