Copy

Sådan afviser du idéer på møder uden at tage energien ud af folk


Serie: Fem ubevidste handlinger, der kvæler proaktiv mødedeltagelse
En gruppe arbejder altid med to opgaver. Opgave 1 er den opgave, gruppen er sat i verden for at løse: strategi, handleplaner, salg, økonomi osv. Opgave 2 handler om gruppens samarbejde, om det der sker i gruppen og den enkelte, mens den arbejder med den første opgave. 

De næste fem uger ser vi nærmere på, hvordan mødeleder kan opfange, fortolke og handle på dét, der sker mellem teammedlemmerne.

Casen nedenfor er leveret af forfatter og selvstændig ledelsesudvikler Elsebeth Hauge, der er aktuel med bogen 'Lederskam'. Casen handler om, hvad der sker, når mødedeltagere føler sig afvist i beslutningsprocessen.

Til sidst kommer en konkret anbefaling til, hvordan situationen kan håndteres.  

God fornøjelse ...
Se konkret anbefaling til, hvordan situationen kan håndteres nederst på denne side. 

”Vi skal have hurtige ideer til markedsføringen af det nye produkt. Hvis I kommer med ideer, så skriver jeg dem op på flipoveren.” 


Da mødet er ved at slutte, sætter du kryds ved 3 af de 10 ideer på tavlen og siger: ”Vi går videre med de tre. Hvem tager bolden på at få dem videre?”

Du kan sikkert genkende scenen ovenfor. Du har inviteret til møde, beskrevet formålet og inviteret de mest kreative medarbejdere i afdelingen. Du har løst opgaven med at få ideer til markedsføringen og alt er godt.

Men da du til sidst udvælger 3 ideer, der skal videre, sker der noget. For hvad med de 7 ideer, der ikke kommer gennem nåleøjet. Eller rettere – hvad med de mødedeltagere, hvis ideer, der ikke kommer gennem nåleøjet?

Måske vil du sige at det er jo robuste medarbejdere, der er i virksomheden – og de ved jo godt at ikke alle ideer bliver til noget.

Men overvej, hvad der sker, når de ideer, man fremsætter, bliver skåret væk uden at det er tydeligt hvorfor? Du opdager det muligvis ikke, og det interessante er at medarbejderne er sandsynligvis heller ikke bevidste om at det påvirker den psykologiske tryghed, og sænker deres lyst til at fremsætte ideer næste gang.

Med andre ord – når du affærdiger eller nedprioriterer forslag og ideer, så husk at forklare, hvorfor du mener at netop denne ide ikke er brugbar. Det skaber både tryghed og læring i afdelingen.

 
Serien "Fem ubevidste handlinger, der kvæler proaktiv mødedeltagelse" er skrevet i samarbejde med Elsebeth Hauge, som er selvstændig ledelsesudvikler og forfatter til bogen Lederskam – skamfulde fortællinger fra ledere og topchefer i Danmark.  

Læs mere om Elsebeth Hauge her:
www.elsebethhauge.dk

TIP

Husk altid at forklare, hvordan en proces kommer til at forløbe. For hvis processen er klar, så er der mere ro og overskud til at være i den. Det giver bedre indhold. Og en bedre fornemmelse af samarbejde i processen.

Hvis processen er, at der ikke skal være et samarbejde om beslutning, men at denne er din alene, så sørg for at være tydelig om dine kriterier, så der er klarhed om, hvornår er ide er indenfor eller udenfor skiven.    

Vær altså bevidst om de processer, du sætter i gang. Hvad er deltagerne involveret i, og hvornår stopper deres involvering? I casen ovenfor kunne leder have valgt at lade deltagerne bygge på hinanden ideer, prioritere blandt dem og drøfte sig frem til en fælles indstilling til de tre, der skal gå videre. Så opgaven bliver en fælles opgave og ikke en kamp om den bedste idé.

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver uge sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.

Redaktionen bag BetterMeetings ugentlige tip er Michael Bo Nielsen, selvstændig ledelsesrådgiver og affiliate hos BetterMeetings og Wenche Strømsnes, stifter og leder af BetterMeetings A/S
HENT TIDLIGERE TIP

We're Social. Find os her

LinkedIn
Facebook
Hjemmeside
Email
Copyright © 2020 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp