Copy
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Velkommen til vores første nyhedsbrev!  

I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvad der rører sig inden for skoleområdet i UCN act2learn. Du kan bl.a. blive klogere på co-teaching, blended learning og ordblindhed.

God læselyst! 

Co-teaching 

- når to professionelle er sammen om undervisningen

Det øgede fokus på inklusion betyder, at flere lærere og pædagoger oplever det vanskeligt at imødekomme differentiering og variation i undervisningen. Derfor er man i flere institutioner begyndt at benytte sig af samarbejdsmetoden co-teaching. I co-teaching arbejder to professionelle sammen om undervisningen – f.eks. to lærere eller en lærer og en pædagog.

Co-teaching har til formål at øge alle elevers læring samtidig med, at der tages udgangspunkt i den enkelte elev. Ifølge flere kommuner, skoler, forskere og praktikere kan co-teaching være et godt værktøj i forhold til inklusionsopgaven: co-teaching kan skabe inkluderende fællesskaber, styrke undervisningskvalitet og højne elevers motivation i undervisningen. 


Gratis fyraftensmøde med fokus på co-teaching

For at sætte fokus på mulighederne inden for co-teaching inviterer vi lærere, pædagoger, vejledere, ledere og konsulenter til fyraftensmøde om co-teaching 20. januar 2021.

På fyraftensmødet stiller vi skarpt på, hvordan personer med forskellig faglighed kan deles om undervisningen, sådan at elevernes trivsel og læring understøttes.  

Arrangementet vil bestå af tre mindre oplæg og en fortælling fra praksis. Herefter deltager du i en workshop efter eget valg.

Du kan vælge mellem følgende workshops: 

  • Co-teaching tilgange og klasserummets betydning  

  • Børne- og læringssynets betydning for co-teaching  

  • Samarbejde og kommunikation i co-teaching  

  • Ledelse, implementering og vejledning af co-teaching 

Læs mere og tilmeld dig

Blended learning

- en af fremtidens fleksible undervisningsformer 

E-læring, digitalisering og virtuel undervisning. Kært barn har mange navne, og begreberne har vi hørt meget til i den seneste tid.

Som resultat af Covid-19 er blended learning en undervisningsform, som har vundet stadig mere indpas. Blended learning er en undervisningsform, som baserer sig på en kombination af e-læring og fysisk fremmøde. 

Monica Irene Krarup Olesen, som er lektor ved UCN act2learn, har både forsket i og praktisk erfaring med blended learning. Ifølge Monica kan blended learning give de studerende mere fleksibilitet i deres hverdag, mere tid og bedre vilkår for refleksion: 

“I de asynkrone aktiviteter har vi masser af tid. Det kan godt være, at der går en uge, før vi mødes online, men så har eleverne haft en uge til at se forelæsningsvideoerne lige så mange gange, de har brug for, og de har haft mulighed reflektere over det, som der bliver spurgt om. Min erfaring siger mig, at det er nogle mere kvalificerede svar, jeg får på den her måde.”  

Der er dog stadig problemstillinger forbundet med blended learning, som skal overkommes. For det er ikke det samme at sidde derhjemme som i et klasselokale. Og ved at arbejde og studere hjemmefra risikerer vi at miste relationer. 

Monica har ikke fundet en endegyldig løsning på problemstillingen, men i sin egen blended undervisning har hun benyttet sig af studiegrupper i endnu højre grad end tidligere:

“Det er noget, jeg forsøger at tage højde for i mit design af undervisningen. Jeg synes, det er vigtigt at få etableret nogle studiegrupper, som kan vedligeholde relationerne. Jeg har efterhånden læst og skrevet en hel masse state of the art om blended learning, og al forskning peger på, at det er det relationelle, der oplever de største udfordringer, når man taler blended learning. Det er der, vi skal have fundet nogle løsninger. For i forhold til tilegnelse af faglig viden og omsætning til praksis er blended learning fuldstændig genialt.” 

Du kan læse meget mere om blended Learning i Monicas artikel “Jeg vil have rigtig undervisning! Profiler af blendede learnere i efter- og videreuddannelsen”.

Her præsenterer Monica blandt andet fire typer af studerende, som man kan møde i forbindelse med blended learning: “De synlige”, “de selvstændige”, “de undersøgende” og “de opgivende”. 

Læs hele artiklen

Ordblindelærer i grundskolen

I 2014 modtog ca. 4% af eleverne i grundskolen støtte på grund af læse- og stavevanskeligheder. Færre ordblinde fuldfører uddannelse, og ordblinde får gennemsnitligt lavere karakterer i alle skolens fag. Tallene stammer fra en rapport fra Egmont Fonden fra 2018, og rapportens budskab er klart: man skal hjælpe ordblinde rigtigt og tidligt.

Ifølge Monica Irene Krarup Olesen, lektor ved UCN act2learn, er det vigtigt, at man som professionel ved, hvad ordblindhed er, og hvad de ordblinde elever har svært ved.

"Ordblindhed er meget andet og mere end læse- og stavevanskeligheder. Ordblindhed er også at have svært ved at få overblik over en tekst – både den der skal læses, og den der skal skrives." 

Kernen i ordblindhed handler om vanskeligheder med at koble bogstaver med bogstavernes lyde; det er altså en ret specifik og afgrænset vanskelighed. Problemet er, at netop denne vanskelighed kan komme til at stå i vejen for al læring, og at ordblinde derfor kan få opfattelsen af, at de ikke kan det samme som deres jævnaldrende klassekammerater. De kommer ofte til at føle sig dumme og kan på sigt udvikle en negativ selvopfattelse. Det er dog for længst dokumenteret, at der ikke er nogen som helst sammenhæng mellem ordblindhed og intelligens.

Ordblindevenlig undervisning handler helt grundlæggende om stilladsering og sproglig opmærksomhed; to elementer som er nyttige for alle elever, men afgørende for de ordblinde elevers læring.

Stilladsering vil sige, at lærerne giver eleverne et overblik over de tekster, der skal læses og skrives. Sproglig opmærksomhed er ikke kun en opgave for dansklærere. Også fysik- og matematiklæreren skal have opmærksomhed på dét sprog, der er særligt for deres fag. 

Du kan læse hele rapporten fra Egmont Fonden her


Ordblindelærer

Hvis du vil dygtiggøre dig inden for ordblindhed, så tilbyder UCN act2learn et uddannelsesforløb som ordblindelærer i grundskolen, som består af følgende tre moduler fra den pædagogiske diplomuddannelse: 


Online forløb med fokus på ordblindhed

Du kan også blive klogere på ordblindevenlig undervisning og få brugbare metoder og teknologier til din undervisning på vores online kursusforløb.

Kursusrækken består af tre kurser:  

  • Hvad er ordblindhed, og hvornår er der grund til bekymring?  

  • Ordblindevenlige og inkluderende metoder i undervisningen  

  • Ordblindevenlig undervisning med læse- og skriveteknologi  

Læs mere

Har du fået mod på online undervisning?

Hvis du har, så hold dig orienteret på vores hjemmeside. I foråret 2021 kommer vi til at tilbyde meget mere blended undervisning, som kan tilpasses din hverdag.

Se vores hjemmeside
Videreuddannelse i foråret 2021
I januar, februar og marts 2021 har vi opstart på mange spændende moduler under den pædagogiske diplomuddannelse. 

Få overblikket over dine muligheder
Facebook
Twitter
Link
Website
Skriv til redaktionen
cal@ucnact2learn.dk

Nu må det være nok med de nyhedsbreve!
Opsig dit abonnement her.

UCN's privatlivspolitik