Copy
Ett nyhetsbrev från Skånes Ess
I detta nyhetsbrev:

Senaste veckan...

Trädgård i hälsans tecken

Förra veckans LAG-möte skedde på plats hos projekt. LAG fick då, före mötets öppnande, en mycket uppskattad visning av den nya hälsoträdgården i Arkelstorp av Kaj Göransson och Lena Hammerli. Den medicinska hälsoträdgården är ett projekt på Brunnen drivet av Oppmanna Vånga Bygdegårdsförening.
Se trädgårdens framväxt i bilder på: https://brunnen.nu/halsotradgard/bilder/

Invigning av barnens hembygdspark

Den 27 september var det invigning för barnens hembygdspark i Broby. Ny scen och slinga med naturlek och grillplats. På slingan finns kulturhistorisk information på Svenska, Engelska, Arabiska och Göingska(!).
Hitta hit

På gång i projektet CIRCLE


Uppstartswebbinarium: 6 oktober, kl. 12.00-13.00: Hållbart företagande med Helena Nilsson, Hållbar Utveckling Skåne.

Vi introducerar ämnet cirkulär ekonomi försöker att konkretisera vad det har för betydelse för små- och medelstora företag i östra Skåne. Öppet för alla som är nyfikna på att lära sig mer om hållbart företagande.

15 oktober, kl. 14.00-15.30: Internationellt webbinarium med utbytesdeltagare från Sverige, Finland och Luxemburg.

Föreläsare här är Elin Bergman från Cradlenet Sverige och Laura Jalasjoki som jobbar på ENRD i Bryssel (Europeiska landsbygdsnätverket) med bioekonomi och landsbygdsutveckling.

Anmälan och frågor: Erik Rosenblad, erik@skanesess.se, 0730-51 99 50
 

Hör av dig!

Vi vill komma i kontakt dig som är intresserad av cirkulär ekonomi och  tillsammans med andra företagare vill hitta de där miljösmarta lösningarna som även är ekonomiskt intressanta. Om du ingår i vårt nätverk kan du engagera dig på olika sätt utifrån dina förutsättningar. Våra aktiviteter är kostnadsfria .

Anmälan är öppen! Den 10 november på Wanås räddar vi världen på ett roligare sätt med Per Grankvist, inspireras av Annika Larsson Ahlstedt från OnceMore®, lär av lokalbefolkningens engagemang för Arkelstorpsviken samt förförs av estradpoeten Emil Jensen, med mera! Konferensen Läget Landet sätter fokus på den aktuella frågan kring balansen mellan stad och land utifrån temat ekologisk hållbarhet.

Observera att antalet platser är begränsat för att kunna hålla avstånd. Vi ber dig att vara noga med att tvätta händerna samt att stanna hemma om du har förkylningssymptom. På grund av pandemin erbjuder vi att följa konferensen via livestream.
Läs mer

Inspirationsartiklar från miljöprojektet

#kanalisera miljökrafterna
Viken som samlar lokala krafter

De tre projektledarna var överens om att de ville ta tillvara på det intresse, engagemang och den nyfikenhet som visat sig finnas i trakten. Det stora datamaterialet från invånarnas flödesmätningar gav en helt unik mätserie och innebar att det med precision gick att avgöra varifrån näringstillförseln till viken kom. Läs vidare...

# grönare byar och gårdar
Kreativa lösningar för hållbart bruk

På stora Juleboda gård utgår paret Callenbring från platsens förutsättningar för att i ett så slutet kretslopp som möjligt producera en mängd produkter. "Vi försöker helt enkelt gynna livet i marken så mycket som möjligt genom den ekologiska odlingen, istället för att motarbeta det", framhåller Marcus Callenbring. Läs vidare...

#mer friluftsliv & naturturism
Lagom bäst för att naturens värde

"Tidigare var vi bara ett litet kanotcenter i södra Sverige, nu kan vi se att vi är ett resmål värt att resa långt för. Det tysta, rena och vilda som vi har här exotiskt för många, det är lätt att bli hemmablind", säger Jon Marin. När gästerna anländer får alla en broschyr om allemansrätten, och tydliga instruktioner om vad man får och inte får göra i den svenska naturen. Läs vidare...

#ökad hållbar lokal produktion
Möte mellan konsument och producent

Att öppna gården och låta folk få inblick i hur verksamheten bedrivs har inneburit ett ökat intresse för produkterna från Nedanbäcks Gård och en personlig relation till varan för många kunder.  Ingrid Persson har också tagit initiativet till en REKO-ring i Östra Göinge. Läs vidare...

#friskare marker och vatten
Många vinster för miljön genom våtmarken

För några år sedan påbörjades ett nytt kapitel i släktgården Smålatorps historia, när dryga fyra hektar gran avverkades för att ge plats åt vatten – en våtmark. "En målsättning för mig är att vår gård ska vara ett habitat för många – inte bara människor", menar Daniel Bergman. Läs vidare...

Nya projekt:

Värna Hanöbuktens grunda bottnar

Många har ingen aning om hur livet under ytan i Hanöbukten faktiskt ser ut. I det här projektet skapas folkbildande undervattensfilm, skylt- och anslagsmaterial om Hanöbuktens grunda bottnar som ekosystem samt reproduktions- och uppväxtområde för fisk.
 
Läs mer

Ett attraktivare Näsum - där naturen möter människan

Näsum är en by full av aktiva människor, företag och organisationer. Det finns ett uttalat behov från byn att synliggöra det Näsum kan erbjuda i form av service, upplevelser och aktiviteter året runt. Projektet ska knyta ihop byns utbud bättre och tillgängliggöra det för bybor såväl som besökare.
 
Läs mer

Free to be

I projektet omvandlas en ladugård utanför Tollarp till en fysisk plattform för nycirkus som ska innehålla studios, samlingslokal, omklädningsrum och förråd. En funktionell arena skapas för evenemang, workshops och träning året runt.
Läs mer

På gång:

Se filmen från projektet ”Ungfluencer” som handlar om att stimulera ungdomsengagemanget. Detta görs genom att skapa en plattform där studenter, näringsliv och politiker möts för att diskutera och hitta lösningar på framtidens samhällsutmaningar. Projektet drivs av Skåne Nordost och Young Innovation Hub.
Nästa LAG-möte är den 22 oktober

Skånes Ess arbetar med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden med stöd från de europeiska struktur- och investeringsfonderna och beviljar projektmedel till föreningar, företag och offentliga organisationer. Leaderområdet omfattar Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.
 
Webbplats för Skånes Ess
E-post
Facebook - Skånes Ess
Twitterkonto för Leader i Skåne
Copyright © Skånes Ess

Vill du förändra din prenumeration?
Klicka för att ändra dina uppgifter eller avprenumerera
 






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Skånes Ess · Box 9084 · Kristianstad 291 09 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp