Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
U heeft aangegeven dat u de nieuwsbrief Krachtige basiszorg wilt ontvangen. Wilt u deze toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Krachtige basiszorg is een integrale wijkaanpak die op de werkvloer is ontwikkeld. Het is een andere manier van kijken, leren, doen en organiseren door álle professionals in de zorg, ondersteuning en preventie in de wijk. De aanpak richt zich op kwetsbare bewoners met problemen in meerdere levensdomeinen.

Krachtige basiszorg werkt! Dat blijkt uit de ervaringen in Utrecht Overvecht waar de aanpak werd ontwikkeld. Daarom investeren de Achterstandsfondsen voor huisartsen in de vier grote steden, Zilveren Kruis en CZ twee jaar extra geld om de aanpak op 13 locaties te implementeren. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Krachtige basiszorg op z'n Haags

In de multiculturele stadswijk Laakkwartier en Spoorwijk in Den Haag trekken een huisartsenpraktijk en een gezondheidscentrum gezamenlijk op om Krachtige basiszorg verder aan de grond te zetten. Huisartsen Evelien van der Schoor en Petra Stad vertellen over hun ervaringen. Lees hier hun verhaal

Krachtige basiszorg is van meerwaarde tijdens de coronacrisis

Ruim een jaar na de start van de implementatie van Krachtige basiszorg in de vier grote steden werd Nederland geconfronteerd met de coronacrisis. Bewoners van achterstandswijken worden hard getroffen door deze crisis. Het Nivel vroeg de praktijken in mei 2020 naar hun ervaringen met Krachtige basiszorg in de coronacrisis. Direct naar het verslag.
Oog voor team in drukke tijd
Gezondheidscentrum Kanaleneiland - één van de Krachtige basiszorg locaties in Utrecht - bedacht een alternatieve manier om tijdens de coronacrisis voeling te houden met iedereen in het team. Door de drukte en de snelheid waarmee beslissingen genomen moesten worden was er lang niet altijd voldoende tijd om iedereen te horen. Terwijl er ondertussen wel veel op de medewerkers af kwam. Door medewerkers op papier te laten reflecteren over hun functioneren was er toch ruimte voor ieders beleving.
Het team van Gezondheidscentrum Kanaleneiland was voor de crisis flink uitgebreid om de extra tijd voor kwetsbare patiënten te kunnen realiseren. Het centrum was daardoor goed toegerust om adequaat te reageren op de crisis. Met het groeiende team van zo’n dertig mensen waren ze ook aan de slag gegaan met teambuilding. Een geplande teamdag kon door de crisis niet doorgaan. Toch vonden ze het belangrijk om juist tijdens zo’n stressvolle periode aandacht te hebben voor wat de gebeurtenissen voor het team betekenden.
Met behulp van het reflectieverslag gaf iedereen - praktijkhouders, assistentes, POH's - antwoord op vragen als: Wat ging er goed? Wat zou ik een volgende keer anders doen? Wat heb ik ervan geleerd? Op die manier kon iedereen z’n verhaal kwijt en tegelijkertijd gaf het inzicht in waar men tegenaan liepen. Sommige medewerkers hadden in hun thuissituatie te maken met huisgenoten die heel bang waren. Zij moesten het beleid dus thuis verantwoorden; als praktijkhouder begrijp je dan ook beter waarom zij zich druk maken.
Tijdens de uitgestelde teamdag zullen ze de coronaperiode evalueren; de verslagen bieden dan houvast om de focus voor de toekomst te bepalen.
 
Leren in de wijk
Samenwerken in de wijk vanuit dezelfde basisprincipes, kennis en competenties om mensen met complexe hulpvragen beter te ondersteunen; dat past helemaal binnen Krachtige basiszorg. Het Utrechts Fonds Achterstandswijken initieert een on- en offline leerlandschap voor zorg- en welzijnsprofessionals in achterstandswijken.
In een onlineomgeving kunnen deelnemers ‘samen leren’ (e-learnings, artikelen, experts aan het woord). Het offline leren is het ‘samen praktijk maken’ aan de hand van casuïstiek en intervisie. Dit gebeurt dan bij voorkeur binnen het netwerk in een wijk.
 
Het idee van het leerlandschap is ontstaan uit twee pilottrainingen Werken in achterstandswijken en een plan van Stichting Zuilen/Ondiep GEZond. Het UFA ontwikkelt nu samen met Pharos, Buurtteam, wijkorganisaties én enthousiaste collega’s uit het veld deze nieuwe vorm om het continu leren in de wijk verder te brengen. Meer weten of ook meedoen? Neem contact op met Ernst-Jan Wind:
ernstjan@impulsor.health. 
 
Website
Email
Forward Forward
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Copyright © | 2020 | Krachtige basiszorg | Alle rechten voorbehouden.

Heeft u vragen? Dan kunt u ons bereiken via:
info@krachtigebasiszorg.nl

Wilt u uw voorkeuren m.b.t. deze nieuwsbrief veranderen?
U kunt uw instellingen aanpassen of u uitschrijven voor deze nieuwsbrief.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Krachtige basiszorg · Kastordreef 1 · Utrecht, Ut 3561EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp