Copy
De la DoR  ⚽  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 24 august 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: ce să facem dacă găsim pisoi neajutorați pe stradă, ABC-ul mufelor din diverse cabluri și un star din lumea TikTok.

Până se trezește lumea

 Fotografie de Oana Barbonie

Pufosul de mai sus e unul dintre cei trei muschetari cu mustăți găsiți în curtea unei biserici de Oana Barbonie, editorul nostru vizual. Urlau ca-n filmele de groază, nimeni nu știa ce-i cu ei, așa că Oana s-a perpelit până i-a luat acasă, unde are deja o pisică.

Pentru că mulți oameni nu știu că ar trebui să-și sterilizeze animalele (am scris despre asta aici, iar beneficiile sterilizării pentru sănătate le poți citi aici), iar pisicile de pe stradă oricum sunt greu de prins, asta se întâmplă des. Gândește-te numai la câți pisici fotografiați ca pentru Tinder ai văzut doar anul ăsta pe Facebook sau InstaStories.

Nici Oana nu credea că o să ia vreodată nu unul, nu doi, ci trei pisici acasă, chiar și temporar. Noroc că a crescut la curte și știe, măcar instinctiv, ce înseamnă să ai grijă de puii de pisică. Pentru noi, ceilalți, am vorbit cu Elena Simona Diaconescu, medic veterinar la TRICK-VET în București, ca să știm ce să facem dacă găsim pisoi pe stradă:

Vizita la veterinar. Așa afli ce vârstă are (orientativ) și dacă suferă de boli infecțioase (peritonită infecțioasă felină, virusul imunodeficienței feline, herpes etc.), cum e cazul multor pisoi de pe stradă. Ele pot fi sau nu tratate. O consultație costă între 50 și 200 de lei; 

Hrănirea. Dacă are mai puțin de cinci săptămâni (ai Oanei au vreo două-trei), trebuie hrănit cu lapte praf pentru pisici (găsești la pet shop) la fiecare trei-patru ore, până face patru-cinci săptămâni și poate mânca hrană uscată umezită cu apă sau lapte, de vreo patru ori pe zi.

Deparazitarea. Sigur e cel puțin plin de purici. Deparazitarea externă se poate face cu grijă de la orice vârstă – prin spălare cu șampon special sau alte substanțe – și costă între 15 și 60 de lei, în funcție de firma producătoare de medicament.

Deparazitarea internă trebuie să aștepte până mâțul face cinci săptămâni (dacă nu observi că elimină paraziții mai devreme, prin vomă sau la litieră) și costă vreo 20-25 de lei. 

Primul vaccin se face pe la 8-10 săptămâni, pentru că atunci începe să producă anticorpi. Asta costă undeva între 100 și 250 de lei. 

Foster care (casă temporară) sau adopție. Dacă nu îl poți crește tu, dă sfoară-n țară. Uite niște asociații care pot ajuta:
  • Asociația Pisici pe creier – un ONG dedicat pisicilor care au nevoie de ajutor, cu platformă de adopții, fundraising și cultură felină.
  • iCare din Cluj, dacă ești din zonă. Organizație clujeană care intermediază adopții.
  • AdoptiiPisici.ro. Centralizează și monitorizează centrele de adopții, fotografiază pisicile de acolo și îi prezintă pe site și Facebook ca să le găsească case. 
Odată ce intri pe firul ăsta, vei găsi mai multe pagini și oameni dispuși să ajute. Iar dacă te-am nimerit fix într-un punct în care te gândeai să adopți un pisoi în București, scrie-i Oanei.

P.S: Acum două luni am scris și despre ce să faci dacă ți se blochează mâța în copac
 

Dacă te ajută ce citești, susține-ne munca.

Un abonament lunar e 15 lei.

Actualizator

COVID-19. Ieri au fost raportate 961 de cazuri noi din 13.274 de teste prelucrate, adică mai puține decât de obicei, cum se întâmplă în zilele de weekend. 480 de oameni sunt internați la terapie intensivă, după ce sâmbătă s-a raportat cel mai mare număr de internați la ATI, 504. 

COPIII ȘI MĂȘTILE. Câteva dintre recomandările Organizației Mondiale a Sănătății: copiii sub 5 ani nu ar trebui să poarte mască, cei între 6 și 11 ani pot purta dacă situația o cere (sunt într-o zonă cu răspândire comunitară, au contact cu mulți oameni, pot să o poarte corect etc.), iar cei mai mari de 12 ani trebuie s-o poarte la fel ca adulții. Uite cum trebuie purtate și date jos diferite tipuri de măști. 

Masca nu este obligatorie pentru copiii cu probleme în dezvoltare sau dizabilități – situațiile lor trebuie evaluate de la caz la caz. Dacă nu suportă masca, încearcă cu o vizieră, însă ține cont de faptul că ea singură nu oferă aceeași protecție.

Ce fel de mască? Masca din material textil e suficientă pentru copiii sănătoși, însă e mai sigur ca cei cu dizabilități să poarte măști medicale. Toate astea câtă vreme nu se joacă sau fac sport (la cel puțin un metru distanță de alții), ca să nu le afecteze respirația.  

CONCERTE EXPERIMENTALE COVID-19. O echipă de cercetători din Germania a organizat și monitorizat trei concerte pop sâmbăta asta, ca să evalueze riscurile evenimentelor mari, ținute în interior. Primul concert s-a ținut fără niciun fel de măsură de protecție, al doilea a inclus mai multă grijă la igienă și ceva distanțare, iar la al treilea s-a ținut cu jumătate din numărul de participanți și distanță de 1,5 metri între oameni.

Toți cei 1.500 de voluntari sănătoși au fost testați pentru COVID-19 înainte, le-au fost date măști și gadgeturi pentru monitorizarea distanței și a traseului aerosolilor. Primele rezultate ale studiului vor apărea în toamnă.

Deși Germania a fost lăudată pentru răspunsul rapid în fața pandemiei, cazurile au început să crească iar. Tot sâmbătă a fost raportat cel mai mare număr de infecții noi într-o singură zi, de la finalul lui aprilie încoace – peste 2.000.

CRIZĂ CU EFECT DOMINO. Analiștii fiscali spun că abia în toamnă vom vedea mai clar problemele din economie, mai ales că până pe 25 octombrie au fost amânate impozitele și e de văzut câte firme rămân în picioare după ce le plătesc. Problema cu restricțiile e că afectează toate ramurile economice interconectate cu cele puternic afectate, ca HORECA sau aviația.

Octav Dura, reprezentantul unei asociații de restaurante, spune că cel puțin 40% din 40.000 de societăți comerciale nu au mai putut fi deschise după starea de urgență, iar jumătate din cei 400.000 de angajați din industria ospitalității vor rămâne fără serviciu. Asta îi afectează pe cei care lucrează direct pentru acest lanț – agricultori, transportatori, producători –, dar și industriile conexe, curățătorii sau saloane de cosmetică.

PROTESTELE CONTINUĂ ÎN BELARUS în ciuda tuturor amenințărilor din partea președintelui Alexander Lukashenko și a convoaielor cu polițiști și soldați de pe străzi. Zeci de mii de oameni au împânzit iar străzile din Minsk ieri, la o săptămână de la cel mai mare protest antiguvernamental din istoria țării și la trei săptămâni de când Lukashenko a obținut (fraudulos, spun multe organizații locale, internaționale; nici liderii Uniunii Europene nu recunosc alegerile) al șaselea mandat. „Pleacă!” și „Demisia” compun refrenul care răsună cel mai tare în Capitala Belarus.

CAMPIOANELE EUROPEI. Sevilla a cucerit trofeul Europa League 2020 vineri seară, după ce a învins-o pe Inter Milano cu 3-2 (și în ciuda colegilor mei nostalgici care au pariat, în majoritate, pe Inter). Este a șasea oară pentru Sevilla, care nu a pierdut niciodată o finală în Cupa UEFA sau Europa League.

Bayern München câștigă și ea al șaselea trofeu al Ligii Campionilor, după ce aseară i-a învins pe francezii de la PSG cu 1-0 (ceea ce n-a fost suprinzător la noi în redacție, cred că de-aia nici n-am pus pariuri). Așa se încheie un sezon dat peste cap de pandemie, fără spectatori, cu o finală programată inițial pe 30 mai. 👏

CHURURGII PLASTICIENI SUNT OCUPAȚI surprinzător de mult în perioada asta. Pe lângă multe intervenții amânate din cauza izolării, în Statele Unite au apărut și multe cereri noi pentru mici intervenții (umpleri de riduri, injecții cu botox, măriri de sâni). În principiu pentru că lumea lucrează de acasă, poartă mască în public, iar recuperarea e, practic, inobservabilă.

ABC-ul mufelor


Dacă ți se strică un cablu și nu știi după ce nume să cauți un înlocuitor în magazine, imaginea asta e un crash course perfect. Majoritatea conectorilor duc semnal video către un ecran (display) de la mai multe dispozitive precum PC, laptop, telefon sau proiector, iar unele dintre ele duc și semnal video, și audio (cum e HDMI). Pe cele mai multe dintre ele le vei găsi des în unul din cele două capete ale unui adaptor. 

Salvează imaginea în telefon, cine știe când îți va fi de ajutor. 
 

Generația Z pe Tik Tok: The ninja girl

Dania Mihaiu are 19 ani și 2,7 milioane de fani pe TikTok, unde se exprimă de vreo patru ani, încă de când platforma se numea Musical.ly. Făcea clipuri de entertainment (lip syncing, mini-sketchuri), strângea câteva like-uri, dar simțea că nu rămâne cu nimic la finalul zilei. Până a descoperit desenatul, tot pe TikTok. A trecut de la portrete de celebrități pe foi la desenat pe dulapuri, pe puzzle-uri, pe corp, pe haine – adică a adus niște entertainment în artă. 

„În 2020, nimeni nu prea se mai uită la un timelapse în care desenezi, lumea vrea mult entertainment. E ca în muzică sau în actorie, nu mai ajunge doar să faci ce faci, trebuie să adaugi ceva, să faci să fie interesant pentru alții”, spune Dania, care vrea să facă arta distractivă pentru toți, chiar și pentru cei care n-ar pune niciodată mâna pe o pensulă. 

Și-a dat seama că a crescut pe TikTok după vreun an și jumătate, când alți tiktokeri îi recreeau desenele, o recunoșteau pe stradă, iar brandurile o contactau cu oportunități; asta a început să-i aducă și bani. Nu-și dă seama dacă pictatul pe lucruri e doar un alt trend, cum e dansatul (Renegade, ajuns hit în Statele Unite, a rupt pe TikTok) sau proiectele din zona Do It Yourself (cum ar fi să-ți înălbești cu clor un crac de pantalon din jeans). Dar știe că vrea și poate să-și adapteze arta în funcție de orice va fi distractiv. 

Pe Dania poți s-o urmărești aici
BONUS: 5 articole ca să înțelegi ce-i cu hype-ul TikTok
  • Cum va schimba TikTok social media; un articol perfect de introducere în lumea TikTok, chiar dacă n-ai dat niciodată vreun scroll pe platformă.
     
  • TikTok-ul ca meserie 24/24 (paywall): adolescenții din Statele Unite se mută în vile cu alți creatori de conținut ca să creeze mai mult și mai colaborativ, ceea ce le aduce mai mulți bani, dar și mai multă dramă.
     
  • TikTok a devenit, printre altele, și un soi de televiziune de știri pentru adolescenți (paywall), unde se exprimă cu privire la Brexit, alegeri sau mișcarea Black Lives Matter; există chiar și conturi făcute în jurul unor ideologii politice. De ce e important? Pentru că mulți dintre ei vor vota pentru prima dată în 2020. 
     
  • Doi cercetători au studiat exprimarea politică a tinerilor pe TikTok (paywall) și au descoperit mult dialog politic extrem de personal, care încurajează conversația și contribuția celor cu păreri diferite. 
     
  • Cum explică reporterul The New York Times Taylor Lorenz cultura internetului ținută la degetul mic de adolescenți și cum putem să-i înțelegem mai bine (paywall).

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
De underdogs, concurenții de la care toată lumea se așteaptă să piardă, auzim des în competiții sportive, unde devine o mega știre dacă unul dintre ei câștigă. Despre cum e să fii un underdog care îi surprinde pe alții pentru că se adaptează la noi realități și trece dincolo de granița a ce credeai că e posibil va vorbi Cristian Lupșa, editorul DoR, la CreativeMornings Cluj (care va fi online) pe 28 august. Te poți înscrie de azi de la 9 aici

  Prânz
Nu mai țin minte de câte ori am auzit că tehnologia blockchain va schimba o mulțime de industrii și m-am simțit puțin prost că nu pricepeam la ce se referă. Pare că nu sunt singura. La baza acestei frenezii e o poveste despre cum ne lăsăm păcăliți de cuvinte pompoase din tehnologie (sau jargon în general) doar pentru că nu le înțelegem. 

  Seară
O lecție despre limba română ca limbă romanică, predată foarte mișto de un străin. Dacă ai prieteni internaționali geeky și curioși de cum vorbești la telefon cu cei de acasă, dă-le video-ul ăsta. 
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Lângă mine sunt săptămâna asta Maria Bercea, proaspăt întoarsă din concediu, și Ana Maria Ciobanu, revenită după o săptămână de muncă de pe plajele din Bulgaria (liber la invidie, că mai e și productivă de acolo). Designul a fost făcut de Alex Munteanu (Namogo), care a dat și un facelift la imaginea cu mufe. 
 

  Această ediție a fost făcută în miros exotic de năut tikka masala
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe