Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

Veckans spaning sammanfattar det viktigaste inom antibiotikafrågor, djurskydd och handel. Denna vecka lyfter antibiotikaexpert Jenny Lundström bland annat en kanadensisk studie som visar på att snabb tillväxt hos slaktkyckling kopplas till dålig djurvälfärd. Dessutom nyheten om att Tyskland nu fått sina första fall av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin. Samt att uppgifter om antibiotikaresistens i miljön ofta är bristfälliga - därför efterfrågar experter en internationell insats på området.

ANTIBIOTIKA

PoultryWorld: Sjukdomsutmaningar driver upp antibiotikaanvändningen inom brittisk matfågel. Antibiotikaanvändningen i Storbritanniens matfågelsektor ökade för andra året i rad p.g.a. sjukdomsproblematik. Antibiotikaanvändningen har stigit från ett historiskt lågt värde på 14,4 mg/PCU 2017 till 19,7 mg/PCU 2019.

Life-Time.se: Försök med miljöpremie för läkemedel. Sverige ska ta ledarrollen i omställningen till hårdare miljökrav i samband med läkemedelsproduktion. Det hoppas regeringen som vill införa en försöksverksamhet med miljöpremie i läkemedelsförmånssystemet, med syfte att minska utsläppen av läkemedelsrester. Ett glädjande besked, enligt Bengt Mattson, sakkunnig i hållbarhetsfrågor på Lif.

NewFoodMagazine: Sverige agerar för att minskad antibiotikaanvändning. Den svenska organisationen Axfoundation har utvecklat kriterier som är utformade för att säkerställa ansvarsfull djurhållning och minska onödig användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur.

EURACTIVE.com: Mål för antibiotika måste ta hänsyn till stora skillnader inom djurhållningen. Ambitionerna att minska användningen av antibiotika i djurhållningen måste ta hänsyn till den omfattande variationen mellan medlemsstaterna och även mellan olika djurslag, enligt en ledande konsult för hållbarhet inom boskapssektorn.

TheIndependent: Världens främsta banker måste sluta finansiera industriell djurhållning för att förhindra framtida pandemier. Jane Goodall och nästan 100 andra experter uppmanar IMF och andra finansiella giganter att stoppa utlåningen till industriell djurhållning, bland annat i syfte att minska utvecklingen av antibiotikaresistens.

Bondebladet.no: Låg förekomst av antibiotikaresistens. Situationen i Norge är god då det gäller förekomst av antibiotikaresistens hos nötkreatur, get och gris, samt i kött från nötkreatur och grisar. Det visar resultaten från NORM-VET 2019.

Forskning.no: Svårt att bedöma förekomst av antibiotikaresistens i miljön. Uppgifter om antibiotikaresistens i miljön är ofta bristfälliga. Nu efterfrågar experter en internationell insats på området.

DJURSKYDD

LandLantbruk.se: Arla om kritiken mot nollvisionskampanjen: ”Missförstånd”. Arlas ”nollvision i djuromsorg” är något som branschen aldrig kommer att klara av att leva upp till. Det säger mjölkbonden Tobias Kullingsjö – och Arla håller med.

PigProgress: Vilka är alternativen till kastrering av hangrisar? Kastrering av smågrisar har alltid varit ett kontroversiellt ämne för såväl djurhållare som konsumenter, och allt fler röster höjs för att förbjuda dagens praxis.

TheParliamentMagazine.eu: Nytt temporärt utskott i Europaparlament med fokus på djurtransporter. I veckan hade Europaparlamentets nya temporära utskott om djurtransporter sitt första sammanträde. Utskottets ordförande, Tilly Metz, kommenterade efter mötet: ”Vårt mål är att få bättre genomförande och gränsöverskridande samarbete mellan medlemsstaterna, med strängare kontroller på marken och sanktioner för dem som inte garanterar djurens välbefinnande. ”

PoultryWorld: Snabb tillväxt hos slaktkyckling kopplas till dålig djurvälfärd. En tvåårig studie, omfattande 7 500 fåglar, utförd vid University of Guelph, Kanada, visade en sämre djurvälfärd hos snabbväxande raser än hos långsamväxande.

HANDEL

JA.se: Uppåt för mjölkpriset. I oktober månad kommer Arla att höja a contopriset för både konventionell och ekologisk mjölk.

JA.se: Svenskt griskött till Filippinerna. I början av året fick Sverige ett exportgodkännande för griskött till Filippinerna. Nu i slutet av sommaren exporterades de första produkterna.

JA.se: Regeringen föreslår satsningar inom de gröna näringarna. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen flera satsningar på de gröna näringarna. Syftet är att skapa fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet, samt att stärka livsmedelsproduktionens konkurrenskraft och utvecklingen av en växande bioekonomi.

JA.se: Ökning för ekologiskt nötkött, gris och kyckling. Under 2019 ökade slakten av ekologiska nötkreatur medan slakten av ekologiska får och lamm minskade. Ekologisk produktion av ägg och mjölk låg kvar på ungefär samma nivåer som under 2018. Detta visar ny statistik från Jordbruksverket.

Lantbruksnytt.se: EU ökar livsmedelsexporten. Trots Brexit och Coronapandemin ökade EU 27 sin export av livsmedel under årets första fem månader. Nya siffror visar att exporten ökade med 2 procent under perioden. 

JA.se: ASF i Tyskland – marknaden håller andan. Frågan var enligt flertalet experter mer när än om. Tyskland har fått sina första fall av afrikansk svinpest (ASF) på vildsvin och reaktionerna från omvärlden lät inte vänta på sig. I skrivande stund är antalet påvisat smittade vildsvin uppe i 20 stycken.

FoodSafetyNews: Brittiska överhuset föreslår ändringar i förslag till standarder för livsmedelsimport. Förslaget innebär bland annat att import av livsmedel och jordbruksprodukter ska uppfylla inhemska nationella standarder, och förslaget går nu tillbaka till underhuset för fortsatt hantering i oktober.

TheGuardian: USA öppnar upp för att återuppta nötköttsimport från Storbritannien, fortsatta utbrott av covid-19 i slakterisektorn och kinesiska grisstallar i 12 våningar. Detta och mycket mer i The Guardians månatliga sammanställning av aktuella frågor inom jordbruk och livsmedelsproduktion.

Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

 

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.

 

Här kan du börja prenumerera på nyhetsbrevet

 

Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2020 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.