Copy
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället.

Rutinmässig olaglig svanskupering fortsätter i EU. Varning för fågelinfluensa utfärdad. Och appar ökar följsamhet till antibiotikariktlinjer.  Det är tre av nyheterna i veckans antibiotikaspaning som sammanställts av antibiotikaexpert Jenny Lundström. Vi tipsar också om det digitala seminariet Antibiotic Resistance in the Anthropocene: Solutions to a multi-faceted problem in a rapidly changing world. Den 24 november bjuder Axfoundation och Prosperous Planet in till ett samtal som beskriver utmaningarna kring antibiotikaresistens – men dessutom utforskar möjliga lösningar utifrån företagande som förändringskraft. Välkommen!

Registrera dig här
ANTIBIOTIKA

CIDRAP: Appar ökar följsamhet till antibiotikariktlinjer. I en studie publicerad i PLOS One som analyserade användningen av appar för ansvarsfull antibiotikaanvändning konstaderades att dessa kan öka följsamheten till riktlinjer för förskrivning av antibiotika.

Nettavisen.no: Senterpartiet vill införa märkningsregler för importerad mat. I ett förslag till Stortinget vill Geir Pollestad m.fl. (Sp) se utökad märkning, där det bland annat ska framgå hur mycket antibiotika som använts i köttproduktionen.

DJURSKYDD

Altinget.se: Djurens rätt: Stoppa onödigt lidande på slakterierna. Elbadsbedövning är den metod som är sämst för kycklingar och hönor. Politikerna måste verka för ett förbud mot metoden, skriver Camilla Bergvall och Anna Harenius, Djurens rätt.

DN.se: Arlas nya eko-krav kan slå hårt mot mjölkbönder – ”Beslutet har fattats över våra huvuden”. Arla slutar köpa ekologisk mjölk från gårdar med uppbundna kor. Mjölkbönder behöver göra ombyggnader för miljonbelopp och konsekvensen kan bli att flera tvingas lägga ner.

ATL.nu: Nytt fall av plågsam klövsjukdom. Ett nytt fall av klövsjukan smittsam digital dermatit (CODD) har upptäckts hos får i Sverige.

FoodNavigator: Standard för gräsbeteskött lanseras av Bord Bia. Irländska Bord Bia har tagit fram en standard för gräsbeteskött, som bland annat innehåller krav på minst 220 betesdagar per år. Den marknadsundersökning de gjort visar att konsumenterna har en hög preferens för betesbaserad produktion och är beredda att betala för det.

EURACTIVE.com: Rutinmässig olaglig svanskupering fortsätter i EU. Trots det faktum att det förbjöds för över 20 år sedan, har endast två medlemsstater förbjudit svanskupering på gris, enligt ett svar från kommissionens på en fråga från EU-parlamentariker Fredrick Federley (C).

BoråsTidning: Kampen för etiska djurtransporter. Det behövs striktare kontroller och tuffare sanktioner för den som orsakar lidande för djuren, skriver Pär Holmgren, EU-parlamentariker (MP).

HANDEL

DagensArena: Minister om fläskexporten: Betydande merintäkter för svensk köttbransch. Efter tidigare kritik svarar ansvarig minister som inte anser att det strider mot den egna politiken att alla politikområden ska genomsyras av klimatfrågan.

CourtHouseNews.com: EU-domstolen godkänner ursprungsmärkning. EU:s länder kan under vissa förutsättningar införa ursprungsmärkning på mjölk och andra livsmedels, enligt ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

ATL.nu: Ny våg av coronasmitta på tyska slakterier. Från och med i dag fredag kommer Tönnies slakteri i den nordtyska orten Sögel hålla stängt i 22 dagar. Detta efter att 112 slakterimedarbetare har testat positivt för coronavirus. På slakteriföretaget Vions anläggning i närbelägna Emstek är 63 medarbetare smittade.

ATL.nu: Skyltar varnar för afrikansk svinpest. Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa. Nu ska Sverige stoppa smittan genom att sätta upp 175 nya informationsskyltar.

JA.se: 53 ASF-smittade vildsvin i Tyskland. Antalet påvisade fall av afrikansk svinpest (ASF) i Tyskland noterades den 8 oktober till 53 och EU-kommissionen spår en tioprocentig minskning av unionens grisköttsexport kommande år. 

JA.se: Svinpest gav kraftigt prisfall i Tyskland. Upptäckten av afrikansk svinpest (ASF) bland vildsvin i östra Tyskland skapar oro på de europeiska grismarknaderna. Det tyska priset föll kraftigt vid upptäckten av ASF i landet.

PigProgress: Kan Nordamerika dra nytta av afrikansk svinpest i Tyskland? Kan producenter i Nordamerika att fylla tomrummet när exporten av tyskt fläskkött nu utesluts från olika marknader inklusive Kina?

ATL.nu: Varning för fågelinfluensa utfärdad. Utbrott av högpatogen fågelinfluensa utmed flyttfågelrutter förebådar ankomst av smittan till Europa, varnar EU:s smittskyddsmyndighet.

PoultryWorld: Fågelinfluensa-epidemi skadar den ryska fjäderfäexporten. Nya utbrott av högpatogen aviär influensa (AI) i Sibirien påverkar landets export av fjäderfä negativt, rapporterar den ryska tidningen Agroinvestor.

Axfoundation samlar några av Sveriges främsta experter inom antibiotika och djurvälfärd för att utveckla och underhålla antibiotikakriterierna - den tydliga lista med krav som inköpare kan ställa på leverantörer. Idag arbetar Axfoundation med att sprida dessa kriterier inom den svenska dagligvaruhandeln och food service, nationella och internationella organ och myndigheter för att uppnå en transformativ förändring. Under 2020 blev de skärpta kriterierna klara. Här kan du ladda ner kriterierna och tillhörande frågebatteri samt utbildningsmaterial. 

Nyhetsbrevet ges ut av Axfoundation, en fristående, icke-vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett hållbart samhälle. Vi tror på företagande som förändringskraft och på breda samarbeten med relevanta aktörer i samhället.

 

Redaktör: Jenny Lundström, veterinär.

 

Här kan du börja prenumerera på nyhetsbrevet

 

Hemsida
Hemsida
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Youtube
Youtube
Copyright © 2020 Axfoundation, All rights reserved.

Vår e-postadress är:
info@axfoundation.se

Vill du uppdatera din prenumeration?
Du kan ändra dina inställningar eller avsluta din prenumeration.