Copy
NIEUWSBRIEF
2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

  1. Meststoffen NL Event: het eerlijke gesprek over kunstmest
  2. Mission Soil Health & Food: Nutrient Platform Position Paper
  3. Huitema schrijft over Circulair Economy Action Plan
  4. Vlaams Nutrienten Platform NutriCycle opgericht
  5. Cross-sectoraal online business café - 15 oktober
  6. WIS Award: stem op SusPhos
  7. Iron-Phosphorus workshops gemist? Kijk ze nu terug!
  8. Eigen kunstmestfabriek in je tuin
  9. Events
placeholder_600.gif

1. Meststoffen NL Event: het eerlijke gesprek over kunstmest

Meststoffen NL organiseerde op maandag 28 september de talkshow ‘Het eerlijke gesprek over kunstmest’. In deze talkshow ging Joost Hoebink om de tafel met onder andere de WUR en het ministerie van LNV. Hoe maak je een afgewogen keuze voor inzit van de landbouw grond, en wat betekent de voucher voor onafhankelijke adviseurs en de agrarische ondernemer?

Dit en meer is besproken tijdens de interessante talkshow, die sinds vandaag online te vinden is op de website van Meststoffen NL.

 

2. Mission Soil Health & Food: Nutrient Platform Position Paper

Deze week is het definitieve voorstel van de mission board Soil Health & Food gepubliceerd met de naam ‘Caring for soil is caring for life’. Deze missie, die gaat over Soil Health & Food, is een van de 6 missies van het nieuwe Europese Horizon programma. Een mission board was samengesteld om een voorstel te doen tot opzet en uitwerking van deze missie, wat nu aangeboden is aan de Europese Commissie. De doelstelling is duidelijk: 75% gezonde bodems in 2030, voor voedselproductie, mensen, natuur en klimaat.

Lees hier ons nieuwsartikel en onze reactie hierop.
 

3. Huitema schrijft over circulair economy action plan

Europarlementariër Huitema (VVD) schrijft een rapport over het Circulair Economy Action Plan van de EU  en in het kader daarvan bezocht hij onlangs de rioolwaterzuivering (RWZI) van waterschap Amstel Gooi en Vecht.  Hierbij waren onder andere vertegenwoordigers aanwezig van AquaMinerals en de Unie van Waterschappen. Zij vertelden over de uitdagingen en frustraties in de sector, zoals het realiseren van een juridische  einde afvalstof Een ander knelpunt is de zogenaamde ‘death valley’,  de fase tussen de start-up fase en de fase waarin het product echt een afzetmarkt vind. Voor circulaire producten is naast de wetgeving, het opzetten van nieuwe ketens lastig en  Daarbij komt bovendien concurrentie met andere en vooral primaire producten kijken.

Aalke Lida de Jong (AquaMinerals) geeft aan dat de Europese Unie kan ondersteunen door onder andere het verkleinen van de death valley, het vergemakkelijken van de einde afvalstatus, en duidelijke steun vanuit de overheid. Peter Verlaan, directeur zuiveren van Aa en Maas geeft ook nog een interessante boodschap mee: ‘het zou helpen als we als publieke organisaties meer ruimte krijgen in de circulaire economie’.

Meer lezen over het bezoek van Huitema? Klik hier om verder te lezen!

4. vlaams nutriënten platform nutricycle opgericht

NutriCycle Vlaanderen is onlangs opgericht: een Vlaams platform met de missie om een circulaire economie te bewerkstelligen, door te focussen op het recyclen van nutriënten. Net als ons Nederlandse platform verbindt NutriCycle Vlaanderen verschillende partijen, onder andere overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Op de website van NutriCycle Vlaanderen wordt een overzicht gegeven van alle lopende initiatieven rondom nutriënten herwinning binnen Vlaanderen, onder andere over herwinning uit afvalwater en mest. Geïnteresseerd? Lees meer op de website van Nutricycle Vlaanderen. Hier is ook meer te lezen over de oprichters van NutriCyle en over de werkgroepen en evenementen.

5. cross-sectoraal online business café - 15 oktober

Water Alliance organiseert in samenwerking met Van Hall Larenstein een reeks online Business Cafés met als thema Watertechnoloog ontmoet Voedingstechnoloog. Een interessante reeks voor partijen uit de foodsector en watertechnologiekant, met mogelijkheid tot online netwerken.

Op 15 oktober, van 13:00-15:15, is het thema ‘Innoveren met behoud van voedselveiligheid’, met sprekers van NIZO, Grolsch en Van Hall Larenstein.
 
Meer informatie en aanmelden kan hier.

6. WIS award: stem op Susphos

Elke twee jaar daagt Water Alliance ondernemers uit de watertechnologie sector uit om hun meest innovatieve product aan te dragen voor de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS). Naast promotie is er een geldprijs van tienduizend euro te winnen, voor een kickstart van het product.

Dit jaar is Susfire een van de zeven genomineerden. Een van die producten is Susfire. Susfire is een gepatenteerde technologie die ontwikkeld is door SusPhos. Met behulp van Susfire worden reststromen uit afvalwater opgewaardeerd tot marktklare fosfaatproducten. Op dit moment ligt de focus op vlamvertragers maken vanuit struviet. Een interessant voorbeeld van cross-sectorale nutriëntenrecycling.

Tot 28 september kan er gestemd worden. Stem hier op SusPhos!

7. iron-phosphorus workshops gemist? kijk ze nu terug!

Op maandag 13 en dinsdag 14 juli organiseerde het ESPP een online bijeenkomst over ijzer-fosfaat interacties. Tijdens de webinar werd aandacht besteed aan onder andere ijzer-fosfaat interacties in de landbouw en industrie en aan fosfaatherwinning uit ijzer fosfaten. Vanuit het P-TRAP project werden vijf huidige onderzoeken gepresenteerd, waaronder iron coated sand en vivianietvorming door middel van microbiële technologiën. Meer informatie over de webinar, of over de P-TRAP onderzoeken? Klik hier voor het hele artikel over de webinar op onze website.

Recentelijk is de opname geplaatst op YouTube en zijn de slides op de website van het ESPP gezet. Een samenvatting van de webinar zal in de herfst geplaatst worden in een special edition van SCOPE. Wil je ESPP- SCOPE standaard iedere maand in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!

8. eigen kunstmestfabriek in je tuin

Woongemeenschap Arneco in Arnhem heeft een eigen kunstmestfabriek in de tuin van de vijftien huishoudens. De proefinstallatie die hier staat was gemaakt voor de AFAS Live, om daar de urine stroom van duizenden bezoekers te verwerken tot vloeibare ammoniak. Door de uitbraak van Corona werden grote evenementen afgelast en was er dus geen mogelijkheid om de proefinstallatie op zo’n grote schaal te testen. Om toch door te gaan met het testen heeft onderzoeker Sam Molenaar de proefinstallatie thuis, in de woongemeenschap, aangesloten.

In de installatie wordt urine opgevangen en door middel van elektriciteit omgevormd tot ammoniakoplossing wat gebruikt kan worden als meststof. Molenaar benoemt dat nog veel vragen onbeantwoord zijn, zoals: “worden de nuttige stoffen voldoende gescheiden van de kwalijke stoffen, zoals de resten van medicijnen?” en “hoe energiezuinig is de installatie?”. Momenteel is hij bezig met het zoeken naar een antwoord op deze vragen.

Op de website van omroep Gelderland is hier meer informatie te vinden. 
placeholder_600.gif
Oktober
27

ESNI 2020

Brussel

November
12

ledenbijeenkomst #3

Online

Nutrient Platform is hosted by the Netherlands Water Partnership. The network consists of companies, knowledge institutes and government.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700 F 070 304 3737

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp