Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief #34
Zondag 18 oktober

1. Bedrijven zien nog weinig profijt van AI-investering


Slechts 10 procent van de bedrijven zegt investeringen in AI-innovaties overduidelijk terug te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group en MIT Sloan Management Review. Zeker 3,000 managers binnen bedrijven met een jaaromzet vanaf 100 miljoen dollar deelde hun ervaring met AI. Het onderzoek stelt desalniettemin dat het belangrijk is dat bedrijven blijven experimenteren met de technologie. De meest succesvolle organisaties in het onderzoek hebben al vroeg geleerd wat wel en niet werkt en daar hun bedrijfsvoering op aangepast. 


 

2. Europa doet in Silicon Valley niet mee aan de AI-race


Op het gebied van kunstmatige intelligentie doet Europa te weinig mee met andere internationale grootmachten, dat zegt voormalig Europarlementariër Marietje Schaake. Schaake is sinds dit jaar fellow bij het Institute for Human- Centered AI aan de prestigieuze universiteit Stanford: 'Ik vind het zorgwekkend dat het in discussies over AI op Stanford alleen gaat over Amerika en China. Europa wordt niet eens meer genoemd. Europa is trots op haar regelgevingsrol, maar dat is een valkuil. Ik zie veel steun voor de ambitie van de EU om waarden voorop te stellen, maar er wordt ook wel wat honend gedaan over het feit dat we in Europa weinig schaal en businesssucces kunnen laten zien op basis van die waarden. Ik denk dat veel mensen best willen meedenken over regulering en bescherming van privacy, maar wel in combinatie met een product, een markt, innovatie.’


 

3. Don’t be evil? Google bouwt mee virtuele muur voor Trump


Hoewel Google in de statuten nog steeds verwijst naar het bekende credo ‘don’t be evil’, zitten sommige business cases in een schemergebied. De Google Cloud-technologie zal worden gebruikt voor het bewaken van een virtuele muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Grote cameratorens en bewarkingsdrones kunnen met beeldherkenningssoftware razendsnel herkennen of personen de grens oversteken. De software wordt aangeschaft voor een bedrijf dat werkt voor de US Customs and Border Protection - medewerkers van Google hebben zich in het verleden meermaals uitgesproken tegen dergelijke samenwerkingen. 


 

4. AI-Startup van de week: Orbisk


Een apparaat dat met kunstmatige intelligentie voedselverspilling in de horeca helpt terugdringen. Olaf van der Veen en Bart van Arnhem werken vanuit Utrecht met circa 22 medewerkers aan camera-oplossing Orbisk. Het systeem houdt bij wat er wordt weggegooid en geeft een horeca-exploitant adviezen voor een efficiënter inkoopbeleid. Restaurants betalen 6000 à 7000 euro abonnementskosten per jaar voor het strak vormgegeven apparaat, deelt het bedrijf met Quote. 'De ambitie was aan het einde van dit jaar driehonderd apparaten geplaatst te hebben. Dat is nu vanwege de pandemie bijgesteld naar honderd. Voor de langere termijn is het bedrijf klaar om naar duizend machines te kunnen groeien’, zo laat Van der Veen weten aan het FD. 


 

5. Voor de geeks: Deze app laat eindelijk het nut van augmented reality zien


Ben je een creatieve geest en wil je graag objecten uit je huis of kantoor gebruiken voor presentaties? ClipDrop biedt uitkomst. De app voor Android, iOS, macOS en Windows kopieert niet alleen fysieke kamerplanten, kastjes of kledingstukken zo naar je hardeschijf, bij bestaande digitale foto’s haalt hij moeiteloos de achtergrond weg. Zo staan ze een stuk fraaier in je volgende PowerPoint of Keynote. Kosten zijn normaal 79 dollar, maar nu een jaar te gebruiken voor 39.99. 


 

6. Must listen: Wat als je gezondheid afhangt van een algoritme?


De insulinepomp van Maaike Helmer berekent via een algoritme hoeveel insuline ze nodig heeft. Handig, maar wat heeft dit voor gevolgen? NRC-journalist Laura Wismans stelt voor de podcast Onbehaarde Apen de vraag hoe het is om je gezondheid volledig in handen te leggen van een algoritme. Spoiler alert: eenmaal hooked aan het algoritme en je wilt nooit meer terug. Ook diabetes-arts Henk-Jan Aanstoot is enthousiast. Hij denkt dat de technologie suikerziekte ’technisch’ kan genezen.


 

7. En dan dit: AI ontdekt heel veel bomen in de Sahara-woestijn


West-Afrika een grote dode zandbak? Welnee, er staan 1.8 miljard bomen en struiken in dit deel van de Sahara. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen en NASA. Met deep learning hebben de onderzoekers de satellietbeelden van 1.3 miljoen vierkante kilometer woestijn onder de loep genomen. De onderzoekers hebben het systeem getraind op duizenden afbeeldingen van verschillende bomen waardoor onderzoekers het gebied in een paar uur in kaart konden brengen in plaats van jaren. 'We waren erg verrast om te zien dat er nogal wat bomen groeien in de Sahara. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder deze technologie. Ik denk dat het inderdaad het begin markeert van een nieuw wetenschappelijk tijdperk’, aldus assistent-professor Martin Brandt. Het onderzoek is opgenomen in wetenschapspublicatie Nature. 




Verder in het nieuws
  • Amsterdamse AI-startup Kepler Vision in de EU goedgekeurd als medisch hulpmiddel (Infomed)
  • De belastingbetaler was onvoorspelbaar, maar nu is er AI (Volkskrant)
  • De nieuwste AI-robot is onbetrouwbaar, gammel én bewonderenswaardig (NRC)
  • Kunstmatige intelligentie herkent Alzheimer via oude tekening (RTL)
  • Nieuwe software van Facebook vertaalt met AI moeiteloos 100 verschillende talen (VentureBeat)
  • Deepfake-bot heeft het gemunt op meer dan 100.000 vrouwen (Wired)
  • Nederlandse doorbraak in energiezuinige kunstmatige intelligentie (BIPlatform)
  • Operatierobot vertelt welk instrument een chirurg moet gebruiken (Innovation Origins)
  • Ai-race op komst in de financiële dienstverlening (Computable)
  • De coronacrisis bewijst: zonder dokter blijft kunstmatige intelligentie oliedom (De Correspondent)
  • Deepfake-bot zet meer dan honderdduizend vrouwen in verkeerd daglicht (Wired)
  • Nieuwste Photoshop zit bombol AI-technologie (Adobe)

Agenda:
  • Schrijf je in voor het digitale NLAIC-jaarevent 'Algoritmen die werken voor iedereen’ op 24 november


Tot dusver, de week in AI. Vond je dit een interessante nieuwsbrief? Stuur ‘m vooral door aan vrienden of collega’s of geef het een geweldige shout-out op LinkedIn, dat helpt de nieuwsbrief om beter gevonden te worden. 

Weet je nieuws rondom praktische toepassingen van AI, interessante personen of bedrijven die we zeker moeten spreken voor deze nieuwsbrief, de podcast of het aankomende boek? Alle tips zijn welkom, stuur een mail naar remy@ai.nl

Bedankt voor het lezen en graag tot volgende week.

Remy Gieling
Hoofdredacteur MT/Sprout & ai.nl 
Update je gegevens
Je kan je gegevens aanpassen of uitschrijven voor verdere nieuwsbrieven van ai.nl