Copy
Bekijk deze mail in je browser
Start 29 oktober: Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER)

Schrijf nu in voor de post-HBO Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER). Het GRC en de HAN organiseren deze goed gewaardeerde opleiding al enkele jaren. Dit jaar op de prachtige locatie van Kasteel Neerijnen (West-Betuwe). Daar is alle ruimte om corona-proof te werken. Met LIER weet je hoe je als restauratiespecialist monumenten moet verduurzamen.



Schrijf hier in vóór 12 oktober. 

Over de opleiding LIER

In deze baanbrekende leergang behandelen we toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen voor gebouwd erfgoed. Naast de nieuwste kennis van technieken, materialen en installaties is het delen van kennis en de onderlinge samenwerking tussen studenten en docenten een belangrijk onderdeel.

Dit jaar maken de interdisciplinaire teams een concreet restauratieplan voor Kasteel Neerijnen. De samenwerking met andere disciplines blijkt dé manier om de beste oplossing op tafel te krijgen. De eigenaar, Gelders Landschap en Kastelen, wil in de komende decennia van het gas af, met behoud van de monumentale waarde van het kasteel.

Belangrijke onderwerpen die in het programma aan de orde komen zijn architectonische ingrepen, bouwfysica, historische waardebepaling, installaties en energiesystemen. Maar ook creativiteit en samenwerking komen aan bod. 

Wil je weten wat eerdere deelnemers van de leergang vonden? Bekijk het filmpje met ervaringsverhalen:

Programma

LIER start op 29 oktober en bestaat uit 7 (tweewekelijkse) bijeenkomsten. Daarvan zijn 6 bijeenkomsten van 13.15 tot 21.30 uur. De afrondende bijeenkomst is van 13.00 tot 17.00 uur. 

Top-experts behandelen onderwerpen als:
  • historische waardebepaling en interventiemogelijkheden,
  • architectonische ingrepen en herbestemming,
  • kosten, opbrengsten en financiering
  • bouwfysica, isolerende materialen en constructies
  • installaties, energiesystemen en bodemenergie
  • creativiteit en innovatief samenwerken
  • consultatie met externe adviseurs
Daarnaast ga je in teamverband aan de slag met een concreet restauratieplan voor Kasteel Neerijnen. Dat plan presenteer je zowel aan de eigenaar als de toetsingscommissie.

Het uitgebreide programma van 2020 vind je hier:

Leren van elkaar

De gevarieerde samenstelling van de teams blijkt telkens weer van cruciaal belang. Door verschillende disciplines te combineren leren deelnemers veel van elkaar en ontstaat begrip voor elkaars visie en standpunt.

Deelnemers zeggen dat ze daardoor kunnen werken mét de inbreng van anderen, in plaats van die inbreng als weerstand te ervaren. "Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren. Niet perse mijn eigen, maar de béste oplossing moet naar boven komen.” Docent Vera Franken, expert Duurzaamheid bij het Rijksvastgoedbedrijf, legt uit hoe zij dat in haar dagelijkse praktijk heeft ervaren: 

Voor wie?

Iedereen die betrokken is bij de planvorming, voorbereiding en realisatie van restauratieprojecten en herbestemmingsprojecten. Dat zijn met name mensen die werkzaam zijn bij architecten- en adviesbureaus, professionele opdrachtgevers, toezichthouders, (semi)overheden, installatie- en bouwbedrijven die actief zijn in de restauratiebranche, monumentenwachten en soortgelijke organisaties.
 

Kasteel Neerijnen

Het restauratieobject van de leergang voor 2020 is het prachtige kasteel Neerijnen. Het is een kasteel met een roemrucht verleden. De eigenaar, Gelders Landschap en Kastelen, wil in enkele decennia helemaal van het gas af, dus de verduurzamingsplannen kunnen direct worden getoetst aan de praktijk. 

Kosten

De kosten van de LIER bedragen € 3300,-  inclusief lesmateriaal, excursie en catering. Er is geen btw verschuldigd. Na voldoende afronding krijgen deelnemers een post-hbo certificaat van het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) uitgereikt. 
 
Om monumenten te behouden en toekomst te geven, zijn nieuwe restauratie­specialisten nodig. Mensen die het vak van de meester zelf willen leren. De creatieve geesten die werken met hun hoofd, handen en hart. De beste specialisten in Gelderland hebben hun krachten gebundeld om kennis over het restaureren van monumenten te delen en door te geven. Op het kennisplatform IEDER ZIJN VAK kun je terecht voor innovatieve vakopleidingen, erkende cursussen, deskundig advies en ontwikkelingen in het restauratievak.
Contact: info@geldersrestauratiecentrum.nl | www.geldersrestauratiecentrum.nl 

Mailadres veranderen of afmelden voor de nieuwsbrief
Verander je instellingen / Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp