På Tværs #9  11. september 2020

Besøg bør igen begrænses

Antallet af smittede med coronavirus stiger i samfundet og derfor opfordrer Region Hovedstaden til at begrænse besøg på hospitalet. Indlagte patienter bør kun få besøg af én fast besøgende.


Som pårørende bør man kun gå ind på hospitalet, hvis man er en fast besøgende til en indlagt patient eller hvis man ledsager en patient til en ambulant aftale. Begrænsningerne gælder dog ikke pårørende til kritisk syge og børn.
 
Besøg skal stadig foregå under Sundhedsstyrelsens retningslinjer og under hensyntagen til om det for eksempel er en særlig udsat patientgruppe, der er i afdelingen. Det er afdelingerne, der vurderer om, det er muligt at gennemføre et besøg.
Det er derfor vigtigt, at alle besøgende følger personalets instrukser og fortsat husker god hygiejne og god afstand til andre.
 
Pårørende kan forud for besøg lade sig teste for COVID-19 – book tid på www.coronaproever.dk.
 
Se mere om hospitalsbesøg på hjemmesiden: Vigtig information om coronavirus

Hurtigere svar på COVID-19-podninger på vej

Til efteråret kan indlagte patienter i Akutmodtagelsen få svar på deres COVID-19-podninger i Sundhedsplatformen allerede fire timer efter, de er blevet podet.


- Det er blevet besluttet, at vi skal styrke regionens samlede analysekapacitet, og derfor skal alle akuthospitaler i Region Hovedstaden fremover selv kunne analysere COVID-19-podninger. Derfor er vi nu gået i gang med at etablere et analyse-setup her på Nordsjællands Hospital, fortæller vicedirektør Jonas Egebart.

Med analysearbejdet i Hillerød kan svartiden på podninger halveres. I dag tager det nemlig mellem fem og ni timer at få svar på podninger, som bliver sendt til analyse på Herlev og Gentofte Hospital.

Bedre patientforløb med hurtige svar
Den kortere svartid, er godt nyt for både patienter og klinikken, ifølge ledende overlæge Thomas Schiøler, Klinisk Biokemisk Afdeling:

- Jo hurtigere, vi kan give et svar på en podning, jo bedre patientforløb. Vi får styrket flowet i Akutmodtagelsen, og patienterne ligger ikke længere tid i isolation end højst nødvendigt. Samtidig vil det mindske brugen af værnemidler og give fleksibilitet, når patienter skal udskrives til kommunerne, da der inden udskrivelse ofte skal foreligge et negativt svar på en COVID-19-test, forklarer han.

Analysen vil ske alle ugens syv dage og aftener og indebærer cirka 1.000 podningssvar i døgnet.
For at kunne løfte opgaven skal der indkøbes såkaldte PCR-maskiner til testene, og der skal ansættes 12 nye medarbejdere på Klinisk Biokemisk Afdeling. Udførelsen af COVID-19-analyserne på Nordsjællands Hospital vil stadig ske i et tæt samarbejde med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

Yderligere oplysninger: vicedirektør Jonas Egebart

Bedre uddannelse og hurtigere behandling med Medicinsk Fællesvagt i Akutmodtagelsen

Fra den 1. september er der som noget nyt altid en medicinsk fællesvagt til stede i Akutmodtagelsen - også om aftenen og natten. Vagten skal sikre hurtigere visitering og behandling af patienter med medicinske sygdomme og samtidig løfte kvaliteten i de yngre lægers uddannelse.

Med den nye medicinske fællesvagt vil et team af yngre læger fra de fem medicinske specialer på hospitalet indgå i en fælles vagtordning i Den Fælles Akutmodtagelse (FAM).

Yngre læger har set frem til den nye vagtordning
Jacob Hartmann og Søren Jespersen er fælles tillidsrepræsentanter for de yngre læger og har derfor været med til at forhandle aftalen på plads. De er på deres lægekollegers vegne glade for den nye ordning:

- Vi håber, at aftalen betyder, at vi kommer til at se patienterne hurtigere, og at vi bedre kan sikre, at patienterne indlægges i det rette speciale, hvor det giver mest mening både i forhold til kompetencer og plads, samstemmer de to yngre læger.

Kaptajnen har det øverste ansvar
Lisbet Brandi, der er ledende overlæge på Endokrinologisk og Nefrologisk Afdeling og en af initiativtagerne til den nye vagtordning, forklarer, at de yngre læger altid vil have en sparringspartner til stede, der er læge, som er i gang med sin medicinske specialuddannelse. 

- Den mest erfarne læge får rollen som ”kaptajnen på broen”, som sikrer, at alle patienter er tilset af en læge med den rette kompetence, og at de aftalte planer for udredning og behandling er sat i værk. Derudover er kaptajnen kontaktperson for andre afdelinger. Tilsammen sikrer det kontinuitet i både kommunikationen og den medicinske faglighed, siger Lisbet Brandi.

Den nye vagtstruktur vil blive evalueret om tre måneder.

De specialer, som de yngre læger kommer fra, er: kardiologi, endokrinologi, nefrologi, lunge- og infektionsmedicin samt gastromedicin.

Yderligere oplysninger: ledende overlæge Lisbet Brandi, Endokrinologisk Og Nefrologisk Afdeling

Uniformsbutikken savner flere tusind stykker tøj

Der går i øjeblikket over 12 dage, fra en uniformsdel er udlånt, til den lander på vaskeriet. Og det er for længe, hvis der skal være rent tøj til alle.


På hospitalet findes der cirka 38.000 uniformsdele til 2.800 uniformsbrugere. Hvis alle låner 10 uniformsdele ad gangen, som de burde, er der i princippet 10.000 dele på lager. Altid. Men selvom regnestykket burde gå op, er det ikke sådan, virkeligheden er.

Læg din uniform til vask hver dag
Jesper Vind er ansvarlig for uniformsbutikken og har en kraftig opfordring til alle:

- Vi har uniformer nok, og hvis alle smed uniformen til vask efter hver vagt, ville tøjet ryge videre til vaskeriet klokken seks næste morgen og ligge klar på hylden igen dagen efter. Det er uhygiejnisk, når tøjet ikke lægges til vask, og det ødelægger samtidig det økosystem, som hospitalets uniformsudlån er bygget til. 

3.000 tøjstykker har været savnet i tre måneder
Lige nu er der ifølge Jesper Vind Nielsen 3.000 uniformsdele, der ikke er set i 90 dage. Og det er en umulig opgave for FM selv at opspore tøjet.

- Når tøjet ikke lægges til vask, ligger det i stedet smidt i bunker i garderober, foran garderober, i linnedkurve rundt omkring, eller også bliver det taget med hjem og vasket. Det sidste er strengt forbudt på grund af hospitalets hygiejneregler, forklarer han.

Hvis vi hjælpes ad, er der nok til alle
Derfor lyder der en kraftig opfordring fra Jesper Vind Nielsen til at alle om at følge reglerne for brug af uniformer.

- Egentlig er det meget enkelt. Lån max tre sæt uniformer ad gangen. Husk at scanne tøjet, når du låner og afleverer det. Og læg så din uniform til vask ved afleveringsstationerne hver dag. Så har du også rent tøj til arbejdsdagen i morgen.

IntraNord kan du læse mere om reglerne for uniformer, og du kan se et kort over afleveringsstationerne.

Yderligere oplysninger: serviceleder Jesper Vind Nielsen, FM, Service og logistik
 

Uddannelseshospitalet er åbnet

Et medicinsk sengeafsnit i Frederikssund danner nu rammen om et helt nyt samarbejde mellem uddannelsesinstitution, de studerende og hospitalet. Målet er en bedre praktiktid, så de studerende står stærkere rustet, når studielivet slutter, og hverdagen på hospitalet begynder.
 

Tirsdag den 1. september åbnede sengeafsnittet Uddannelseshospitalet, som er et medicinsk sengeafsnit, der har til huse på Nordsjællands Hospital i Frederikssund.

- Jeg er glad for, at vi nu kan byde både patienter og studerende velkommen til det, som både skal være et almindeligt sengeafsnit med pleje og behandling efter alle kunstens regler, og samtidig være et sted, hvor vi afprøver nye undervisnings- og læringsformer, så vi kan uddanne de bedste sygeplejersker, siger hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth, Nordsjællands Hospital.
 
Med plads til 16 patienter skal afsnittet danne rammen for en helt ny form for praktiktid for sygeplejerskestuderende. Her vil de blive en bærende del af livet i hverdagen på afsnittet med skiftende vagter og tæt patientkontakt – og med fuld støtte fra erfarne kolleger og undervisere fra uddannelsen.
 
Uddannelseshospitalet er et samarbejde mellem Nordsjællands Hospital, Københavns Professionshøjskole, Center for HR og Uddannelse i Region Hovedstaden samt Halsnæs og Frederikssund Kommuner.

Alvorligt problem bag de nye tanker
Hverdagen på et hospital kan være hektisk og kompleks, og overgangen fra studielivet kan være svær. Der kan være tale om et regulært ”praksischok” som i yderste konsekvens får de nyuddannede sygeplejersker til at forlade faget.
 
- Det er Uddannelseshospitalets fornemmeste opgave at skabe en praktiktid og et undervisningsforløb, der giver de studerende mere ansvar, så de er mere sikre, når de står i deres første job. Hvordan vi gør det, er noget vi kommer til at udvikle og afprøve over tid, siger Randi Brinckmann, der er dekan på det sundhedsfaglige fakultet, Københavns Professionshøjskole.
 
Om Uddannelseshospitalet

Yderligere oplysninger: hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth

Vibekes uddannelse har spredt sig

En skræddersyet videreuddannelse til sundhedskommunom har bredt sig fra Akutafdelingen til de andre afdelinger på Nordsjællands Hospital. Nu har uddannelsen også fået udviklet særligt tilpassede forløb til ambulatorier og sengeafsnit.


Akutafdelingen fik sidste år tilrettet tre moduler i sundhedskommunomuddannelsen, så de var mere præcise i forhold lægesekretærernes arbejde i afdelingen. Nu har alle afdelinger på hospitalet fulgt trop og fået tilpasset moduler til livet på en stamafdeling.

- Jeg er glad for, at andre også har brugt muligheden for at få tilrettet uddannelsen, så den er målrettet til de konkrete opgaver i vores hverdag som lægesekretærer, uanset om det er i Akutafdelingen eller i en af stamafdelingerne. Jeg er også blevet kontaktet fra andre hospitaler, der har ønsket at høre mere om vores ”egen” uddannelse her på hospitalet, siger Vibeke Mai Albretsen.

Ud over at være ledende lægesekretær i Akutafdelingen var Vibeke initiativtager til det første skræddersyede forløb sammen med Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK).

Videreuddannelsen til sundhedskommunom er målrettet lægesekretærer og består af moduler som ”Den innovative medarbejder” og ”Forløbskoordinering, kommunikation og psykologi” samt ”Sundhedsdata, DRG og andre afregningsmetoder” – alle skræddersyet til opgaverne på stamafdelingerne.

Forløbet udbydes af COK og kan tages som efteruddannelse, men tæller også som en del af uddannelsen til sundhedskommunom på akademiniveau.
 
Yderligere oplysninger: ledende lægesekretær Vibeke Mai Albretsen, Akutafdelingen
Nyhedsbrev fra
Nordsjællands Hospital
Dyrehavevej 29
3400 Hillerød 

Abonnér på nyhedsbrevet

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram

www.nordsjaellandshospital.dk


.