Copy
Se denne e-mail i din browser.
Et nyt skoleår og semester er i gang igen efter et forår i fast forward med corona-nedlukning og online sprogundervisning på alle niveauer. Og pandemien er stadig derude, hvilket flere landsdele og byer har mærket lokalt. Corona har også fortsat præget arbejdet i NCFF, hvor vi i afdelingen i Vest igen har været hjemsendt på grund af det stigende smittetryk, som opstod i Aarhus i august. 

Som alle ved, gør det arbejdsgangene lidt mere besværlige i det daglige, når man ikke kan mødes fysisk, men erfaringerne fra foråret og de seneste uger har også vist, at en del af koordineringen internt i eller mellem vores to afdelinger fint kan klares på onlinemøder eller over telefonen. Mange har sikkert gjort sig lignende erfaringer – men onlinemødet kan ikke erstatte behovet for det fysiske møde. Det oplever vi især, når vi arbejder med at få nye ideer til indsatser for at fremme fremmedsprog eller holder møder med nye samarbejdspartnere. Det gælder også i undervisningen mellem lærere og elever, mellem undervisere og studerende. 

Derfor arbejder vi i NCFF også efter, at de arrangementer, vi har planlagt henover efteråret, kan gennemføres fysisk, selvom vi ikke kan være sikre på, at det kan lade sig gøre. Det afgør i sidste ende corona-udviklingen rundt omkring i landet og myndighedernes retningslinjer. Begge dele holder vi skarpt øje med – også i planlægningen. Men hvad enten det drejer sig om FremMedSprog i uge 40, hvor vi sender sprogstuderende fra de videregående uddannelser ud på skoler og gymnasier, eller om det er NCFF-konferencen om strategier den 20. oktober, hvor vi mødes i Middelfart med sprogundervisere på tværs af uddannelsessystemet og med kommuner, regioner og ledere fra uddannelsesinstitutioner – ja, så planlægger vi efter, at det kommer til at ske – for her vejer behovet for de fysiske møder tungt. Naturligvis kan der ske ændringer i tilfælde af lokale nedlukninger, som gør, at en skole alligevel ikke kan få et besøg i forbindelse med FremMedSprog2020. Det samme gælder besøg af vores nye fremmedsprogsambassadørerer. De første rykker ud på landets ungdomsuddannelser i september og oktober for at fortælle eleverne om deres erfaringer med fremmedsprog og værdien af sproglige kompetencer i arbejdslivet. 

NCFF fylder også to år senere i september. Tiden går stærkt, og der sker noget hele tiden. Vi har netop nu støttet mere end 60 projekter, og flere kommer til løbende. Vi har etableret en række frugtbare og nødvendige samarbejder i hele landet, ligesom de undersøgelser, vi har sat i gang eller deltager i, giver ny baggrundsviden og perspektiver på fremmedsprogene i Danmark. Et par nyheder på de interne linjer i centret er, at vi fremover vil have ét samlet Advisory Board i stedet for to. Dette skønnes mest hensigtsmæssigt, da tiden har vist, at vi på alle måder arbejder som ét center. Til at hjælpe os med vores formidling, grave de gode fortællinger frem og i øvrigt kommunikere om resultater fra projekter, vores undersøgelser og NCFF’s øvrige virke og tilbud, har vi i august ansat en kommunikationsmedarbejder på deltid med tillægskompetencer i flere fremmedsprog. Morten Moesgaard Sørensen hedder han og har i en årrække arbejdet med intern og ekstern strategisk kommunikation i universitetssektoren. 

Glædeligt er det også, at flere sproguddannelser på universiteterne har oplevet en fremgang i optaget denne sommer – for første gang i en årrække. Det gælder f.eks. de store gymnasiefag i tysk, fransk, spansk og engelsk. Udviklingen er positiv, og vi håber den fortsætter – i NCFF vil vi i hvert fald gøre, hvad vi kan for at bidrage til en styrkelse af fremmedsprog og interesseskabelse på alle niveauer i uddannelsessystemet. 

Med venlig hilsen 

Mette Skovgaard Andersen og Hanne Wacher Kjærgaard
Centerledere

Nyheder fra NCFF

Billede fra konferencen i 2019.

Bliv skarp på strategier - Deltag i NCFF’s konference

Hvordan kan skoler og kommuner arbejde strategisk med fremmedsprog på både det organisatoriske niveau og i sprogundervisningen, når eleverne læser, skriver, taler, lytter? Det er temaerne på NCFF’s årlige heldagskonference 20. oktober, hvor vi har samlet en vifte af faglige oplæg inden for konferencens to spor. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding. 

Læs mere og tilmeld dig

Dyrk Sproget - En kreativ sprogkonkurrence for gymnasieelever

NCFF inviterer igen i år lærere på eux, hf, hhx, htx og stx i sprogene engelsk, fransk, italiensk, kinesisk, spansk og tysk til at lade deres elever deltage i Dyrk Sproget. Der kan uploades videoer til konkurrencen fra 1. oktober 2020 til 31. januar 2021.

Læs mere om konkurrencen

#WörterVerändernWelten – En kreativ sprogkonkurrence for tyskelever i 8.-10. klasse

Ønsker du at booste dine elevers motivation for tyskfaget, og vil du samtidigt gerne have et kreativt element ind i din årsplan? Så deltag i den nationale tyskkonkurrence for grundskoleelever, #WörterVerändernWelten, hvor dine elever skal starte deres egen bevægelse med tilhørende #hashtag. Konkurrenceperioden løber fra november 2020 til marts 2021.

Læs mere om konkurrencen
Billede fra landsmesterskaberne i januar. Foto: Sebastian Apel.

DM i Fagene er i gang

Den indledende runde af DM i Fagene er startet og varer indtil midten af december. NCFF er med til at kvalitetssikre engelskopgaven i konkurrencen. Casen er i år udviklet i tæt samarbejde med Salling Group, og vi opfordrer naturligvis alle engelsklærere i udskolingen til at få jeres elever til at deltage.

Læs mere om konkurrencen

Viden fra undersøgelser og projekter vi har støttet

Sprog gør en forskel – særligt for dem som kan mere end engelsk

Kompetencer i fremmedsprog har en positiv effekt for den enkelte medarbejder. De giver mere interessante arbejdsopgaver og er karrierefremmende. Det viser en ny undersøgelse af gevinsterne ved fremmedsprog som tillægskompetence. Den er foretaget af ph.d.-stipendiat Jytte Lyngvig på Københavns Universitet for NCFF i samarbejde med den faglige organisation JA, hvis medlemmer tæller fagligheder inden for natur, miljø og fødevarer, heriblandt agronomer, biologer, forstkandidater, jordbrugsøkonomer og landskabsarkitekter.
Læs mere om undersøgelsens resultater
Elever i 5. klasse bygger mash-up fairy tales i Lego. Foto: Professionshøjskolen Absalon.

Sprog med LEGO – materialer til engelsk og tysk i grundskolen

LEGO er et godt værktøj til at arbejde med den gode historie og de byggeklodser, som sproget består af. Professionshøjskolen Absalon har samlet materialer fra projektet ’Byg fremmedsproget op med LEGO’, som elever fra Eskildstrup Skole og Nørre Alslev Skole på Falster har deltaget i.
Find materialerne på phabsalon.dk
Birgit Justesen og Anna Scharling Brun fra det tværfaglige projekt 'Sprog i Science', som de har udviklet med kollegaen Barbara Schønsted. Foto: Malene Romme-Mølby, Gymnasieskolen. 

Sprog i Science - Her lærer de biologi i tysk - og tysk i biologi

To sproglærere og en biologilærer på Nærum Gymnasium har sat sig for at gøre en ekstra indsats for fremmedsprogene. Det er i første omgang blevet til et tværfagligt projekt med Novo Nordisks læringscenter LIFE som ekstern partner, men planerne er større.
Læs artiklen om projektet på gymnasieskolen.dk

Fransklærere i grundskolen: Eleverne vælger fransk, fordi de synes, det er flot

Når elever vælger fransk frem for tysk, er det ofte, fordi de synes, at fransk lyder flot. Det vurderer landets fransklærere i en stor undersøgelse af faget på tværs af uddannelsessystemet. Den er foretaget af lektor på Københavns Universitet Lisbeth Verstraete-Hansen og projektkoordinator på NCFF (Vest) Ana Kanareva-Dimitrovska.
Læs artiklen på folkeskolen.dk
Download behovsundersøgelsen i faget fransk

Engelsklærere i grundskolen: Vi har sværest ved at få pigerne til at tale engelsk i timerne

Det er nemmere at få drengene end pigerne til at tale engelsk i timerne. Det fortæller engelsklærerne i en ny, stor tværgående undersøgelse af faget i det danske uddannelsessystem. Den er udarbejdet af lektor Anja Bols Slåttvik, docent Line Møller Daugaard, begge fra VIA University College, og projektkoordinator på NCFF (Øst) Anne Sofie Jakobsen.
Læs artiklen på folkeskolen.dk
Download behovsundersøgelsen i faget engelsk

Brug NCFF

Her er tre aktuelle tilbud fra os:

NCFF støtter faglige netværk

Gode faglige netværk kan inspirere, gøre en forskel og styrke fremmedsprogslæreres faglige udvikling. Har du en god ide til et tværgående netværk, som involverer uddannelsesinstitutioner på tværs af niveauerne, så er det muligt at søge NCFF om tilskud. Er du sproglærer i gymnasiet, kan det fx være et fremmedsprogsnetværk mellem kolleger fra dit gymnasium og sproglærerne på de lokale skoler.
Læs mere om tilskud til faglige netværk og find ansøgningsskemaet

NCFF hjælper gerne med sprogstrategien

Måske arbejder I allerede med en fremmedsprogsstrategi eller ønsker at komme i gang eller på anden vis styrke fremmedsprogene lokalt eller i samarbejde med andre skoler, gymnasier, uddannelsesinstitutioner eller jeres kommune? NCFF bidrager gerne til dette arbejde med sparring, viden og finansiering af forskellige tiltag.
Find inspiration og læs mere om fremmedsprogsstrategier

NCFF støtter projekter som fremmer fremmedsprogene

De kommende ansøgningsfrister til projekter over 200.000 kroner er 1. oktober 2020, 15. januar 2021 og 1. april 2021. Der er løbende ansøgningsfrist til projekter under 200.000 kroner. Vi har henover sommeren revidereret og forenklet vores ansøgningsprocedure. Vi anbefaler, at du vender projektideen med din NCFF-afdeling, før du går i gang med selve ansøgningen.
Læs mere om vores projektmidler

Arrangementer

26/9: Den Europæiske Sprogdag

Vær med til at fejre sproget på Den Europæiske Sprogdag. ECML Kontaktpunkt Danmark markerer Sprogdagen 2020 i samarbejde med Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, Institut Français, Goethe Institut og Studieskolen i København. Alt foregår online bl.a. med smagsprøver i flere sprog.  
Læs mere og find programmet

Uge 40: FremMedSprog2020

Hvorfor er det fedt at læse fremmedsprog? NCFF sender traditionen tro sprogstuderende fra professionshøjskoler og universiteter rundt i Danmark for at dele deres glæde ved sprog med eleverne på de skoler og gymnasier, som har tilmeldt sig FremMedSprog i år.
Læs mere om FremMedSprog

20/10: NCFF's konference om strategier 

Årets konference henvender sig særligt til sproglærere i grundskolen og gymnasiet, deres ledere og til ledelsesniveauer i kommuner og regioner.
Find programmet og tilmeld dig på vores konferencesite

7-8/12: ECML Action Research Community Workshop

I denne 2-dages workshop, som er rettet mod fremmedsprogslærere fra hele uddannelsessystemet, får du mulighed for gennem aktionsforskning at blive mere bevidst om dine styrker som lærer og videreudvikle din undervisning.
Læs mere om workshoppen
Facebook
LinkedIn
Website
Copyright © 2020 - Det Nationale Center for Fremmedsprog - All rights reserved.

Du modtager NCFF's nyhedsbrev, fordi du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra os. 
Vil du afmelde nyhedsbrevet? Klik her
Vil du opdatere dine oplysninger? Klik her


Our mailing address is:
Det Nationale Center for Fremmedsprog
Jens Christian Skous Vej 4
Aarhus C 8000
Denmark

Føj os til din adressebog


Email Marketing Powered by Mailchimp