Copy


10-2020

div_1

Naar 10.000 verduurzaamde woningen per jaar

Een baanbrekende aanpak ontwikkelen voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in de Achterhoek. Op 30 september kwamen ongeveer 30 experts vanuit ondernemers, woningcorporaties, onderwijs en overheden (digitaal) bij elkaar om hier een aanzet voor te doen. Dit is nodig om de ambitie, zoals de Achterhoek die heeft geformuleerd, waar te maken. Guus Ydema van Agem, bestuurlijk trekker vanuit de thematafel voor de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad, lichte de ambitie nog eens toe. In cijfers uitgedrukt: Ambitie in 2030 Achterhoek energieneutraal = 10.000 verduurzaamde woningen per jaar. 

One-stop-shop oplossing
Vanuit de aanwezigen werd aandacht gevraagd om niet alleen naar de woning, ook de leefomgeving te onderzoeken. En naast energieverbruik ook naar de eindigheid van grondstoffen te kijken. Gedacht wordt aan een one-stop-shop oplossing voor de bewoner die zo aantrekkelijk is voor de klant, dat die graag wil verduurzamen. Daarvoor moeten verschillende partijen op een nieuwe, onorthodoxe, manier gaan (samen)werken. Aangescherpt werd dat vooral de natuurlijke momenten van verhuizen en verbouwing een goed koopmoment vormen. Dit idee past bij al bij lopende projecten in de Achterhoek.
Meer nodig
Toch gaat dit nog niet hard genoeg, we kunnen als Achterhoek harder het verschil maken. In de aanloop naar de twee sessie op 29 oktober, heeft de groep zichzelf opgelegd om met nieuwe ideeën te komen. De sessie werd gekenmerkt door een hoge drive om tot verbeteringen te komen en door velen werd de wens uitgesproken om intensiever samen te werken. Wilt u ook meedenken, of heeft u al een idee om de doelstelling te halen? Meld het bij Willemien Tel (w.tel@8rhk.nl)

div_2

Marieke van Driel zoekt partners voor duurzaam educatief programma & magazine met podcast

Marieke van Driel, eigenaar van Marieke heeft een Missie, zoekt enthousiaste partners die met hun netwerk, tijd en/of (financiële) middelen willen helpen om twee groene projecten te realiseren in de Achterhoek.
Marieke brengt via het magazine en de podcast Groene Doeners uit de Achterhoek in beeld, die op hun eigen wijze bijdragen aan meer duurzaamheid. Om te laten zien dat er enorm veel ambitie, creativiteit en inventiviteit is in de regio en dat verduurzamen op heel veel verschillende manieren kan. Luchtig, positief, enthousiasmerend en eerlijk. De eerste twee afleveringen voor de podcast zijn te horen via Spotify en de aflevering met Drukkerij Kempers is ook te zien via YouTube. Marieke zoekt partners die financieel willen bijdragen aan de realisatie van het magazine en partners die het magazine willen afnemen voor hun werknemers en klanten.
Daarnaast zoekt Marieke partners die een workshop, lezing, bedrijfsbezoek of interactief project willen geven/organiseren bij en met (leerlingen van) scholengemeenschap Marianum. De school werkt aan een interactief meerjarig programma over duurzaamheid. Met thema’s als (plastic) recycling en hergebruik van grondstoffen, klimaatverandering & -adaptatie en lokaal voedsel.
Heb je ideeën, vragen, tips? Mail of bel dan met Marieke via 06-10393000 of marieke@mariekeheefteenmissie.nl.
 

div_3

Hoogste punt bereikt - Zonvarken

Zonvarken is een revolutionair varkenshouderijconcept bedacht door vier Achterhoekse ondernemers. In de nieuwsbrief van juni hebben al bericht dat de uitwerking van dit concept kan rekenen op steun vanuit de Regiodeal en de provincie. Een Zonvarken boerderij met 50 zeugen en bijbehorende biggen is diervriendelijk en circulair van opzet.

In De Heurne wordt momenteel gebouwd aan de eerste boerderij. Deze zal bestaan uit 2 bijzondere stallen. Bij de eerste stal is het hoogste punt bereikt en is het groene dak inmiddels met sedum bekleed. Een mechanisch systeem van dagontmesting voorkomt ammoniakvorming (stikstof uitstoot). Dit systeem is ontwikkeld door Tangelder Techniek uit Silvolde en hiervoor is een patent aangevraagd.
Er is al met 7 boeren een intentieverklaring getekend om ook op deze manier te gaan werken. Het vlees van de varkens uit De Heurne wordt verkocht door een supermarktpartij uit de regio. De gesprekken met meer potentiële afnemers lopen nog. De verwachting is dat die zullen aanhaken als de eerste boerderij in de Heurne in bedrijf is en ook te zien is wat het concept inhoudt.

div_1

Bodemsensoren geven aan:  bodemvocht neemt toe door groene bodemverbeteraar  

Kan een nieuwe organische bodemverbeteraar de bodemkwaliteit meetbaar verbeteren?  Dat is een centrale vraag in een van de negen onderzoeken die in het kader van de regio deal Kringloop Landbouw onder leiding van de stichting Biomassa worden uitgevoerd. Na krap zes maanden onderzoek is er een eerste antwoord. Het luidt: ja, dat kunnen we. Het antwoord komt van een pilot met een hypermodern sensorsysteem dat is ontwikkeld door de Aaltense bedrijven Estede Scientific en Dorset-ID. De uitkomst luidt tot groot enthousiasme bij Arjan Prinsen die bij Groot Zevert Vergisting verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de bodemverbeteraar. “Het verbeteren van de bodemkwaliteit heeft invloed op veel belangwekkende zaken zoals  bijvoorbeeld de biodiversiteit en de kwaliteit van het grondwater,” zegt Arjan, “dat we daar met onze nieuwe bodemverbeteraar aantoonbaar aan kunnen bijdragen maakt me heel enthousiast.”
Het positieve antwoord komt uit een praktijkproef met de  bodemverbeteraar GEB. Deze wordt sinds dit voorjaar met een speciaal ontwikkelde installatie bij Groot Zevert Vergisting te Beltrum  geproduceerd uit vergistte overschotten varkensmest.  Bij de ontwikkeling van dit product wordt intensief samengewerkt met onderzoekers van Wageningen University & Research WEnR.

Voor de praktijkproef zijn op een weiland in het waterwingebied Haarlo-Olden Eibergen proefstroken aangelegd waar de effecten van een gift met GEB systematisch wordt vergeleken met stroken die niet zijn ingestrooid met GEB. Uit de metingen blijkt dat de gift van GEB er nu al voor zorgt dat de bodem bij regen beter vocht opneemt en het vocht langer vasthoudt. Het onderzoek zal de komende tijd worden voortgezet. Na de laatste maaibeurt zullen de GEB proefstroken voor het invallen van de winter nog eens worden ingestrooid met  ca 1 kg GEB per m2. De verwachting is dat daardoor het bodemvochtvasthoudend van de bodem verder zal toenemen.
In het laboratorium zorgde de gift met GEB er ook voor dat de mineralen enkele maanden in de bovenste lagen van de bodem werden vast gehouden. Als dit ook in de praktijk zo werkt kan GEB  het uitspoelen van mineralen in de wintermaanden helpen voorkomen. Zeker in een waterwingebied is dat heel belangrijk om te voorkomen dat er teveel nitraat in het grondwater, de bron voor ons drinkwater, terecht komt. Vitens volgt het onderzoek daarom met de nodige interesse.

div_2

Regionale Energie Strategie Achterhoek zet eerste stap met ondernemers

‘In kader RES slimme keuzes maken.’

Maandag 28 september 2020 werden ondernemers tijdens een bijeenkomst in Schouwburg Amphion in Doetinchem geïnformeerd over de voortgang van de RES. De samenkomst was een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en VNO-NCW Achterhoek.

De regio bepaalt samen hoe de duurzame energie via zon en wind wordt opgewekt, zo is de boodschap. Op die manier wordt bijgedragen aan de eigen energie-ambities en aan het landelijke Klimaatakkoord. Inmiddels is duidelijk dat RES Achterhoek een bijdrage wil leveren van 1,35 TWh aan duurzaam opgewekte energie, waarvan 0,35 TWh op bedrijfsdaken als onderdeel van de landelijke opgave van 35 TWh. Deze doelstellingen moeten in 2030 zijn gerealiseerd. Wethouder Frans Langeveld, bestuurlijk trekker van de RES, benadrukte dat het de bedoeling is om nu een aanzet te geven. “In de zomer van 2021 moet er een goed plan liggen. Dat wil zeggen voor 70 procent moet duidelijk zijn hoe en waar we de hernieuwbare energie opwekken. Dan gaat het over het volume per gebied en de meest geschikte plekken. Daarnaast moeten we werken aan draagvlak onder inwoners, bedrijven en instellingen.” Het is zaak om slimme keuzes te maken, vertelde Stef Tomesen, beleidsadviseur RES. Ondernemers met grote daken kunnen een belangrijke rol spelen. “Daarnaast zijn er koppelkansen met andere maatschappelijke thema’s”, aldus Tomesen. Joël van Tiem en Wesley van Aalten van netbeheerder Liander gingen dieper in op de infrastructuur. Het net kraakt en piept, toch is er in de Achterhoek nog capaciteit beschikbaar. Een efficiënte benutting in combinatie met grootschalige ontwikkelingen en een verdere uitbreiding van het netwerk is hard nodig om de energie-ambities bij te kunnen houden.

Meepraten als inwoner?
Op woensdagavond 14 oktober a.s. wordt er een regionale bijeenkomst georganiseerd voor inwoners van de Achterhoek in de Gruitpoort in Doetinchem. Deze zal uiteraard ook online te volgen zijn.

De talkshowhost en de tafelsprekers nemen het publiek en de kijkers mee in de wereld van de energietransitie en de Regionale Energiestrategie. Ook worden de meningen van de inwoners gepolst en is er ruimte voor discussies en vragen.

De bijeenkomst is online te volgen of (voor een beperkte groep) live bij te wonen vanuit de Gruitpoort in Doetinchem. Meer informatie en aanmelden >>

div_1

Circulaire herontwikkeling van traditionele straat in Silvolde

 Wonion vernieuwt de Heuvelstraat in Silvolde op circulaire wijze. De van oudsher recht ingerichte straat en de sterk verouderde woningen pasten niet meer bij de gewenste woningvoorraad van Wonion. Tegelijkertijd ligt er een behoorlijke verduurzamingsopgave èn is Wonion ambitieus op duurzaamheidsvlak. Wonion trad daarom met samenwerkingspartners en andere organisaties in gesprek om te komen tot een innovatief plan voor een circulaire herontwikkeling van een traditioneel ingerichte straat. Inmiddels zijn de eerste stappen in de uitvoering een feit. In juni is gestart met de duurzame sloopwerkzaamheden.

Wonion hecht veel waarde aan duurzaamheid en heeft de ambitie om in 2030 een energieneutrale woningvoorraad te hebben. “Het verduurzamen van alle woningen is een behoorlijke opgave. Om stappen te kunnen maken op duurzaamheidsvlak onderzoeken wij verschillende mogelijkheden en treden we meer dan eens buiten de gebaande paden. Zo is ook het project aan de Heuvelstraat gestart. Regionale partners werken samen om zo kennis te ontwikkelen van circulair bouwen. Door kennis dichtbij huis te ontwikkelen plukt de regio daar ook vruchten van. Samen met gemeente Oude IJsselstreek en met medewerking van samenwerkingspartners krijgt het plan voor de Heuvelstraat steeds meer vorm. Op de thematafelbijeenkomst Wonen en Vastgoed van 24 september is een positief advies afgegeven voor de aanvraag voor financiële ondersteuning vanuit de Regiodeal. Deze ondersteuning helpt ons in de realisatie van de innovatieve onderdelen en daar zijn wij uiteraard blij mee,” vertelt Gerrolt Ooijman, directeur bestuurder van Wonion. Ria Ankersmit, wethouder gemeente Oude IJsselstreek vult aan: “Binnen het project is sprake van verschillende nieuwe toepassingen, zoals de gesloten waterkringloop, het rioleringsloos ontwerpen en bouwen en het hergebruik van materialen. Dit vraagt op verschillende niveaus innovaties, zowel in de woningen als in het openbaar gebied. Dat levert een belangrijke bijdrage aan versterking van de innovatieve economie van de regio.”
 
Samenwerken en kennisdelen
Het circulair herontwikkelen van een straat brengt veel verschillende disciplines samen. Met de circulaire aanpak van de Heuvelstraat zetten we samen met onze samenwerkingspartners een extra stap als het gaat om duurzaamheid. Niet alleen zetten we een extra stap in de ontwikkeling van de woningen, we streven ook naar duurzame warmte opwek en opslag en klimaat adaptief en duurzaam waterbeheer. In het waterbeheer worden, met de gezamenlijke inzet van Vitens, Waterschap Rijn en IJssel, Semilla, gemeente Oude IJsselstreek en Wonion verschillende grote stappen gezet. Een van de stappen is zo groot dat het hemelwater gezuiverd wordt tot drinkwater. Dit wordt bij twee woningen gedaan. Ook wordt het regenwater gebruikt voor de tuin en ter plaatse geïnfiltreerd in de bodem en van een aantal woningen wordt het douchewater zover gezuiverd dat het hergebruikt kan worden. Het gezuiverde douchewater wordt ingezet voor het spoelen van het toilet en als watervoorziening van de wasmachine. Daarnaast wordt bij vier woningblokken het rioolwater ter plaatse gezuiverd en ook ter plekke geïnfiltreerd. De samenwerking tussen de partijen is behoorlijk intensief. Zowel in de voorbereidende fase, maar ook in een latere fase blijft samenwerken en kennisdelen van belang. Op deze manier blijven de partijen elkaar uitdagen om tot nieuwe oplossingen te komen.
De betrokken partners zijn: Architectengroep Gelderland, Bouwbedrijf Klanderman, Dusseldorp, Gemeente Oude IJsselstreek, Provincie Gelderland, KWS, Saxion, Semilla sanitation, Trias advies, Vitens, Wassink installatie, Waterschap Rijn en IJssel, Qirion.

Lees meer informatie op de website van Wonion.
 

div_3

Info

Hebt u een vraag?
Neem contact op
met de thematafel
Circulaire economie en Energietransitie.
Joke Emaus
Willemien Tel

Colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij de thematafel Circulaire economie en Energietransitie of behoort tot de overige 8rhk Ambassadeurs.
Meer lezen? Kijk op: Circulaire economie en Energietransitie

Kunt u niet de volledige nieuwsbrief zien. Open hier de webversie.

Nieuwsbrief thematafel Circulaire economie & Energietransitie

U kunt zich hier aanmelden

Wilt u zich afmelden? Klik hier.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Achterhoek ambassadeurs · Raadhuisstraat 25 · Doetinchem, 7001EX · Netherlands