Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev September 2020
I förra veckan rullades det ut en ny läcka om misstänkt penningtvätt – denna gång kopplat till SEB och Nordea. Det är mycket allvarligt att svenska banker återigen pekas ut för brister i arbetet mot penningtvätt – bara 3 månader efter att SEB fick en miljard i sanktionsavgift av Finansinspektion. Det senaste resurstillskott om 10 MSEK till Finansinspektionen ter sig ganska futtigt i perspektivet för att kunna tala om en ambitionshöjning från regeringens sida.
 
I dagarna började rättegången mot sex personer som misstänks för mutbrott kopplat till Statens Fastighetsverk. Ett av de största ärendena som utretts och som lett till åtal avseende mutor i Sverige. Det var under våren 2017 som fallet uppmärksammades och mot slutet av detta år förväntas ett avgörande i tingsrätten.
 
Vi har nått halvtid i webinarieserien som genomförs inom ramen för initiativet ”Tillsammans mot Korruption”. De tre kvarvarande fokuserar på män, bistånd och revisorer - allt i koppling till korruption.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Vi förlänger nomineringstiden för Årets Visselpipa 2020
TI Sverige har sedan 2007 delat ut Årets Visselpipa till någon/några som avslöjat oegentligheter, som tex korruption inom offentlig eller privat sektor. Du kan nu nominera till 2020 års utmärkelse. Känner du någon som stått upp mot korruption eller andra oegentligheter – nominera då senast 31 oktober.
Trendspaningar och näringslivskoden
Temat för höstens första virtuella rundabordsmöte, som hölls den 30 september, för företag i TI Sveriges näringslivsforum, Corporate Supporters Forum, var dels vilka trender som kan komma att påverka arbetet mot korruption de närmsta åren, dels den reviderade näringslivskoden som Institutet mot mutor förvaltar. 

Vill du veta mer om vårt näringslivsforum? Kontakta oss gärna för mer information.

Foto: (t.v.) Ulrik Åshuvud, Ordf., TI Sverige och A.J. Brown, TI Australien samt TI:s internationella styrelse diskuterar trender som påverkar antikorruptionsarbetet.
TMK2020 – webinarieserie under hösten
För sjätte året i rad anordnar AmCham Sweden, Institutet mot mutor (IMM) och TI Sverige Tillsammans mot Korruption - i år som en webbaserad seminarieserie. Du kan se alla webinarier i efterhand på Youtube.
Korruption i Sverige
Rättsstatsläget i Sverige
Europeiska kommissionen publicerade i dag för första gången landrapporter om rättsstatsläget i de olika medlemsstaterna. Sverige får beröm för bland annat sitt oberoende rättsväsende och sin låga korruptionsnivå samt arbetet för att stärkta skyddet för visselblåsare, men kommissionen lyfter även riskerna för mutor i internationella affärer och avsaknad av reglering av lobbying samt ökade hot och trakasserier mot journalister.

Ytterligare medel mot penningtvätt
Regeringen arbetar vidare med ytterligare skärpta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och föreslår ett resurstillskott på 10 miljoner kronor för Finansinspektionen fr.o.m. 2021. Detta kom samtidigt som nya uppgifter om misstankar om penningtvätt i svenska banker.
TI Sverige i media
Yle Arena: Vår ordförande Ulrik Åshuvud kommenterar de nya uppgifterna om penningtvätt i flera nordiska banker. "Vi behöver jobba med ökad kunskap, förbättrad informationsdelning och en förändrad kultur."
 
Lag&Avtal: ”Det är minst lika stor risk att det uppstår problem i en mindre kommun som i en stor kommun. Därför är det viktigt att skyddet för visselblåsare är lika stort i en mindre som i en större organisation.”

Omni Ekonomi: Experter: ”Svenska bankers goda rykte sätts på spel”
 
”Det är alltid allvarligt när banker, och i det här fallet svenska, pekas ut för omfattande misstänkt penningtvätt. Ju fler larm om penningtvätt desto mer ökar misstänksamheten mot enskilda banker och branschen i sin helhet vad gäller etik och förmågan att sätta stopp för penningtvätt.”
TI Sverige tipsar...
Ett halvår senare – hur länge kan man frångå normala rutiner?
Samtidigt som WHO i mars deklarerade att Covid-19 är en pandemi så uppmanades länder att göra nödvändiga justeringar i bland annat upphandlingsrutiner så att man skyndsamt kunde säkerställa bl.a. skyddsutrustning. Justeringar som kan öka risken för korruption. Hur länge kommer detta att pågå och hur kan man öka transparensen i upphandlingen?

Etikarbetet behöver en plats vid bordet
OECD presenterade nyligen en rapport om företags antikorruptionsarbete. Bland slutsatserna kan nämnas att etikarbetet fortfarande inte har en plats i styrelserummet, att det krävs förbättrad efterlevnad, samt att incitamenten behöver blir tydligare.

Hur står sig visselblåsarlagstiftningen mot EU-direktivet?
Transparency International har publicerat en handbok om hur man kan jämföra ett lands nuvarande lagstiftning om skydd av visselblåsare med EU-direktivet som ska genomföras i alla medlemsstater.
Det lönar sig att arbeta med etik
Korruption kostar, uppskattat av bland andra IMF, 2-3 % av den globala bruttonationalprodukten. OECD menar att det finns stora vinster med ett effektivt arbete mot korruption men att det krävs mer än lagstiftning och regelefterlevnad. Rapporten lyfter bl.a. vikten av transparens, en etisk organisationskultur och stärkt skydd för visselblåsare som viktiga faktorer i antikorruptionsarbetet.

IACC blir virtuell
Den internationella antikorruptionskonferensen, IACC, som går av stapeln i december blir helt virtuell. Fokus kommer naturligt att vara på pandemin och dess påverkan på antikorruptionsarbetet men många andra ämnen kommer även att tas upp.
Kalender
TMK 2020 - Är män mer korrupta än kvinnor?
1 oktober
(Anmälan stängd)

TMK2020 - Bistånd lever farligt under pandemin
8 oktober
Läs mer och anmäl dig här

TMK2020 - Revisorn som stoppkloss för korruption
15 oktober
Läs mer och anmäl dig här
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2020 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp