Copy
De la DoR  🌶️  |    Citește în browser

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 2 septembrie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: ce înseamnă să faci o rinoplastie, pregătirile primei zacuști și un muzeu cu obiecte sentimentale donate. 

Până se trezește lumea

Romina Banu are 24 de ani și n-a fost niciodată fana propriului nas. I s-a părut mereu strâmb, în formă de S, cu denivelări în partea superioară. Mai rău era că nu putea respira bine – toți medicii ORL la care a fost i-au zis că deviația de sept e de vină, dar că se poate opera. 

Când a hotărât să rezolve deviația de sept la pachet cu aspectul nasului, Romina știa deja toate prejudecățile strânse în jurul chirurgiei plastice. De ce nu te accepți? Nasul tău e perfect OK, ce fraieră ești. Dar dacă nu o să te mai recunoști pe tine? Mai știa că e OK să vrei să te simți și mai bine cu tine și că rar se întâmplă să vorbească despre asta cineva care nu e influencer, deși forumurile și platformele de social media sunt pline de oameni care vor să afle pe bune cum e să treci prin asta.

A hotărât să umple ea golul, așa că a documentat procesul pe contul ei de Instagram. Uite ce trebuie să știi despre o rinoplastie:

CĂUTAREA MEDICULUI: La o operație care implică și aspecte funcționale, și estetice, lucrează doi medici (un chirurg plastician și un ORL-ist). Să-l găsească pe primul i s-a părut Rominei partea cea mai grea. Căuta un medic care să opereze în armonie cu restul feței, cu care să simtă că poate avea o discuție, fără teamă că va ieși ceva exagerat; cineva care nu operează numai vedete și nu este implicat în scandaluri.

CUM A CĂUTAT: S-a uitat la aproape tot internetul cu mărturii despre rinoplastie. A întrebat prieteni și cunoscuți care au avut orice fel de operație estetică. A luat la rând pagini de Facebook și profiluri de Instagram ale clinicilor și medicilor chirurgi esteticieni, a urmărit cum comunică și cum explică.  

OPȚIUNEA EI: Clinica Elysium și doctorul Ion Zegrea, pe care l-a urmărit câteva luni pe Instagram, să-i vadă rezultatele pe termen lung.

CONSULTAȚIA ORL: Pentru că ea credea că are deviație de sept, clinica de chirurgie plastică a trimis-o mai întâi la ORL, pentru o consultație care să arate care e problema. Aflat că are de fapt rinită cronică, ceea ce face ca respirația să fie îngreunată în unele zile (în deviația de sept, osul nazal este deviat spre dreapta sau spre stânga, ceea ce te împiedică să respiri bine tot timpul). A decis să facă operația de rinoplastie chiar dacă nu rezolvă nimic tehnic cu ea.

CONSULTAȚIA LA ESTETICIAN: Nu s-a dus cu o poză de pe net cu „nasul perfect”. I-a spus medicului ce nu-i place la nasul ei și că ar vrea să audă de la el opțiuni de ce s-ar potrivi cu restul feței. Medicul i-a făcut fotografii din toate unghiurile, le-a băgat apoi în Photoshop și au făcut împreună modificările pe care și le dorea. A treia simulare a fost ce trebuie.
 

TEHNICĂ OPERAȚIE ȘI PREȚ: Operația se numește rinoplastie ultrasonică. Asta înseamnă că un instrument foarte mic va „ciopli” fin osul și nu va afecta structurile moi. Prețurile le poți vedea aici. Consultațiile s-au ținut la clinica de chirurgie plastică și operația propriu-zisă la spital.

CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ OPERAȚIE: Să nu te sperii dacă ți se umflă fața mai întâi în zona ochilor, apoi în zona obrajilor și dacă rămâi fără miros sau gust în primele zile. Să cureți nasul cu ser fiziologic din două în două ore (doar ziua) în prima lună (nu o să doară nimic, căci nasul va fi amorțit) și locul inciziei cu apă oxigenată și baneocin. Să iei medicamentele indicate.

CE NU AI VOIE: Să-ți uzi fața (cam o săptămână, până scoți bandajele la clinică). Să dormi la orizontală (dormi pe cel puțin două-trei perne în prima săptămână). Să porți ochelari (cel puțin cinci săptămâni). Să sufli nasul, să tușești sau să strănuți pe nas, să faci efort (cel puțin o lună). Să stai în soare după operație (un an). 

RECUPERAREA: Durează cam un an cu totul, adică atunci vei vedea rezultatul final. 

Romina a învățat că e nevoie de curaj și răbdare să te accepți pe tine, la fel de mult pe cât e nevoie ca să accepți și lucrurile pe care vrei să le schimbi. Concluzia e că corpul uman este extraordinar, mai ales când înveți să-i asculți nevoile, iar timpul trece „chiar și când decizi să faci ceva important și scary.”

Urmărește tot procesul în highlights pe Instagramul Rominei, unde poți s-o întrebi și orice alte nelămuriri mai ai. 

Școala la noi și la alții

de Nicoleta Coșoreanu
Ieri s-au publicat ghidurile metodologice cu recomandări pentru aplicarea scenariilor de reluare a cursurilor la grădiniță, în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și special, însă părinții și copiii vor afla abia săptămâna viitoare cum începe concret școala în cazul lor. 

Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale școlilor vor prezenta Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și  inspectoratelor școlare scenariul pe care îl vor aplica. Propunerile școlilor se vor baza pe datele Institutului Național de Sănătate Publică din 7 septembrie.

Noutăți: nu va mai exista declarația pe propria răspundere a părinților, iar triajul observațional și epidemiologic se va face la școală. Copiii mai mici de cinci ani nu vor purta mască, pauzele vor fi individualizate, iar intrarea în școală se va face eșalonat, pe mai multe uși. Școlile trebuie să amenajeze o încăpere specială pentru a-i izola pe elevii depistați cu simptome.

Ca să ne facem o idee despre ce poate urma, ne-am uitat la cum au implementat regulile alte țări și ce s-a întâmplat. 

Germania
Fiecare land decide când și în ce condiții revin elevii la ore. Dacă în unele zone elevii sunt obligați să poarte măștile pe toată perioada în care sunt la școală (cum e cazul în Renania de Nord-Westfalia), în Berlin ele sunt obligatorii pe holuri, în timpul pauzelor și la intrarea în clasă, dar elevii le pot da jos odată ce s-au așezat la locurile lor. 

În felul ăsta, în doar două săptămâni, 41 din cele 825 de școli din capitala Germaniei au înregistrat îmbolnăviri. Au fost afectați elevi din toate ciclurile de învățământ. În majoritatea cazurilor, clasa unde a fost depistat pozitiv elevul sau profesorul a intrat în carantină pentru 14 zile, iar oamenii care au luat contact cu persoana infectată au fost testați. Școlile au rămas însă deschise.

Statele Unite ale Americii
Georgia, Mississippi, Tennessee și Indiana au fost primele state americane care au deschis școlile vara asta, la începutul lui august, cu următoarele reguli: distanțare de doi metri, verificarea temperaturii la intrarea în școală și luatul prânzului în grupuri mici. Asociația Americană de Pediatrie a arătat că numărul de îmbolnăviri la copii a crescut cu 90% în luna în care școlile au fost deschise.

La doar câteva zile de la revenire, au apărut focare noi de coronavirus în Florida, Georgia și Mississippi. Un liceu din Dallas a fost închis după ce au fost descoperite 35 de infectări ale elevilor și profesorilor. Planurile de revenire la școală variază, pentru că responsabilitatea revine fiecărui stat în parte și autorităților locale. Delaware, Carolina de Nord și Virginia, de exemplu, au apelat la blended learning, varianta în care cursurile fizice se completează cu cele online. 

Franța 
Noul an școlar a început pe 1 septembrie, în condițiile în care numărul infectărilor zilnice este la un nivel asemănător cu cel din perioada de lockdown. Ghidul elaborat de Guvernul francez pentru școli prevede ca elevii mai mari de 11 ani să poarte măști la ore. În clasele primare, vor exista măști  pentru elevii care prezintă simptome, pentru perioada în care așteaptă să fie preluați de părinți. Distanța de un metru între elevi nu este obligatorie, ci recomandată.

Italia
Noul an școlar va începe pe 14 septembrie. Distanțarea fizică de un metru va fi obligatorie, clasele vor avea mai puțini elevi, organizați pe grupe, iar săptămâna de școală se va extinde și sâmbăta. Elevii vor purta măști de protecție, iar profesorii vor avea și viziere; pe cât posibil, unele lecții s-ar putea ține în aer liber sau în spații foarte mari, precum teatre sau muzee. 

Pandemia a afectat aproximativ 1,6 miliarde de elevi din peste 190 de ţări, a declarat șeful pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Actualizator

COVID-19. Ieri s-au raportat 1.053 de infecții noi din 22.320 de teste prelucrate și 522 de pacienți la terapie intensivă, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. La sfârșitul lunii trecute, ministrul Sănătății a declarat că avem aproximativ 1.050 de paturi de terapie intensivă COVID, complet utilate, în toată țara.

IERI S-AU REDESCHIS RESTAURANTELE. Teoretic. Pentru că abia azi-noapte s-au publicat normele de funcționare (masca e obligatorie pentru clienți atunci când se ridică de la masă, la fel și panourile de plexiglas dacă se plătește la casa de marcat, dansul, mâncarea la bar și pasarea meniurilor sau solnițelor sunt interzise, la masă au voie maximum șase persoane și capacitatea trebuie restricționată la 50%, pe modelul o masă ocupată, o masă liberă), astfel că unele restaurante au decis să mai aștepte câteva zile, ca lucrurile să fie mai clare. Printre ele, Bistro de l’Arte din Brașov și framm’s din Alba Iulia.

AMBROZIA e o buruiană care crește nestingherită și dă reacții alergice puternice – strănut, dificultăți la respirație, amețeală și uneori stări febrile – simptome care se confundă ușor cu un alt mare inamic din perioada asta, COVID-19.

Se estimează că peste 400.000 de români sunt alergici la ambrozie și numărul crește odată cu expunerea. Dacă abia acum ți-au apărut simptomele, un diagnostic diferențial e destul de greu de făcut, spune Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog. Ideal e să te adresezi medicului de familie, care te poate îndruma apoi spre un alergolog sau un spital COVID.

Oana Țoiu, membră USR PLUS și fost Secretar de Stat în Ministerul Muncii în guvernul tehnocrat, explică aici că primăriile au obligația, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018, să identifice terenurile cu ambrozie și să le elimine înainte ca planta să înflorească. Dacă observi ambrozie pe vreun teren, trimite o sesizare primăriei de pe raza localității unde se află terenul respectiv, ca să crești șansele s-o elimine la timp. Aici e modelul pe care îl poți folosi.

FACEBOOK LA ALEGERI. Compania va permite unui grup de 17 cercetători independenți să studieze impactul platformei asupra alegerilor prezidențiale din SUA din 2020. Chiar dacă rezultatele experimentului vor apărea după și nu vor putea schimba rezultatele, e o încercare de transparență a Facebook, care vrea să arate că e conștientă de problemele pe care le are cu dezinformarea. 

BOOMUL ZOOM. Veniturile Zoom au crescut cu 355% în trimestrul II, adică banii făcuți în ultimul trimestru echivalează cu cei făcuți în tot anul 2019. Asta probabil pentru că anul trecut nu auzise nimeni de companie și acum o folosește toată planeta și pentru muncă, și pentru prietenie la distanță. Acțiunile au crescut deja cu 369% față de anul respectiv.
 
Pandemia i-a oferit un cadou neașteptat acestui software de videoconferințe, care încearcă acum să-l transforme în ceva durabil: investește în centre de cercetare și dezvoltare, hardware și profesioniști experimentați.

ELENA FERRANTE a scos o carte nouă, The Lying Life of Adults, foarte așteptată în lumea literară, pe care probabil o s-o iubești dacă ți-a plăcut tetralogia napoletană despre cele două prietene, Lenù și Lila. Ferrante analizează cu forță relațiile de familie și imaginile distorsionate pe care le avem unii despre alții, deși ne leagă legături de sânge. Până ajungi la carte, uite un interviu despre procesul de scris al autoarei.  

Omnivor: Prima zacuscă

de Vlad Odobescu
Zacusca se întinde pe harta Balcanilor ca pe-o felie strâmbă de pâine: e a tuturor și a fiecăruia în parte. O adorăm în copilărie, ne săturăm de ea în studenție, o redescoperim în etapele următoare ale vieții. Până acum câteva zile nu m-aș fi gândit că voi ajunge să fac vreodată zacuscă, pentru că e genul de chestie despre care nu știam că se prepară, ci doar apare printre alte bunătăți în pachetul de-acasă. „Ce-ar fi să facem noi?”, a întrebat prietena mea, Oana, iar eu am zis că da, de ce nu?

Iată ce înseamnă o zacuscă, în câțiva pași oarecum ușori:

ALEGE LOCUL ACȚIUNII. Îți trebuie o curte unde să faci focul fără a-ți afuma vecinii, îți trebuie instrumentar și îndrumare, așa că ideal ar fi undeva la țară, cu părinți sau bunici alături. 

FĂ SHOPPING LA PIAȚĂ. Pentru vreo 12-13 borcane mici îți trebuie câte cinci kilograme de vinete, cinci kilograme de ardei kapia și un kilogram de ceapă galbenă. Oferta e mare în perioada asta și fiecare alege cum știe. De exemplu, noi am luat vinete cu 3,5 lei kilogramul de la două doamne din Ialomița și nu știm sigur dacă ne-am luat după coada care se crease în dreptul tarabei lor, după reclama pe care și-o făceau („Dacă n-o să vă placă să le aduceți înapoi coapte!”) sau după cum arătau legumele, cert e că am nimerit-o. Am mai luat un litru de ulei și un plic cu foi de dafin din magazin.

ȚINE CONT DE SPECIFICUL LOCAL. În seara dinaintea operațiunii m-a sunat mama, care m-a întrebat ce și cât am cumpărat. După ce i-am enumerat ingredientele mi-a zis: „Dar morcovii?”. Morcovi n-am luat, pentru că în comuna I.L. Caragiale din Muntenia, spre deosebire de Huși, Moldova, nu se pun morcovi în zacuscă. Soluții se vor găsi pentru a împăca pe toată lumea. „Lasă, că-ți trimit oricum și niște borcane de-ale mele”, mi-a zis mama la sfârșit.

PREGĂTEȘTE FOCUL. Ai nevoie fie de o bucată de tablă (o să găsești variante la piață), fie de un disc de tractor dotat cu mânere și picioare (o să găsești dacă întrebi un tractorist). E bine să pui instalația asta pe-un pat de cărămizi și să improvizezi un perete în jur, ca să rămână căldura acolo și ca să te păzești de vreun incendiu. Dedesubt trebuie să ții un foc constant.

COACE ȘI DECOJEȘTE LEGUMELE. Trebuie să le întorci odată la câteva minute, până pielița se umflă și se înnegrește. În vasul în care depozitezi ardeii copți e bine să presari niște sare grunjoasă, ca să-i decojești apoi mai ușor. După ce-ai decojit vinetele trebuie să le ții la scurs. Trebuie să îndepărtezi și semințele din ardei. Poți păstra, în schimb, zeama acestora din urmă, pentru că le păstrează gustul.

TOACĂ ȘI ADUNĂ. Poți toca vinetele și ardeii fie cu cuțitul, fie la mașină. Ceapa, tăiată solzișori, se pune prima la fiert într-un litru de ulei (cât să fie acoperită). După o jumătate de oră adaugă amestecul de vinete și ardei, care trebuie să stea pe aragaz pentru încă o jumătate oră, alături de aproximativ 800 de grame de pastă de tomate și foi de dafin. 

UMPLE BORCANELE. După ce zacusca s-a răcit o poți turna în borcanele sterilizate și uscate, apoi înfiletezi bine capacele. Noi am refolosit unele de iaurt de la Lăptăria cu caimac. Ne-au ieșit 15 borcane de 300 de grame fiecare, cât pentru vreo două luni de iarnă. Toată operațiunea a durat cam șase-șapte ore. 

Vlad Odobescu mai scrie și despre identitate și reziliență și orașe de la capătul lumii. Citește-l aici
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață
De unde vine apa de pe Terra? Că sigur că nu era toată deja acolo. Spoiler: are legătură cu hidrogenul din meteoriți!

  Prânz
Mergi să vezi cum se pot rescrie povești despre iubire și pierdere pornind de la niște obiecte donate de public la vernisajul expoziției Museum of Broken Relationships. Se întâmplă joi la Rezidența BRD Scena9 din București. Dacă vrei să mergi, programează o vizită. Proiectul Museum of Broken Relationships (MBR) este un demers internațional de explorare și exprimare creativă, cu expoziții permanente în Zagreb și Los Angeles, și îi poartă pe vizitatori prin istorii care sfidează granițe fizice ori emoționale. 

  Seară
Muzică franțuzească mai puțin cunoscută pe care să-ți unduiești șoldurile. Playlistul e parte dintr-o serie de evenimente tematice care s-au întâmplat până la începutul anului în colaborare cu Asociația My Transylvania din Sibiu, numită Degustare Muzicală. Are mai mulți vecini muzicali, din Kenya, Spania, Liban, Belgia. Îi găsești pe toți aici.
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.



Au contribuit: Sorana Stănescu, Georgiana Ilie, Nicoleta Coșoreanu și Vlad Odobescu. Design: Alex Munteanu (Namogo). 
 

  Un pinguin se uită la desene animate cu alți pinguini ca să nu se mai simtă singur. 
 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe