Copy
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
 
Kansallinen LUMA-uutiskirje 11-12/2020
 
CC BY-SA 2.0 Timo Newton-Syms / Flickr.com
Vuoden 2020 viimeisessä uutiskirjeessä paljon osallistumismahdollisuuksia, materiaalia opetukseen sekä kuulumisia LUMA-keskus Suomelta sekä yhteistyökumppaneilta.
Omaa tarjontaamme
Oppimisyhteisöille osallistumismahdollisuuksia

Tehdään yhdessä koko Suomeen mahtava matematiikkasyksy!


 Matematiikka on mukana monessa. Se on kaunista, se on jännittävää, se on hauskaa ja usein myös hyödyllistä! Mahtavaa matematiikkaa on TEK:n tempaus, jolla halutaan nostaa esiin myös matematiikan leikkisämpi puoli. Suomen ensimmäinen Mahtavaa matematiikkaa -päivä tuo yhteen koko maan matikkavoimat torstaina 5.11.2020. Tule sinäkin mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!

Teemapäivän kotisivut mahtavaamatematiikkaa.fi kokoaa eri toimijoiden tuottamat materiaalit ja syksyn aikana järjestämät tapahtumat yhden sivun alle. Kuka vain voi ilmoittaa sivulle oman matikka-aiheisen tapahtumansa. LUMA-keskus Suomi on mukana tempauksessa, ja  verkoston matikkatärpit löydät osoitteesta luma.fi/mahtavaa-matematiikkaa

Kutsumme myös kaikki Suomen koulut ja päiväkodit järjestämään Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän ympärillä ohjelmaa omassa oppimisyhteisössä! Apuna suunnittelussa voi vapaasti käyttää yllä mainittujen linkkien takaa löytyviä ideoita. Fiiliksiä voi jakaa somessa aihetunnisteella #mahtavaamatematiikkaa.

Kansainvälisesti palkittu StarT-ohjelma tukee monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteutusta 

Ilmoittautuminen StarT-ohjelmaan kaudelle 2020–2021 on alkanut ja jatkuu 14.2.2021 asti.

StarTissa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä tiede- ja teknologiatapahtumissa lukuvuoden aikana. Ohjelma tarjoaa tueksi mm. materiaalipankin sekä mahdollisuuden keskustella kansallisesti kollegoiden kanssa StarTin opehuoneessa. Toiminta on tarkoitettu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Vinkki: Miksi osallistua StarTiin? Opettajat ja opiskelijat kertovat.

Vinkki: Tervetuloa StarTin opehuoneeseen ti 10.11. klo 15–16. Virtuaaliset opehuoneet ovat joka toinen tiistai järjestettäviä etätapahtumia, joissa opettajat ja kasvattajat saavat jakaa projektioppimiseen liittyviä kokemuksia, ideoita ja hyviä käytänteitään. 

Kannustamme viettämään Valtakunnallisia LUMA-viikkoja 25.1.–14.2.2021

Viikkoja voi viettää esimerkiksi oppimisyhteisön tai vaikkapa koko kunnan oman StarT-päivän merkeissä. 

Kaikkia kannustetaan tuomaan viikkojen aikana toteutetut aktiviteetit esiin valokuvin ja videoin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LUMAviikot.

Tutustu myös muihin vinkkeihin LUMA-viikkojen viettämisestä.

Kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle
koulutusta elinikäisen oppimisen tueksi

Tervetuloa kansallisen LUMA2020-ohjelman juhlaseminaariin!


Tarkemman ohjelman ja lisätietoja tapahtumasta löydät täältä: http://2020.luma.fi/juhlaseminaari/
Tästä linkistä ilmoittautumiseen!

LUMAT Science Research Forum: Tervetuloa tutkimusseminaariin 12.11.

Tule mukaan myös matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseuran tutkimuspäiville 12-13.11! lue lisää täältä

Nähdään Educassa tammikuussa


Intoa LUMA-aineisiin: Tule, koe ja kokeile! LUMA Suomi -verkosto on mukana Educa-tapahtumassa Helsingissä 29.-30.1.2021.

 

Ilmoittautuminen LUMATIKKA-ohjelman kevään 2021 kursseille on käynnissä


Varmista paikkasi ensimmäisten joukossa LUMATIKKA-täydennyskoulutusohjelman keväällä 2021 alkaville kursseille! Lue lisää koulutustarjonnasta ja ilmoittaudu mukaan 
ohjelman ilmoittautumissivulta.


Oletko kiinnostunut kehittämään osaamistasi vielä marraskuun aikana? Voit suorittaa syksyn kursseja aina 29.11. saakka. Katso kurssitarjonta ja klikkaa itsesi innostavien matematiikan materiaalien äärelle vielä tänään!

Mitä LUMATIKKA-kurssien osallistujat ovat saaneet irti ohjelmasti? Tule kuuntelemaan maksutonta LUMATIKKA-webinaaria 11.11. klo 15:30. Webinaarissa käsitellään kursseista saatujen kokemusten lisäksi kielitietoisuutta matematiikan näkökulmasta. Lisätietoja täältä.

Mikä LUMATIKKA? LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen toteuttaa matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelman vuosina 2018–2022. Ohjelman kohderyhmänä on opetushenkilöstö aina varhaiskasvatuksen opettajista toisen asteen opettajiin. Ohjelman laajuus on 15 opintopistettä, mutta pienempiäkin osuuksia on mahdollista suorittaa. LUMATIKKA toteutetaan Opetushallituksen valtionavustuksella, joten osallistuminen on kohderyhmään kuuluville maksutonta.

"Kyllä matikkanälkä heräsi tällä kurssilla! Kurssin toteutus oli todella miellyttävä ja se eteni hyvin. Kurssi vei mukanaan ja kurssin imu piti otteessaan. Yhtäkkiä huomasin, että kurssi olikin jo lopputehtävää vaille valmis. Kiitos teille!"
- v
arhaiskasvatuksen opettaja

VirtuaaliLUMA kokoaa vinkit opetuksen tueksi


Koostamme LUMA-keskus Suomi verkostossa jaetut linkit, vinkit ja materiaalit virtuaaliseen tiedekasvatukseen liittyen yhdelle koontisivulle. Löydät sivun linkin takaa  tai osoitteesta luma.fi/virtuaaliluma. Kokoavan sivun tarkoitus on tukea opettajia löytämään materiaalit yhdestä lähteestä.

LUMA-aineiden opetus -facebook ryhmässämme voi myös esittää toiveita ja käydä keskustelua opetuksesta.

Sosiaalisen median kanavissa opetusvinkkejä voi seurata aihetunnisteella #virtuaaliluma.

LUMA-kirja Yhdessä olemme enemmän


Miten innostetaan tulevaisuuden tekijöitä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun? Miten tuetaan taitavia opettajia ja tulevia opettajia tärkeässä työssään? Miten rakennetaan yhteisöllisesti ja tutkimusperustaisesti hyvää ja kestävää tulevaisuutta? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia uudessa kansallista ja kansainvälistä LUMA-tiedekasvatustoimintaa kuvaavassa verkkokirjassa. Kirjan suunnitteluun ja tekemiseen on osallistunut kaikkiaan noin sata henkilöä LUMA-keskus Suomi -verkostosta (11 yliopistoa ja 13 keskusta).
Yhdessä olemme enemmän! (LUMA motto)

Väitöskirja:  Keskustelua luonnontieteellisten alojen ammateista monipuolistettava niin kodeissa kuin kouluissa


Suomessa luonnontieteitä, matematiikkaa ja teknologiaa hallitsevan työvoiman tarve on suuri ja kasvaa koko ajan. Työelämässä näiden alojen osaajien riittävä määrä on välttämätöntä, jotta saisimme ylläpidettyä nykyisen hyvinvointitason ja kehitettyä kestävää taloutta eteenpäin.

Yksi suurimmista syistä osaajapulan taustalla on nuorten vähäinen kiinnostus luonnontieteellisiä aloja kohtaan sekä koulutuksen ja työmarkkinoiden sukupuolittuneisuus. Vaikka osa tytöistä menestyy näillä aloilla erinomaisesti, eivät heitä kiinnosta luonnontieteet, matematiikka tai teknologia-ala. Kirsi Ikonen toteaa väitöskirjassaan, että tilanteen korjaaminen vaatii ammatinvalintaa ohjaavien sosiokulttuuristen vaikutusten tiedostamista sekä työelämätuntemuksen kohentamista niin kodeissa kuin formaalissa kasvatus- ja opetustoiminnassa.

Itä-Suomen yliopistossa Kirsi Ikosen fysiikan ja matematiikan opetuksen tutkimukseen kuuluva väitöskirja Socio-cultural factors contributing to adolescents’ gendered education and career exploration in STEM hyväksyttiin 30.10.2020.

Itä-Suomen yliopiston tiedote
Pääset tutustumaan väitäskirjaan täällä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-61-3609-7

Kansallisten ja kansainvälisten yhteistyötahojemme tarjontaa

Joko sinulle tulee Kemia-lehden uutiskirje?


Kemia-lehden sähköinen uutiskirje kertoo alan tuoreimmat uutiset painettujen numeroiden lomassa. Lue, miten kemia mahdollistaa kiertotalouden ja ratkoo isoja ongelmia.

Lähde mukaan Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailuun


Opettaja, oletko ohjaamassa kurssillasi kiinnostavaa tiede- tai teknologiaprojektia lasten tai nuorten kanssa?

Nyt on hyvä aika aloittaa Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailutyön suunnittelu ja materiaalin kokoaminen! Lapset ja nuoret voivat tehdä TuKoKe-työn mistä tahansa itseä kiinnostavasta aiheesta. TuKoKeen ovat tervetulleita myös koulussa kurssien ja oppituntien aikana tehdyt laajemmat tutkimukset tai suunnittelu- ja tuotekehitysprojektit. Myös koko koulun projektin voi ilmoittaa mukaan.

Ilmoittautuminen Tukoke-kilpailuun aukeaa viimeistään 1.1.2021, kun uusi ilmoittautumisalusta on valmis. Kilpailutöiden jättämisen deadline on 1.2.2021.
Lue lisää: www.tukoke.fi

Opettaja: Vastaa European Schoolnetin kyselyyn koronan vaikutuksista

 

European Schoolnet on lanseerannut Euroopan laajuisen kyselyn koronan vaikutuksista opetukseen viime keväänä. Siinä kysytään käytetyistä opetusteknologisista menetelmistä, kohdatuista haasteista ja kehitetyistä hyvistä käytänteistä. Kysely on tarkoitettu perusopetuksen ja toisen asteen opettajille ja kyselylomake on myös suomeksi. Kysely on avoinna 15.11.2020 saakka.
Kysely: http://www.scientix.eu/covid19-survey

Kaikille avoimet Ursan esitelmät etänä


Ursan esitelmät pidetään pandemian johdosta tänä syksynä suoratoistoina Zoom-webinaareina ja ne voi katsoa myös jälkikäteen YouTubessa.

Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja ne ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat sivulle https://www.ursa.fi/esitelmat

3.11. Uutta maapalloa etsimässä
24.11. Ratkeaako pimeän aineen arvoitus?
1.12. Milloin Betelgeuse räjähtää supernovana?
 
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:
Voit antaa vinkkejä sähköpostilla osoitteseen luma-keskus@helsinki.fi

Seuraa myös LUMA-keskusta eri kanavissa alla olevien linkkien kautta
Verkkosivusto Verkkosivusto
Sähköposti Sähköposti
Kansallinen LUMA-uutiskirje Kansallinen LUMA-uutiskirje
Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta Keskustele LUMA-aineiden opetuksesta
Facebook Facebook
Instagram Instagram
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO