Copy
ZOL Nieuwsbrief nr. 58
September 2020 - maandelijks
Als deze mail niet duidelijk leesbaar is, klik dan hier.
Helden van het ZOL 2020

ZOL stelt nieuwe 'Helden van het ZOL' voor

U heeft ze ongetwijfeld al in het straatbeeld en op sociale media gezien: onze nieuwe Helden van het ZOL. We stellen met trots de drie nieuwe helden uit onze wervingscampagne voor. Want élke medewerker speelt een rol in het genezingsproces van onze patiënten.

Het ZOL is één van de grootste werkgevers in Limburg en is voortdurend op zoek naar talent om haar team van ruim 3.500 medewerkers en artsen te vervoegen. Daarom lanceerden we vorig jaar onze nieuwe wervingscampagne ‘Helden van het ZOL’, waarbij zes medewerkers toekomstige collega’s warm maken voor een job binnen ons ziekenhuis. Dit jaar stellen we drie nieuwe helden voor: werkcoördinator schoonmaak Cindy Thijs, logistiek assistente Inge Vanfrachem en hoofdtechnoloog medische beeldvorming Filip Willems. 

“Van de technieker die de medische toestellen correct kalibreert tot de chirurg die het beste van zichzelf geeft aan de operatietafel. En van de medewerker van de schoonmaakdienst die voor steriele ruimtes zorgt tot de verpleegkundige die alert reageert op een monitor met afwijkende parameters. Iédereen draagt er op zijn manier toe bij dat hier dagelijks levens gered worden. En daarom is iédereen die hier werkt een ‘Held van het ZOL’”, verduidelijkt personeelsdirecteur Peter Hermans. 

Meer weten over onze helden en de vacatures? Neem dan vliegensvlug een kijkje op onze jobsite www.heldenvanhetzol.be.

griepvaccinatie

"Een griepvaccin is belangrijker dan ooit"

Het coronavirus is helaas nog niet met vakantie of we bereiden ons al voor op het aankomende griepvirus. Het is belangrijk om griep uit onze organisatie te houden. Daarom houden wij jaarlijks een griepvaccinatiecampagne om onze medewerkers aan te sporen om het vaccin te laten plaatsen. Waarom het griepvaccin ook voor u belangrijk is, vertelt arbeidsarts Inge Jacobs van Liantis.

Dag dokter. Voor wie is zo’n griepvaccin betekenisvol? 
Inge Jacobs: “De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt een vaccinatie aan voor personen met een risico op complicaties, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers, mensen die verblijven in een instelling en kinderen ouder dan zes maanden onder langdurige aspirinetherapie. Ook personen die werken in de gezondheidssector en personen die onder één dak leven met iemand uit een risicogroep of met een baby jonger dan zes maanden laten zich best vaccineren. Daarnaast oordeelt de HGR dat het zinvol is om iedereen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren, ook als ze niet aan een verhoogde risicoaandoening lijden.” 

Is het dit jaar (nog) belangrijker om je te laten vaccineren tegen de griep? 
Inge Jacobs: “Zeker wel. In tijden van COVID-19 wint de vaccinatie tegen de seizoensgebonden griep nog aan belang. Dat zegt de HGR in het advies dat zopas werd bekendgemaakt. Dit seizoen zijn er drie quadrivalente vaccins beschikbaar. Via het vaccin willen we de bezetting van ziekenhuisbedden potentieel verminderen indien het griepseizoen zou samenvallen met een piek van COVID-19. De HGR benadrukt ook dat het vaccineren van zorgverstrekkers van belang is om niet enkel patiënten indirect te beschermen maar ook om zichzelf te beschermen en de eigen beschikbaarheid te waarborgen in het geval van een nieuwe golf van COVID-19.” 

De slogan van onze griepcampagne is ‘Hou griep uit je team!’. Is dat dit jaar de uitdaging? 
Inge Jacobs: “Jullie hebben in de gezondheidszorg al heel wat werk verricht, maar jullie staan nog voor een grote uitdaging de komende maanden. Jullie gaan elkaar nodig hebben, zodat jullie als team de patiënten de nodige zorg kunnen geven zonder dat jullie er zelf aan ten onder gaan. We weten allemaal dat het werk van elke zieke collega, door de andere collega’s moet opgevangen worden, en meestal gebeurt dat zonder probleem. Als er teveel zieken zijn, kan dit de hoge werklast - die we riskeren als een COVID-piek samenvalt met de griepperiode - nog veel groter maken. Ook dat willen we proberen te vermijden.”  

Iedereen is heel erg met de voorzorgsmaatregelen rond COVID bezig. Resulteert dit ook in minder griepbesmettingen?  
Inge Jacobs: “Uiteraard en daar hopen we erg op. Al jaren benadrukken we bij elke griepvaccinatiecampagne het belang van handen wassen en ontsmetten. De maatregelen die we nu nemen tegen COVID zullen dus zeker mee helpen om het griepvirus tegen te houden.” 

Als dit zo is, waarom laat ik me dan toch best vaccineren?  
Inge Jacobs: “De ziektes waartegen we vaccineren zullen vaker optreden als we het vaccinatieprogramma zouden stopzetten. Een betere hygiëne - zoals je handen regelmatig wassen en ontsmetten - kan er wel voor zorgen dat je minder snel besmet raakt, maar veel ziektes verspreiden zich ongeacht hoe nauwgezet je de hygiënemaatregelen volgt. Als niemand zich nog laat vaccineren, zullen ziektes die bijna verdwenen zijn – zoals polio en mazelen – snel terugkeren. Je neemt deze maatregelen geen 24 uur per dag, dus er zullen altijd momenten zijn dat je zonder masker met iemand contact hebt, al is het met je huisgenoten. Tenzij we weer in volledige lockdown gaan, waar niemand vragende partij voor is. De griepprik verlaagt aanzienlijk het risico om besmet te raken. En wie toch ziek wordt, herstelt sneller dan wie de prik niet kreeg en loopt bovendien minder risico op complicaties.”  

Heeft het griepvaccin een invloed op COVID? 
Inge Jacobs: “Er is geen bewijs dat de griepprik tegen COVID zou helpen. Maar omgekeerd ook niet, dat het vaccin een hogere vatbaarheid voor COVID zou veroorzaken, zoals bericht wordt op sociale media. Het griepvaccin is dus zeker aangewezen dit jaar.”  

Hoe herken je het verschil tussen COVID en griep? 
Inge Jacobs: “Je kan én COVID én griep tegelijk hebben. Dit willen we vermijden. Als je ziek bent, ben je verzwakt doordat je immuunsysteem hard werkt. Veel symptomen zijn gelijkaardig, dus vaak zal je op basis van het klinische verloop geen onderscheid kunnen maken. Tenzij de wisser kan bevestigen welk virus er teruggevonden wordt. Want ook het influenzavirus wordt gedetecteerd door een nasopharyngeale wisser, een neuswisser.”  

Gaan we in de toekomst naast een griepvaccinatiecampagne ook een COVID-campagne hebben? 
Inge Jacobs: “Vermoedelijk wel. We hebben nu nog geen vaccin, dus we weten ook nog niet of een eventueel vaccin langdurig bescherming zal bieden of zal moeten herhaald worden. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar ook hier zal het zorgpersoneel zeker voorrang krijgen.”  

Wanneer is de campagne een succes? 
Inge Jacobs: “Een voldoende hoge vaccinatiegraad zorgt voor groepsbescherming, dat is een soort buffer tegen de verspreiding van vaccineerbare infecties in de samenleving. Een vaccinatiegraad van 80% is minimaal nodig om te vermijden dat griep zich gemakkelijk kan verspreiden.” 

bloementuin

Biologische bloementuin zorgt voor groenere campus

In het voorjaar van 2021 zal het Synaps Park een stuk kleurrijker ogen. Patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en omwonenden kunnen dan genieten van de bloemen in een biologische bloementuin op de campus. De bloementuin vormt de spil van het project ‘Bloem en Bos’, dat natuur en gezondheid op een unieke manier met elkaar verbindt. Hiervoor wordt samengewerkt met biologisch bloementeler Veldkleur.

“We zijn zeer trots om met Veldkleur de eerste biologische bloementuin te mogen opstarten in een omgeving van zorg en genezen”, zegt biologisch bloementeler Rosette Hendrix van Veldkleur. “Ik zal therapeuten en begeleiders met groepen patiënten en kinderen in de bloementuin ontvangen en begeleiden bij therapeutische of educatieve activiteiten. Patiënten en personeelsleden kunnen zelf bloemen plukken in de bloementuin aan de site in het Synaps Park. Kruiden en klein fruit zullen ook aanwezig zijn.” 

Groentherapie  
“Er is zoveel creatiefs te beleven en toe te voegen aan deze belevingstuin. Zo kunnen kinderen van bijvoorbeeld het KPC een boeket bloemen samenstellen en bijenhotels maken. De tuin is zo opgevat dat hij toegankelijk is voor iedereen, of je nu met je kriebelende groene vingers in een rolstoel zit, of misschien met weinig energie toch kan genieten van kleuren en geuren van bloemen en insecten om je heen”, aldus Rosette. 

“Eigenlijk is het simpel: bloemen zijn vitamientjes voor het hart. De vlinders zien dartelen is ook iets om echt van te genieten. Zelfs in de winter kan je leuke dingen doen met de kleur en pracht van bloemen. Die blijheid delen, dat klinkt simpel en is het eigenlijk ook”, besluit Rosette. 

Bloem en Bos 
Het project Bloem en Bos wordt gerealiseerd met een subsidie van Agentschap Natuur en Bos . Het is ontstaan uit de samenwerking tussen het ZOL, UCLL, HBO Verpleegkunde (die samen LiZa vormen) en verder kinderdagverblijf Wombat, KPC, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Veldkleur en Stad Genk. Het project kadert binnen het masterplan Synaps Park en beoogt de realisatie van een healing environment voor activerende zorg, oftewel een omgeving die bijdraagt aan gezondheid, genezing en welzijn.  

Naast een biologische bloementuin bestaat het project uit wandelpaden, picknickplekken en natuurlijke speelelementen. Voor het beheer van het groen wordt overgegaan op een meer ecologisch beheer.   

Nog dit najaar wordt gestart met de voorbereidingen om komend voorjaar de eerste resultaten te kunnen zien. Het komende jaar wordt nog volop onderzocht wat mogelijk is, zowel aan planten en oogst, als aan verkoop en therapie. 

Car Free Day 2020

Car Free Day: fiets voor ZOL-medewerker

Naar jaarlijkse traditie namen we afgelopen donderdag, 17 september, deel aan Car Free Day. Als ziekenhuis vinden we het belangrijk om aandacht te schenken aan het milieu, zo ook aan duurzame verplaatsingen van en naar het werk. Om hen te stimuleren, trakteerden we onze collega’s die te voet of met de fiets naar het werk kwamen op een lekker ontbijt. Zo werden er maar liefst 300 ontbijtpakketjes verdeeld. 

En om onze collega's wat extra te motiveren, organiseren we een spectaculaire actie waarbij ze een (elektrische) fiets kunnen winnen! Elke collega die nog tot 17 oktober te voet of met de fiets naar het werk komt, maakt dankzij fietsenspeciaalzaak Allo Vélo uit Zutendaal kans op een fiets ter waarde van 2.500 euro. 

Helden van het ZOL

Vacatures

Al onze vacatures vindt u op www.heldenvanhetzol.be.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2020 Ziekenhuis Oost-Limburg, All rights reserved.

uitschrijven    voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp