Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #19

För den som har följt dessa nyhetsbrev från början är det ingen nyhet att misinformation och desinformation om pandemin används i olika syften globalt. Nu berättar Säpo att olika aspekter av den pågående coronapandemin har plockats upp i propagandasyften av extremistiska nätverk även i Sverige. 

 

I helgen berättade Sveriges Radio att Säkerhetspolisen, Säpo, ser att de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige använder covid–19 i sin propaganda. Det här är den typ av händelse som alla tre extremistmiljöerna använder i sitt skapande av narrativ”, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, i inslaget.

Hon varnar också för att effekterna av pandemin, till exempel arbetslöshet och sämre ekonomi, kan komma användas av extremistmiljöerna i propaganda längre fram.

Det finns också en ny rapport om situationen gällande en av extremismmiljöerna i Sverige. Det är Försvarshögskolans ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige”. Rapporten visar bland annat att ”den svenska radikalnationalistiska miljön sprider ett narrativ som har potential att radikalisera individer och inspirera till våldsdåd” och att den radikalnationalistiska miljön i Sverige är löst sammansatt och stark i sociala medier. 
 
Här finns hela rapporten från Försvarshögskolan

Svenska Dagbladet har publicerat en artikel där rapportens författare intervjuas
 
För den som vill ta sig ännu djupare ner i dessa kretsar finns rapporten "Sweden then vs. Sweden now: The memetic normalisation of far-right nostalgia" av Samuel Merrill, Umeå Universitet. Precis som namnet antyder är det en djupdykning i meme-kulturen. Denna har gjorts genom att anlysera över 260 memes. En av slutsatserna är att de analyserade bilderna ofta används för att väcka nostalgiska känslor. 
Desinformation och minsinformation återanvänds ofta över hela världen och det finns mycket att lära av svenska journalister och mediehus genom att ha koll på vad som händer globalt. Redan i våras släppte organisationen Graphika en rapport om detta. I rapporten kartläggs och analyseras olika extrema nätverks digitala aktiviteter när det gäller pandemin.
Pandemin utnyttjas också av makthavare för att ta ytterligare steg bort från demokratiska processer och yttrandefrihet runt om i världen. Även i dessa fall är desinformation en del av spelet. Svenska Pen lyfter detta i ett publikt samtal mellan flera journalister, bland annat DN:s Ingmar Nevéu och SR:s Lotten Collin, onsdag den 16 september. Evenemanget sänds också direkt via Svenska PENs sida på Facebook.
Fact-checking+grävande journalistik=sant. 
Ska du delta på Föreningen Grävande Journalisters stora seminarium Digi-gräv nästa vecka? Där finns flera programpunkter för dig som vill lära dig mer om digital verifiering och research som kan användas i kampen mot infodemin. 

Veckans ord:
"Holohoax
"

 
Att förneka att Förintelsen har ägt rum. Detta förekommer främst inom extremhögern som också är aktiv i infodemin. Deras metoder på för digital spridning har kartlagts och analyserats i ett paper av Institute for Strategic Dialogue, ISD.

  

Veckans fact-check

Så har ett tyskt nätverk av forskare och opionionsbildare försökt att undergräva myndigheternas restriktioner och beslut i samband med pandemin. 
Tyska Corrective har gjort en omfattande kartläggning som bland annat innefattar falska intyg, alternativmedicin, politiker, konspirationsteorier och youtubeläkare.  
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp