Copy
Dansk Psykiatrisk Selskab — Medlemsbrev August 2020
Læs i dette medlemsbrev om:
 
 

10-årsplanen for psykiatrien
Så er sommeren for alvor forbi, og det kan ses både på vejret og mødekalenderen. Det er heldigvis også blevet muligt at tale psykiatri, da Corona er ”presset lidt i baggrunden”. Det betyder, at Sundhedsstyrelsen langt om længe fik den eftertragtede opgave af Sundhedsministeriet: At lave en 10-årig handleplan for psykiatrien – hurra!

Der er udpeget en 'følgegruppe til udarbejdelse af status og udfordringsbillede i forbindelse med 10-årsplanen for mental sundhed og psykiatri'. Vi har to pladser i gruppen, som vi, ligesom BUP, har valgt at besætte med formand og næstformand. I øvrigt har DSAM en plads, hvilket betyder at vi i alt er fem læger. Derudover er der repræsentanter fra DR, KL, SIND, Bedre Psykiatri, LAP og fagforeninger fra de øvrige faggrupper i psykiatrien. Lægeforeningen er ikke med, men vi holder tæt kontakt og har, som I nok har lagt mærke til, deres fulde opbakning.

Der er helt sikkert grund til at tro, at der virkelig sker noget denne gang. Selvom vi repræsenterer mange forskellige grupperinger, var der stor overensstemmelse mellem det, som kom frem på det første møde i følgegruppen. Psykiatrialliancen har lavet et kæmpe forarbejde, som er endt ud i ”Psykiatriløftet”, der endte med at repræsentere 44 interessenter i psykiatrien. 
 
Følgegruppen skal bistå med at kvalificere arbejdet med udfordringsbilledet og rådgive i forhold til beskrivelsen af:
 
- Udviklingen i forekomst af mistrivsel og psykiske lidelser
- Status på organisering og indsatser i regioner og kommuner samt kvaliteten heraf
- På baggrund af status at pege på væsentlige udfordringer med indikationer på, hvilke udfordringer der er størst, samt i hvilken rækkefølge udfordringerne bør løses. Arbejdet forventes afsluttet primo 2021.
 
I den efterfølgende fase udarbejdes en rapport til Sundheds- og Ældreministeriet med forslag til konkrete indsatser, der skal være med til at sikre en samlet, langsigtet retning for udviklingen af indsatsen, således at færre vil opleve alvorlige konsekvenser af mistrivsel og psykisk lidelse. Dette med et særligt fokus på forebyggelse og bedre sammenhæng i indsatsen mellem almen praksis, regionalpsykiatri og socialpsykiatri samt indsatsen for børn og unge og dobbeltbelastede.
 
Udover følgegruppen er der fire undergrupper, hvor vi har repræsentanter i de tre. Møderne i disse starter den 7. september. Der skal ikke ansættes konsulenter eller laves flere rapporter. Det har man i forvejen brugt rigelig tid på de sidste mange år: Faktisk udtaler de, som var med til at lave kræftplanerne, at der lå meget på det område dengang, men at der ligger endnu mere på psykiatriområdet.

Det skorter ikke på kaffemødeaftaler med de øvrige interessenter, og vi har også flere aftaler om at skrive debatindlæg og kronikker med nogen af dem. Derudover planlægger vi møder med ordførerne, så vi kan få leveret vores budskaber. Det er vores indtryk, at mange vinde blæser i vores retning.
 

Interview i Ugeskriftet: "Psykiatrien har brug for ro"
Formand Gitte Ahle blev interviewet til Ugeskriftet d. 14. august omkring den forestående psykiatriplan og de udfordringer, der præger i psykiatrien i dag. DPS’ bud på løsninger findes i pamfletten ”Gør psykiatrien rask”. Et af de centrale punkter i pamfletten er behovet for at skabe bedre muligheder for individualiserede forløb og behandling ud fra individuelle forhold. Mange klinikere oplever de nuværende pakkeforløb som begrænsende, og en ”opbrugt” pakke kan betyde, at patienten afsluttes uden at være færdigbehandlet.

Pakkerforløbene skal sammen med de nationale kliniske retningslinjer og behandlingsvejledninger fra Medicinrådet ses som et tiltag, der skal sikre en national minimumstandard for behandling. I praksis opleves forløbene dog ofte som et styringsredskab for aktiviteten og et ”maksimumindhold” for et forløb. Holdningen fra DPS er, at pakkerne skal evalueres og gøres mere fleksible.
 
Sundhedsstyrelsen udsender ny vejledning for anvendelse af tvang
D. 10. august trådte Sundhedsstyrelsen nye vejledninger om anvendelse og registrering af tvang i psykiatrien i kraft. I Dagens Medicin d. 13. august udtalte konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst: ”Vi har over de senere år erfaret, at fastholdelse har været mere anvendt, og samtidig har der været rapporteret om meget langvarige fastholdelser. For at sikre at fastholdelser ikke anvendes uhensigtsmæssigt, har vi nu præciseret, i hvilke situationer fastholdelse kan anvendes”.

I vejledningen, som du kan læse her, præciseres, at fastholdelse som selvstændigt tvangsindgreb, dvs. ikke led i f.eks. indgivelse af akut beroligende medicin eller fiksering, maksimalt må vare 30 min.
 
DPS’ årsmøde 2021
Sagen med Nyborg Strand er endnu ikke afsluttet. Vi har derfor været nødt til at finde et alternativt sted, som ligger nogenlunde midt i landet, kan rumme os alle og giver mulighed for, at vi kan afholde generalforsamling i februar eller marts, således som vi skal ifølge vores vedtægter. Foreløbig forhandler vi med Legoland Konferencecenter. Årsmødeudvalget melder nærmere ud snarest muligt.

Processen med tilbagebetaling af penge til medlemmerne er begyndt.
 
Etikudvalget søger nye medlemmer
Har du interesser i små og store etiske dilemmaer i psykiatrien? Så er et medlemskab af etikudvalget måske noget for dig. Vi samarbejder tæt med DPS, mødes ved lejlighed med Etiske Råd og har haft oplæg på DPS' Årsmøde. Vi mødes på en eller anden måde cirka hver 3.måned.
Send en motiveret ansøgning til formand for Etikudvalget: Annick Urfer Parnas: Annickurferparnas@dadlnet.dk
 
Forskningsudvalget holder symposium ”Var det også godt for dig?”
Arrangementet løber af stablen d. 28. september kl. 19 (til senest kl. 21). Det afholdes på Psykiatrisk Center København, Rigshospitalsmatriklen, aud. i opgang 61, st.
 
Nyt medlem?
Når du melder dig ind i DPS, sørger vi automatisk for, at du bliver tilmeldt to elektroniske nyhedskilder:
  • DPS’ eget Medlemsbrev – hvor du kan læse om det, vi er optaget af netop nu, og
  • Nordic Journal of Psychiatry – et videnskabeligt elektronisk tidsskrift.
Vi har også et elektronisk nyhedsbrev, rettet mod medier, politikere og interessenter. Brevet er ikke noget, du modtager automatisk, du skal selv tilmelde dig. Tilmeld dig DPS’ Nyhedsbrev her
Har du tekniske problemer med brevene, så kontakt DPS’ webmaster: dpsnet.dk@gmail.com
 
HUSK DPS' Kalender
Har du et fagligt arrangement, er du velkommen til at kontakte os om et opslag i Kalenderen.
 
Mange hilsner
Bestyrelsen

Redaktionen er afsluttet den 1. september 2020. Kommentarer, ros eller ris til DPS’ formand, Giite Ahle

Frameld medlemsbrevet       Se tidligere medlemsbreve