Copy
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief 1 oktober 2020
Agenda
12-10     Herfstvakantie t/m 16/10
19-10     Studiedag team - kinderen groep 1-8 vrij
20-10     Dag van de Biestemerk - kinderen groep 1-8 vrij
21-10     Weer naar school
Van de directie
 

Beste ouders/verzorgers,

Kinderboekenweek
Eén van de leukste weken in het schooljaar is de Kinderboekenweek. Wat een feest! Weer nieuwe (voorlees)boeken in de klas en op de boekenruilmarkt heeft iedereen weer een nieuw boek mee naar huis kunnen nemen. Lezen is een basisvaardigheid en kinderen die dit goed onder de knie hebben ervaren daar hun hele leven de voordelen van. Maar naast het technisch goed kunnen lezen is er veel meer dat ontwikkeld wordt via het lezen en ook door het voorlezen. Op school besteden we veel aandacht aan lezen door de kinderen zelf. Daarnaast lezen de leerkrachten dagelijks aan de kinderen voor. Maar ook thuis is het van belang dat er gelezen wordt op allerlei manieren.

Voorlezen van ouders aan kinderen heeft grote voordelen:  

  • Kinderen krijgen hierdoor een grotere woordenschat, het stimuleert de taalontwikkeling.
  • Kinderen krijgen een groter inlevingsvermogen, ze leren elkaar en de wereld beter begrijpen.
  • Het versterkt de emotionele band tussen ouders en kinderen.
  • Kinderen leren communicatievaardigheden en leren zich te concentreren (leervaardigheid).
  • Als er veel voorgelezen wordt gaan kinderen vaak ook zelf meer lezen.
  • Voorlezen voor het slapen gaan bevorderd een goede nachtrust.

Via onderstaande link kunt u daar meer over lezen. https://www.cjg043.nl/8-voordelen-van-voorlezen-voor-de-ontwikkeling-van-je-kind 

Wist u dat:

  • Kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek?
  • Er vanaf deze week een Kinderzwerfboek-Station is op ons Kindcentrum?

Week van de opvoeding
IN de komende week heeft de gemeente Zwartewaterland een mooi aanbod voor u als ouders in het kader van de week van de opvoeding. Verderop in de nieuwsbrief leest u daar meer over. Ik wil u deze webinars van harte aanbevelen!
 

Gevolgen Corona
Deze week is juf Veronique getest op Corona. Woensdag was daarom juf Elly in groep 1/2C. Gelukkig was de test negatief en kon juf Veronique donderdag weer aan het werk.
Afgelopen week was er weer een persconferentie waarbij strengere maatregelen zijn afgekondigd rond het Corona virus. Wat dit voor gevolgen heeft voor ons Kindcentrum kunt u vinden onder het kopje Corona verderop in de nieuwsbrief.

Toetsen
Vanaf nu tot aan de herfstvakantie zullen de kinderen getoetst worden. In de afgelopen nieuwsbrief schreef ik hier al over. Normaal gaat er na een toets ronde een rapport met de kinderen mee naar huis en dat is nu niet het geval. U kunt de resultaten van de toetsen vanaf woensdag 21 oktober in Parnassys terug vinden. Vanaf nu tot 21 oktober is Parnassys dicht zodat wij de gegevens kunnen verwerken. Hebt u vragen over de uitslagen van de toetsen dan kunt u na 21 oktober contact opnemen met de leerkracht van uw zoon of dochter.

Tot zover voor deze keer. Ik wens u alvast een fijn weekeind!
Hartelijke groet,

Eva Stam

 
Week van de opvoeding

Volgende week (5 t/m 11 oktober 2020) is het ‘De Week van de Opvoeding’. Deze staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Hierbij draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Bij het opvoeden van een kind sta je er namelijk niet alleen voor.

Het thema van dit jaar is: Staan en opvallen!
Hoewel de maatschappelijke druk toeneemt, zijn ouders bovenal weerbaar en veerkrachtig. Welke factoren zorgen ervoor dat ouders zich fijn voelen in het ouderschap? En hoe kunnen professionals hier een versterkende rol in spelen? Want wanneer het goed gaat met de ouder, gaat het ook vaak goed met het kind. Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom zeggen we ‘Staan en Opvallen’.

De gemeente organiseert in deze week 2 Webinars voor alle ouders uit Zwartewaterland. Op dinsdag 6 oktober staat het onderwerp ‘alle ballen in de lucht’ op het programma en op donderdag 8 oktober het onderwerp ‘opvoeden in twee huizen’. Beide beginnen om 20.00 uur en zijn dus digitaal te volgen. U moet zich als ouders wel vooraf aanmelden, zodat u een link toegestuurd kan worden.

TWEE WEBINARS - KOM (VIRTUEEL) NETWERKEN MET ANDERE OUDERS!

1. Inspiratiewebinar ‘Alle ballen in de lucht'
Hoe dan?!’ Voor vaders en moeders. Op dinsdag 6 oktober 2020, aanvang 20:00 uur, zijn alle vaders en moeders uit Zwartewaterland van harte welkom de webinar ‘Alle ballen in de lucht: Hoe dan?!’ bij te wonen!

100 dingen tegelijk
Is jouw leven als vader of moeder ook zo hectisch en overvol? Word jij ook helemaal gestoord van het gevoel 100 dingen tegelijk te moeten doen? Hoe houd je het leuk, krijg je werk gedaan én zorg je dat je niet volledig opgebrand raakt? Dat leer je tijdens deze webinar.

Toepasbare stappen
Het wordt een webinar waar we een uur ingaan op de uitdagingen die ontstaan zijn door de Coronacrisis én hoe je die te lijf gaat. Op basis van praktische stappen ga je ervaren hoe je afrekent met het gevoel dat alles tegelijk moet gebeuren.

Praktische informatie
Wil je meer weten of deelnemen, meld je dan aan via sociaaldomein@zwartewaterland.nl. Na aanmelding ontvang je een link om digitaal deel te nemen. Voor meer informatie neem contact op met de gemeente Zwartewaterland via T 14 038.
 

2. Inspiratiewebinar ‘Opvoeden in twee huizen’
Voor vaders en moeders. Op donderdag 8 oktober a.s. aanvang 20:00 uur, zijn alle vaders en moeders uit Zwartewaterland van harte welkom de webinar ‘Opvoeden in twee huizen’ bij te wonen.

(Niet) loslaten
Na een scheiding is het niet altijd gemakkelijk om goed in gesprek te blijven over de opvoeding van het kind. Je neemt afscheid van elkaar als partner en laat elkaar daarin los. Je laat elkaar echter niet los als co-ouders van jullie kind! Je blijft in de meeste gevallen samen verantwoordelijk voor je kind(eren). Hoe doe je dat eigenlijk, goed contact blijven houden over opvoeden als je gescheiden bent?

Wat heb jij nodig
Hoe pakken andere ouders dat aan? Waar kun je op letten als je zo goed mogelijk op één lijn wilt blijven? Wat heeft je kind nodig, maar ook: wat heb jij nodig? Daarover gaat deze Webinar: hoe zorg je dat de opvoeding van het kind onderwerp van gesprek blijft tussen jullie?

Praktische informatie
Wil je meer weten of deelnemen, meld je dan aan via sociaaldomein@zwartewaterland.nl. Na aanmelding ontvang je een link om digitaal deel te nemen. Voor meer informatie neem contact op met de gemeente Zwartewaterland via T 14 038.

Corona

Afgelopen maandag zijn er strengere maatregelen afgekondigd door het kabinet. Voor de dagelijkse gang van zaken op het hele Kindcentrum heeft dat niet veel invloed. De jongste kinderen kunnen nog steeds naar de (peuter)opvang. De kinderen van 4 tot 12 jaar mogen nog steeds gewoon naar school. We blijven handen wassen, ouders mogen nog steeds de opvang en de school niet in, we draaien continurooster, we hebben onze looproutes etc.

Wat wel veranderd is dat we binnen het team strenger op elkaar toezien dat we de 1,5 meter aanhouden als volwassen onder elkaar. Ook denken we bij alles wat naast het gewone programma gebeurd extra na of en hoe we het vorm geven. Denk daarbij aan gastlessen, projecten, etc. Gelukkig kan er met de kinderen, binnen het gebouw veel gewoon doorgaan.

Wat betreft vergaderingen en studiedagen moeten we als collega's wel aanpassingen doen. Waar we eerder met de collega's al weer fysiek op 1,5 meter konden vergaderen in het grootste lokaal met de ramen open, is dat nu niet meer mogelijk. We zullen weer via Teams moeten vergaderen. Ook de studiedag op maandag 19 oktober zal digitaal plaatsvinden. Een deel van de collega's zal vanuit huis deelnemen en een deel zal in het eigen lokaal op school digitaal mee vergaderen. 

We blijven als team nadenken over hoe we omgaan met de ouders in deze Corona tijd. In de onderbouw ligt het dilemma vooral bij ouders van kinderen die vier jaar worden en voor het eerst naar school gaan. Hoe gaan we daar mee om. In groep 8 hebben we een bijeenkomst moeten afzeggen over het voortgezet onderwijs. Hoe gaan we die informatie nu alsnog op een goede manier delen. We hebben in ieder geval afgesproken dat contacten met ouders die er moeten zijn in de zorg om kinderen wel door kunnen gaan. De afspraken daarvoor worden zoveel mogelijk buiten schooltijden gemaakt zodat de kans op direct contact zo klein mogelijk wordt gehouden. 

Er worden regelmatig collega's getest op Corona. Gelukkig was de uitslag tot nu toe steeds negatief. Ook konden we nog steeds vervanging regelen omdat collega's zich op de opvang en op school heel flexibel opstellen. Het overleg over kinderen met Corona klachten is er ook nog steeds tussen ouders en school. Dit waarderen we erg. Blijf het contact hierover met ons zoeken is het dringende advies. 

Hebt u vragen, stel deze dan gerust aan de leerkrachten van uw kind(eren). 

Vreedzame School


Blok 2: We lossen conflicten zelf op                                       

Wij zijn al weer gestart met de lessen uit Blok 2. Het doel van de lessen in dit blok is kinderen te leren om op een positieve manier met conflicten om te gaan. De lessen zijn onder andere gericht op het verschil tussen conflict en ruzie. Een conflict is een verschil van mening: je wilt bijvoorbeeld allebei iets anders doen of hebben. Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen.

Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie. We leren kinderen dat je op drie manieren kunt reageren op een conflict. Of je loopt weg, je zegt niet wat je ervan vindt. Of je reageert agressief, je bent boos en wordt driftig. Of je staat stevig, je komt op voor jezelf en houdt ook rekening met de ander: je zoekt naar een win-win-oplossing.

In groep 1 en 2 leren de kinderen zelf hun conflicten  op te lossen  met behulp van de LOS HET OP-KAART. In groep 3 tot en met 8 leren de kinderen dat  met behulp van het stappenplan PRAAT HET UIT. In de bovenbouw gaan de lessen over kritisch naar jezelf kijken, hoe je met je eigen mening en met kritiek omgaat. En wordt ook gekeken naar conflicten in de wereld en de rol van de  Verenigde Naties.

Overal waar kinderen met elkaar spelen en werken komen conflicten voor.  Met De Vreedzame School leren we de kinderen dat conflicten heel normaal zijn en dat ze bij het leven horen. Wat belangrijk is, is hoe je er mee omgaat. Hoe los je op een positieve manier conflicten op? Hoe zorg je ervoor dat beide partijen tevreden zijn met de oplossing? Een conflict hoeft niet uit te monden in ruzie. We spreken van ruzie wanneer het ene kind wil winnen ten koste van het andere kind. Eén partij is dan tevreden, de andere partij is de verliezer.
 
De kinderen leren dat ze bij een conflict eerst rustig moeten worden voordat ze na kunnen denken over een oplossing. We noemen dat ‘afkoelen’. Met de kinderen wordt besproken of een vaste plek in de klas een goede manier is om rustig te worden. We noemen dat een ‘afkoelplek’. Dat kan een hoekje zijn in de klas met een stoel en tafel, een boekje, een teken- blokje  en wat de kinderen meer bedenken. Er worden ook afspraken  over gemaakt , bijvoorbeeld dat je er niet langer dan 10 minuten mag blijven. De juf of meester houdt het in de gaten, ook als een kind dan nog niet afgekoeld is. Kinderen begrijpen heel goed waarom afkoelen belangrijk is. Je komt anders niet verder met het zoeken naar een oplossing.
 

   Volg ons op Facebook   
schrijf je uit..






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Ichthus · Schoolstraat 1 · Genemuiden, OV 8281 EA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp