Copy

Hvad stiller du op med mødedeltagere, der forsvinder ind i deres mailboks under møderne?

Serie: Fem ubevidste handlinger, der kvæler proaktiv mødedeltagelse
En gruppe arbejder altid med to opgaver. Opgave 1 er den opgave, gruppen er sat i verden for at løse: strategi, handleplaner, salg, økonomi osv. Opgave 2 handler om gruppens samarbejde, om det der sker i gruppen og den enkelte, mens den arbejder med den første opgave. 

I fem uger har vi set nærmere på, hvordan mødeleder kan opfange, fortolke og handle på dét, der sker mellem teammedlemmerne.

Casen nedenfor er leveret af forfatter og selvstændig ledelsesudvikler Elsebeth Hauge, der er aktuel med bogen 'Lederskam'. Casen handler om en leder, der sender mails, mens han sidder i møde. 

Til sidst kommer en konkret anbefaling til, hvordan situationen kan håndteres. 

God fornøjelse ...
Se konkret anbefaling til, hvordan situationen kan håndteres nederst på denne side. 

“De andre mødedeltagere ved godt, at jeg har travlt”- case


En leder skrev en mail til mig forleden. Jeg vidste at han var til møde, så jeg spørger ham senere om han ofte skriver mails mens han deltager i et møde. ”Ja”, siger han ”For de andre ved godt at jeg har travlt”.

Måske kan du genkende det hos dig selv. Du er mødedeltager, og der ligger allerede 30 mails, du har brug for at svare på inden frokost. Så ved de indledende punkter på mødet – og gennem det 15 minutters oplæg om næste års budget, tager du din PC frem og besvarer de første 5 mails.   

Og du fortæller dig selv at det ikke betyder noget, at du lige ”checker ud” og vender opmærksomheden mod din inbox. Det er der ingen, der lægger mærke til.
Der er heller ingen, der siger noget, for alle ved godt at det er accepteret adfærd i organisationen.

Men sandheden er at når du som leder vender opmærksomheden mod din inbox, så viser du de andre mødedeltagere at oplægget ikke er vigtigt. Du signalerer at de spilder deres tid ved at lytte til oplægget – og oplægsholderen bliver nervøs, mister kreativitet og indlevelse.

Udfordringen er dog at det ikke er noget, vi taler om på jobbet. For vi vil gerne være hensynsfulde og give folk plads til at vælge den måde, de arbejder mest effektivt på. Men når de psykologiske mekanismer er sat i skammekrogen, bliver der endnu mere relevant at du som leder er opmærksom på de signaler, du udsender.

Hvis du er nysgerrig på de psykologiske mekanismer, vi som ledere sætter i skammekrogen, så læs mere i artiklen nederst i dette nyhedsbrev. 
Casen i "Fem ubevidste handlinger, der kvæler proaktiv mødedeltagelse" er skrevet af  Elsebeth Hauge, som er selvstændig ledelsesudvikler og forfatter til bogen Lederskam – skamfulde fortællinger fra ledere og topchefer i Danmark.  

Læs mere om Elsebeth Hauge her:
www.elsebethhauge.dk

TIP


Det er helt galt, at nogen checker ud og laver andre ting under et møde. Og vi ser det desværre mange steder. Ofte er det i møder, hvor der er alt for mange deltagere. Og alt for mange orienteringspunkter. Det bliver for let at gemme sig.

Så noget handler om mødestrukturen og -kulturen: Er et møde virkelig det rigtige forum til dette emne? Er det virkelig vigtigt, at alle disse mennesker skal sidde og lytte til dette? Og hvis det er, hvorfor bliver de så ikke involveret og aktiveret? Som mødeleder kan man vælge at se folks ”udtjekning”, som et symptom på, at noget er skævt omkring vigtigheden af et møde.

Noget andet handler om ansvaret for mødets kvalitet.
Hver enkelt mødedeltager har et ansvar for at bidrage til et konstruktivt og effektivt møde. Når man – med mere eller mindre søgte begrundelser – stempler ud, svigter man åbenlyst
dette ansvar.

Men de øvrige mødedeltagere, som ikke kan undgå at observere, hvad der sker, har et ansvar for at kommentere og påtale det – hvis de føler, det forstyrrer deres eget fokus i mødet. Hvis de ikke gør det, bidrager de selv til svigtet.

Mange er tilbøjelige til at placere dette ansvar hos mødelederen … som har travlt med dagsorden, talerlisten, opsamlinger osv.

Her, som i alle andre forhold i en organisation, er en simpel leveregel effektiv: hvis du synes, noget ikke er i orden, så sig det. Og sig det direkte til dén, der kan gøre noget ved det.
 

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver uge sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.

Redaktionen bag BetterMeetings ugentlige tip er Michael Bo Nielsen, selvstændig ledelsesrådgiver og affiliate hos BetterMeetings og Wenche Strømsnes, stifter og leder af BetterMeetings A/S
Psykologiske mekanismer - Elsebeth Hauges hjemmeside
HENT TIDLIGERE TIP

We're Social. Find os her

LinkedIn
Facebook
Hjemmeside
Email
Copyright © 2020 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp