Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

De zomer is voorbij, het is officieel herfst. De dagen worden korter. De kaarsjes in huis gaan langzamerhand weer aan. Sommige mensen hebben er last van dat het eerder donker wordt. Het heeft invloed op hun humeur, op hun psyche, gevoelens en gedachten. Een goede geestelijke gezondheid is niet vanzelfsprekend. Veel mantelzorgers weten dit maar al te goed. 1 op de 5 mensen heeft wel eens te maken met geestelijke gezondheidsproblemen. Daarom staat deze nieuwsbrief in het teken van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en mantelzorg.

GGZ en mantelzorg

Zorgen voor een naaste met psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen noemen we in deze nieuwsbrief GGZ-mantelzorg.
 
Je kan bij GGZ-mantelzorgers denken aan:
  • Een dochter die zorgt voor haar depressieve moeder;
  • Ouders die de zorg hebben voor hun zoon met autisme;
  • Een broer die omziet naar zijn zus met schizofrenie;
  • Een buurman die zorgt voor zijn buurvrouw met verslavingsproblemen.
Bij taken van een GGZ-mantelzorger kun je denken aan: zorg voor het huishouden, de financiën, de administratie, zelfzorg, medicatie-inname, daginvulling, koken en gezonde levensstijl. Daar bovenop komen ook nog de zorgen over iemands geestelijke toestand: “Mijn zoon praat op straat tegen zijn stemmen, ik hoop dat hij op straat niet iemand tegen komt die hem niet begrijpt”.
 
Hoger risico tot overbelasting bij GGZ-mantelzorgers
GGZ-mantelzorgers lopen meer risico op overbelasting en gezondheidsschade dan andere mantelzorgers. Dit komt o.a. door de onvoorspelbaarheid van de ziekte, het optreden van acute crisissituaties, de noodzaak van continue waakzaamheid, taboes en onbegrip uit de samenleving, emotionele betrokkenheid en beperkte samenwerking met hulpverleners en GGZ-instellingen. De situatie wordt door vrienden of familie niet altijd goed begrepen, dat maakt dat GGZ-mantelzorgers 
minder mogelijkheden hebben om hun zorgen te delen met hun sociaal netwerk.

GGZ-specialiste bij Mantelfoon 


Sabine Schilt is mantelzorgcoach bij Mantelfoon en specialist op het gebied van GGZ. “Hoe gaat het met jóu? – is één van de belangrijkste vragen om te stellen aan een GGZ-mantelzorger. De afgelopen jaren heb ik gezien hoe zwaar de psychische belasting kan zijn voor GGZ-mantelzorgers. Het is daarom zeer belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen naast dat ze de juiste informatie krijgen, maatwerk ondersteuning ontvangen en erkenning ervaren.
In hun omgeving kunnen GGZ-mantelzorgers niet altijd hun verhaal kwijt. Ik ben blij dat ik als mantelzorgcoach een luisterend oor kan bieden en dat ik kan helpen bij het vinden van een plek waar ze hun verhaal met lotgenoten kunnen delen. Daarnaast weet ik uit eigen ervaring dat de wereld van de GGZ complex is. Ik vind het dan ook belangrijk dat GGZ-mantelzorgers in deze wereld op weg geholpen worden. Laatst wilde iemand weten hoe zij voor haar zus beschermd wonen kon organiseren en wat de rol van een behandelaar hier in is. Ik heb hier uitleg over gegeven om vervolgens aan haar te vragen: hoe is het nu met jou? Ze vond het fijn dat ik oog voor haar had en niet alleen voor haar zus. Dat is de kracht van Mantelfoon; praktisch meedenken en écht even aandacht voor de mantelzorger." 
 

GGZ-luistertip!

Meer horen over het ervaren van psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen? In de podcastserie Stoorzender duiken Jeroen (24) en Claire (20) samen in de wereld van mentale stoornissen en hoe daarmee te leven valt, voor zowel de patiënt als zijn omgeving. Luister de podcastserie Stoorzender hier:
Spotify Spotify
YouTube YouTube
Website Website

Indigo biedt cursussen voor GGZ-mantelzorgers

Ervaar je als GGZ-mantelzorger dat je hoofd ‘een loopje met je neemt’? Het zorgen voor iemand met GGZ-problematiek kan een grote belasting zijn en effect hebben op de geestelijke gezondheid van een mantelzorger. Indigo is een organisatie in Rotterdam die preventieve cursussen organiseert welke informatie en tips geven over hoe hiermee om te gaan. Zoals bijvoorbeeld de cursus Omgaan met borderline of Omgaan met depressie of de Brussengroep: voor als er een broer of zus psychisch ziek is:

www.indigo.nl/hulpaanbod/familieleden-en-naasten

Familievertrouwenspersoon ondersteunt GGZ mantelzorgers

Een familievertrouwenspersoon is een deskundige die familie en naasten van mensen met GGZ-problematiek ondersteunt. De ondersteuning is met name gericht op het verbeteren van het contact met behandelaren of hulpverleners, als daar problemen mee zijn. De familievertrouwenspersoon kan bemiddelen tussen de GGZ-mantelzorger en de hulpverlening en, als dat nodig is, helpen bij een klachtenprocedure. Ook kan de familievertrouwenspersoon ondersteunen als verplichte zorg nodig is.
 
Wil je meer weten? Bekijk bovenstaand filmpje of kijk op https://lsfvp.nl
Zorgen voor een naaste met GGZ-problemen vraagt om goede informatie, gerichte ondersteuning en aandacht; het is maatwerk. Heb je vragen over jouw situatie of wil jij je verhaal delen? Bel Mantelfoon, we staan je bij met advies, raad en daad.

Bel: 0800 777 33 33  of mail: info@mantelfoon.nl

Mantelfoon voert campagne op straat!

Om de bekendheid van Mantelfoon te vergroten zijn we afgelopen weken de straat op gegaan. We waren te vinden bij verschillende markten in Rotterdam. Op de markten spraken we met Rotterdammers over mantelzorgen.
Sommige mantelzorgers vinden het combineren van mantelzorgen en werk erg lastig. Hoewel men weet dat er hulp beschikbaar is om mantelzorgtaken te verlichten kunnen er nog verschillende redenen zijn waarom dit nog niet is gebeurd.
'Hoe regel je dat met PGB eigenlijk?' was een vraag die een paar keer terug kwam. Dit zijn vragen of dilemma's waarvoor je Mantelfoon kunt bellen. We denken met je mee en geven je informatie om je verder op weg te helpen. 
 

Volg Mantelfoon op social media


Met Mantelfoon zijn we actief op social media. We delen hier nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2020 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp